Den korta historien om ÖIS hotell, del 3

Länk till del 1: ÖIS påbörjar ansökningsprocessen för ett sporthotell
Länk till del 2: ÖIS första förslag får avslag (med kompletta ritningar)

Då har vi i del ett avklarat när ÖIS började ansökningsprocessen och i del två det första förslaget som skickades in till Mölndals Kommun. Precis som jag skrev så är det förslaget inte längre aktuellt efter invändningar mot hotellets placering. Den första tanken var att lägga hotellet intill Bäckravinsgatan på andra sidan den parkering som ligger längs med gräsplanen nedanför Öisgården enligt ritningen nedan (klicka för större bild).

Klicka för större bild

Anledningen till att man tvingats återgå till ritbordet är helt enkelt att hotellet anses ligga för nära vägen. Bäckravinsgatan är som bekant ganska smal och det finns tankar på att bygga ut den för att bl.a. ha en busslinje mellan Delsjömotet och Mölndals Centrum. Själva bygglovsansökan har inte fått ett officiellt avslag men man har blivit ombedda att flytta hotellet. Den nya platsen man nu inriktar sig på är någonstans på höjden bakom Öisgården, mellan sjön Norra Långvattnet och motorvägen. Den nya platsen gör att hotellbyggnaden kommer bli mer kompakt och högre än det tidigare förslaget.

Samma grundtanke kvarstår, nämligen att man vill bygga ett hotell med något förstärkt vandrarhemskaraktär. Samtliga rum ska vara likadana och rymma fyra personer vilket är det som den primära målgruppen (familjer och idrottsklubbar) efterfrågar mest. Man vill ha god standard men med en relativ lågprisprofil. För att detta ska kunna uppnås behöver man t.ex. utforma hotellet för att hålla nere personalstyrkan, vilket man kan se på de ganska minimala kontorsplatserna som finns på den första ritningen. Om hotellstorleken kvarstår med drygt 90 rum kommer det att bli Mölndals näst största hotell efter Scandic Mölndal.

Det nya läget och byggnaden kräver förstås att man behöver skicka in en ny bygglovsansökan med nya ritningar vilket man idag inte har gjort ännu. Man behöver även göra en analys av närheten till motorvägen och det kommer göras av en konsult med specialkompetens på det området. När bygglovet kommer in till Mölndals kommun så behandlas det genom att man först skickar ut det på remiss till olika instanser inom kommunen (t.ex. gatukontoret, miljö och hälsa m.fl) för att sedan tas upp för beslut på ett av byggnadsnämndens månatliga möten. Det är omöjligt att förutse hur lång tid det tar innan man fattar beslutet men en rimlig uppskattning är mellan en och två månader från inskickad bygglovshandling om ingenting särskilt framkommer hos remissinstanserna.

Mölndal är i skriande behov av hotell. Efterfrågan på lågprisalternativ har blivit större de senaste åren, speciellt efter nedläggningen av Torrekulla Vandrarhem. Efter 2011 kommer också Åby Camping att försvinna och det gör att behovet förväntas bli ännu större. Satsningen är alltså helt rätt i tiden. Det ger ändå mig en förhoppning att projektet kan bli lyckat. Och att ÖIS kan överleva.


'Den korta historien om ÖIS hotell, del 3' have 16 comments

  1. 16 november, 2010 @ 21:15 Anonym

    vrf funkar nt bloggen ?

    Svara

    • 16 november, 2010 @ 21:50 Anonym

      menar forumet men dt fnkr nu

  2. 16 november, 2010 @ 23:50 Jettreno

    Tack för en jättebra liten reportageserie Håkan. Nu vet man lite mer om hotellplanerna än vad man visste innan. Då visste iförsig jag bara två ord. Hotell och ÖIS. Mer info än så hade åtminstone inte jag fått ta del av.
    Jättebra förklarat och jättebra information så här i ekonomiska kristider då man vill få information om allt som har med ÖIS ekonomi att göra.

    Svara

  3. 17 november, 2010 @ 11:50 Fredrik Federgay

    Frågan kvarstår vem som är vår partner, och vilka krav dom har…
    Ranäng säger att vi pratar med flera parter. Vilka då?

    Svara

  4. 17 november, 2010 @ 11:52 Krilliano

    Verkligen skitbra.. Nu hoppas jag att prio blir att fixa info om spelarna. I alla fall jag är riktigt nyfiken på vilka spelare som visar hjärta för Öis. Dom spelarna som blir kvar borde vara aptaggade på revansch nästa år. I allt mörker så kan det komma ut något bra.

    Svara

    • 17 november, 2010 @ 13:09 bisse

      Skitenkellt de som få erbjudande från andra klubbar försvinner,de som ingen vill ha stannar.
      Skulle du visa hjärta för din arbetsgivare om de halverade din lön?Varför tror alla att just fotbollsspelare ska visa klubbkänsla.Dags att vakna kanske?
      Angående hotelbygge så fattar jag inte varför nån skulle ge en enda kronan till ÖIS om de inte äger marken.Vad är det de ska betala för i så fall?

    • 17 november, 2010 @ 13:44 SB

      Immateriella tillgångar och Lars Ranängs kompetens?

