Lär er stänga matchen!

Det här var en match som ÖIS skulle ha stängt redan under den första halvleken. 1-0 i den 13:e minuten genom debutanten i startelvan, Jakob Olsson, två (felaktigt) bortdömda mål och under långa perioder ett motståndarlag som var rejält tillbakapressat. För att inte tala om alla chanser som ÖIS skapade under första halvleks avslutande tre minuter. Så här mycket chanser utan att avgöra kan man bara inte ha. Nej, den här matchen skulle varit klar redan i paus. Inget snack om den saken. Men så går det som det alltid går den här säsongen. Det blir oavgjort.

ÖIS inledde annars matchen lite veligt. Nästintill oroligt, som om senaste bottennappet mot Ljungskile fanns kvar i spelarnas bakhuvuden. Och under de inledande minuterna satte också Ängelholm ÖIS under skaplig press. Dock utan att skapa några egentliga farligheter, mer än ett friläge för vindsnabbe och fysiskt starke Robin Staaf.

Undan för undan tog dock ÖIS över matchen och i den 13:e matchminuten jagade Christofer Bengtsson ifatt en boll som i stort sett alla spelare på planen betraktade som död. Alla utom just Bengtsson. Precis innan kortlinjen hann Bengtsson upp bollen och spelade vidare till Markus Anderberg som bestämde sig för att öppna sin magilåda.

Abrakadabra!

Och helt plötsligt trodde två bortaspelare att de var två små vita kaniner. Och med en gång satte de i gång att tugga i sig av Valhallas platsgräs. Och givetvis fångade Anderberg dagen. Efter en skopa tillfällighet och en skopa tur hamnade bollen framför fötterna på Jakob Olsson som försökte både en och två gånger innan han lyckades få bollen förbi Daniel Andersson i Ängelholmsmålet.

1-0!

En härlig debut i startelvan!

Efter ledningsmålet fortsatte ÖIS att trycka på för ytterligare mål. Något som bl.a. resulterade i två bortdömda mål. Först blev Álvaro Santos avvinkad efter att ha smekt en Ängelholmsspelares axel innan han trängde sig förbi och ”satte en spik i kistan”. Därefter hade David Leinar en boll i nät efter en fin frispark från Pavel Zavadil. Domare Antti Kanerva tyckte emellertid att Leinar gått för hårt åt Ängelholms målvakt i samband med att bollen gick i nät.

Med en kvart kvar till halvtidsvilan satte ÖIS sina motståndare under en sjuhelvetes press. I den 34:e minuten joxade Markus Anderberg med trasan på högerkanten, snurrade upp två motståndare och spelade tillbaka till Pavel Zavadil. Zavadils lyftning in mot straffområdet skarvades vidare fram till Björn Anklev av Markus Gustafsson. Helt plötsligt hade Anklev bara en spelare mellan sig och målet och tog i för fulla muggar. Skottet tog dock på en Ängelholmsspelares utsträckta ben och gick ut till hörna.

Som så många gånger förr lyckades dock ÖIS motståndare kvittera precis före halvtid. ÖIS lyckades inte få död på bollen i samband med en hörna från vänster och Ängelholm stack direkt i väg på kontring. Lite slarvigt av Jakob Olsson som gick bort sig två gånger om utanför Ängelholms straffområde. Med åtta av elva Öisare i offensivt straffområde satte Robin Staaf högsta fart över egen planhalva. Staaf passerade mittlinjen och fortsatte sin löpning över nästan hela ÖIS planhalva innan han spelade en passning ut till Gabriel Ucar som kom på överlapp på utsidan. Ställd mot två motståndare hade Robin Jonsson inte en chans och Ucar kunde enkelt placera in kvitteringen till vänster om Peter Abrahamsson.

