Janne Andersson: ”Det ser tempofattigt, segt och trött ut”

Vissa säger att 1-1 på bortaplan mot Ljungskile SK är bra. Andra säger att det är helt OK. En tredje kategori menar att det är rätt uselt. Vad som är rätt och vad som är fel har jag ingen aning om. Vad jag dock vet är att Janne Andersson var mycket bedrövad och besviken efter dagens matchen. Aldrig tidigare har jag hört honom såga sina spelare så direkt som han gjorde under dagens presskonferens.

Janne Andersson: Matchen är väl ganska jämn inledningsvis. Det böljar väl lite fram och tillbaka. En bit in i halvleken tycker jag att de får tag i matchen på ett bra sätt och har ett bättre passningsspel än vad vi har. De vinner också fler närkamper, vilket är grunden i fotboll. De överlastar bra ute på vår vänstersida som gör att vi får problem. Vi skiftar då Anderberg och Perreira för att försöka stänga till lite där ute, och det blev väl bättre en stund. Jag tycker att det är en period där vi får straffen och där Álvaro har något skott där han – keepern – gör en bra räddning. Vi gör målet. Vi har en period där som är ganska bra. Sedan gör de sitt mål precis innan paus. Det är ju tungt att få det emot sig precis innan paus.

Jag var mycket irriterade i paus för jag tycker att vi gör en dålig första halvlek. Jag tycker att vi börjar andra halvlek bättre. Vi får tag i dem och trycker ner dem lite inledningsvis och vi skapar några fasta situationer, men sedan ebbar det ut. Och sedan så får de – med ett mycket bättre passningsspel än vad vi hade och med mycket bättre rörelse och aggressivitet – tar de tag i matchen. Vårt passningsspel är under långa stunder bedrövligt dåligt. Vi värderar dåligt, så vi får inga längre anfall och vi får inte fast bollen på deras planhalva.

Det är många som har en ganska dålig dag i dag faktiskt. Det ser tempofattigt, segt och trött ut där ute. Jag är inte alls nöjd med den här matchen. Ljungskile är klart bättre än oss, så det är klart att det här är ett av de kryss som jag kan sitta och vara nöjd med om jag tittar på resultatet. Prestationen är jag definitivt inte nöjd med.

Det positiva är att vi ändå skapar målchanser i den här matchen. Fast att vi inte spelar så bra så skapar vi ändå chanser och det är väl något som är bra att ha med sig. Tittar vi på avslutsstatistiken så är det klart övertag för Ljungskile. Framförallt att de får så många avslut inne i vårt straffområde, där brukar vi inte släppa till så här mycket. Så många avslut inne i vårt straffområde har jag inte sett på länge.

Det är irriterande och tröttsamt. Men vi möter ett bra lag med ett bra passningsspel. De är rejäla. Det här är väl en av våra sämsta matcher i år, tycker jag, samtidigt så är det alltid så att möter man ett bra lag så blir man sämre. Jag tycker att Ljungskile är duktiga där ute i dag.

Örjan Glans: För det första är Bosse [Wålemark] och jag nöjda med fighten. Vi har i några matcher nu känt att vi inte spelar hela matchen. I dag spelar vi hela matchen och vi kommer mer och mer. ÖIS har två bra forwards som ligger och väntar på oss. De fick några anfall på oss och Anklev fick någon boll bakom vår backlinje, men jag tyckte att vi klarade det bra.

Straffen som kom, där är vi lite passiva. Vi tappar lite där och de har någon mer chans. Sedan tappar vi 19 [Markus Anderberg] som får stå alldeles omarkerad och sätta 1-1 [här vet jag inte riktigt vad Örjan ”Klarar inte av att prata i fullständiga meningar” Glans menar, men det är förstås 0-1-målet han talar om och inte något 1-1-mål].

Sedan kommer vi fram bra på våra kanter och det är ju alltid gott att få 1-1. Jag tycker att vi gör en bra andra halvlek. Vi har ett bra passningsspel och vi skapar mycket. Jag tänker framför allt på nicken som Josemar har, som är precis utanför. Och Gabriel Altemark är ju framme där. Vi får fotbollsmässigt sett ett bra tryck på ÖIS. Kanske, kanske skulle vi behöva samla ihop oss ytterligare. Tittar man på avslutsstatistiken 17-11 och 10-3 och 1-1 i mål. Samtidigt så vill man vinna matcher, men det kommer. Det är många som visar bra inställning i dag och jag tycker att vi har varit mycket bleka i de senaste matcherna, men i dag visar vi att vi vill spela matcherna och hemma så vågar vi spela på ett helt annat sätt. Vi får faktiskt ner ÖIS. Sedan får andra tycka och tänka om det var rättvist eller inte. En poäng i alla fall.

Hela laget är bra i dag. Sedan är ÖIS alltid farliga. Så fort det bränner till med frisparkar runt straffområdet så har de en fot som… Zavadil alltså. Man kan aldrig känna sig lugn. Frisparkarna kommer in och de fyller på med sina starka huvudspelare. Jag tycker ändå att vi följer vår spelplan bra och att vi gör det på ett bra sätt. Killarna ska ha all heder.

'Janne Andersson: ”Det ser tempofattigt, segt och trött ut”' har en kommentar

1. 2 augusti, 2010 @ 14:33 Anonym

Det känns som att man i majoriteten av i årets matcher superettan hör uttalanden inför och efter match som ”mycket bättre passningsspel än vad vi hade” eller ”vi möter ett bra lag med ett bra passningsspel”. Börjar bli ganska tröttsamt.

Visserligen behöver inte ett bra passningsspel vara lika med segrar och det verkar inte heller på något sätt ligga i A-lagets övergripande strategi att spela bollen efter backen. Men ringer det inte rejält med varningsklockor när vi i väldigt många matcher i årets superetta ligger i lä vad gäller passningsspel, då man samtidigt ställer det i relation vad vår trupp kostar i jämförelse med de flesta övriga lag.