Den korta historien om ÖIS hotell, del 2

Länk till del 1: ÖIS påbörjar ansökningsprocessen för ett sporthotell

Först och främst ett klargörande. Innan ni förkovrar er i de ritningar på det hotell som ÖIS ursprungligen ville bygga så vill jag påpeka att förslaget inte aktuellt längre. ÖIS kommer att skicka in ett nytt bygglov med en ny byggnad, så nedanstående uppgifter ska endast ses som principiella. Mer om det i del tre av denna serie. Ritningarna är gjorda av arkitektfirma Semrén & Månsson Arkitektkontor AB. Klicka på respektive bild för att få se bilden i ett större format.

ÖIS SPORT GARDEN HOTEL – fasad

Fasadritning på ÖIS Sport Garden Hotel

Byggnaden mäter ca 115m på längden och 14m på bredden. Som ni kan se på bilden är det ett platt tvåvåningshus med en extra suturängvåning längst till vänster. Den våningen skulle endast vara under den vänstra delen av byggnaden och där planerade man ha ett taktikrum/gym, personalrum samt rum för värmeanläggning. Taket har en väldigt svag sluttning. Fasaden på baksidan ser exakt likadan ut som framsidans förutom att den utstickande delen av matsalen är gjord av glas.

ÖIS SPORT GARDEN HOTEL – entréplan

Entréplan för ÖIS Sport Garden Hotel

Direkt innanför entrén så ligger förstås receptionen. En stor matsal med 83 matplatser finns på andra sidan ankomsthallen och ett kök i anslutning till det. Precis utanför entrén till vänster finns även en uteservering. Förutom dessa gemensamma utrymmen så är det rum för hela slanten. Med undantag för två rum per våning i som ligger i vinkel så ser alla rummen exakt likadana ut. Rummen är 5,7m x 3,8m och på den ytan lyckas man trycka in tre sängar, två sängbord, två fåtöljer och ett runt bord bredvid dessa och en toalett med badkar.

ÖIS SPORT GARDEN HOTEL – plan 1 (övervåningen)

Våning 1 på ÖIS Sport Garden Hotel

Övervåningen består uteslutande av rum och även dessa ser exakt ut som rummen på entréplan. Totalt består hotellet av 87st rum, eller alternativt 85st rum och ett konferensrum.

Här avslutas del två. Missa inte del tre som kommer på tisdag!
Del 3: En nulägesrapport


'Den korta historien om ÖIS hotell, del 2' have 22 comments

  1. 14 november, 2010 @ 19:42 Magnus Börjesson

    Man får ingen riktig känsla för var det här skulle ligga någonstans. Är det alltså på andra sidan vägen från Öisgården? Dvs nedanför ”Saab-berget”? Eller på andra sidan motorvägen rent av?

    Svara

    • 15 november, 2010 @ 13:17 Hox

      Det gamla läget kommer i del tre. Spänningen är olidlig!!! Nej, men ärligt talat trodde jag det skulle bli mer diskussion om faktumet att ÖIS påbörjade projekteringen för över ett år sedan (del 1) och så då ritningen och arbetstiteln (del 2). För min del tycker jag att jag spelat ut mina bästa kort och trots det får jag ”meh” som reaktion. Jag är helt enkelt inte in touch med what the audience wants om vi pratar Schyffert-språk.

    • 15 november, 2010 @ 14:24 Magnus Börjesson

      Det här har ju varit på tal i flera år nu, så jag förstår inte varför någon skulle bli förvånad över att projekteringen påbörjats för ett år sedan. Det känns snarare sent än tidigt, tycker jag. Och titeln – menar du ”Sport Garden Hotel”? Vad är det med den?

      Det intressanta i det här, ur ÖIS-perspektiv, är ju vad ÖIS förväntas få ut av det på kort sikt (Pengar för att upplåta marken? Men det är ju inte ÖIS mark?) och på lång sikt. (Vad krävs i beläggningsgrad? Ansvarar ÖIS för den praktiska driften? Vad är ÖIS andel av löpande utgifter och intäkter?) Men några sådana detaljer har vi ju inte fått veta än. Jag hoppas på del tre!

    • 15 november, 2010 @ 15:58 Hox

      Jag har ingen kännedom om ekonomin öht, men svaret på din kortsiktiga fråga står ju i ÖIS pressmeddelande på hemsidan.

    • 15 november, 2010 @ 16:30 Magnus Börjesson

      Njae, det står att ÖIS kommer att ”tillföras ett väsentligt belopp, innefattande att samtliga nu förfallna skulder kan betalas”. Men vad är det man får så mycket betalt för? Om ÖIS inte äger marken så kan man väl inte sälja den heller. Är det ett förskott på förväntad framtida vinst? Och vad händer då om vinsten inte infinner sig?

      Jag förstår att du inte kan svara. Det är väl bara ÖFAB och den påtänkte partnern som kan det. Men det är de frågorna som är de mest intressanta, tycker jag!

