Presskonferensen på Öisgården

Presskonferensen inleddes med att Lars Ranäng hälsade välkomna och de bägge nya tränarna gjorde en kort presentation av sig själva. Sedan gick det över till öppna frågor i lite mer än tio minuter. Det var många svar som gavs med glimten i ögat så ha det i åtanke när ni läser nedanstående.

När fick du frågan?
Bosse Backman (BB): Egentligen så var det i mitten av december och då var egentligen frågan om jag kunde hjälpa ÖIS hitta en bra tränare. Sedan så satt vi och diskuterade frågan och så plötsligt var jag där. (Du lanserade dig själv). Ja och de känner ju oss här uppe sedan tidigare och i det här läget som man är i nu så verkade det som om vi var det alternativ man gillade. Det finns ju ingenting att förlora. Det är skojigt att prova grejer man inte gjort förut, ska man stå där och redovisa när man står inför den sista striden och inte hjälp till – ja, hade jag inte gjort detta hade jag nog varit väldigt besviken på mig själv. Vi måste ju inse med realistisk ödmjukhet att vi är lite ringrostiga men vi har ju inte förlorat en match på tio år. Men vi måste ju komma igång här under vintern. Vi kommer tillsammans med spelarna att öka vår fysiska förmåga på ett betydligt bättre sätt än så som det är nu i alla fall.

Hur har förhandlingarna gått med spelarna?
Lars Ranäng (LR): Vi har lämnat ett bud till samtliga spelare som har ett kontrakt. Vi kan inte säga mer för närvarande men det är en omförhandling helt enkelt så vi ska kunna klara av den här situationen.

Är det någon som sagt ”ja” ännu?
LR: Ja det är det.

Hur många då ungefär?
LR: Nej, det svarar jag inte på. Men det är det.

Har ni några spelare nu?
LR: Ja det har vi naturligtvis. Men vi har inte gått igenom det ännu.

Men ni måste ändå väl veta när ni anställt tränare här om ni har spelare eller inte?
BB: Alltså, vi vet förutsättningarna. I ärlighetens namn så vet vi ju fortfarande inte ens vilken division vi kommer spela i nästa år. Men sådant brukar ju lösa sig. Tränare kommer och går, klubbarna består.

Vad menar ni med att ni inte vet i vilken serie ni spelar i?
LR: Vi ligger ju under så kallad rekonstruktion och vi har ju ett beslut på att denna får pågå till den 17:e februari. Det kan komma ett nytt beslut, det är ju tingsrätten som fattar det beslutet. Så lång tid har vi alltså på oss tills vi måste begära förlängning eller hittat en lösning.

Och lösningen innebär att ni betalar de skatteskulder ni har?
LR: Att betala de skulder vi har.

Om det skulle vara så att det går åt pipan och ni flyttas ned en serie, är ni två kvar som tränare då också?
BB: Ja, det var egentligen grundförutsättningarna.

Så egentligen är det en omöjlig fråga att ställa om vad ni säger om truppen?
BB: Jag träffade dem första gången här nu precis. Det var käcka killar. Det var inga oldboys i alla fall.
LR: Om man nu skulle spekulera i att det är ett antal av dem som kommer att försvinna som finns i vår idag stora trupp, så har vi ju rätt bra med folk ändå lokalt som inget hellre vill än att få komma upp i a-truppen. Så att vi inte skulle ha folk är nog inte någon större fara, frågan är ju bara på vilken nivå de befinner sig när man väl börjar. Att fylla en trupp är inte svårt.

Lars, om ni klarar skivan så att säga och får spela i superettan men spelare lämnar er för de inte vill spela för den lönen. Kan det bli så att ni själva begär att få spela i division 1?
LR: Vi har inte tagit ställning, vi ska faktiskt ha ett möte imorgon om det men vi har inte spekulerat om det över huvudtaget. Låt oss först veta vilken trupp vi har innan vi börjar diskutera det.

Vad ska ni ha för möte imorgon?
LR: Vi ska ha ett vanligt styrelsemöte där vi stämmer av läget.