I slutminuterna av den första halvleken hade ÖIS sedan ett antal riktigt bra chanser att ånyo ta ledningen i matchen. Först sköt Jakob Olsson ett distansskott som Daniel Andersson hade svårt att hålla. Därefter fick Álvaro Santos skottläge tre meter från mål, men skottet täcktes undan av en försvarare. Returen gick dock ut till Pavel Zavadil som drog sig ut mot högerkanten och skruvade in ett inlägg som Björn Anklev mötte vid den första stolpen. Nicken missade dock sitt mål med någon meter.

ÖIS fortsatte dock att nöta på under inledningen av den andra halvleken. Men tyvärr hade man ingen vidare jaktlycka. Istället skulle en ny kvick omställning för motståndarlaget ställa till det för ÖIS. Återigen lyckades ÖIS inte komma till avslut i samband med en offensiv fast situation. Och för hundrade gången ställde Robin Staaf och Jörgen Nilsson om snabbt. Nilsson drev upp bollen längs med vänsterkanten och spelade ett lågt inlägg mot den första stolpen. Ett inlägg som Robin Staaf brottade sig fram till och tryckte in bakom Abrahamsson.

Trist, riktigt djävla trist.

ÖIS tog dock tag i spelet igen och strax efter 1-2-målet skickade Pavel Zavadil en projektil mot Daniel Anderssons vänstra kryss. Andersson han dock upp med en hand och kunde få ut bollen till hörna. Det dröjde dock inte länge innan ÖIS gjorde 2-2. En stenhård nick utan pardon signerad David Leinar. Riktigt snyggt. Och assisten stod givetvis Pavel Zavadil för. Ett mål som var omdiskuterat efter matchen då Ängelholms tränare Roar Hansen menade att Álvaro Santos gått för hårt åt en Ängelholmsspelare.

I den 76:e minuten rullade ÖIS upp Ängelholm efter noter. Riktig propagandafotboll. Pavel Zavadil spelade ut bollen till Jakob Olsson som spelade vidare på en djupledslöpande Björn Anklev. Anklev trampade runt försvarare och serverade nyss inbytte Steinthor Thorsteinsson öppet mål. Om det var klimatombytet från Island till Sverige eller om han bara blev chockad av att få en möjlighet att bli matchhjälte redan efter tio minuter vill jag låta vara osagt. Thorsteinsson satte dock bollen i ribban och returen tog Ängelholmsförsvaret hand om.

En minut efter Thorsteinssons jättechans grinade oturen ÖIS i ansikten igen, när Robin Jonsson fick bollen för långt ifrån sig på offensiv planhalva, gled in i nästa situation med raka ben och dobbarna före. Ängelholmsspelare som säkert hade på känn att Robin redan hade ett gult kort bestämde sig för att lämna in en ansökan till Shakespearakademin och rullade ihop sig till en liten boll och skrek som en stucken gris.

Och Antti Kanerva gjorde förstås sitt jobb.

Gult kort.

Rött kort!

Än värre var att Janne Andersson blev så fly förbannad på domarinsatsen att han blev uppvisad på läktaren.

Har ni hört den förut eller?

ÖIS skulle dock repa mod en andra gång. Det var som att spelarna hade gett sig tusan på att Antti Kanerva inte skulle få vinna matchen. Med fem minuter kvar av matchen fick ÖIS en hörna från vänster. Pavel Zavadil måttade upp ansatsen och tog sikte på David Leinars skalle vid den första stolpen.

Fopp!

Plopp!

3-2!

Nu trodde man att ÖIS skulle ta den där viktiga trepoängare som man behövde i jakten på Allsvenskan. Men icke sa nicke. I den 90:e minuten kvitterade nämligen Ängelholm genom Patrik Larsson. Det kunde dock ha slutat än värre. I matchens slutminuter hade bl.a. samme Larsson ett friläge, men Peter Abrahamsson gjorde en strålande benparad och räddade åtminstone en poäng till ÖIS.

En poäng. Igen. För elfte gången. Det är knappast så att man tror sina ögon. När var något lag med om något liknande sist. Har det ens hänt. Oavgjort i elva av nitton matcher. Så oerhört bittert! Men inte helt oväntat med tanke på hur den här säsongen har utvecklat sig. Det är nog bara att inse fakta. ÖIS säsongen 2010 kan inte stänga matcher; hur många chanser man än får.

