Den korta historien om ÖIS hotell, del 1

Många, inklusive jag, blev förvånade när ryktet om att man ska bygga hotell på Öisgården dök upp igen i samband med att personalen varslades i somras. Senast ordet ”hotell” nämdes i samma mening som ”Öisgården” var väl på den tiden som Stefan Herre Eriksson var VD och det var ju många år sedan. Med sommarens campingflopp färskt i minnet har flera oroliga röster undrat hur genomtänkt förslaget är? Sambadefensiv ger dig de tekniska förutsättningarna – du dömer själv.

ÖIS-gården ligger i Mölndals Kommun. Till skillnad från vad de flesta supportrar tror så ägs marken som Öisgården befinner sig på inte av ÖIS själva utan man arrenderar den av Göteborgs Stad. För området så finns det ingen detaljplan och i översiktsplan 2006 för Mölndals Stad klassas området som R5 – område kring tätorter. För områden med denna beteckning gäller att om- och tillbyggnader som inte bedöms motverka rekreationsintressen eller andra intressen kan tillåtas.

Den 24:e november 2009 lämnade Örgryte IS en ansökan om förhandsbesked angående ytterligare byggnation på ÖIS-gården. I ansökan skriver ÖIS: ”… klubben jobbar med att utveckla bredd- och ungdomsverksamhet för såväl pojkar som flickor och kommer att göra satsningar speciellt inriktade på det. Förutom verksamheter internt kommer klubben att intensifiera kontakter med andra klubbar både inom och utanför Göteborgsregionen. Det förutsätter emellertid att övernattningsmöjligheter skapas av sådan art att de är prismässigt överkomliga för deltagarna och deras familjer. Vår vision är någon form av vandrarhemsnivå med viss betjäning från vår huvudanläggning, vad gäller de faciliteter, som inryms där.” Vidare skriver man att hotellet ”…planeras omfatta övernattningsmöjligheter i en byggnation med en utsträckning av ca 15×150 meter utmed vägen i direkt anslutning både verksamhetsmässigt och geografiskt till aktiviteter på Öisgården”.

Ett förhandsbesked prövar om en byggnad som kräver lov, t.ex. en villa eller i detta fall ett hotell, kan tillåtas på en viss plats. Sådana prövningar görs ofta för områden som inte innefattas av någon detaljplan. Om förhandsbeskedet blir positivt så ansöker man sedan om bygglov för de byggnader man vill uppföra. Anledningen till att man inte direkt söker bygglov är att formkraven på ett förhandsbesked är litet och därmed mycket mindre kostsamt.

Det förhandsbesked som ÖIS ansökte om bifölls den 27:e januari 2010 och gäller i två år från detta datum. Det är den tiden man har på sig att ansöka om bygglov som alltså godkänns separat.

Här avslutas del ett. Missa inte del två och tre i reportaget:
Del 2: ÖIS första förslag får avslag (med kompletta ritningar)
Del 3: En nulägesrapport


'Den korta historien om ÖIS hotell, del 1' have 5 comments

  1. 12 november, 2010 @ 16:44 Magnus Börjesson

    Intressant! Fast jag misstänker att del 2 och framför allt del 3 kommer att ge bättre möjligheter att försöka göra en egen bedömning av hur realistiska de här hotellplanerna är. Men att området inte är detaljplanerat var väl i alla fall en god nyhet, om jag förstår rätt.

    Hur länge skall vi egentligen behöva vänta på nästa del? Det har ju gått flera timmar snart, nästan, … :)

    Svara

    • 12 november, 2010 @ 16:56 Håkan Wall

      Mmmm… Kom ihåg att jag inte är Martin som spottar ut 100 ord i minuten, för mig tar ett sånt här litet inlägg en timme att skriva. Och just nu är det renskrivning av 10 minuter Janne Andersson-intervju. Rätt roligt när jag ställer första frågan ”Hur går förhandlingarna?” och hans svar blev ”Det är klara, har du inte kollat på hemsidan?”. Rent generellt är jag inte nöjd med min tajming de senaste dagarna…:(

    • 12 november, 2010 @ 17:05 Magnus Börjesson

      Mm, tell me about it. Du vill inte veta hur många veckor och månader det tog mig att få ihop min ”Jakten på själen”-serie.

      Vi kan väl enas om att att Martins texter bara är ordbajs, putslustiga formuleringar utan innehåll, och att det är därför han kan vara så förtvivlat produktiv. Det är lättare att leva med den lögnen än med den bittra sanningen att han helt enkelt är så mycket bättre på det här än vi… :)

    • 12 november, 2010 @ 17:23 Håkan Wall

      Absolut, ja är på. Rent generellt mår jag inte bra av att vara både sämre och långsammare:-)

    • 14 november, 2010 @ 12:02 E

      ”Sämre och långsammare” är förmodligen Öis officiella slogan inför nästa säsong…


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se