När tränade du ett fotbollslag senast?
Bengt Kristensson (BK): Jag var faktiskt i Skärhamn förra året i fyra matcher förra året. De ringde när det var två matcher kvar men på något sätt lyckades vi kvala mot Lerum och vinna kvalet. Innan dess så lurade Bosse mig till Floda i augusti för fyra-fem år sedan.

Bosse, var du där då också?
BB: Nej, jag jobbar ju i kommunen och Floda var ju på väg ut och sjönk som en sten genom seriesystemet. Sist jag jobbade med var det i Gunnilse när vi låg sist med sex poäng efter våren där, då lovade jag att hjälpa till där. Det var fyra år sedan.

Vad är ditt senaste riktiga jobb?
BB: Det var i Trollhättan, jag var innan Kjell Pettersson där uppe. Då sa jag till Kjell att nu har jag ordnat för dig igen så att du kan vinna serien. Det finns ingen tränare som inte vunnit serien efter mig.
LR: Som ni förstår nu så är vi väldigt ödmjuka här.

Bengt, när var ditt sista riktiga jobb?
BK: Det var nog med SG97 tror jag, vi kom tvåa och via kval gick vi upp i division tre. Jag har väl tränat tolv klubbar tror jag och har vunnit serien med nio av dem. Det senaste var väl en sex år sedan.

Då har du lite färskare erfarenheter då än Bosse.
BK: Ja, men det är ju så att vi pratar ju fotboll nästan jämnt. Man ser på tv och håller sig jäkla uppdaterad och läser fortfarande fyra tidningar varje dag. Man kollar på laguppställningar så jag har en jäkla koll på namn. Det går aldrig ur en liksom.

Vad är din klubbkänsla för ÖIS då?
BB: 1958 så såg jag min första match och såg ett skott i krysset av Rune Börjesson mot Tranemo. Sedan har man ju förstås haft sympatier i den klubb man jobbat i, men Örgryte har som sagt varit den stora.
LR: Sedan kan jag flika in för de som inte vet det att Bosse alltså har jobbat på kansliet här för 25 år sedan.
BB: Jag har jobbat här tre gånger. Jag har varit ungdomsledare i tio år, jag har jobbat som kanslist ett par gånger faktiskt…
LR: Bosse var alltså den tidens motsvarighet till vad Ulrika gör idag.
BB: Jag fick ramtecknet(?), 25 år i klubben.
LR: Och var sist här som tränare 1998, närmast före Erik Hamrén.

När drar ni igång träningen?
BB: Spelarna är kallade till den 10:e januari. De har ju tränat själva nu, jag har inte någon riktig koll på vad de gjort men jag hoppas att de är riktigt bra förberedda. Sedan kommer vi lägga rätt så stor vikt vid den fysiska delen, vi tror att all form av bra verksamhet kommer genom bra grundträning och jag tror inte man ska börja med att lägga på taket först. Så det blir inte så mycket high-tech kan jag säga utan det blir lite gammalmodigt.

Pulsklockor?
BB: Pulsklockor hade vi redan 1998, men jag är väl tveksam om det behövs. Men det blir en annan typ av träning som påminner lite om våra andra stora sektioner där vi ju har brottare och friidrottare. Vi har ju faktiskt tre olympier och x antal svenska mästare i brottning i vår organisation och den kunskapen ska vi inte negligera. Jag tycker vi har tappat den fysiska biten. Man ska inte tro att de här utländska lagen inte kör fysträning, jag tror vi glömt den saken. Svensk fotboll bygger på fys och samsyn i laget. Sedan är det förstås att individen ska fungera också så nu ska vi få se om det kan fungera med mina pojkar också. Det är klart att det är en fight jag får ta. Jag kan inte lova att alla tycker att det är jätteroligt, men just nu har vi inte plats för några fripassagerare kan jag säga. Vi har inte råd att betala fångarna heller.
LR: Det kan ju vara roligt när Bosse ändå är inne på detta, så föreningen Örgryte IS har som mål att ha fem olympier i London. Jag undrar om någon förening haft det någon gång, som då inte varit fem i ett och samma lag. För det är ju inga lagspelare vi ska ha utan fem individuella idrottsmän. Det är ganska intressant, jag har inte pratat med Bosse om det, att vid ett antal tillfällen har Yannick Tregaro frågat om han inte skulle kunna få jobba någon vecka med fotbollsspelare på Öisgården.