Glöm inte bort att rösta på matchens lirare:

'Lär er stänga matchen!' have 35 comments

1. 4 augusti, 2010 @ 21:30 Inferno

En domarinsats och match man bara vill glömma. Hur som helst en väldigt väl skriven rapport Martin!

2. 4 augusti, 2010 @ 21:41 Anonym

SUCK. Vilken säsong det här har blivit.

3. 4 augusti, 2010 @ 22:02 Anonym

Tack för snabb rapportering Martin, Vad händer när Öis leder sista minuterna med 3-2 kan dom inte försöka skicka bollen åt ”skogen” eller går det inte att fördriva tiden ute vid hörnflagga? 2008 skicka dom in Patrik Elmader att fixa den uppgiften. Kan ingen mer gå ner och spela försvarsspel tex. Björn som är van.Går det inte bomma igen målet när det är så lite tid kvar?
    Frågan är inte Allsvenskan, utan hur vinner vi matcher när vi leder? Den Allsvenska frågan kan vi lägga åt sidan just nu. Samt att varför hamnar oftas anfallarnas skott utanför mål. Det är backarna som gör mål.

• 4 augusti, 2010 @ 22:19 Bellman

Det var det som var felet, alla i ÖIS backade hem, inklusive Santos och Anklev. Det är det som ger motståndarna chansen i slutminuterna. ÖIS måste våga ha kvar spelare högre upp i banan under de sista minuterna så att vi har några som kan hålla fast bollen högre upp i plan.

• 4 augusti, 2010 @ 22:36 Anonym

jaha

• 5 augusti, 2010 @ 16:13 Martin Johansson

Björn gick ju ner på mittfältet efter 3-2 och då spelade man 4-4-1, men det höll inte. Den gamla vanliga ängsligheten smög sig väl in. Tänk slutet mot Väsby United, Degerfors IF och Ljungskile SK. Det syns att det här är ett lag som har tappat många matcher den här säsongen. Man är så rädda för att förlora att man inte vågar kliva på ordentligt i slutet av matcherna.

4. 4 augusti, 2010 @ 22:03 Krilliano

Du har helt rätt om matchen men jag måste tillägga att Öis har fan inte ett satans korn flyt i den här serien. Dom va ju inte ens kassa idag. Fy helvete vilken jobbig match. 11 raka segrar nu. Kom igen!

5. 4 augusti, 2010 @ 22:17 Bellman

Sådana här matcher gör att man bestämmer sig för att aldrig titta på fotboll igen (även om man har ändrat sig till på söndag).

Såå sjuukt besviken!

Analys:

Domarinsatsen var katastrofal. Idag var jag placerad på södra stå och såg från 5 meters håll förtvivlat hur ÖIS blev bestulna på två mål. Alvaros är glasklart mål. Leinars kan man kanske kanske kanske diskutera, men jag tycker absolut att det ska vara mål.

Christoffer Bengtsson är (bortsett från domaren) dagens syndabock. Hans riktigt dåliga markeringsspel är den bakomliggande orsaken till ÄFF:s både första och andra mål. Han var bra mot Degerfors, men idag var det inte ens division 3-klass på Bengan… tyvärr.

Slutligen så kan man konstatera att ÖIS har en oförmåga att stänga matcher i kombination med en svidande otur i avgörande lägen. Jag har aldrig sett ett så äckligt stolpmål som Ängelholms kvittering i den 89e. Det var bara tur från ÄFF:s sida, men å andra sidan så borde ÖIS i princip kunna passa runt eller göra vad som helst för att fördröja spelet de sista minuterna.

Nu vill jag inte tänka på ÖIS mer ett par dagar! Usch!!!

• 4 augusti, 2010 @ 22:39 Mendel

Tycker nog Janne borde upp på listan över syndabockar. Santos borde tagits av banan i halvlek och Luka kommit in. Mellqvist borde aldrig ha kommit in alls. Bengtsson borde man också ersatt tidigt…. Men, just det, det enda alternativet på den platsen flummar ju runt på topp.

