Pressen ligger på Sundsvall

Egentligen är det ganska ledsamt att konstatera att för första gången denna säsong kan ÖIS i morgon spela helt utan press. Av den enkla anledning att vi numera betraktas som frånåkta i gatloppet om den andra direktuppflyttningsplatsen och kvalplatsen. Som jag har förstått det har många av spelarna känt en rejäl press från klubbledning, medlemmar och supportrar att man bara ska gå upp direkt. Utifrån den trupp man haft och de ”pengar” som satsats i ÖIS skulle säsongen 2010 inte varit mycket mer ansträngande än en promenad i Slottsskogen med svärföräldrarna. Sejouren i Superettan skulle bara bli ettårig, något annat var på förhand fullständigt otänkbart. Och när kryssvinden tilltog fanns det de som hade svårt att stå upprätt. Inget lustigt med det. Men nu när vi inte längre har vårt framtida öde i egna händer – i och med att vi är åtta poäng efter Syrianska och Sundsvall – kan pressen släppa och kanske kan man då äntligen spela ut och börja vinna matcher. Låt oss i alla fall hoppas det!

Kan Álvaro "Bisonoxen" Santos visa upp samma fin höstform som under fjolåret kan det blev åka av i morgon

Vi får inte heller glömma bort att all press i morgondagens match ligger på GIF Sundsvall. Ett lag som varit i den situationen som man nu befinner sig i en gång tidigare. Något mer brutalt uttryckt kan man kanske säga att de varit där, köpt t-shirten, åkt på en rejäl propp, fått t-shirten nedtryckt i halsen och skickats hem igen med svansen bakom benen. Och av allt att döma står man inför en repris av fjolårets praktfiasko under Superettans slutrace (Sundsvall föll då från tredje till femte plats över de sex avslutande omgångarna). Ta bara en sådan sak som att när man mötte Syrianska FC i den 23:a omgången ställde man upp med en anfallare och nio försvarare; man var enbart ute efter att åka hem med den poäng man hade med sig in på planen när domaren blåste i gång matchen. Status quo. Det gick ju så där. På det följde sedan en förlust med 1-2 mot Landskrona BoIS. Och nu är man rejält skärrade. Under press. Om ÖIS bara kan tvåla till skoterraggarna rejält i morgondagens match vet man aldrig var fallet slutar. Än är det inte helt kört!

I och med det långa uppehållet mellan den 24:e och 25:e omgången har Janne Andersson och Janne Carlsson också fått en möjlighet att arbeta igenom olika detaljer i spelet som tidigare inte hunnits med. Laget har haft fem rejäla pass där man verkligen präntat in hur man vill och ska spela. Nu kan det inte råda några som helst tvivel. Allt är klappat och klart. In. I. Minsta. Detalj. Dessutom – och spetsa nu öronen för det här har du nog inte hört tidigare denna säsong – är alla spelare tillbaka från skador och bekymmer. En och en halv veckas vila och rehabiliteringsträning kan göra enorm nytta för slitna spelare som Álvaro Santos och Markus Anderberg. Till råga på allt är Sebastian Johansson redo för en bänkplats.

Sammantaget gör detta att ÖIS står bättre rustade och förberedda än vad man gjort någon gång tidigare denna säsong. Jo, jag vet, här kan man givetvis komma med invändningen att ”det är ju så dags nu när loppet är kört”, men man måste ändå ta i beaktande att säsongen 2010 har varit en riktig mardrömssäsong när det gäller skador, avstängningar, felsatsningar och allsköns djävulskap. Istället för att gnata och gnälla och lipa över spilld mjölk – som vi gärna gör i supporterleden – får man vara glad över att laget nu har alla möjligheter i världen att avsluta säsongen på ett riktigt stark och imponerande sätt. Förutsättningarna finns där, nu ska de bara omsättas i praktik.

