ÖIS tvålade till Bajen!

Ett mål direkt i inledningen av den andra halvleken och ett precis i slutet av matchen. Mer än så krävdes inte för att ÖIS skulle ta tre poäng i säsongens sista match. Steinthor Thorsteinsson gjorde 0-1 i den 46:e matchminuten och i den andra övertidsminuten gjorde Alexander Mellqvist 1-2. Hammarbys mål gjordes av Sebastian Castro-Tello.

Matchinledningen blir förhållandevis jämn. Kanske med ett litet spelövertag för ÖIS. Bland annat väggspelar Alexander Mellqvist och Steinthor Thorsteinsson sig fram till vad som ser ut som ett hyfsat läge, men Thorsteinsson kommer inte till eget avslut och väljer istället att försöka hitta fram till Markus Gustafsson med en passning och chansen rinner ut i sanden. Strax därefter snurrar Nicolas Sandberg upp Hammarbys högerback, Christian Traoré, men skottet blir inte vad Sandberg hoppats. Fem meter utanför.

– Vi börjar matchen bra, tycker jag, jag har varit många gånger på Söderstadion och då har man inte fått andas under den inledande kvarten. Men i den här matchen tycker jag att vi är bra med under första femton. Vi är ganska kompakta i vårt försvarsspel och vi ligger rätt. Vi skapar väl inte så mycket men det finns bra tendenser i vårt anfallsspel. Efter en kvart, tjugo minuter kommer Bajen in i matchen och tar över, summerar Janne Andersson matchinledningen efter matchen.

Undan för undan tar sig Hammarby in i matchen och i den 19:e minuten jobbar man också fram en högerhörna, som vänsterbacken Fadi Malke slår. Den hårt inåtskruvade hörnan hittar fram perfekt till José Monteiro som tagit en löpning in mot mål. Monteiro sätter till skallen och bollen går spikrakt mot Peter Abrahamssons vänstra kryss. På mållinjen står dock Björn Anklev välplacerad och nickar ut bollen till en ny hörna för hemmalaget.

Hammarby fortsätter sedan att föra spelet och strax efter Monteiros fina målchans spelar Sebastian Castro-Tello fram Christer Gustafsson som tagit en löpning in bakom David Leinar och Dennis Jonsson. Gustafsson är helt ren med Peter Abrahamsson, men lyckas inte få nicken på mål. Där undkom ÖIS med blotta förskräckelsen.

ÖIS gör sedan allt vad man kan för att komma in i matchen igen, men eftersom man – under långa stunder – är hårt tillbakapressade har man svårt att få till något etablerat spel på Hammarbys planhalva. Nicolas Sandberg, Jakob Olsson, Markus Gustafsson och Steinthor Thorsteinsson får förvisso ett par chanser att gå på kontring, men dess värre mäktar man aldrig med att komma till avslut.

Med knappt 35 minuter spelade av matchen får Hammarby en frispark strax utanför ÖIS straffområde. Hammarby slår frisparken snabbt och helt plötsligt har Petter Furuseth ett riktigt högklassigt inläggsläge. Och Furuseth ser att Markus Törnstrand tagit position i den bortre delen av straffområdet. Smack! Inlägget sitter som hand i handske och Törnstrand drar till med en gång. Peter Abrahamsson står dock för en mycket vacker räddning på Törnstrands skott.

I den 37:e minuten tappar Markus Gustafsson boll mitt på egen planhalva och Andreas Dahl hittar fram med en passning till Sebastian Castro-Tello, som befinner sig strax utanför ÖIS straffområde. Castro-Tello snurrar upp Dennis Jonsson och David Leinar så det står härliga till innan han går på avslut, men återigen står Peter Abrahamsson för en fin räddning.

Andra halvlek är bara 18 sekunder gammal när Nicolas Sandberg sätter högsta fart på vänsterkanten. Sandberg trampar förbi Christian Traoré – har man en extra växel att lägga i så har man – tittar upp och ser att Steinthor Thorsteinsson tagit en löpning in från sin högerkant. Det låga inlägget skär genom hemmaförsvaret som en kniv genom augustivarmt smör, och Thorsteinsson har bara att sätta till bredsidan för att det ska stå 0-1 till ÖIS. Precis så ska en halvlek inledas!

Hammarby hinner sedan bara göra avspark innan Sebastian Castro-Tello tar en djupledslöpning in bakom ÖIS backlinje, tar emot en bländande genomskärare från José Monteiro och kommer i ensamt majestät mot Peter Abrahamsson. Hur kyligt som helst överstegsfintar Castro-Tello sig förbi Abrahamsson och skickar upp bollen i nättaket. Det är kvitterat. Och det bara 30 sekunder efter ÖIS 0-1-mål.

– Deras mål är ju beklämmande. Bollen touchar på deras forward som styr fram den till Castro-Tello och då är han väl inte fem meter offside utan tio meter. Det är lite tråkigt att släppa in ett sådant mål efter vårt fina mål i inledningen av halvleken, kommenterar Andersson hemmalagets kvitteringsmål.

I den 62:a minuten testar hemmalaget en smart hörnvariant där bollen lyfts ut mot Andreas Dahl som går på direktskott. Dahls skott täcks dock av ÖIS-försvaret och Valter Tomaz Jr försöker rensa bort bollen från eget straffområde. Rensningen blir inte helt lyckad och ur ingenting får Christer Gustafsson ett nytt friläge. Peter Abrahamsson är dock med på noterna, kommer ut, skär av skottvinkeln och räddar Gustafssons mörsare.

Hammarby dominerar den sista tredjedelen av matchen rejält. Man gör det dock utan att skapa de där riktigt heta lägena. José Monteiro har en nick i samband med en högerhörna som går ett par meter över och i den den 80:e minuten nickar Christer Gustafsson tätt utanför i ett bra läge. Och med sex minuter kvar av matchen skjuter samme Gustafsson högt över efter att ha blivit frispelad av Sebastian Castro-Tello.

Trots den massiva pressen från hemmalaget håller ÖIS tappert ställningarna. Och inte nog med det; i den andra övertidsminuten gör Alexander Mellqvist 1-2 till ÖIS. Med matchens näst sista bollkontakt! Mellqvist sätter till pannan på Markus Anderbergs välriktade hörna. Klockren bollträff och det finns inget som hemmalagets målvakt, Johannes Hopf, kan göra. Hammarby hinner sedan bara göra avspark innan domare Niklas Abrahamsson låter sin pipa tala för sista gången denna säsong.

– Efter hand i den andra halvleken så orkar vi inte riktigt. Och då är Bajen bättre än oss. Från 70-75:e minuten så kändes det som att snart kan de göra ett mål. Det var väl oskärpa i något läge som de har, plus bra försvarsspel från Björn Anklev som räddade oss. Sedan är det ju flyt att vi får göra mål i 92:a minuten. Det är andra gången i år jag står och säger att vi har flyt, men jag vet inte hur många gånger jag har sagt att vi har haft oflyt. Jag ber inte om ursäkt för att vi vinner. Hammarby var väl egentligen det lag som var närmast segern, men så får vi vinna, och det är klart, då mår man ju bra, avslutar Andersson presskonferensen.

3. 23 oktober, 2010 @ 21:13 Anonym

OJ! Öis vann alltså, bortaplan och ingen press. Det spelar ju ingen roll med vilken uppställning som spelar med.