• 5 augusti, 2010 @ 16:18 Martin Johansson

Det här med Bengtsson hänger jag inte riktigt med på. Problemet vid både 1-1 och 2-1 låg ju längre upp i planen. Jakob får väl ta på sig 1-1 och vid 2-1 måste man ju ta kol på anfallet och inte låta Ängelholm ställa om. Borde vara a och o. Trist att vi går på så många omställningar. Kostar många poäng.

• 5 augusti, 2010 @ 22:33 Tomas Levin

I mina anteckningar står det CB + JO vid 1-1 målet, så… *L*

• 5 augusti, 2010 @ 22:38 Danny E

Jo, Bengtsson var inblandad i situationen, men som jag kommer ihåg det var det Jakob som hade två chanser att stoppa anfallet och som inte hängde med Ucar i löpningen.

• 5 augusti, 2010 @ 22:49 Tomas Levin

Helt rätt!

6. 4 augusti, 2010 @ 22:22 Yodabul

11 fucking jävla kryss, Boden har superetta-rekordet på 13, det borde vi slå…

• 4 augusti, 2010 @ 22:40 Anonym

Det kan du hoppa upp och sätta dig på att vi bräcker med råge.

7. 4 augusti, 2010 @ 22:29 Voldemort

Det största problemet var väl att Roar Hansen hade gjort sin hemläxa riktigt bra. 3 omställningar – 3 mål. Lysande facit. När vi kliver på med våra ytterbackar på det sättet vi gör så får vi räkna med det här. Jag tror faktiskt att vi idagsläget skulle tjäna på att gå över till 4-2-3-1 med två defensiva djur som kan balansera bättre. Dessutom MÅSTE vi sluta med juniormisstagen när vi har 8 man på deras planhalva. Vi får inte tappa boll där. Och tappar vi boll så kapar vi den motståndare som får tag i den. Ta ett kort för laget för fan. Speciellt om man själv tappar boll.
    Man kan också konstatera att vi saknar Seb oerhört. Det är alldeles för vekt med MarGus och tyvärr ser Mellqvist ut som om han inte ens hinner med i SE numer. Usch. Det här kan bli en tråkig höst.

• 4 augusti, 2010 @ 22:43 Martini

MarGus är fortfarande alldeles för valpig. Yes.
      Men en frisk Mellqvist är i mitt öga ett utmärkt alternativ till Seb. Fast han är ju inte 100% ännu.

• 5 augusti, 2010 @ 16:21 Martin Johansson

Ja, vi får hoppas på att Mellqvist kan göra ett hyfsat jobb på Sebbans plats. Markus har nu fått två chanser och verkligen inte lyckats. Oroande.

• 4 augusti, 2010 @ 22:46 Anonym

Nu är väl du nöjd till nästa match då Robin är avstängd. Ja, ingen saknar väl kossan(Sebbe) innan båset är tomt. Det finns ingen på mittfältet med den tuffhet Sebbe har och han form var ju uppåtgående nu, Det är synd.

• 5 augusti, 2010 @ 09:53 Voldemort

Nä, jag är inte nöjd. Robin var förvånansvärt bra igår förutom att han spelar med lite för små marginaler i vissa lägen och kan kliva på bättre i deras omställningar. Samtidigt görs felet högre upp i banan så det skall inte Robin lastas för. Fel. Jag saknade kossan omgående och jag tycker fortfarande vi spelar med en säkerhetsrisk då Pavel skall vara balansspelare. Han är bra men inte på just de bitarna som krävs där.

• 5 augusti, 2010 @ 14:13 Anonym

Jag är glad att du också ser positiva saker med Robin, för jag gillar hans spel och den utveckling han gjort genom åren och att han alltid jobbar och gör sitt bästa . Jag är övertygad att våran 22 åring kommer utvecklas ytterligare, Jag hoppas han tar vara på avstängningen och vilar kroppen och huvudet.
      Sen vore det bra om mittfältet kunde ta en frispark någon gång högre upp,när motståndarna kommer loss
      Sebbe kommer vara saknad…även Robin den match han är borta.

