25 minuter med Björn Anklev

Inte nog med att den ekonomiska krisen, nu har även kylan tagit ett bastant grepp om Öisgården. Efter att försökt invänta spelarna och intervjua någon efter träningen erkände jag mig besegrad av kylan och lyckades bli insläppt i omklädningsrummet. Väl där så ställde Björn Anklev upp på en intervju och det som jag trodde skulle bli en kort intervju utvecklades till ett 25 minuters långt samtal med vår trevlige lagkapten.

I tidningarna har det stått att ni hade ett möte i måndags och att samtliga spelare fick var sitt kuvert som innehöll besked om hur styrelsen ser på er framtid i klubben. Vissa skulle få stanna men gå ned i lön och vissa skulle få lämna. Du fick ett kuvert där det stod att du skulle få gå ned i lön och att man skulle försöka erbjuda dig ett jobb vid sidan om.

Det stämmer. Det är precis som du säger, det är en omförhandling de vill göra för att få ned lönekostnaderna och det är något som måste göras och då var det då vissa som fick ett förslag på ny lön och de var några som man valde att försöka få till en försäljning till andra klubbar.

Rör det sig om rena försäljningar eller har man delat upp i olika grupper där vissa spelare ska säljas medans andra släpps gratis?

Alltså i grund och botten vill man ju ha kvar alla spelare men till en lägre lön då förstås, samtidigt som man ser en chans att man kan sälja vissa spelare för att dra in lite pengar. De är väl så det är uppdelat. Skulle det då vara så att man inte hittar köpare till de spelare som man ska försöka sälja så kommer det bli samma procedur för dem, dvs att man erbjuder dem en lägre lön som de får ta ställning till då. Samtidigt som man vill ha kvar vissa spelare så handlar det då om att man behöver få in pengar till klubben – det är alltså inget personligt. Så det har vi fått ta ställning till och det fick vi i måndags.

Fick ni då en konkret summa att ta ställning till eller var det bara ett generellt besked?

Det var en konkret summa som de kan erbjuda och så deras utbyte mot att man går ned i lön, vilket då t.ex. är att man då ska vara behjälplig med att skaffa arbete till de som vill så man då även i fortsättningen ska försöka kunna ligga på ungefär den totala lönenivån som man ligger idag.

Lönesänkningen, är den individuellt satt eller är det bara rent generell?

Som jag uppfattar det är den individuellt satt men jag vet ju inte vad de andra har eller vad de andra blivit erbjudna.

Du skrev ju ett nytt kontrakt bara veckor före det första varslet, hur känns det idag?

Det känns såklart jättekonstigt. Den som jag förhandlade med i det läget hade förstås ingen aning om detta för då hade jag såklart fått reda på det. Då hade han förstås inte lagt det erbjudande som jag då fick. Så visst, det känns skevt. Sen är ju inte jag ute efter att hitta någon syndabock, nu är situationen som den är och det hjälper ju inte mig att tjura över att jag skrev på. Jag har fått ett nytt erbjudande och får ta ställning till det. I grund och botten så vill man ju såklart lösa det här. Jag trivs fantastiskt i klubben och så. Än så länge är det så pass nytt att jag har väl inte tagit något djupare beslut än såklart. För mig är det en helhet som ska stämma. Man kan rida ut den här vågen med ÖIS men jag vill ju veta vad som händer nästa år också.

Det känns nästan om möjligt ännu mer osäkert.

Ja dels då vad andra spelare tycker så det inte blir massflykt och jag står kvar här ensam för det vore ju inte så kul. Detsamma gäller ju alla spelare såklart. Nästa steg är då vad det blir för satsning nästa år. Att det inte blir satsning mot allsvenskan har man ju full förståelse för men man vill ändå ha helhetsbilden kvar för sig. Det första är ändå den sänkta lönen man får ta ställning till och om man kan få in för andra grejer som jobb i kontraktet. Sedan kommer nästa del som är vad som händer i fortsättningen. Så vi har lite att fundera på.

Jag hörde att Magnus Erlingmark var på Öisgården idag. Vad talade han med er om?

