Inför U21-slutspelet

Med fyra omgångar kvar så var ÖIS chanser att nå a-slutspelet i U21 väldigt liten. Efter en bedrövlig vår med dåligt spel och ännu sämre resultat låg ÖIS näst sist i tabellen med 12 poäng på 14 matcher. Doktorn hade dödförklarat laget, pastor Carlsson hade gett sista smörjelsen och Fonus undrade när likvakan skulle hållas. Fyra matcher och fyra vinster senare, ackompanjerat med hjälp av bl.a. Elfsborg och Landskrona, var miraklet ett faktum. På torsdag börjar allvaret igen med slutspelsmatch mot Åtvidaberg. Hallelujah!

Förra årets slutspel
Förra årets slutspel tog slut nästan innan det började. ÖIS började med att åka ned till Skåne och dominera matchen mot Ängelholm, bl.a. vann man avsluten med 18-8, men ändå åkte man på en snöplig förlust med 5-3. Den matchen följdes upp med en jämn match på ÖIS-gården mot Malmö, men även här drog motståndarna det längsta strået och vann med 3-2. I den sista betydelselösa (om det nu finns betydelselösa möten med IFK Göteborg) så vann man med 2-1 och slutade 3:a i gruppen och det blev inget cupspel. I år siktar man förstås på revansch.

Två formstarka lag som möts
Detta år går ÖIS in i slutspelet som ett av de formstarkare lagen med sina fyra raka segrar. Motståndaren Åtvidaberg är nästan lika formstarkt med tre vinster och en oavgjord på sina fyra senaste matcher och en målskillnad på 19-4. Precis som ÖIS var Åtvidaberg tvungen att göra en monsteravslutning på sin säsong för att ta sig till slutspel och det lyckades man med. Det kommer således bli en tuff match mellan två formtoppade lag.

Tre punkter till framgång
Det är ju lätt att säga att U21-laget är väldigt beroende av vilka och hur många av spelarna från a-truppen som är med. Så lätt ska vi inte göra det. Här är viktiga punkter att hålla koll på för att ÖIS ska kunna slå tillbaka Åtvidaberg:
1. Snabbt passningsspel
U21-laget har inte alls samma tyngd som vår a-lag har. Med Nicolas Sandberg given på topp så kommer alla försök till långbollar vara fruktlösa. Nico styrka är i djupled på instick och det har man varit bra på att utnyttja under året. Nyckeln till det är ett snabbt passningsspel. Ett snabbt passningsspel ger även gynnsamma lägen för våra yttermittfältare för att kunna utmana sin ytterback.
2. Kompakt spel på det centrala mittfältet
Ända sedan man införde 4-2-3-1 systemet som utgångssystem har man egentligen bara sett en brist i spelet och det är kontakten mellan den centrala offensiva mittfältaren och de två defensiva mittfältarna. När den offensiva mittfältaren gått i djupet har det ibland bildats en lucka mellan lagdelarna som motståndarna utnyttjat i sitt kontringsspel. Här gäller för någon av de två defensiva centrala mittfältarna att flytta upp laget och således inte låta den ytan bli en avlastningsyta för motståndaren att starta sina kontringar från.
3. Stabilt mittbacksspel
Man kan inte låta bli att konstatera att efter Felix Sehlström fick spela med Dennis Jonsson har Felix blivit både en och två nivåer bättre. Dennis vinnarskalle i kombination med förmågan att leda och lära ut på plan under U21-matcherna har varit oumbärlig både för Felix och för laget. Det, samt att Felix säkert fick ytterligare en självförtroendeboost av att få spela landskamper har gjort att han nu mycket väl kan vara påtänkt som en av fyra mittbackar i nästa års a-lagstrupp. Han förtjänar det i alla fall. För att man ska ha någon chans i slutspelsmatcher så krävs det att våra mittbackar är på topp och minimerar onödiga misstag.

ÖIS-gården torsdag, kl. 17.30 smäller det!
U21-laget är en konstig varelse. Ena matchen består laget uteslutande av spelare från tipselit och nästa så är det ett rent reservlag från a-truppen som vi matchar. Den kontinuitet som Janne Andersson predikar i a-laget finns av naturliga skäl inte i U21. Ena matchen får man 5-0 i baken av Falkenberg och i nästa vinner man med 7-1 mot Ljungskile. Det är beauty and the beast i samma person, det är katter och hundar som lever tillsammans, det är solsken på en regnig dag. U21 är helt enkelt som en ask choklad – man vet inte vad man kommer få. Det är vi ÖISare vana vid. Imorgon torsdag kl. 17.30 får vi smaka på årets första slutspelpralin. Anmäl dig i tråden på forumet och kom upp till ÖIS-gården och stötta ditt lag till framgång! Nu kör vi!


'Inför U21-slutspelet' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se