Varför har han inte fått det då?
LR: Jag ska väl inte svara på varför han inte fått det, men det har han väl fått men samtidigt så ska det ju passa ihop med det träningsprogram som tränarna själva lägger upp. Frågan har väl närmast accentuerats nu under hösten när vi börjat få bekymmer, då har Yannick varit här uppe och sagt att han gärna kan hjälpa till lite grann.

Finns det med i era tankar?
BB: Ja det finns det. Jag är ju uppfödd med Viljo (Nousiainen) och Patrik (Sjöberg).


'Presskonferensen på Öisgården' have 14 comments

  1. 27 december, 2010 @ 22:14 Jonathan

    Tack för rapporten från presskonferensen Håkan!

    Jag blir mycket oroad av läsningen och de Citat som slängs ut till höger och vänster:

    ”Vad är din klubbkänsla för ÖIS då?
    BB: 1958 så såg jag min första match och såg ett skott i krysset av Rune Börjesson mot Tranemo. Sedan har man ju förstås haft sympatier i den klubb man jobbat i, men Örgryte har som sagt varit den stora.
    LR: Sedan kan jag flika in för de som inte vet det att Bosse alltså har jobbat på kansliet här för 25 år sedan.
    BB: Jag har jobbat här tre gånger. Jag har varit ungdomsledare i tio år, jag har jobbat som kanslist ett par gånger faktiskt…
    LR: Bosse hade alltså den tidens motsvarighet till Ulrikas vad Ulrika gör idag.
    BB: Jag fick ramtecknet(?), 25 år i klubben.
    LR: Och var sist här som tränare 1998, närmast före Erik Hamrén.

    Jobbat på kanslit för 25 år sedan och även haft samma uppgifter som Ulrika.. Detta bådar inte gott… Känns som att LR hela tiden får försvara sig genom att flika in egna kommentarer som om han inte riktigt kan stå för styrelsens egna beslut! Något måste göras och en ny styrelse är det första som bör ses över!

    LR vet ju tydligen inte heller varför Tregaro tidigare fått hjälpa öis med att bygga upp träningsprogram trots att han bokstavligt talat själv gått in till kanslit och erbjudut sina tjänster. TJÄNSTEFEL av styrelsen då klubben besitter en stor kunskap inom friidrotten med en av sveriges mest framgångsrikaste friidrottstränare.

    Inte tränat ett elitlag på 10 år och jobbat på öis kansli för 25 år sedan ser inte jag som någon merit att skämta om. Ser inget som helst seriöst i detta beslut och hoppas verkligen att styrelsen kan stå för sina handlingar när det brakar till våren

    Svara

  2. 27 december, 2010 @ 22:20 i medgång och en jävla massa motgång!

    Känner mig oroad, känns inte riktigt som vi fortfarande räknas som elitklubb snart! Av presskonferensen att döma låter det som att dom skojar bort allt!

    Svara

  3. 27 december, 2010 @ 22:27 Yodabul

    I det bittra stunden kan vi i alla fall säa att det är härligt att vi äntligen ska få hjälp av friidrotten som många supportrar länge önskat! Skitkul!

    Jag tror på det här, jag vågar inte att inte tro och blev glad av presskonferensen…

    Ljusa tider…. :)

    Svara

  4. 27 december, 2010 @ 22:40 Anonym

    Är Ranäng rätt man för Öis? Idag tycker jag faktisk synd om mina favo spelare som får byta tränare som andra byter kalingar.

    Svara

    • 27 december, 2010 @ 22:54 Anonym

      Kanske inte, men säg vem som vill ta över klubban? speciellt mitt i detta härket.

