Va för jävla pack e vi?

OK, det här hör till ovanligheterna, men ibland är något bara så förbannat fint och välgjort att man måste ge det utrymme på Sambadefensiv. Och det även om det handlar om Stockholmsklubbarna, AIK, Djurgårdens IF FF och Hammaby IF och deras klackar. Till er som ogillar detta inlägg kan jag bara säga att ni får lyfta blicken lite och se till det som vi har gemensamt istället: kärleken till en klubb, supporterskapet och den traumatiska relationen till klubbledningen. Trots att det inte handlar om ÖIS så finns det väldigt mycket att lära. Alla olika, alla lika. Eller som Henrik Rydström skriver i en text om ”Vad för jävla pack e ni? i Dagens Nyheter:

Och när jag läst klart boken undrar jag vem som har störst rättighet till en fotbollsklubb.

Spelaren som gjort två säsonger och fått betalt? Styrelsemänniskan som jobbat fyra år?

Eller supportern som åkt på dyra bortamatcher år efter år för att få stötta sitt lag?

Boken är en påminnelse om vad som kan hända om vi tappar helhetssynen. Om fotbollen – likt hockeyn på 1990-talet – börjar se alla supportrar som konsumenter utan rättigheter, om fotbollen försöker frigöra sig från de lite bångstyriga fansen eftersom man vill åt sponsorerna och deras kapital. Här ligger en av svensk fotbolls viktigaste framtidsfrågor. Hur får vi ekvationen att gå ihop? 

”Va för jävla pack e ni?” är en berättelse som låter individuella ansikten träda fram ur den kollektiva massan. Och ökar förståelsen.

Jag måste säga att jag inte kunde formulerat problematiken på ett bättre sätt själv. Henrik Rydström kommer verkligen åt pudelns kärna och den stora utmaningen för alla oss engagerade supportrar. Problemet är dessutom minst sagt aktuellt när det gäller ÖIS och de nuvarande problem som klubben står inför. 

Den intresserade Öisaren hittar Carl Jurells (AIK), Magnus Hagströms (Hammarby) och Peter Johanssons (Djurågrden) engagerade och passionerade berättelsen om Stockholms fotbollsklackar här, här och här. Skiten är helt klart värd ert intresse och er dyrbara tid. Och missa för guds skull inte Magnus Börjessons text, ”Jakten på själen”, som berör ett närrelaterat ämne.


'Va för jävla pack e vi?' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se