Han är representant för spelarföreningen, vilket är så att säga vår fackförening. Honom har vi kontaktat för att få reda på vilka rättigheter och skyldigheter vi har. Det är ju en unik situation att klubben är under rekonstruktion vilket ingen annan idrottsförening varit tidigare och det är ju jäkligt mycket regler att hålla reda på. Vad vi får göra, vad vi inte får göra och jag tror det viktigaste nu är tydlighet så att vi inte gör något fel mot klubben och klubben inte gör något fel mot oss. Så därför har Magnus varit här och informerat lite allmänt vad som gäller i sådana här situationer.

Vet du hur många spelare som finns i de olika grupperna? I tidningarna har man ju pratat med Alvaro, Seb, Leinar t.ex.

Vissa då som t.ex. Leinar har ju kontrakt som går ut och i de hamnar ju i en liten särskild grupp. I det fallet så måste klubben först ta reda på hur förhandlingarna går med alla andra som har kontrakt först. Vad det då renderar då i budget och vad man sedan har kvar att lägga på övriga spelare. Tyvärr så får de då vänta även lite längre på besked.

Det gäller väl även då Valter?

Det kan jag mycket väl tänka mig, men jag vet faktiskt inte mer än du vilka de här namnen är på vilka som man vill behålla och vilka de vill sälja. Vi har haft möten och pratat men inte specifikt diskuterat var och en vad man har för förslag.

Jag trodde att detta skulle vara det stora samtalsämnet mellan er just nu?

En del kanske gör det men inte jag. Visst självklart diskuterar man med dem man umgås med vad man ska göra men det här är en fråga som jag tror kommer bli mer aktuell när vi fått smälta den här informationen. Var och en måste ju ta in hur man vill agera själv, när man har sin egen bild på hur man har det och vad man vill göra – då blir det mer aktuellt att kolla av hur andra tänker.

Är det någon som börjat med individuella förhandlingar än?

Det kan inte jag svara på, men nej det tror jag inte eftersom det fortfarande är så nytt och man måste smälta det som sagts. Steget efter man får klart för sig helheten blir förstås en förhandling om det nya avtalet.

Det är ju lite svårt att ställa frågor om det sportsliga just nu, frågor som ”hur känner du inför nästa år” är ju inte särskilt relevanta och inte heller möjliga att svara på.

Nej, det går ju inte och det är ju det här som är det stora dilemmat just nu att man vet väldigt lite om framtiden och vad det som sker just nu kommer att leda till. Först och främst måste ju klubben ta sig ur den här rekonstruktionen och när man väl gjort det så blir då frågan vilka medel man har till nästa år för att driva klubben. Som det känns nu för oss spelare är att det kan ju både bli allt ifrån botten till att det kan bli ett jäkligt bra år. Alltså förstå mig rätt nu, med ”bra” menar jag att det kan lösa sig på ett bra sätt och vi kan vara med nästa år och genomföra en bra säsong. Svårigheten för oss är att vi inte vet var vi står helt enkelt.

Från tidningarnas håll så talar man om att det inte är spelarnas marknad just nu och det kanske är något som talar för att fler spelare än man tror stannar.

Absolut. Det är ju också ett dilemma, ska man titta på det snabbt och enkelt på det hela så kan det ju vara några som tycker ”ja okej, jag lämnar då för jag vill inte gå med på den här sänkningen” och går fritt. Då måste man ju vara beredd på den konsekvensen. Det kanske inte bara är att välja och vraka helt enkelt. Då står man inför det dilemmat att vad händer om jag står utan lön? Du hör ju själv, man kan vrida och vända på det här nästan hur som helst. Och det ska vi ta ställning till relativt snabbt också. Vi har ju ingen direkt deadline men klubben är ju i full gång att lösa den här biten och de måste ju veta om det kommer in mycket pengar eller bara pengar så man precis klarar sig. Det är ju något som kanske vi går och väntar på – åt vilket håll det barkar.

Sedan måste jag ju naturligtvis fråga om du fått något erbjudande från andra klubbar.

Nej, jag har inte varit personlig kontakt med någon.

Hur är stämningen nu i truppen rent generellt?

Jag tycker väl att den har varit god fram till de här sista dagarna. Nu är stämningen väl gentemot varandra och klubben bra, men det är ju en jobbig situation för alla och det är ju inte så att man går och visslar i korridorerna.