Allt är med andra ord upplagt för en riktig klang och jubelföreställning när ÖIS i morgon tar emot GIF Sundsvall hemma på Gamla Ullevi. En fotbollsfest utan dess like. Om allt vill sig väl får vi i morgon se ett reinkarnerat ÖIS som spelar med högt bolltempo, tanke och precision i passningsspelet, fart i löpningarna och hög aggressivitet och skoningslöshet i försvarsspelet. För att inte tala om alla mål vi kommer att få se.

Robin Jonsson och Valter Tomaz Jr är redo för att stänga Norrlandsfönstret för gott.

Hur Janne Andersson har tänkt att formera sina styrkor i matchen mot GIF Sundsvall har jag dess värre ingen aning om. Helt djävla blankt är det. Hör du det, Sören Åkeby, vi vet nog att du gör all din scouting via Sambadefensiv – precis som alla andra tränare i Superettan och det är därför ni klarar av att ta poäng av ÖIS – vi vet nog hur det går till. Med tanke på att i stort sett alla spelare är tillgängliga och ÖIS gått över till att spela 4-2-3-1 skulle man kunna tänka sig att vi får se en backlinje bestående av Christofer Bengtsson, David Leinar, Robin Jonsson och Adam Eriksson. Att Bildsköne Bengtsson går in i startelvan tar jag för givet eftersom Danny Ervik varit förkyld under veckan och gjorde sin första träning under förmiddagen i dag. Och det är väl inte en allt för vågad gissning att säga att Adam Eriksson får fortsatt förtroende som vänsterback (även om Tommy von Brömsen nu är tillbaka i träning efter sitt ryggskott) efter sin fina insats mot Ängelholms FF. Konstigt vore väl annat.

På de två tillbakadragna positioner på mittfältet får vi sannolikt se Valter Tomaz Jr och Pavel Zavadil. Enligt uppgift har emellertid Valter problem med en vad och det är därmed inte hundra procent säkert att han kan spela i morgon. Om så skulle bli fallet har Janne Andersson både Alexander Mellqvist – som gjorde en defensivt sett hyfsad match mot Ängelholms FF – och Sebastian Johansson – som i går gjorde en halvlek i U21-matchen mot Qviding FIF – att tillgå. Min bedömning är dock att om Valter kan spela så blir det han som spelar bredvid The Untouchable. I framtiden är det dock rimligt att anta att Sebban kommer att agera Bud Spencer till Zavas Terrence Hill.

När det gäller de tre offensiva positioner på mittfältet utgår jag från att Andersson och Carlsson väljer att satsa på speed, finmotorik och funktionell teknik. Förklaringen till det är lika enkel som genial; under hela säsongen har det tjatats om att ÖIS saknar kantspel och att man har en allt för trög och orörlig offensiv. Det var då det. I dagsläget har nämligen Andersson och Carlsson tillgång till Markus Anderberg (vänster ytter) och Björn Anklev (höger ytter) och det skulle då te sig som mycket underligt om dessa två inte fick chansen från start mot Sundsvall. Båda har tillräckligt mycket spring i benen och fotboll i kroppen för att ställa till svårigheter för Sundsvalls defensiv. I mitten kommer förstås ÖIS svar Ingmar Bergman – den lille regissören Markus Gustafsson – att spela. Allt annat vore en skräll i paritet med att ÖIS visar ett nollresultat för säsongen 2010.

Och eftersom ÖIS bara ha en anfallare i truppen i nuläget (jo, Nico och Luka, ni är också anfallare, men kanske inte riktigt på samma nivå som Álvaro, i alla fall inte i dagsläget) får vi väl kallt räkna med att Álvaro Santos tar på sig uppgiften att nagla fast bollar på offensiv planhalva, hitta enkla tillbakaspel på rättvända mittfältare för att sedan hitta smarta och vägvinnande löpningar in i offensivt straffområde där han stänker in pytsar till höger och vänster. Och Álvaro, nu är det nio matcher sedan du gjorde ett spelmål (nej, jag räknar inte straffmålet mot Östers IF); dags att näta nu!

