Tangerat rekord!

Så var det då klart att ÖIS har tangerat Bodens rekord i oavgjorda matcher i svenska elitfotboll. 13 kryss. 13 djävla kryss. 13 djävla kryss på 21 matcher. Det är ”a whole lotta kryss” som Bon Scott skulle sagt. Det är till och med så många kryss att Janne Andersson bad om att få slippa kommentera kryssen på dagens presskonferens. Och det är klart att man förstår honom. De där 13 kryssen måste vara ett oerhört tungt ok att bära, både för Andersson och för spelarna.

Annars får man väl säga att det här var en typiskt 50/50-match där både Landskrona BoIS och ÖIS hade chanser att avgöra matchen. På sätt och vis kan man väl säga att det är ett under att matchen slutade oavgjort med tanke på hur många hundraprocentiga chanser som de två lagen skapade. För att inte tala om att ÖIS återigen fick ett mål bortdömt och blev berövade en solklar straff. Hur i helvete är det möjligt? Under pausen kommenterade Svenska Fotbollsförbundets domardelegat att han inte riktigt förstod vad Lars Olsson såg för felaktighet vid David Leinars 0-1-mål. Och efter matchen sägs det att Olsson själv ska sagt att straffsituationen går att diskutera. Stor skillnad det gör. Blås straff först, så kan vi diskutera det sedan. OK!?!

Matchen fick en relativt böljande inledning där varken hemmalaget eller ÖIS mäktade med att ta kommandot i matchen.
Avvaktande spel minst sagt. Men det var bara lugnet före stormen. I den 18:e minuten ryckte Markus Anderberg förbi sin försvarare och tog emot en fin djupledspassning från Álvaro Santos och fick ett bra läge för skott inne i BoIS straffområde. Dess värre missade Anderbergs skott sitt mål.

Och med drygt 20 minuter spelade av matchen blixtrade ÖIS till rejält. Álvaro Santos skarvade vidare ett uppspel i djupled till Björn Anklev som visade att han fortfarande har det där sköna klippet i steget. Ett – tu – tre så var han förbi sin försvarare och vände upp med bollen vid fötterna. Anklev såg sedan hur Santos tog en löpning in i straffområdet och lyfte in bollen mot den bortre delen. Och Santos mötte Anklevs passning med sträckt vrist. Precis utanför! Ren otur!

Allt efter som tog sedan Landskrona över spelet och i den 27:e minuten kom hemmalaget fyra mot fyra efter att Valter Tomaz Jr gått bort sig rejält på offensiv planhalva. Och inte orkat ta löpningen hemåt! Och det samtidigt som samtliga spelare på mittfältet hade flyttat upp i offensiva positioner. Ett väldrillat BoIS visste förstås att utnyttja situationen. Fredrik Olsson sög in bollen, utmanade Robin Jonsson och stack in en passning på Fredrik Karlsson. Abrahamsson var dock med på noterna och räddade Karlssons skott utan några större problem.

BoIS fortsatte sedan att mala på och inom loppet av ett par minuter skapade man två ruskigt bra lägen inne i ÖIS straffområde. Först fick Max Mölder ett friläge i högerinnerposition efter ett nätt väggspel med Jesper Olsson. Mölder blev dock så till sig i brallan att han helt missade målet. Snacka om att ha marginalerna på sin sida. Rent djävla flyt måste jag säga. Därefter stod Peter Abrahamsson för en riktig busterräddning när Thomas Raun fick ett fint skottläge bara någon meter innanför straffområdesgränsen. Just då var jag helt hundra på att bollen skulle gå in, men Abrahamsson hade svar på tal och räddade Rauns skott i närheten av sitt högra kryss. Svettigt värre!

Mot slutet av den första halvleken repade ÖIS mod och man tog sig återigen in i matchen. Strax före halvtidsvilan tog Santos emot ett uppspel utanför straffområdet och spelade en kort passning vidare till Markus Gustafsson bara för att direkt ta en löpning in bakom sin försvarare. Och låt mig säga att BoIS-försvararen verkligen stod och sov för Santos buffelrusning gav honom med en gång någon meters försprång. Något som unge herr Gustafsson givetvis uppmärksammade och serverade Santos ett friläge. Tyvärr lyckades Santos inte förvalta det fina läget utan avslutet gick ungefär en meter utanför.

På övertid fick också ÖIS ett mål bortdömt. Enligt domaren använde David Leinar för mycket armar i närkampsspelet, men från min plats på läktaren såg det ut som en typisk 50/50-duell. Och säg mig vilken spelare som inte använder armarna inne i straffområdet i samband med fasta situationer. I bland blir man bara så trött.