    • 28 december, 2010 @ 09:22 Martin Johansson

      Jag säger samma sak. Fram till att någon presenterar ett realistiskt alternativ känns det som att man bör hålla nere huvudet. Kraven på den person som ska ta över är ruskigt tunga och jag har svårt att se vem som ska ta över. Man kan tycka vad man vill om Ranäng – och det är vi många som gör – men man måste också vara lite pragmatisk i denna situation som vi befinner oss i. Annars finns det en risk att hålet bara blir ännu djupare.

  5. 28 december, 2010 @ 00:45 1234-stege!

    Längtar redan efter janne a

    Svara

  6. 28 december, 2010 @ 09:18 Ankan

    Aj, jäklar, det här var naturligtvis ett aprilskämt! Bosse B och Bengt K ska träna Hultmansholme, men så hade man ”skojat” till det och låtsats att det handlade om ÖIS! Så dråpligt! För inte kan väl en klubb som spelade Sveriges bästa fotboll och drog drygt 40.000 åskådare i derbyn under första halvan av 2000-talet anställa en tränare som innte tränat ett lag på 10 år, som fått sparken efter en halv säsong under sin enda period som elittränare och som hjälptränare ha med sig en tränare som valsat runt bland göteborgsfotbollens undervegetation i 30 år, men mer eller mindre lagt av för ett decennium sedan? Eller…..? Snälla, säg att det inte är sant….

    Svara

    • 28 december, 2010 @ 09:55 Tjuvnyp

      Äh, det här blir skitbra. Trist ni är så negativa. Vem fan vill signa ett deltids-tränarkontrakt för Öis när de inte vet vilken serie eller vilka gubbs som finns tillgängliga? Det här var bästa möjliga val.

  7. 28 december, 2010 @ 10:27 gulkines

    En fråga som jag saknade var den om huruvida Janne C öht skall vara kvar i klubben kommande säsong och om inte, varför? Utan att låta för negativ så känns det som en sån där fråga som alla kommer ställa sig, men ingen kommer få svar på.

    Personligen hade jag nog valt att behålla janne om det så fanns 100k/månaden att lägga på tränarlöner, menmen.

    Svara

    • 28 december, 2010 @ 11:54 Anonym

      Instämmer varför ingen fråga om Janne C? eller skojades det också bort. Öis känns inte seriöst i dags läget. Hur kan ett sånt varumärke som Öis varit misskötas så till den milda grad, Jag är ledsen jag känner mig oerhört kluven det är inte säkert jag är med nästa år känner mig oerhört splittrad. Varje ny information som kommer om Öis är inga positiva nyheter man blir bara deppig får ingen energi. Jag kommer nog ta ett kliv från att följa Öis tyvärr för man mår inte bra och kurva har ju varit så här flera år nu. Man måste få energi om man håller på ett lag ,Öis tar för mycket ,man mår inte bra. Lycka till till er andra som orkar. Jag har tagit till mig spelare till mitt hjärta och vill att de fortsätter utvecklas, hur skall de kunna göra det i Öis? jag kan inte tänka mig att Robin ,Mackan,Peter och några till skall spela div 1 nästa år. det är slöseri. Ingen trygghet hoppas dom kommer till stabilla klubbar.
      Är det några som tagit bra beslut så är det Anklev och Janne A som bestämt sig för att lämna Öis även Åge insåg att Öis inte var stabilt.

  8. 28 december, 2010 @ 12:28 Anonym

    Skitsnack! Backman är stark nog att vända på det sjunkande
    Skeppet. Han har en vilja av stål och ser detta som en stor utmaning

    Svara

    • 28 december, 2010 @ 13:13 Martin Johansson

      Du tror du det, andra tror något annat, en tredje kategori är försiktigt tveksamma. Så är det med allt. Inget av det är skitsnack utan åsikter, funderingar och tankar. Varken rätt eller fel. Hur det blir har varken du, jag eller någon annan en aning om. Förhoppningsvis får du rätt, men fram till jag ser några resultat är jag försiktigt tveksam. Svårare än så är det inte.

    • 28 december, 2010 @ 13:38 Anonym

      Tack för att denna blogg finns Martin och dina kloka ord.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se