Förlust i chansrikt U21-derby

Det var höga förhoppningar på dagens U21-derby när ÖIS och IFK Göteborg drabbade samman på ÖIS-gårdens konstgräs. För ÖIS skulle vi få en första glimt av Steinthor Freyr Thorsteinsson och dessutom aviserades det en comeback av Niclas Elving som ju olyckligt bröt benet under försäsongen. Dessutom var vädret helt perfekt och för att vara en U21-match var det väldigt mycket folk. I ett chansrikt derby var det gästerna som åkte hem gladast efter att ha vunnit med 3-2.

Örgrytes startelva
Målvakt: Victor Skoglund
Backar: Pontus Otterstedt, Dennis Jonsson, Felix Sehlström, Karl Enarson
Mittfältare: Steinthor Freyr Thorsteinson, Mathias Johannesson, Jonathan Lindström, Henos Musie
Anfallare: Luka Mijaljevic, Nicolas Sandberg

ÖIS inledde matchen på allra bästa sätt genom att ta ledningen på sin första riktiga målchans. Efter ca fem minuter vinner Nicolas Sandberg något oväntat en luftduell mot Blåvitts mittback Karl Svensson och nickar ut bollen till vänsterkanten och Henos Musie. Henos avancerar till den vänstra straffområdesgränsen, tittar upp och slår sedan ett flackt, löst inspel som går parallellt med straffområdesgränsen och där dyker Mathias Johannesson upp. En hård, kontrollerad bredsida senare och Blåvitts målvakt får kröka rygg och ÖIS leder med 1-0.

Blåvitts kvittering kommer nio minuter senare. Blåvitt slår ett högerinlägg som Felix Sehlström ska nicka bort. Tyvärr så får Felix total felträff och istället serverar han Blåvitts anfallare ett jätteläge strax innanför straffområdesgränsen. Han drar på en sträckt vrist, får klockren träff och innan bollen borrar sig in i nättaket har Victor fått en rejäl mittbena.

Under den första delen av halvleken så pressar Göteborg ned ÖIS men skapar inga riktigt klara lägen. Allt eftersom äter sig ÖIS in i matchen och den andra halvan spelar man riktigt bra och skapar ett par riktigt bra målchanser. I den 39:e minuten kommer så matchens prestation signerad Luka Miljajevic. Karl Enarsson bryter en IFK-kontring och bollen hamnar hos en rättvänd Luka som är ett steg före Blåvitts högerback i höjd med mittlinjen. Luka accelererar med bollen med backen i ryggen och tar sig snabbt ned mot Blåvitts straffområde. Vid straffområdesgränsen stöter Blåvitts mittback till och Luka fintar vänster och drar bollen med stödjebenet inåt banan till höger. I maxfart! Sådan fotbollsporr har inte setts på ÖIS-gården sedan Ailton försvann. Precis innan Luka kan skjuta så hakar någon av backarna i hans ben bakifrån och han tappar balansen och domaren blåser straff.  Tyvärr så blir inte den efterföljande straffen särskilt bra, eller rättare sagt, den blev riktigt katastrofal. Nicolas Sandberg satte ju en straff i Borås förra U21-matchen och eftersom det gick bra då, så provar han samma variant. Luta kroppen kraftigt till vänster, vinkla om foten i skottögonblicken och sätt den åt höger. Huruvida Blåvitts målvakt chansar eller om han läser Nicos fint låter vi vara osagt, men räddningen blev tämligen enkel i alla fall.

Som om det inte skulle vara nog med olyckan att missa en straff så tar Blåvitt ledningen i den 42:a minuten. Tobias Sana kommer förbi på vänsterkanten och tar sig ned till inläggsläge vid hörnflaggan. Inne i straffområdet är det två ÖISare mot två IFKare. Felix Sehlström sköter sin markering fint sätt men det gör inte Karl Enarsson som hamnar i ingenmansland och får se inlägget gå över honom och till en helt fri Niklas Bärkroth som enkelt nickar in 2-1.