Visste ni om någonting innan ni fick reda på att det skulle vara det här mötet på i fredags?

Lite koll har man ändå haft. Sedan är man ju så som människa att man tror att allt löser sig, man vill tro att det här inte är riktigt så illa. Men när man nu kommit till den här situationen och får det här förslaget och kommer till insikt med att man måste fatta ett beslut då kommer alla frågor fram och man börjar fundera på hur man ska göra.

Rent generellt är väl det som folk mest är intresserade av är vilka som är med på vilken lista.

Mmmm. Grejen är ju som det är nu som jag ser det, som spelare och säkerligen också som klubben ser det, så är det problem med journalister. (Här pratar Björn gott om SD och Martin Johansson och menar att vi inte tillhör dessa) Jag kan ju säga som så att jag har inte svarat i telefon på bra länge. Hade du ringt mig hade du inte fått tag i mig. Jag gjorde misstaget häromdagen och en kille från GT som fick tag på mig. Där är man i sådant underläge för just nu spelar det ingen roll vad man säger egentligen utan de vinklar faktiskt det lite som de vill. Det kan låta som en klyscha, men så är det. Det såg man ju på rubriken, Öismärket i hörnet var sönderslaget och det var fackliga strider på Öisgården. Det är inte det som det handlar om utan det enda som jag sa var att vi ska ta kontakt med Magnus (Erlingmark) för att ta reda på vilka rättigheter och skyldigheter vi har. Då blev det helt plötsligt att då skulle jag koppla in facket och han undrade om jag skulle stämma klubben och om jag skulle bryta mitt kontrakt men det var ju inte det som det handlar om. Vi ska försöka lösa det här på bästa sätt.

När jag frågade Janne Andersson om hans förhandlingar sa han att mycket fokuserades på de tekniska detaljerna som han inte hade full koll på.

Ja, det är ju lite sådant. Folket i styrelsen kan kanske sådant, men det känns mer naturligt att ta reda på det via den som är vårt ombud och som ändå jobbar på vår sida. Så man får det från två håll så att säga. ÖIS är ju inte ute efter att lura oss men de förhandlar ju ändå för sitt eget bästa. Sedan är det ju det här med vad som händer om ÖIS går i konkurs. Då är man ju rökt och då är ju vi i en konstig sits för hade klubben haft pengar så hade vi naturligtvis krävt att ”Vi har kontrakt, ni kan inte sänka våra löner. Ni måste köpa ut oss eller betala våra löner kontraktstiden ut”. Men vad gör vi nu? De har ju inga pengar. Alltså, det är inget alternativ för vi tjänar ju ingenting på att klubben går i konkurs.

Du är fotbollsspelare inte jurist.

Precis. Det är jättesvårt och då får man ta all hjälp man kan av då Magnus och även Ulrika hjälper oss väldigt mycket och bena ut vad man får och inte får. Även om ÖIS vill hjälpa oss och vi vill hjälpa ÖIS så har man ju ett eget intresse. Så man kan gå ur det här på ett sätt som är lämpligt och som går att genomföra. Så kommer ju den moraliska biten in också såklart mot klubben. Man har ju lärt känna folk, både här i huset, supportrar, sponsorer så man vill ju… Det är nästa steg. Den biten har jag inte kopplat på ännu. (skratt) Först måste jag se till att jag hittar en lösning som gör att jag överlever.

Nej, man kan ju inte helt plötsligt sälja lägenheten och… använda campingen?!

Ja… Det finns ju lösningar. Hade hotellet varit igång så hade det ju varit klart. (skratt) Som jag sa är det här fortfarande så pass nytt. Det har ju inte ens gått en vecka än. Men nu får det börja rulla om man vill förhandla med klubben eller man säger nej och hit och dit. Jag tror att det inte hänt så mycket hittills mer än det här. Vi försöker ta reda på alla fakta om vad som gäller helt enkelt.