    • 16 november, 2010 @ 15:13 Martin Johansson

      Håkan, jag tror helt enkelt att det handlar om att folk har tagit slut. Orken tryter efter en sådan här säsong. Särskilt när den följer på en säsong som 2009. När man sedan får en riktigt tung snyting mitt i solar plexus – den fullständiga härdsmälta som ÖIS just nu genomgår där allt kommer att vändas upp och ner och ingenting kommer att vara sig likt igen – knäar man ihop och har väldigt svårt att resa sig. Det är något jag tror att man får räkna med. Tyvärr.

    • 16 november, 2010 @ 21:21 E

      Så MJ har vaknat till? Snacket om att han har så mycket att göra är förmodligen överdrivet. Tror mer att det handlar om tvångsintagning på psyk för akut depressionspsykos.I dessa tider när käcka inlägg från Häxan Hox dominerar och målar upp bygglovsbeviljanden och sunkiga affärideer kring servicenäringar håller vi på att gå raka vägen ner i HELVETET. Vi behöver inte löjliga hotellplaner, vi behöver CASH och en ny ledning med förmåga att driva en elitklubb i fotboll. Klockan tickar och publikintäkterna q1 2011 lär ju inte räcka till att lösa situationen.

      Vem säljer Öis?
      Vem sponsrar?
      Vem räddar?
      Vem jobbar gratis?
      Vem arbetar med att sälja spelare?
      Vilka spelare behöver/kan tänka sig halvtidsjobb för att stanna?

      Skona mig från fler hotellanalyser och övergå till en konstruktiv diskussion om hur klubben skall räddas från undergång! Snart föreslås väl någon en minigolfbana (vet att vissa kallar det bangolf) som lösningen på Öis ekonomiska kris!

    • 17 november, 2010 @ 00:53 Håkan Wall

      Jag hade faktiskt scannat ihop ritningarna och tänkte maila dem till dig och höra om inte du ville skriva lite tankar om ÖIS upplägg, men senast vi träffades så hade du ju så mycket att göra att jag inte ”vågade”. Nu ångrar jag mig helt klart, det hade blivit en mycket mer underhållande artikel.

      Med tanke på artikelseriens svala mottagande så kan jag lova att det inte blir några mer hotellanalyser från min del.

    • 17 november, 2010 @ 07:41 E

      Ber om ursäkt för mina formuleringar, dom är klumpiga och missriktade. Grunden för min frustration är inte innehållet i dina väl genomarbetade inlägg om utvecklingsplanerna utan det fullständigt vansinniga i att klubben inte fokuserar på fotboll och att många inte insett allvaret i krisen. Jag fick helt enkelt ett TOKSPEL igår när jag efter att ha varit inne på Öis nyhetslösa hemsida och sett att den djävla husvagnen fortfarande står på led ihop med fotboll, friidrott och bowling och därefter inser att diskussionen på Sambadefensiv domineras av hotellplaner.

      Efter medicinering och en natt i spännbälte ser jag saker och ting i ett nytt ljus. Det är naturligtvis relevant att redogöra för de halmstrån som klubben griper efter och att ge sig på journalisten för att det är fel innehåll i nyheterna är ju inte sympatiskt.

      Just nu håller hela spelartruppen på att monteras ner för att det inte finns pengar till löner och personalen sägs upp. Klubben bör kanske hyra ut hela Öisgården och flytta in i husvagnen?

  2. 14 november, 2010 @ 20:14 1887

    Det spelar väl inte så stor roll när det ändå inte är aktuellt längre?

    Svara

  3. 15 november, 2010 @ 13:41 Neutral

    Detta ”gamla” alternativ ser intressant ut. en sådan idé kan mycket väl fungera. ser fram emot del III med spänning. Instämmer med Hox om att det är konstigt med så kommentarer, kanske tar de fart när helheten blir klar, efter nästa del.
    Bye the way, uselt med så dålig information angående Mariedal cup. På ÖIS.se kunde man inte ens läsa om att dom var med i cupen, Först när den var slutspelad kom det en kort, neutral artikel. Samtliga killar i lag 1 gjorde en fantastisk insats genom hela turneringen och blev egentligen bara bättre och bättre.

    Svara

  4. 15 november, 2010 @ 14:21 Anonym

    Jag är väldigt intresserad av vem den externa finansiären är som ska rädda oss från konkurs. Har han funnits med i bilden hela tiden? Finns han på riktigt?(ännu) Innebär denna (nya?) lösning att vi kommer att gå miste om de eventuella vinsterna på driften?