ÖIS förmodade startelva till matchen mot GIF Sundsvall

Även om uppförsbacken i nuläget ter sig oövervinnerlig vill jag uppmuntra alla till försiktigt positivism. Ska vi falla ska vi göra det med flaggan i topp. Dessutom gäller det att titta framåt. Det vill säga även om ÖIS inte skulle klara av Sisyfos-uppgiften att äta i kapp åtta poäng på sex omgångar har man nu en chans att bygga ett fungerade spel för framtiden – för nästa säsong (oavsett vilken division den spelas i). Nu stänger vi Norrlandsfönstret!

ÖIS trupp till matchen mot GIF Sundsvall:

1. Peter Abrahamsson
2. Christofer Bengtsson
3. Adam Eriksson
5. Markus Gustafsson
6. Alexander Mellqvist
7. Björn Anklev
8. Valter Tomaz Jr
9. Pavel Zavadil
13. Steinthor Thorsteinsson
17. Robin Jonsson
18. Álvaro Santos
19. Markus Anderberg
23. Jakob Olsson
24. Sebastian Johansson
25. Nicolas Sandberg
26. Dennis Jonsson
30. Victor Skoglund
44. David Leinar


'Pressen ligger på Sundsvall' have 14 comments

  1. 8 september, 2010 @ 17:58 Magnus Börjesson

    Ett alternativ är ju annars Anklev på högerbacken och Steinþór framför. Jag tycker egentligen att El Pato funkar bäst som ytterback. Å andra sidan har inte Steine varit överdrivet imponerande…

    …men jo, efter en stunds eftertanke skulle jag nog ändå föredra den varianten. Och om islänningen inte levererar alls så kan vi byta in Flygande Jakob i halvtid.

    Svara

    • 8 september, 2010 @ 18:02 Martin Johansson

      OK, Magnus, det är din elva det. Jag vågar sätta pengar på min. Care to make it interesting? ;-) Dessutom tror jag bara att du valde den lösningen för att du gillar att skriva Steinþó. :-)

      Tror Steine är bänkspelare som bäst under resten av säsongen. Och Jakob spelade hela matchen i går så han får nog bara ett kortare inhopp. Kom ihåg att killen fortfarande är ung och att det inte är helt lätt att spela två matcher så tätt för yngre spelare. De behöver mer återhämtning. Det är i alla vad som sägs.

    • 8 september, 2010 @ 18:31 Magnus Börjesson

      Jag pratade inte om vad jag tror utan om hur jag själv skulle ställa upp laget. Fast jag löpte inte linan ut, jag hade nog satt ner Valter på vänsterbacken också. Och så Mellqvist in bredvid Pavel, eftersom Danny inte finns tillgänglig.

      Jag hade inte ens funderat på vad Jannarna kan tänkas hitta på. Så länge de fortsätter med 4-2-3-1 så är det gott nog, det är redan mer än vad jag vågat hoppas på från det hållet. Men nu när du säger det så – OK då! Jag tror att min först nämnda elva (alltså som din fast med Anklev-Steine istället för Bengtsson-Anklev) blir den som springer ut på Gamla i morgon. Bildsköne spelade en halvlek för reserverna i går (och imponerade inte nämnvärt), medan Steine inte syntes till. Det väljer jag att tolka som att den sistnämnde är mer aktuell från start. (Jakob blev f ö utbytt typ vid 75, så riktigt hela matchen spelade han inte.) Blir det du som har rätt så bjuder jag på kaffe nästa gång vi råkas på nån match på Gården!

      (Och ja, jag gillar att skriva Steinþór! Tror jag gör det en gång till: Steinþór Freyr Þorsteinsson. Så där ja!)

    • 9 september, 2010 @ 13:04 timberhochmandie

      Nej, inte Valle på vänsterbacken. Det funkar ju inte. Han vill inte ligga till vänster, han är bara inne och velar i mitten. Samspelet mellan honom och Robin funkar inte alls. :-/ Adam är bättre på att finnas där han ska. Def. mitt känns betydligt bättre för Valter.