'25 minuter med Björn Anklev' have 21 comments

  1. 19 november, 2010 @ 00:17 Jettreno

    Bra jobbat med nedprintningen av 25-minutaren. Själv satt jag och kollade på Conan-avsnitt medans du gjorde det.
    För att säga något som har någon slags substans med intervjun så känner jag ändå av någon slags positivitet, från vårat håll (klubben ÖIS och oss supportrar). Jag tror att en ganska stor del av truppen kommer stanna kvar. Åtminstone till sommarfönstret. Sen exakt vilka spelare det blir som stannar kvar är svårt att säga.
    Många kommer såklart försvinna men det kanske inte gör så mycket. Vi måste väl haft den i särklass bredaste truppen i Superettan den här säsongen? Jag säger absolut inte den bästa utan den bredaste. Hur många mittbackar hade vi? sex st? Galet jäkla onödigt. Valter, Robinjo och Felix hade väl räckt egentligen? TvB skulle också kunna vara med i truppen såklart med tanke på att han kan lira ytterback också. Där har vi fyra stycken som kan spela mittback och vips har vi blivit av med två medelstora(?) löner. Nu blir vi väl förmodligen av med just de två lönerna som tur är men det hade varit skönare att bli av med de lönerna inför den här säsongen.
    Ja. Jag blir lite grinig fram mot midnatt. Jag är som ett spöke fast grinig istället för skrämmande.

    Svara

  2. 19 november, 2010 @ 07:58 Afonso

    Tack för en välskriven och bra intervju. Bra jobbat!!!

    Svara

  3. 19 november, 2010 @ 08:07 E

    Snyggt jobbat! Vilken särställning Sambadefensiv har ”förtjänat sig” gentemot spelarna och klubben!

    Man kan inte annat än känna respekt för Anklevs förhållningssätt. Han kommer tyvärr för klubben att få fylla en allsvensk högerbacksplats istället för att hjälpa Öis att hänga kvar i Superetttan.

    Vi får väl börja utvärdera spelartruppen utifrån vilka spelare som bor hemma hos mamma, vilka som har försörjningsansvar för fru och barn och vilka som har någon form av utbildning som gör dom anställningsbara på halvtid….

    Svara

  4. 19 november, 2010 @ 09:02 Björn Söderbergh

    Härligt Håkan, tack för många bra artiklar på sistone.

    Frågan är om det inte är lättare att hitta en lösning med dom lite äldre spelarna rörande att gå ned i lön och hitta ett annat jobb vid sidan av.
    Jag menar att dom ändå kanske börjar se slutet av sin karriär som fotbollsspelare. Kan väl kanske vara lättare att mjukstarta en ny karriär med hjälp av ÖIS och dess sponsorer istället för att behöva gå till arbetsförmedlingen?

    Svara

    • 19 november, 2010 @ 09:31 Jettreno

      Det där var en jäkligt bra idé faktiskt, Björn. Superetta och Allsvenska spelare börjar trots allt på ”vanliga” jobb efter att karriären har tagit slut och vi har ett gäng spelare över 30 som vi gärna vill ha kvar, antar jag. Då tänker jag på just Anklev, Valter, Bildsköne, TvB och kanske till och med Seb kan räknas med där.
      En jävligt bra poäng och det är väl bara att hoppas på att spelarna också tänker i de banorna.

  5. 19 november, 2010 @ 11:29 Anonym

    Tack till en bra intervju samt till Anklev som delgav, och förklara det svåra delemma som spelarna står inför och som de dessutom skall ta ställning till på kort tid. Själv har jag ingen bra erfarenhet av deltidsanställning och arbetslös på deltid, för det är ju inget som garantera idag en säker anställning utan blir vasslad även där. Man blir ju sist in. Timanställning är inte SGI grundade. Blir man sjuk,skadad kan man hamna på en jävla låg nivå. Deltidanställning är förödande om man inte själv valt att jobba mindre. Då är det bättre att vara helt arbetslös. Jag har personligen erfarenhet av det, Deltidsanställning är en mycket stor risk och massa fällor som lurar.
    Spelarna utgå ifrån hur dom har det, jag kommer aldrig säga att dom skall visa hjärta eller är svikare mot klubben. Här måste var och en fatta sitt eget beslut som funkar för den. Ett råd till spelarna se över vad du har för privat sjuk och olycksförsäkring!

    Svara

  6. 19 november, 2010 @ 11:38 Anonym

    Det ligger ju i tiden med bemanningsföretag idag. Är det något som ÖFAB skulle kunna bedriva för att få framtida inkomster?

