Slutdestination: Allsvenskan – åtta stationer kvar

Som de flest av er som följt Sambadefensiv under det ett och ett halvt år som vi har existerat vet älskar undertecknad att prata om ”måste-matcher” och att slänga ur sig urbota fåniga saker som att ”det här är årets viktigaste match” och ”nu går tåget; ska ni med eller ska ni stå kvar och vinka farväl på perrongen” eller ”nu är det vinna eller försvinna som gäller”. Är man född ”a bona fide world class drama queen” så är man. Nu är det dock så att det bara är åtta matcher kvar av säsongen 2010. 24 poäng kvar att spela om. Varje poäng är nödvändig om man har några som helst ambitioner att spela i Allsvenskan 2011. Från och med nu är varje match livsviktig!

Med tanke på att IFK Norrköping har dragit i väg som ett skenande Shinkansentåg, som enbart stannar om någon spränger rälsen för det eller när det når slutstationen Allsvenskan, finns det nu enbart två platser kvar att kämpa om: andraplatsen och kvalplatsen. Andra platsen, tänker du, men den har väl GIF Sundsvall redan lagt beslag på? Jo, kanske det, men det finns fortfarande vissa av oss som är så naiva att vi fortfarande drömmer om att Giffarna ska kraschlanda. Precis som de gjorde hösten 2009. Då tog de nio poäng på de åtta avslutande omgångarna.

Skoterraggarna har liksom redan varit där, gjort stället, köpt t-shirten och nu är de sugna på the sequel.

Och helt plötslig tycks därmed andraplatsen vara ”up for grabs”, eller den är i alla fall inte någon omöjlighet. Det handlar bara om att man ska vilja ha den tillräckligt mycket och att man inser att man måste lägga ner en hel del arbete, svett och tårar för att nå den. Men ingenting är omöjligt. Allt det handlar om är att börja vinna lite matcher. Att bygga en svit! En svit av trepoängare likt den svit av enpoängare som ÖIS redan har. Det kan väl inte vara så förbannat svårt?

Nej, just det, och för resterande matcher gäller därför bara en enda sak, blåställ på och tre poäng. I match efter match efter match efter match efter match efter match efter match efter match. Åtta stationer kvar nu. Håll ut.

Första hindret mellan ÖIS och den andra direktplatsen till Allsvenskan 2011 är Falkenbergs FF. Ett lag som underpresterat å det grövsta under säsongen och som därför nu är indragna i striden om de två nedre kvalplatserna. Senast de två lagen möttes på Falkenbergs IP blev det – som så många gånger denna säsong – oavgjort. 1-1 efter mål av Álvaro Santos och David Svenssson. Det var ytterligare en av de där plattmatcherna när ÖIS gjorde en hyfsad halvlek, en urusel halvlek och vek ner sig i slutet av matchen och släppte in en boll i den 83:e minuten. En melodi som vi sjungit för många gånger denna säsong. Men nu djävlar är det slut på det, och det ska Falkenberg få veta i morgon.

I morgondagens match får Falkenberg också klara sig utan ledaren i den interna skytteligan, Daniel Alexandersson, som dras med någon form av ljumskskada, Niklas Johansson och Johan Svan, som har dragit var sitt korsband, och Mohamed Yussuf, som har problem med lårets framsida. Falkenberg är annars inne i en riktigt bra trend just nu – även om det också ska sägas att det svänger en hel del om halläningarna; eller vad sägs om förlust med 4-0 mot Syrianska FC ena veckan, för att andra veckan sopa mattan med Landskrona BoIS och vinna med 4-0. Över de senaste sju matcherna har Falkenberg också ett snitt på 1,71 poäng per match, vilket ska jämföras med ÖIS 1,57 poäng per match. Morgondagens möte på Gamla Ullevi kan därmed bli något lite tuffare än vad många av oss supportrar föreställer oss. Det är inte riktigt så lätt som ett formtoppat topplag mot ett bottengäng på dekis.

Om man ska utgå från dagens relativt lugna och stillsamma träningspass uppe på ÖIS-gården kan man konstatera att ÖIS startelva tycks bli densamma som i senaste matchen mot Östers IF. För det första pratar vi om Janne ”Herr Kontinuitet” Andersson, för det andra talar vi om ett lag som har hållit nollan i två raka matcher och för det tredje så ändrar man aldrig på ett vinnande lag. Den enda tveksamheten i morgondagens startelva är väl om Markus Anderberg kommer till start eller inte. Anderberg inledde nämligen dagens pass tillsammans med Sebastian Johansson och Fredrik Larsson när dessa körde lite löpövningar. Enligt uppgift ska dock Anderberg kunna spela från start i morgon och anledningen till att Anderberg fick köra lite extra löpövningar är för att ÖIS ”fys-stab” är lite extra försiktiga med Anderberg eftersom han har visat sig gå sönder väldigt, väldigt lätt. Det är helt enkelt en skör kille. Anderberg genomförde emellertid resterande träningstid tillsammans med övriga spelare och deltog i samtliga övningar.