      När det gäller Björn på mittfältet så har ju inte Sambadefensiv varit särskilt imponerade i alla fall, om jag minns rätt. ”Anklev som anfallare – JA! Anklev som mittfältare – NEJ!” Nåt sånt har jag för mig att det stod…

      Steine kan jag tycka har blivit lite väl utskälld. :-/ Ok, alla hade skyhöga förväntningar när det nu gjordes en värvning och alla dem har han kanske inte levt upp till, men jag tycker att han är med och skapar en hel del. Nu är minnet visserligen selektivt och jag är optimist, så jag kan mycket väl ha deletat rent hårresande saker ;-) men jag tycker mig minnas att han får med sig bollen och tar sig till rätt bra lägen strax utanför straffområdet. Möjligen är det väl där den berömda ”sista passningen” saknas, men om bollhållaren är uppvaktad av typ tre gubbar så hänger det ju lite på medspelarna också att hjälpa till och möta boll NÄRA. Tycker jag då…

      Sen apropå ingenting så hoppas jag att Santos tar på sig hela ansvaret för målskyttet och inte ens tänker tanken att lämna över nåt till Margus. Hua, vilka missar jag fick se igår…

  2. 8 september, 2010 @ 18:25 Yodabul

    Det här med att säsongen är över: Sundsvall har fallit i sin klassiska formbott. Vi är 5 poäng efter med 5 matcher kvar (efter segern med 3-0 imorn) Sundsvall kryssar ett par och förlorar en och så är vi helt plötsligt ikapp på 4 omgångar.

    Ok, chansen är liten men med 15 poäng så går det… Eller vi kan väl säga att det är kört för att få spelet att släppa ;)

    Svara

    • 8 september, 2010 @ 18:34 Magnus Börjesson

      Det är Giffarna det. Sedan behöver vi köra om Assyriska, BoIS och Ängelholm också… :)

  3. 8 september, 2010 @ 21:59 Rude Boy

    Vi ska ta in 8 poäng och 4 platser för att gå till kval. Under säsongerna 2002-2009 har de slutliga kvallagen som mest tagit in 4 poäng respektive 3 platser på de sista sex omgångarna.

    Svara

  4. 8 september, 2010 @ 23:19 DrJonas

    Blev nog en typo där Martin – Ingmar skall väl vara Ingrid? ; )

    Svara

  5. 9 september, 2010 @ 00:17 SB

    Allt är möjligt. Vad som är mest möjligt är dock att Bajen och Henke BoIS har relativt lätta uppgifter den här omgången. Vinner vi så är avståndet fortfarande rimligt. Tänk om bottengängen kunde visa lite stake och om Peking slog SFC! Optimist… Slå dig själv din fjant.

    Tippar följande tabell efter omgången:

    Peking 50
    SFC 44
    GIF 43
    L-BoIS 42
    ÖIS 38
    Bajen 38
    AFF 38
    ÄFF 36

    Vi skall emellertid inte glömma annat viktigt. Imorgon för Örgryte krig mot alla idioter på tidningsredaktionerna, i morgonsofforna och inom fotbollsetablissemanget. Imorgon gör vi upp med Lasse Anrell och dylika uttryck för alternativ kompetens genom att stänga norrlandsfönstret. Samtidigt fortgår kampen på läktaren. Glöm inte detta!
    Hata Norrland! Stöd Örgryte.

    Svara

  6. 9 september, 2010 @ 01:02 Rude Boy

    Dags för kamp rygg mot rygg mot Mordors orchhorder samt Mats Härd.

    Svara

  7. 9 september, 2010 @ 12:44 timberhochmandie

    Ah, jag har ett bombsäkert tips: Vi vinner ikväll! :-) Skvaller, kategori 4. Stabilt!

    Svara

    • 9 september, 2010 @ 13:04 Martin Johansson

      Tsk, tsk, tsk… Robin räknas inte. ;-)

    • 9 september, 2010 @ 13:17 timberhochmandie

      Hahaha, du får nog granska mitt ÖIS-nätverk lite mer ingående. :-) Går ju inte för sig att du ska börja misstänka Robin varje gång jag öppnar munnen… ;-)


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se