• 5 augusti, 2010 @ 16:23 Martin Johansson

Klockrent! Det är nästan dags att gå tillbaka och räkna hur många av baklängesmålen som har kommit genom att motståndarna har ställt om och ÖIS inte hängt med. Janne Andersson får säga vad han vill, men årets ÖIS är inga vinthundar tyvärr. Vi har ju knappt en back som gör tjugo meter under sju sekunder. Var lite otäckt att se hur klena Öisarna var mot en spelare som Robin Staaf (var höll Dick Last hus när ÖSK ville låna ut honom?).

8. 4 augusti, 2010 @ 22:44 Anonym

Janne Andersson uppvisad…..hrm hrm……..minns jag rätt att förra gången så va det hans första läktaruppvisning på typ 20 år………

• 4 augusti, 2010 @ 23:00 Johan Gellerman

Det är inte svårt att förstå, även den som är mest kolugn måste ha svårt att hålla igen när det ser ut som det gör.

• 5 augusti, 2010 @ 17:43 Nikh

Håller med. Förstår fullständigt om det rinner över för Janne efter en sådan domarinsats som igår. Måste säga att jag är överraskad (och imponerad) att inte även spelarna drog på sig kort för protest.

Någonstans går gränsen och den passerades med råge igår vad man kan tåla.

Ev. böter från Svff för inkastade föremål anser jag att Öis skall protestera mot. Svff har också ett ansvar och är det några som skall ha böter så är det domaren och Svff. Det finns en gräns också för en supportermassa. Jag försvarar inte att kasta in föremål men det är inte konstigt om det sker som igår.

Karnerva visar tydligt ”Öis skall verkligen inte ha några fördelar för att jag kommer från Gbg, tvärtom skall de få se att jag klarar av att döma Gbg-lag….” Och så blir det tvärtom. Han gör en sådan extrem dålig insats att om det hade blivit upplopp borde han kunnat dömats för uppvigling….

Sedan att vårt kära Öis fortfarande är ineffektiva och dåliga på att stänga matcher är en annan sak.

9. 4 augusti, 2010 @ 22:53 Sjögräs

Trött man blir då. Hur var islänningen?

• 4 augusti, 2010 @ 23:03 Bellman

Han missade öppet mål från en meters håll vid ställningen 2-2. Det var förvisso ett lite halvsvårt inlägg, men ändå. I övrigt så hann han inte visa så jättemycket, utöver sina helt sjuka inkast. Aldrig sett nåt liknande. Han kastar typ inlägg längre än vad vissa i laget skjuter. Helt klart ett anfallsvapen.

10. 4 augusti, 2010 @ 23:01 Rude Boy

Jävlar vad det neggas här. Tycker det var en härlig match som vi borde vunnit med 5-3 + fått en straff,
    Tyvärr hade blåvitt-nöten/Öis-hataren Kanerva bestämt sig för Ängelholm.
    Kan vi fortsätta spela så här bra så blir det Allsvenskan.

• 4 augusti, 2010 @ 23:05 Bellman

Till viss del har du ju rätt. ÖIS spelade långa stunder riktigt bra. Men vi måste måste måste lära oss att inte släppa in en miljon mål på kontringar.

Matchbilden har ju varit som idag i många matcher. ÖIS styr spelet, men motståndarna kontrar in en kvittering på sin enda målchans i matchen typ.

• 5 augusti, 2010 @ 17:49 Nikh

Det är ju just det som är problemet. Vi har i många matcher spelat ok och skapat mycket chanser utan att kunna avgöra. Istället släpper vi in för lätta och för många bakåt. Fortsättet vi spela som igår blir det defenitivt inte Allsvenskan.

11. 5 augusti, 2010 @ 00:11 okänd

Dog typ när jag nu skulle rösta på matchens lirare och såg att Bengtsson fått typ 14 eller 16%. Såg vi samma match?