    • 17 november, 2010 @ 14:56 Anonym

      Det är spelare som har hjärta för Öis. Men de måste ha en försörjning som du och jag, särskilt om du har familj och har eget hushåll. De som bor hemma hos föräldrar kan ju leva på en lägre ersättning kombinerat med något extra jobb för dom är det lättare. Men för de äldre kommer det bli svårt.Min känsla idag är att det blir konkurs tiden är för knapp för att få skeppet upp från slagsida.

  5. 17 november, 2010 @ 14:48 Hmm... (blå och vit)

    Är alldeles säker på att jag skrev en, helt seriös, kommentar om sporthotellet för nån halvtimme sedan, med länk till kommunens handlingar i ärendet där man också ser mer exakt var det skall ligga. Nu är den borta. Censurerades den? Varför?

    Svara

    • 17 november, 2010 @ 14:56 Magnus Börjesson

      Det ligger ingen kommentar från dig vare sig i spamfiltret eller i papperskorgen, så det blev nog nåt fel redan i samband med postningen. Prova igen!

  6. 17 november, 2010 @ 15:53 Hmm... (blå och vit)

    Vad bra :)
    Tomträttsupplåtelsen av det nya läget skall upp i fastighetsnämnden i Göteborg på måndag. (av olika skäl äger Göteborgs kommun en del av marken i Lackarebäck även om den ligger i Mölndals kommun). Eftersom marken ifråga inte är planlagd så måste nämnden skicka upp ärendet i kommunfullmäktige för att få bemyndigande att upplåta marken till Öis. Tror inte det innebär något problem i sig, bara lite extra handläggningstid. Ärendehandlingarna finns på:
    http://www5.goteborg.se/prod/Intraservice/Namndhandlingar/SamrumPortal.nsf/D22F2F2835ED4B77C12577DC004EC586/$File/1035_10_FN101122.pdf

    En bild på exakt var anläggningen kommer att ligga finns på sista sidan i handlingen men också på följande länk
    http://postimage.org/image/2fw8avd6s/

    Antar att tomträtten är en av sakerna man väntar på innan man söker bygglov.
    Ser ut som hotellet kommer bli byggt i vinkel. Blir en liten promenad om gästerna skall utnyttja någon av faciliteterna på Öisgården. Inte så lång men det är en hyfsad backe upp mot vattenverket där.

    Svara

    • 17 november, 2010 @ 16:23 Magnus Börjesson

      Tack för det, Hmm! Ser ju lovande ut. Utsikt över motorvägen snarare än sjön är kanske inte optimalt för gästerna, men annars är det ju ett utmärkt läge för den här typen av aktivitet. En nackdel är möjligen att det ligger så pass långt från campingplatsen, det gör det svårare att få till synergieffekter som att ha gemensam bemanning, en campingshop som är lättillgänglig även för hotellgästerna etc. Men det är ju inget som stjälper projektet.

      På det hela taget känns detta som ett fullt realistiskt projekt. Det gäller ”bara” att driften och marknadsföringen görs på ett kompetent sätt och att ÖIS avtal med finansiären blir gynnsamt, så skulle detta faktiskt kunna bli det värdefulla tillskott till klubbens ekonomi som Ranäng & Co hoppas.

  7. 17 november, 2010 @ 23:36 Tjuvnyp

    Mölndal i skriande behov av nytt vandrarhem/hotell. WTF? Det är precis byggt ett megakomplex av suverän kvalité för sketbillig penning per inneboende.

    Stället heter Mektagonen:
    http://www.hotelmektagonen.se/

    Hur ska vi kunna konkurrera mot det här? Allvarligt talat. Det här är horribelt.
    Tyvärr jag är mer än skeptisk.

    Svara

    • 18 november, 2010 @ 00:24 Hox

      När det gäller det skriande behovet så deltar jag för mitt eget företags räkning i möten med hotell, turistbyrån och upplevelseindustrier i Mölndal och det är därifrån den analysen kommer. Sedan får du dra dina egna slutsatser om det är rätt eller fel.

    • 18 november, 2010 @ 13:41 Mäster S

      Så billigt vet jag inte om det är? Öis-alternativet är biligare och mer ändamålsenligt med möjlighet att nyttja faciliteter/planer på öisgården.

    • 18 november, 2010 @ 21:59 Tjuvnyp

      I mina ögon är Göteborg och dess vanliga- och lägenhetshotell tillsammans med vandrarhemmen den stad med absolut bäst (läs flest) övernattningsmöjligheter i hela Sverige. Det poppar ju upp nya projekt ideligen, åtminstone årligen…

      Tror faktiskt att överetableringen redan är här.

      Hade nämnda hotell varit det enda alternativet så…. Nu känns det som det kryllar av dem. För övrigt så bytte väl det nämnda stället ägare före det öppnade – dvs ursprungliga ägarna strök med…

      Men absolut, jag utgår ifrån att det finns analysunderlag och att det går att räkna hem det här. Men sett utifrån, far far away, så känner jag mig mer än skeptiskt.

      Trots allt, jag har ju bara en ”gut-feeling” att komma med – långt ifrån ett empiriskt statement. Så jag får väl försöka bearbeta bort den och se det positivt.

      Jag stänger käften i ärendet. Och hoppas folk som har bättre koll kör sitt race fullt ut med lyckat resultat.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se