Oavgjort för U21 i första slutspelsmatchen

Örgryte och Åtvidaberg inledde U21-slutspelet med att dela broderligt på poängen i en spännande match på ÖIS-gården. Resultatet skrevs till 4-4 efter att gästerna haft ledningen tre gånger (0-1, 1-3 och 3-4) och ÖIS med näbbar och klor kämpat sig tillbaka i matchen varje gång. För ÖIS blev Alex Perreira tvåmålskytt.

ÖIS ställde upp med följande lag:
Målvakt: Carl Malina
Backlinje: Pontus Otterstedt, Danny Ervik, Felix Sehlström, Alex Perreira
Defensiva mittfältare: Steinthor Thorsteinsson, Mathias Johannesson
Offensiva mittfältare: Luka Miljajevic, Niclas Elving, Jakob Olsson
Forward: Nicolas Sandberg

Första halvlek präglades av mycket spel på mittplan och lagen låg och kände på varandra nästan hela halvleken, där ÖIS var det spelförande laget och Åtvidaberg låg och kontrade mot en högt stående backlinje.

Åtvidaberg tar ledningen i 12:e minuten på sin första målchans efter att man etablerat ett rejält tryck mot ÖIS mål via fem (!) raka hörnor. Den femte hörnan rensas ut ur ÖIS straffområde mot Åtvidabergs försvarare som spelar upp den till en spelare mitt i banan som sätter bollen bakom ÖIS backlinje som försöker lyfta laget och ställa offside. Åtvidabergsspelaren får bollen i djupet och kommer ned till kortlinjen och slår ett inlägg efter marken. Bollen går förbi den första framstormande Åtvidabergsspelaren som Felix Sehlström effektivt markerar bort och rakt till nästa som från nära håll smäller upp bollen i nättaket, helt chanslöst för premiärspelande Carl Malina i ÖIS mål. Enligt flera personer så borde målet underkänts pga en solklar offside vid djupledsbollen men domaren friade och hastigt och mindre lustigt var det uppförsbacke för ÖIS. Som om målet inte var nog så haltade Jakob Olsson av strax efter och Joakim Hall byttes in som vänsterback och Alex Perreira flyttades upp i banan.

I minut 20 skapar ÖIS sin första riktigt heta målchans. Niclas Elving får tag på bollen och passar fram bollen till Luka Miljajevic som försöker sticka i djupled bakom sin försvarare. Luka får bollen vid straffområdeshörnet men är tvungen att tillfälligt stanna upp. När försvararen kommer ikapp drar Luka sig ett par meter inåt banan och avlossar ett lågt, tungt skott mot bortre stolpen som Åtvidabergs målvakt precis klarar av att styra ut till en resultatlös hörna.

När klockan tickat upp mot 45 minuter och tankarna börjat vandra iväg mot kaffet i paus så kvitterar ÖIS som en blixt från klar himmel. En boll från mittfältet går fram till Luka Miljajevic som smygit sig in mitt i banan ett par meter utanför Åtvidabergs straffområde. Med ryggen mot målet ser han hur Steinthor Thorsteinsson tar en djupledslöpning och Luka lyfter bollen över sig själv och försvararen han har i ryggen till Steinthor som blir helt fri med målvakten och drar till stenhårt på volley. Pang! Målvakten hinner inte reagera utan kan bara konstatera att bollen ligger i nät bakom honom och det är kvitterat till 1-1.

Efter pausen öppnade spelet upp sig lite mer, ÖIS trycker på mer och lämnar försvaret lite mer sårbart för kontringar. Redan efter några minuter av andra halvlek spelar ÖIS sig fram till ett jätteläge. Steinthor Thorsteinsson får tag på en andraboll på Åtvidabergs planhalva och när Åtvids mittfält hamnat för högt har det bildats en jätteyta mellan deras mittfält och backlinje. Steinthor sätter full fart mot mål och i precis rätt läge släpper han bollen till Pontus Otterstedt som blir helt fri med målvakten. Målvakten rusar ut för att göra sig stor, men istället för att skjuta så släpper Pontus bollen till vänster mot Nicolas Sandberg som kommer ångandes. Passningen blir aningen för lös och en Åtvidabergsspelare hinner precis rensa undan bollen innan Nico kan sätta den i den tomma målburen. Vi gillar lagspelare Pontus, tro inget annat, men skjut själv nästa gång!