Bengtsson är, precis som Bellman skriver, dagens syndabock. Säga vad man vill om domarinsatsen och domarnivån överlag, men föst och främst måste man syna sig själv och sitt eget lags prestation. Anledningen till att vi inte lyckas vinna idag, är densamma som innan.
    1- Vi har inga ytterbackar värda namnet.
    2- Vi sumpar för många chanser.

Som tränare hade jag nog sett till att göra något åt situationen, typ byta in Luka och ta ut Bengtsson och flytta ner Anklev, istället för att lägga all energi&frustration på domartabbar (som man, trots allt, inte kan påverka)

• 5 augusti, 2010 @ 07:26 Danny E

Bengtsson får alltid många röster på Sambadefensiv. Kanske sitter han själv och röstar på sig själv hela natten igenom. Å andra sidan, Bengtsson var inte så hemsk som många vill göra gällande.

Det första målet tycker jag att Jakob Olsson får ta på sig. Där kan vi snacka tredje gången gillt. Först dödar han inte anfallet när han får en chans att gå på skott på andrabollen, sedan kliver han inte in i nästa situation utan Ängelholmsspelaren – tror det var David Bennhage – kan enkelt spela upp på Robin Staaf, och sist men inte minst tar inte Jakob rygg på Gabriel Ucar när denne sätter fart i löpningen. Jakob måste vara snabbare än Ucar, men han visade väldigt lite intresse för att hänga på i den löpningen. Hade han gjort det hade Ucar och Staaf inte kommit ensamma mot Robin Jonsson. Varför tar inte Olsson den löpningen, varför joggar han hem i det läget, tror han att han är Álvaro Santos? Lär inte Tomas Östlund tipselitspelarna att man alltid måste göra jobbet och att det inte går att fuska i defensiven? Svagt av Jakob! Synd också, för det är en spelare som man tror på.

Det andra målet kan väl förklaras att ÖIS vill spela med ytterbackar som ligger högt upp i offensiven. Sådant kan straffa sig om man inte har kvicksilver till ytterbackar. Och man kan säga många saker om Bengtsson men kvick det är inte han inte. Silver fick han dock i den löpduellen. Men man kan tycka att även i den situationen bör ÖIS ta död på den fasta situationen så att Ängelholm inte får en möjlighet att ställa om. ÖIS är riktigt usla på att försvara sig mot de där omställningarna.

Vi har ju klagat och gnällt på anfallsspelet de senaste dagarna, men i går sa en klok herre att problemet är precis detsamma som i Allsvenskan förra säsongen: försvaret är helt enkelt för dåligt. ÖIS släpper in för många billiga mål. Då tar man sig aldrig till Allsvenskan. Vi får hoppas på en kvalplats.

• 5 augusti, 2010 @ 09:56 Voldemort

Right on target. Bra analys.

12. 5 augusti, 2010 @ 10:18 Ankan

Finns inte mycket att tillägga. Gillade Jakob Olssons insats, trots missen vid målet. Ser hellre honom på kanten än Alex. Tycker också att Steinthors insats trots allt lovar hyfsat. Han spelade enkelt och vårdat, även om missen framför mål var hårresande. Man ska komma ihåg att ÖIS gjorde 3 mål (och borde gjort fler!) på det lag som släppt in minst mål i superettan. Det är faktiskt mer än godkänt. Att släppa in tre mål mot ett mittenlag på hemmaplan är dock rejält underkänt. Kanervas insats orkar jag inte kommentera.

• 5 augusti, 2010 @ 16:32 Martin Johansson

Tycker att Jakob blandade och gav rejält. Ett mål framåt och ett mål bakåt. Steinthor såg lite klen ut. Hade någon situation där han flög som en liten vante när ÄFF-spelaren satte till axeln. Det som är lite oroande är att det såg likadant ut i U21-matchen i tisdag. Dessutom brände han öppet mål. Så mycket för det där med vinnarskallen. :-)