ÖIS förmodade startelva till matchen mot Falkenbergs FF

Det är just nu tätt mellan matcherna och ÖIS har inte haft många dagar på sig att förbereda sig inför matchen mot Falkenberg. I lördags körde man därför lite lättare rehabiliteringsträning och i söndags fick spelarna ledigt för att ladda batterierna på egen hand och i dag körde man som sagt ett lättare pass uppe på ÖIS-gården. Och från dagens träning kan rapporteras att spelarna inledde med att köra ”kvadraten” i uppemot en halvtimme. En övning som spelarna bara älskar, men som är extremt tråkig och intetsägande för oss som står vid sidan av planen. Men det är klart, träningen är ju inte till för oss som kollar på, utan för att förbereda spelarna för match. Det ryktas dock om att ”kvadraten” är en relativt usel uppvärmningsövning, men vad gör man inte för att hålla lirare som Álvaro Santos, Jakob Olsson, Björn Anklev och Pavel Zavadil på gott humör?

Efter ”kvadraten” gick man över till att nöta uppspel, inspel och avslut mot Peter Abrahamsson och Victor Skoglund i mål och en ensam försvarare (här turades David Leinar, Robin Jonsson och ytterligare några spelare om att agera försvarare). Och om man vill vara lite elak kan man väl säga att det behövdes nötas inlägg och avslut. Verkligen. En snabb överslagsräkning visade nämligen att ungefär vart tredje inlägg/inspel gick till rätt adress (en tredjedel gick i händerna på Peter eller Victor och en tredjedel hamnade bakom kortlinjen) och att ungefär vart tionde avslut gick i mål. Det är kanske inte så konstigt att ÖIS har så förtvivlat svårt att göra mål på sina chanser och att döda matcher. Mot slutet av träningen satte dock Alexander Mellqvist, Jonathan Lindström och Markus Gustafsson ett par härliga strutar. Lindström hade bl.a. en smekning som gick ribba in som fick samtliga spelare att jubla. Dessutom hade Mellqvist två riktiga mörsare från ”straffområdesgränsen” som gick spikrakt upp i bortre krysset. Kanske, kanske är Mellis på väg mot 2008-års form igen! Det ska dock sägas att Mellqvist under dagens avslutsövning även hann med att träffa en flygbuss på väg till Landvetter flygplats och en underbar framspelning till Reuben Ayarna borta på GAIS-gården. Hela övningen avslutades dock i dur, efter att Markus Anderberg konstsparkat upp en boll i nättaket efter ett precist inlägg från högerkanten. Ja tack, vi tar gärna en repris på det målet i morgon.

Lite mer framåtsyftande kan det också rapporteras att Sebastian Johansson sannolikt kan vara åter i spel redan i nästa vecka och att han då kan vara aktuell för matchspel redan till matchen mot GIF Sundsvall den 9 september. Om man dessutom tar i beaktande att det är ett tämligen långt uppehåll mellan matcherna mot Ängelholms FF och GIF Sundsvall är det inte helt omöjligt att vi lagom till matchen mot Sundsvall får se ÖIS i en ny taktiskt uppställning: 4-2-3-1. Och håll med om att det är en kittlande tanke att någon gång i framtiden få se ett femmannamittfält bestående av Sebastian Johansson och Valter Tomaz Jr som defensiv och Markus Gustafsson, Pavel Zavadil och Markus Anderberg som offensiv!?! För jag menar, vem i helvete ska ta sig fram till ÖIS straffområde när ytan framför vaktas av två spelare som är lika blodtörstiga som orcherna i Sagan om ringen-trilogin? Nej, just det, det stämmer, inte en djävel kommer att komma över bron. Inte ens Frodo-freakin-Baggins! Och framför Sebban och Valter har man sedan två – med superettanmått mätt – spelgenier med känsliga fötter och en kille som nästan kan springa skiten ur Johan Wissman. Med boll! Då skulle det väl vara själva fan om ÖIS – med en sådan uppställning – inte skulle klara av att rada upp trepoängare under säsongsavslutningen.

Mot Allsvenskan!


'Slutdestination: Allsvenskan – åtta stationer kvar' have 17 comments

  1. 23 augusti, 2010 @ 17:34 Marus B

    slutet om uppställningen låter underbart:P… jävligt taggad… nu måste det gå vägen!

    Svara

  2. 23 augusti, 2010 @ 18:09 Vergilius

    Jag borde hunnit sticka in mitt nyss publicerade inlägg före det här där vi får facit på morgondagens elva, nu blir det måhända lite överflödigt, men vafan, alla måste väl få göra en Leinar ibland…

    Att Janne kör på med samma uppställning är ingen direkt skräll. Han har inte gjort många ändringar i startelvan under säsongen utom pga skador, avstängningar eller när spelare kommit tillbaka från skador,avstängningar. Det är väl max 3-4 gånger han ändrat av taktiska eller formskäl.

    Jag är fö inte överförtjust i den avslutande tanken att låta Seb och Valter husera som innermittfältare tillsammans. Känns kantigt och som att be om långa uppspel mot en ensam Alvaro.