    Svara

    • 19 november, 2010 @ 12:50 Mäster S

      Exakt vad jag funderat på också!

      Jag föreslår också att ett ev bemanningsbolag skall vara öppet för spelare i andra klubbar och idrotter, t ex handboll och hockey (då avser jag J-spelare i VFHC). Då tror jag att uppdragsgivare inte ser det som att anlita öis-spelare utan att hyra in idrottskillar och hjälpa Gbg-idrotten.
      I grund och botten är det här en sund idé för de flesta idrottmän/kvinnor, ett fåtal bör vara heltidsproffs under några år – de som kan bli utlandsproffs.Det stora flertalet kan ha en mycket bra utväxling av att ha kontakt med ett eller flera företag under sin karriär och behöver inte starta från scratch när idrottskarriären är över. Många unga spelare tror jag inte kan hantera att bli heltidsprofs vid unga år, det ger ingen bra balans i livet + att spelarna får något annat att tänka på förutom sin idrott och egna och lagets prestationer. Det kan bli en bra ventil för hjärnan än att bli uppslukad av sin idrott. Jag tror att man kan vara väldigt koncentrerad och proffsinriktad till sin sport ändå!
      Rätt attityd är viktigt, d v s inte ”jag måste jobba för att jag kan inte vara 100% proffs” utan snarare ”det är bra med ett jobb, ger mig extra motivation och jag får ut annat av det både som ung eller äldre spelare”. Kvaliteten på de som arbetar för bemanningsföretaget måste vara likvärdig el bättre än de alternativ som finns.

      Sedan får man gärna haka på Chiparandaarbetet, att alla företag som anlitar Sportbemanningsföretaget skall erbjudas att ge bidrag till förmån för HIV-bekämpning och främjandet av utbildning och sportande i Zambia. Det skall finnas flera uppsidor och kunna användas i kundernas marknadsföring att man hjälper lokal idrott och är samhällsengagerade. Nej – det är inte pretantiöst, många företag behöver stärka sin självkänsla och image efter de senaste åren.

      I Steg 1 skall inte avkastningskraven vara stora (inte alls på Chiparandadelarna) utan snarare bygga upp verksamheten (ha en jämn konsultbeläggning) och minimera riskerna för spelarna och deltagande lag.

  7. 19 november, 2010 @ 12:39 Bosse

    En intressant intervju.

    Svara

  8. 19 november, 2010 @ 13:17 Macky

    Anklev är king!

    Svara

  9. 19 november, 2010 @ 13:32 Anonym

    En tanke som slagit mig är ÖFAB bra för föreningen Öis?
    De som har varit ytterst ansvariga för vad det gäller Ekonomi som är grunden till ALLT, även skriva kontrakt har ju inte tagit det ansvaret.
    I och med mutskandalen i GBG så tror jag också där försvinner sponsorpengar för alla lag i GBG området.
    Företag som har varslat tidigare kan ju inte bara ta in nya anställda.
    Det känns som dom som har drivit,arbeta med ÖFAB agera som att någon annan får ta ansvar och fylla på ekonomin. Jävligt oansvarigt mot de anställda bla. spelarna som mina tankar går till i dessa dagar. Hade jag varit spelare i Öis hade jag kollat möjlighet om det fanns någon annan klubb att spela för. För hur kan de som jobbat med ekonomi och kontrakt helt plötsligt göra allt bra när dom inte kunde det tidigare.
    Jag lyssnade till Ranäng på lokalradion ,Tycker han skyller så mycket på andra.

    Svara

  10. 19 november, 2010 @ 13:48 Anonym

    Du håller ställningarna grymt bra Håkan! Fantastiskt läsvärt.

    Svara

  11. 19 november, 2010 @ 14:48 E

    Skulle vara intressant med lite klargöranden kring vad som händer kring ekonomin och vad som händer vid konkurs för ÖFAB?

    Följande frågor och funderingar bör vara av stort allmänintresse för alla Öisare:

    – Vem äger anläggningen Öisgården? Jag hoppas innerligt att det inte är ÖFAB!

    – Hur är spelarnas anställningskontrakt utformade? Kan dom sägas upp med hänvisning till arbetsbrist eller kvarstår stora ekonomiska anspråk om öfab och enskilda spelare inte kommer överens. Dvs vad händer vid scenariot där en eller flera spelare säger: *Jag avser att fullfölja mitt kontrakt och säger nej tack till omförhandling” ?