På de återstående tre minuterna så skapar ÖIS två bra kvitteringschanser. Först har Luka Miljajevic ett skott som täcks i sista sekunden av en försvarare. Sedan får Henos Musie bollen på kanten och försöker driva in i straffområdet mot två Blåvittspelare. De lyckas bryta, men Henos jobbar fram bollen till en framstörtande Mathias Johannesson som får skottläge strax utanför straffområdet. Mathias tar i för kung och fosterland och målvakten kan bara se på när det smäller till i stolpen i höjd med krysset. Skottet var verkligen värt ett bättre öde.

2-1 till IFK i paus, trots att ÖIS stått upp bra och skapat många riktigt bra målchanser. Tempot och kvalitén var nog det högsta som jag sett i en U21-match i år och det var roligt att se att ÖIS hängde med i det och faktiskt förde matchen de sista 20-25 minuterna. Som vanligt gjordes en massa byten i paus. I ÖIS gick Steinthor, Dennis och Luka ut i Blåvitt så bytte bl.a. Bärkroth. In då med Mikael Odin, Joakim Hall och comebackande Niclas Elving.

Niclas Elving höll på att få en riktig drömcomeback. Efter sju minuter kombinerar Mikael Odin och Nicolas Sandberg och sätter Henos Musie i läge på kanten. Henos drar sig ned mot hörnflaggan och slår ett inlägg efter backen ämnat mot Mikael Odin. Odin och Blåvittbacken tampas så mycket med varandra för att hinna först på bollen att ingen når den och helt plötsligt får Niclas ett drömläge framför mål. Istället för att försöka placera in bollen så drar han till allt vad han har och bollen smiter precis utanför det närmaste krysset.

Den andra halvleken var en riktig publikhalvlek och en coachs värsta mardröm. Spel på mittfältet hörde till ovanligheterna, utan den delen av banan var bara en snabb obemannad transportsträcka för att komma till motståndarens straffområde. Viktor räddade tre frilägen under andra halvlek och var den som höll ÖIS kvar i matchen, för det var Blåvitt som skapade det mesta och det bästa. Till slut måste det ju bli mål och i minut 25 så gör Tobias Sana 3-1 till gästerna. Tobias vänder och vrider strax utanför vårt straffområde och hittar till slut ett skottläge och bollen går stolpe in, otagbart för Victor. Försvarsspelet liknade en i bästa fall en hörngård, men inte ens hönsgårdar brukar väl vara så passiva?

ÖIS replik kommer bara någon minut senare. Nicolas Sandberg vinner ännu en närkamp på Blåvitts planhalva och via Mikael Odin så hamnar bollen på kanten hos Niclas Elving. Niclas tar sig ned till kortlinjen och spelar snett inåt bakåt till Jonathan Lindström som fyllt på vid straffområdesgränsen. Jonte skjuter, men bollen tar på Blåvitts mittback och går till Jakob Lindström som behärskat lobbnickar in bollen i det bortre hörnet.

Fem minuter senare skapar ÖIS sitt absolut bästa läge att kvittera. Jonathan Lindström kommer ut på vänsterkanten och lurar Blåvitts back med en överstegsfint och sätter ett inlägg på bortre mot Nicolas Sandberg. Nico, som lurat bort sin bevakare får fritt läge vid bortre stolpen men dessvärre går nicken rakt på målvakten. Även returen som gick direkt tillbaka till Nico hamnar mitt på.

ÖIS försöker och försöker, men lyckas inte skapa några riktigt farliga målchanser i slutet. Tvärtom är det IFK som borde stängt matchen både en och två gånger om och de vinner klart rättvist sett till hela matchen. Beröm i ÖIS får förstås Victor i målet som gjorde en stormatch. Bra förutom Viktor var även Henos Musie, Nicolas Sandberg (trots straffmissen), Mikael Odin och Dennis Jonsson. Vårt nyförvärv Steinthor var helt osynlig spelmässigt, men hans volt-inkast var det längsta jag någonsin sett. Hans första gick över samtliga spelare och hamnade på bortre stolpen…