I minut 50 så tar återigen Åtvidaberg ledningen. Man slår en djupledsboll bakom vårt försvar som inte riktigt hinner med i svängarna och från ett bra läge till vänster innanför straffområdet så skjuter anfallaren ett hårt markskott i bortre hörnet som går stolpe in. Även denna gång hördes offsiderop, men återigen kom ingen signal från domaren.

Bara tio minuter senare utökar Åtvidaberg sin ledning efter en passiv försvarsinsats från ÖIS sida. Åtvidaberg får en frispark nästan mitt på planen som man sätter igång snabbt. Bollen slås ut på ÖIS högerkant och man får stå och måtta ett högt inlägg mot bortre stolpen. Carl Malina i målet vågar inte gå ut och ta bort bollen och Joakim Hall förlorar nickduellen mot Åtvidabergsspelaren som kan lobbnicka in bollen snyggt över en aningen felplacerad Carl i målet. 1-3 och brant uppförsbacke för de rödblå.

I den 67:e minuten så reducerar ÖIS på en frispark signerad Alex Perreira. Från ett perfekt läge bara några meter utanför straffområdet siktar han högt i närheten av ena krysset och även om bollen faktiskt gick igenom nätet så var det självklart mål. ÖIS hämtar bollen för att sätta igång spelet snabbt igen och tur är väl det, för bara tre minuter senare är det kvitterat. Steinthor Thorsteinsson ger sig ut på en soloräd in i straffområdet och vräks över ända av en klumpig försvarare och domaren har ingen val än att peka på straffpunkten. Alex stegar fram och sätter bollen hårt och lågt i ena hörnet och det är kvitterat.

Med nytt självförtroende försöker ÖIS trumma på och göra fler mål framåt. I den 76:e minuten så är man nära genom ett riktigt mönsteranfall. Anfallet börjar i backlinjen där Danny Ervik slår en lång cross ut till Alex Perreira på vänsterkanten. Alex släpper bollen bakåt till Joakim Hall, som spelar direkt fram den till Mikael Odin som snyggt skarvar vidare till Alex som kommer stormandes efter kanten. Alex inlägg går förbi målet och över alla till en helt fristående Steinthor Thorsteinsson som nickar tillbaka bollen snett inåt bakåt till en fri Luka Miljajevic som står bara några meter framför mål. Tyvärr hamnar Lukas nick rakt i famnen på en förvånad Åtvidabergsmålvakt som inte hade haft någon chans om bollen hamnat bara någon halvmeter åt sidan.

En olycka kommer sällan ensam heter det och i anfallet efter tar Åtvidaberg ledningen för tredje gången i matchen. Återigen är det en djupledsboll där försvaret inte riktigt är på tårna och Carl Malina i målet tvekar lite grann och Åtvidabergsspelaren visar ingen pardon och dunkar in bollen stenhårt bakom Carl. Av alla fyra målen ÖIS släppte in är det detta som var mest snöpligt då det kändes som om ÖIS var på gång och man hade tagit över matchen.

ÖIS pressar förstås på för en kvittering och den skulle komma i den 87:e minuten. Nicolas Sandberg utnyttjar att Åtvidabergs försvar står och sover när bollen hamnar på vänsterkanten och han tar den med sig i djupet och serverar Luka Miljajevic ett perfekt nickläge framför mål. Denna gång gör Luka inget misstag och sätter pannan till och bollen sitter bergsäkert i mål. 4-4, vilken match!

Under de sista fem minuterna så går bägge lagen för vinst och Åtvidaberg är närmast när man får ett fritt skottläge från straffpunkten i sista övertidsminuten. Skottet går utanför och matchen slutar 4-4, avgjort. Eller som vi ÖISare numera säger: både lagen förlorade.