    – Hotellinvesteringar pekas på som en räddningsplanka för ÖFAB. Hur skall pengar som avsätts för att bygga hotell kunna användas för att täcka löpande konstnader i ÖFAB? Hur ser konstruktionen ut för att föra över pengar från hotellprojektet till ÖFAB ut?

    – Finns det några sponsoravtal eller andra intäkter som garanterar intäkter under Q1 2010 eller är ÖFAB helt utelämnade till räddande änglar som ännu inte har landat? Exempelvis så lär försäljningen av årskort, om inget extra görs åt saken, stanna på runt 0 kr för q1 2011 !

    – Hur stora skulder har ÖFAB egentligen? Och vilka är fordringsägarna (förutom spelarna och staten)?

    – Vad händer med ÖFABs balansräkning när spelare lämnar ”gratis” åt alla håll och kanter? Har inte hört ordet kontrollbalansräkning nämnas men det vore intressant med uppgifter om hur statusen på bolagets eget kapital ser ut just nu?

    Så här års är det normalt sett kul att spekulera kring innehållet i spelartruppen, nu sitter vi här och konfronteras med frågeställningen: kommer det att finnas någon spelartrupp? Hur kunde det gå så här fruktansvärt fel?

    Svara

    • 19 november, 2010 @ 17:47 Håkan Wall

      Här får du några svar…
      Öisgården förvärvades av ÖFAB 2006 tillsammans med andelarna i Gamla Ullevi HB. ÖFAB äger alltså Öisgården.
      -När det gäller skulderna så var de 9,5 MSEK vid årsskiftet. I övrigt så kan du läsa Mattias Anderssons anteckningar från ÖFABs aktieägarmöte här:
      http://webnews.textalk.com/balders-hage/ofab-i-rekonstruktion-vad-hander-nu-och-vad-bor-handa
      – Balansräkningen. Ingående balans för spelare är 2,1 MSEK. Det är bara spelare som köpts (dvs Alex, Sebastian i ÖIS) som hamnar i balansräkningen och värdet skrivs av efter kontraktstid.

    • 19 november, 2010 @ 22:55 E

      Otäcka nyheter om Öisgården, Håkan!

      Måste också uppmana alla Öisare att reflektera över Ranängs svar i radiointervjun från i onsdags. Allt han säger är ett stort försvarstal för att själv kunna slingra sig ur situationen. Droppen för mig är när han påstår att han fått ”klapp på axeln” för att han följt aktiebolagslagen. Är det något som skall uppfattas som en bra prestation????? Lars R. andas inte ens möjligheten att han själv har misslyckats med att attrahera sponsorer, fylla GU och skapa rätt förutsättningar för att truppen skall vara vinnande.

      Mr Gothia är inte min ordförande, punkt!

      Med Alex och Seb i balansräkningen är vi i kontrollbalansräkningsläge före jul, då dessa förmodligen lämnar. Helt plötsligt handlar det för Mr Ranäng om att rädda sitt eget skinn från ekonomiskt ansvar etc…. räkna med att Örgryte Fotbol försätts i konkurs, att Öisgården måste lösas ut och att vi får börja om ihop med lokala klubbar i div 2/3.

      BARA EN UTVÄG FINNS OCH DET ÄR EN RIK SPONSOR MED LITEN HJÄRNA OCH STORT HJÄRTA.

  12. 19 november, 2010 @ 20:20 Black Francis

    Bra intervju!

    Svara

  13. 21 november, 2010 @ 15:50 DocentJonas

    Mycket bra intervju Hox. MJ klass på den!

    Svara

  14. 21 november, 2010 @ 21:55 Anonym

    Jag lider med spelarn vilken rävsax dom sitter i. Om dom skriver nya kontrakt med ÖFAB.
    ÖFAB går i konkurs, då blir det ett konkursbo där spelarna då är en tillgång. Innan man man gjort klart med konkursboet sitter ju spelaren fast.
    Hade jag varit spelare med ÖFAB som arbetsgivare hade jag idag inte skrivit nytt kontrakt .

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se