Under den andra halvleken tog ÖIS över allt mer av matchen och under långa stunder kontrollerade man både tempo och spel. Tyvärr hade man inte marginalerna på sin sida. Först var Markus Anderberg inblandad i en straffsituation där han gjorde Landskronaförsvaret till statister i The Anderberg Show featuring Álvaro Santos. Anderberg accelererade förbi en, två, tre försvarare och precis innan kortlinjen vände han upp och försökte spela in bollen snett inåt bakåt. Det var bara det att det var en arm i vägen. En arm som tillhörde en av BoIS mittbackar. Solklar straff! Nej, inte om man får tro domare Olsson. Knäpptyst från Olssons pipa och spelet fick fortgå. Det var knappt att man trodde sina ögon.

En ren stöld var vad det var. Sanna mina ord! Och bara några minuter senare blåser Olsson frispark precis utanför ÖIS straffområde efter att Danny Ervik fått bollen på armen. Är det konstigt om man ifrågasätter nivån på den svenska domarkåren?

Med drygt 20 minuter kvar att spela bestämde sig Anderberg för att göra ett extranummer. Återigen bjöds BoIS-försvaret på en härlig åktur. Och den här gången gick Anderbergs passning till rätt adress – Markus Gustafssons bredsida. Inga utsräckta BoIS-armar i vägen den här gången. Gustafssons halvmediokra avslut ställde dock till viss oreda i BoIS försvarslinjer och Peter Karlsson tvingades boxa ut bollen till en hörna. I efterspelet till hörnan fick också Pavel Zavadil ett riktigt bra skottläge från cirka tio meter. Men återigen var inte marginalerna på ÖIS sida utan Zavadils avslut tog i stolpens utsida. Och låt mig säga att det går banne mig inte att komma så mycket närmare.

Mot slutet av matchen började allt fler Öisare att gå på knäna. Markus Anderberg, Valter Tomaz Jr, Robin Jonsson och inhopparen Steinthor Thorsteinsson tog alla slut och BoIS kunde ta över allt mer av spelet. I den 81:a minuten utnyttjade hemmalaget också ett slarvigt tillbakaspel från Robin Jonssons sida och Fredrik Karlsson fick ett bra skottläge strax utanför straffområdet. Något turligt gick bollen någon meter vid sidan om Peter Abrahamssons högra kryss.

Landskrona fortsatte sedan att mata på och man tog sig framförallt fram på ÖIS vänsterkant där det såg ut som om Valter och Jonsson lunkade runt i kvicksand. Två gånger om fick BoIS frilägen i ytan mellan Valter och Jonsson. Inte bra. Bra var det dock att både Fredrik Karlsson och Christoffer Tapper Holter bommade mål.

Avslutningsvis får man väl säga att ytterligare en oavgjord match inte var vad ÖIS behövde. Det har gått troll i det här. Det kan man lugnt säga. Tur då att man har Östers IF och Falkenbergs FF på hemmaplan framöver. Två matcher där det bara måste bli sex poäng. Annars kan vi kyssa hoppet om en allsvenska kvalplats farväl. Och det har inte jag någon lust med. Inte än i alla fall. To the bitter end!

Och du, du har väl inte missat att du kan vara med och rösta fram matchens Öisare:


'Tangerat rekord!' have 14 comments

  1. 16 augusti, 2010 @ 22:32 Bosse

    Det som mest förvånar är att när ÖIS gör många mål – och med de 32 fullträffarna framåt – ligger man ju fortfarande högt bland SE-lagen – så släpper man in (lika) många; när man lyckas hålla tätt bakåt så blir det inga producerade mål i motståndarkassen. And so on …

    Svara

    • 16 augusti, 2010 @ 22:37 Martin Johansson

      And so on verkligen. Bra spottat. Det stämmer verkligen. Ett under att det inte blev några mål i dag. Álvaro hade två riktigt bra lägen, plus en i stolpen. Björn Anklev hade ett par bra lägen och Anderberg och Gustafsson måste göra något bättre av sina lägen. Vi saknar nog den rätta kvaliteten i nuläget.

    • 16 augusti, 2010 @ 23:39 Vergilius

      Har också funderat över det. Jäkligt märkligt fenomen. Vi är verkligen lilla laget lagom i år.

      Lite är det väl för att de spelare som skulle vara spetsen i år, tungan på vågen, de som petar in ett extra mål i täta matcher, med undantag av Pavel har svikit så kapitalt.

    • 16 augusti, 2010 @ 23:51 Anonym

      Jag är riktgt förvånad över att Alvaro missar såna läggen.

  2. 16 augusti, 2010 @ 22:44 Voldemort

    Alltså, jag måste bara ställa frågan utan att sätta överdriven press på Steine, men vad i helvete är det egentligen Dick har köpt? Någon som skall prestera först nästa säsong? Som tar slut efter 25 minuter i hetluften? Det blir nog bra på sikt, men vi har inte ”på sikt” och du kan väl fan inte köpa en spelare för att han kastar långa inkast enbart? Fan, vad trött jag blir på happy go lucky beslut utan riktig scouting. Speciellt om du ställer MSD som motvikt…..fatta mig rätt nu. Det är inte Steine jag är emot. Han kommer nog bli bra. Men vi behövde väl inte vänta till sista dygnet med att köpa honom om han är värvad först inför nästa säsong? Vi hade behövt någon som kunde gå in och prestera redan NU!!! Jag har alltid tyckt om Dick men nu börjar jag faktiskt på allvar undra över om han skojar med mig…….