Efter den spännande och målrika andra halvleken så får vi nog ändå säga att det var en trevlig match att titta på för den stora (med U21-mått) publiken på drygt 100 pers fick bevittna. Åtvidaberg var synnerligen effektiva och gjorde mål på i princip samtliga sina målchanser. Det är bara att surt konstatera att ÖIS borde vunnit matchen men den slutade oavgjort. Precis som de stora pojkarna i a-laget alltså. Et tu, Brute? I ÖIS så lyfter vi fram Steinthor Thorsteinsson vars andra halvlek som var magnifik.

'Oavgjort för U21 i första slutspelsmatchen' have 9 comments

1. 16 september, 2010 @ 22:00 Vergilius

Ingen Bengtsson, Dennis eller Jonte Lindström=spelare som inte kommer få förnyat nästa år?

Jag kommer om allt funkar vara på plats mot Gefle. Då vill jag inte se nåt jäkla kryss, det har jag fått nog av med a-laget.

• 16 september, 2010 @ 22:16 Magnus Börjesson

Janne C kommenterade U21-laget i Radio ÖIS i eftermiddags. Bildsköne spelade hela matchen i A-laget senast, det är därför han inte var med. Dennis var på något slags ”krystakurs” med sin höggravida fru. Jonte är skadad. Att han var med i förra matchen var en chansning, men det höll inte.

• 17 september, 2010 @ 06:11 Martin Johansson

Vad Magnus sa. Sedan har jag i och för sig hört ryktesvägen att det du skriver också kan stämma. Åtminstone när det gäller Dennis och Jonathan. Hur det är med Bengtsson vet jag inte. Å andra sidan om Ranängs ord om att tio spelare har utgående kontrakt så finns det väl en risk att även Bengtsson försvinner.

Kommer också vara på plats i Gefle, finns det någon chans att vi ses och säger hej kanske?

2. 16 september, 2010 @ 22:26 DrJonas

Kul att Steine spelade bra. Finns det hopp om att det kan bli något av honom ändå?

3. 16 september, 2010 @ 22:41 1887Orgryte

Spelade Steinthor som defensiv mittfältare?!
    Vilken roll passar han bäst, centralt eller som ytter?
    Tycker att man får ge honom lite tid att komma in i lag, han verkar iallafall producera vidare med att skapa fast situationer med en ytterligare straff.

4. 16 september, 2010 @ 22:45 Jettreno

Enligt mig så spelade han ganska offensivt i sin roll som innermitt. Åtminstone i andra halvlek när man såg honom lite oftare i anfallen. Johanneson fick hålla en bra mycket defensivare roll utav de två.
    I övrigt tycker jag att Steine har glimrat till i vissa stunder, både i A-laget och framförallt i dagens U21-match. Jag tror, som den Steine-lover jag är, att han kommer bli en riktig publikfavorit och nyckelspelare nästa år då han kommit in i laget och vant sig vid sin nya omgivning mer. Men det är bara vad jag tror…

5. 16 september, 2010 @ 22:51 Horncrowned

Kan har varit mitt brytningsfel som spelade mig ett spratt, men var det inte Alex som missade markering vid Åtvids 1-3 mål?

För övrigt är U21 hur kul som helst och jag kan verkligen uppmana fler att gå på matcherna och engagera sig!
    Dessa grabbar är klubbens framtid.
    Dessutom, ju fler som går, desto bättre lär arrangemanget bli.

• 17 september, 2010 @ 06:13 Martin Johansson

Kan bara hålla med, U21 är hur kul som helst. Skönt avslappnad stämning runt planen också. Bra tugg. Fler borde verkligen gå på matcherna och ÖIS borde fundera på att spela dessa på en mer central plats än ÖIS-gården. Det är ändå ett visst meck att ta sig upp till gården.

6. 19 september, 2010 @ 01:31 Fredrik Federley