    Räknar kallt med att del 3 besvarar på alla mina funderingar. :)

    Svara

  5. 15 november, 2010 @ 17:51 Kaiser Franz

    Tanken att hitta alternativa inkomstkällor är väl utmärkt. Tillhör dem som blev riktigt glad när jag hörde detta första gången. Tänker också att det kunde finnas en del framtida synergieffekter med rekreations-, gym-/friskvårdsfaciliteter etc som kunde stärka hela området kring öis-gården. Så det är klart att man är något mer avvaktande innan man fått ansvars-/intäktsfördelningen klar för sig. Sedan kan man ju tycka att det är något trist arkitektur, men 1. Semrén och Månsson är ju gamla sponsorer – kan man tro att de gjort detta för en mycket billig peng? 2. Det skulle ju hålla en utpräglad lågbudgetprofil 3. Ny formgivning på gång, förhoppningsvis roligare?

    Svara

  6. 16 november, 2010 @ 08:49 Tjuvnyp

    Ursäkta jag låter negativ.

    Men vem vill bo där? Massor av nya fräscha hotell under uppbyggnad i Göteborg. Vad får finansiärer att tro ett bygge ute vid en avkrok till motorväg ska locka kunder?
    Har jag missat nåt eller?

    Svara

    • 16 november, 2010 @ 15:29 Voldemort

      Tjuvnyp:

      Det klart att en massa vill bo där. Ulrika i receptionen, Ranäng städar, anklev är DJ, Mellqvist sköter rekreationen och Alvaro rehabavdelningen. Att det sedan ligger med utsikt över motorvägen är väl minor business……
      Kommer att dra mängder av folk. Det enda som kommer att klagas på är Ranängs städning. Han kunde inte städa visade det sig även om han vitt och brett pratat med alla medier om hur duktig städare han är….. Det enda som kommer att vara sig likt är den mannens glappkäft.

    • 16 november, 2010 @ 15:38 Magnus Börjesson

      Ja, du har missat något. Detta är mer vandrarhem än hotell, ett lågprisboende för besökande idrottslag och liknande, där tillgången till ÖIS träningsanläggning är ett plus jämfört med andra boendealternativ.

      Sedan är ju läget bra, buss in till city på tio minuter, så det borde gå att locka barnfamiljer som skall på Liseberg och den typen av klientel också. Att bo på ”riktigt” hotell är ju svindyrt, som bekant.

      Därmed inte sagt att det här blir bra. Det beror ju väldigt mycket på hur det sköts. Och för ÖIS del beror det väldigt mycket på hur avtalet med den andra parten ser ut också. Men jag tror nog att det åtminstone finns en hyfsat livskraftig affärsidé i botten.

    • 16 november, 2010 @ 21:50 E

      Alla som tror att ett djävla vandrarhem som ännu inte är byggt skall rädda Öis Fotboll från konkurs i början av februari räcker upp en hand!

    • 17 november, 2010 @ 23:30 Tjuvnyp

      Vandrarhem? Skojar ni?…

      Det är inte alls dyrt att bo på hotell. Sportlag på besök av digniteten större sponsras ofta in gratis. Sportlag av mindre dignitet bor i gympasalar…

      Ska du på Liseberg med familjen? Ja, inte fan bor man på vandrarhem ute vid motorvägen när Liseberg har egen camping – bara som exempel.

      Och vem ska marknadsföra det här, när hela marknadsavdelningen har fått kicken…

      Nä, dra mig baklänges och hela fadderittan av sorliga platityder. Det här är spiken i kistan.

      Lyssna på det här: http://www.svenskafans.com/fantv/program/21.aspx

      Där garvar man åt oss. Jag lipar…

  7. 16 november, 2010 @ 22:54 DocentJonas

    Nä det här känns itte bra. Doftar desperation lång väg. Hur stor är sannolikheten att Öis klarar av sköta ett hotell/vandrarhem? Nära noll. Och alla som någon gång sökt bygglov förstår nog att detta är ett projekt som ligger långt långt fram i tiden….lyckligtvis.

    Svara

  8. 17 november, 2010 @ 08:13 Neutral

    Tycker detta är ett strålande exempel på nytänkande och ett riktigt intressant sidospår. eftersom arbetet med hotellplanerna har pågått i flera år så är det inte en desperat handling på grund av dagens situation utan en långsiktig möjlighet för klubben. detta sagt utan vetskap om vad ÖIS del i hela projektet är.
    Såg ett inslag om en innebandyklubb i Umeå, kan ha varit Dalen, som startat en lågprisbutik där en del av spelartruppen arbetade. Kanske ett alternativ för delar av spelartruppen.
    Sedan skall självklart inte detta projekt ta bort fokus från kärnverksamheten – fotboll.

    Svara

  9. 11 september, 2014 @ 04:31 Mahmoud Heidarian Vancouver

    Great post however , I was wondering if you could write a litte more on this subject?
    I’d be very thankful if you could elaborate a little
    bit further. Cheers!

    Svara

  10. 7 maj, 2017 @ 20:51 cutthewood.com

    My brother recommended I might like this web site. He was entirely right. This put up actually made my day. You can not consider just how much time I had spent for this information! Thanks!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se