    Svara

    • 16 augusti, 2010 @ 22:57 Anonym

      Jag vet att man vara och nosade på några namn (Harold, Makondele, ev Bangura) men det är inte ok att ta in en semiprofessionell otränad spelare sista dagen av transferfönstret. Pengar fanns avsatta för nyförvärv och att säga att man var nära på några namn är inte tillräckligt bra om man har detta som heltidssyssla, när föreningens hela framtid hänger på en skör tråd.

      Var tydligt ganska tidigt i vilken riktning skutan kryssade, vi har inte tillräckligt med kvalitet för att avgöra matcher och hamna bland de tre första och hade man agerat när transferfönstret öppnade hade vi haft 5 matcher som vi hade spelat med kanske två bra förstärkningar i spelskick. Då hade kanske något eller några av alla kryss vart vinster och då hade det hela sett helt annorlunda

      Tror detta blir Dicks sista säsong i rödblått.

    • 16 augusti, 2010 @ 23:46 Hox

      Dick beskrev ju killen som ”en mycket bra en mot en spelare som besitter mycket styrka och snabbhet”.

      Nu har jag bara sett honom i 2,5 matcher, men han har hittills inte tagit sig förbi någon i en ”en mot en”-situation, vunnit en närkamp eller sprungit förbi någon. I Landskronamatchen fick han en löpduell mot deras mittback, kanske 25m raksträcka. De låg lika de första 10 meterna, sedan blev Steine omsprungen. Av deras mittback. Snabb my ass.

    • 17 augusti, 2010 @ 08:09 Björn Söderbergh

      Men på något sätt köper jag resonemanget kring valet av Steinthor.
      Här får man en kille som har landslagsmeriter från Island, tuff, stark, teknisk och dessutom rätt ålder.

      Visst, man kunde lagt krutet på Martin Smedberg som vi vet håller hög klass i superettan, men frågan är om det är mycket mer än så?
      Steinthor kan bli bli mycket bättre för ÖIS än MSD i det långa loppet, det är jag överygad om. Glöm inte att flera allsvenska klubbar ville ha Steine men först efter säsongen.
      Sen är det en större risk att värva en sådan spelare, men vinsten blir destå större om det lyckas.

      Sen kan man diskutera Lasts kompetens ändå. Har hört att det gnällts en del bland aktieägarna om Dick och hur han hanterar ämbetet.

    • 17 augusti, 2010 @ 09:35 Voldemort

      Jo, men jag är inte emot att Steine värvas men du är också inne på det. På SIKT kan han bli bra. Det varju precis det vi INTE behövde just nu. Jag hade faktiskt hoppats att man hade värvat in någon som kan göra mål. För resten av våra forwards kan ju inte göra det…..

    • 17 augusti, 2010 @ 17:37 Anonym

      Inget ont om Steine, han ska sin tid och sin chans, men shit vad folk hakar upp sig på det här med isländska landslagsmeriter. Så himla tungt är det inte att ha en handful caps som 24 åring i ett land med 320 000 invånare.

    • 17 augusti, 2010 @ 09:39 Voldemort

      …… och jag har exakt samma känsla som du….trots att jag bara sett honom i 1,5 match. Sedan kommer han hit och blir skadad omgående. Otur eller något som legat och skvalpat tidigare? fredrik larsson pratade något om hans rygg möjligtvis som gjorde att han får problem med baksidorna. Men vad i helvete gör vårt medicinska team när det är dags för undersökning? Skall vi ta hit en skadad spelare, som skall gå in och frälsa direkt? Får inte den ekvationen att gå ihop. Det är ju santos varning på den…

  3. 16 augusti, 2010 @ 23:16 Krilliano

    Men va fan e det med det här märkliga oflytet? Hade tröjorna varit blå och vita hade vi fått straff i 110 övertidsminuten eller grejat en hörna som någon snubblat in.. Ge mig en enkel seger.

    Svara

  4. 17 augusti, 2010 @ 06:53 Kuba

    Jag är visserligen trött och less på oavgjort och allting. Kanske just därför jag läste ”kryssa” istället för ”kyssa” i meningen om den allsvenska kvalplatsen i slutet av texten…

    Svara

  5. 17 augusti, 2010 @ 21:17 1887

    Ta det lugnt angående Steinthor, han måste anpassa sig till det svenska spelet, lära känna gubbarna osv. Han kmr va bra, om ni inte har missat filmen med honom så borde ni se att han har varit bra i Island. Utnämnd till Ligans bästa spelare som exempel.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se