    Svara

    • 23 augusti, 2010 @ 18:59 Voldemort

      Där måste jag nog intervenera….seb slår faktiskt inte så många långa bollar som du tror. Han håller förvånansvärt ofta bollen efter backen för att vara en ex blåvit och har faktiskt ett ganska hyfsat passningsspel. Vad det gäller valter kan bolljävulen hamna precis var som helst…..

    • 23 augusti, 2010 @ 22:58 Vergilius

      Jag tänker inte så mycket på långa bollar från Seb och Valter som långa bollar från backlinjen. Varken Seb eller Valter är spelare som möter, suger in bollen felvända och fördelar vidare i uppspelsfasen. Jag tror med dessa två som def mittar blir det få uppspelsalternativ för backlinjen vilket leder till långa bollar direkt mot forwards utan att passera mittfältet.

    • 24 augusti, 2010 @ 08:45 Voldemort

      Ja, men dom får vi vare sig vi har valter och seb på banan eller ej. Det står som skrivet i sten med långa uppspel så länge som målarmästarn finns på bänken….
      Vad det gäller 4-2-3-1 så bör väl dessutom uppspelen gå via ytterback/yttermf istället för i mitten?

    • 24 augusti, 2010 @ 09:02 Vergilius

      Nja 4-2-3-1 är väl som gjort för uppspelet backlinje->def mitt->ytterback/yttermittfältare->forward->offmitt->knack i djupled->mål. As simple as that…

      Jag tycker ändå vi varit ok att hitta Pavel med uppspelen i år, mycket därför att han vill och vågar ha boll hela tiden. Tycker det är den stora fördelen att ha honom i den positionen.

    • 24 augusti, 2010 @ 11:17 Voldemort

      Beror på hur rakt du vill spela i 4-2-3-1. Det är för mig bara en defensivare variant av 4-3-3. Spelar du centralt så spelar du upp på forward – tillbakaspel på off mitt – instick eller kant. Spelar du brett så går vi raka vägen via ytterback-yttermf slå ytterback -alt. tillbakaspel alt. off mitt – inspel bakom backlinje. Men det kräver också en forward som trycker ner backlinjen genom rörelse.

  3. 23 augusti, 2010 @ 18:16 1887

    Och MarGus är ingen yttermittfältare heller…

    Svara

    • 23 augusti, 2010 @ 20:18 Danny E

      Men era tråkiga realister, kan inte en människa få drömma och vara lite positiv innan ni kommer och skjuter allt i sank. Trökmånsar!

    • 23 augusti, 2010 @ 22:03 AlexU

      i 4-2-3-1 blir ”yttermittfältarna” mer centrala, i en sån roll kan markus passa bra då han har en bra fot för inlägg OCH för instick osv. men håller med dig ”MarGus är ingen yttermittfältare heller…”

  4. 23 augusti, 2010 @ 22:24 Anonym

    Är det bara jag som tycker det är märkligt att Luka inte får plats i matchtruppen längre? Fortfarande känningar av skadan?

    Svara

    • 23 augusti, 2010 @ 23:03 Vergilius

      Jag tycker att det är märkligt att Nico går före Luka.
      Om Douglas Adams skulle skriva en bok om Nicos inhopp (något som skulle vara oerhört bisarrt på mer än ett sätt) skulle titeln, i svensk översättning, förmodligen bli: I Stort Sett Menlös.

  5. 23 augusti, 2010 @ 22:29 E

    Så vår isländske frälsare får en chans till från start…Har man åkt hela vägen till Island och pekat ut honom som en förstärkning som går rätt in i laget så har han förmodligen förtur. Jag kan ge honom en match till från start sen måste han spela sig in i laget som alla andra. Hans match mot Öster var inte ok !

    Svara

  6. 23 augusti, 2010 @ 23:56 Sjögräs

    Jag tror jag kanske hellre vill se ett mittfält där Valter och Seb får kämpa om samma plats:

    Valter/Seb – Pavel
    Anderberg – Gustafsson – Island/Alex/Olsson

    Min drömelva för tillfället skulle vara:

    Abrahamsson
    Anklev – R. Jonsson – Leinar – Bengtsson
    Valter Tomaz Jr. – Zavadil
    Anderberg – Gustafsson – Thorsteinsson
    Santos

    Möjligt att Luka Mijaljevic känns hetare än Álvaro, men Santos kan blixtra till när som helst och börja producera! Det vill jag tro och hoppas på i alla fall.

    Svara

  7. 24 augusti, 2010 @ 13:08 Polaren Per

    Vad har hänt med Luka? Håller honom före Nico och även före Anklev med tanke på hans formsvacka.

    Svara

  8. 27 augusti, 2010 @ 17:58 Rude Boy

    Luka från start och ner med Björn i banan!

    Svara

    • 27 augusti, 2010 @ 18:10 Martin Johansson

      Är det något du vet eller något du hoppas?

      Och så undrar jag lite över den där stocken. Är det du som ska stå för den eller hur har du tänkt dig?


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se