Att spela eller inte spela?

Ja, det är det som är hundratusenkronorsfrågan just nu. Enligt ÖIS.se blir det match i morgon mot Jönköpings Södra i Elmiahallen i Jönköping. Det efter att Balders Hage (föredömligt) gått in och finansierat bussresa och mat för spelarna. Anledningen till att Balders Hage gått in med pengar är att konkursförvaltaren ”vägrat” att betala för resa och mat. Helt i linje med det som gäller för ett bolag som gått i konken. Finns det inga pengar så finns det inga pengar. Som ni känner till har ÖIS tidigare ställt in två träningsmatcher denna försäsong och det såg länge och väl ut som att även matchen mot J-Södra skulle ställas in, men nu ser den trots allt ut att bli av:

– Vi har beställt buss och mat och meddelat Jönköping att vi kommer, så den matchen lär inte ställas in. Vi behöver spela matcher, säger Bosse Backman till GT.

Dess värre har ÖIS vissa problem med skador och inför morgondagens match saknas Markus Anderberg (överansträngd fot), Adam Eriksson (knäskadad), Steinthor Thorsteinsson (knäskadad) och Valter Tomaz Jr (lårskadad). Och som det inte var nog har Peter Abrahamsson och Markus Gustafsson dragit i väg till Danmark för provspel. Backman har därmed en ganska tunn trupp till årets första match. Så pass tunn att man valt att flytta upp Alexander Bergstedt, Joakim Olausson och två ytterligare spelare från Tipselit. Om man ser till den startelva som Backman och Bengt Kristensson aviserat till matchen mot J-Södra märks det också att det är lite tunt om spelare i truppen just nu. Eller vad sägs om Seif Kadhim som vänsterback och Niclas Elving som högerback?

– Vi har ganska många kvicka spelare som vi vill utnyttja på så många positioner som möjligt. Jag hade Niclas under en kort period i Gunnilse och då var han bra som yttermittfältare. Jag vill gärna testa honom med en stor yta framför sig. I ärlighetens namn har vi inte så många backalternativ just nu, säger Backman till ÖIS.se.

Startelvan ser ut på följande sätt:

Fredrik Andersson

Niclas Elving – Robin Jonsson – David Leinar – Seif Kadhim

Jonathan Lindström – Danny Ervik – Sebastian Johansson – Nicolas Sandberg

Luka Mijaljevic – Jakob Olsson

Man får väl ändå säga att med tanke på den situation som ÖIS befinner sig i för tillfället så ser den där startelvan ändå rätt hyfsad ut. Den är i alla fall ordentligt offensiv. På bänken har sedan Backman och Kristensson Alexander Bergstedt, Mathias Johannesson, Mikael Odin, Pontus Otterstedt, Joakim Olausson och ytterligare två icke-namngivna tipselitspelare att tillgå. Det borde väl vara tillräckligt för att inte göra bort sig i alla fall. Man får inte glömma bort att J-Södra inlett försäsongen med att spela oavgjort mot allsvenska Halmstad BK.

Avslutningsvis ska det dock sägas att elakartade och obekräftade rykten gör gällande att det inte är helt säkert om det blir någon match i morgon. Enligt uppgift till Sambadefensiv har det hållits en omröstning om man ska spela eller inte. Och en majoritet röstade för att inte spela. I nuläget är det med andra ord något oklart om det blir match eller inte och som jag förstår det vet ingen just nu vad som gäller. Men det är så det är att vara Öisare i nuläget; man lever i ovisshet och tar varje dag som den kommer. Slutligt besked kommer förhoppningsvis under kvällen, men vi håller förstås tummarna för att det blir match.


'Att spela eller inte spela?' have 31 comments

  1. 15 februari, 2011 @ 19:04 Aarno Jokisalmi

    Jag hoppas att det blir match, så att vi kommer igång lite i alla fall.

    Svara

    • 15 februari, 2011 @ 19:08 Martin Johansson

      Jag med! Men samtidigt förstår jag spelarna. Läget och framtiden är just nu väldigt oklar. Flera av de här spelarna förtjänar att spela i en serie högre upp än Söderettan. De måste kanske göra en markering mot klubben att de inte kan ställa upp på vad som helst så länge som läget är så här oklart. ÖIS har ju faktiskt försatt sig i den här situationen av egen maskin och får därmed leva med konsekvenserna. Samtidigt är det här en obekräftad uppgift (dock från en bra ”källa”), så vi får vänta och se vad som händer.

    • 15 februari, 2011 @ 20:50 polarojd

      Ja, en seriös ”källa” är bra att ha…

    • 15 februari, 2011 @ 21:10 Martin Johansson

      Ursäkta?

    • 15 februari, 2011 @ 21:46 John

      Har hört samma sak från en säker källa.

  2. 15 februari, 2011 @ 19:32 Anonym

    Vilken Sambauppställning!

    Svara

  3. 15 februari, 2011 @ 19:49 Nya ÖIS

    Spelarna behöver ju matcher. Ingen träningsmatch ännu, den 15 februari, skall den första bli mot Elfsborg. Låter inte kul. Även om spelarna är ”sura” så behöver dom matcher vare sig dom har tänkt stanna eller letar nya klubbar.

    Svara

  4. 15 februari, 2011 @ 20:16 AuriSakraFame

    Aldrig i helvete att jag som spelare hade satt mig i en buss och åkt kung och fosterland för att spela en träningsmatch om man inte ens vet vad morgondagen har att erbjuda. Som supporter kan man ju bara beklaga eländet och faktiskt hoppas att vi börjar säsongen i Div1, för ärligt talat är jag inte säker på om laget skulle klara att hålla sig kvar i superettan mtp allt som händer.

    Svara

  5. 15 februari, 2011 @ 20:29 Anonym

    Varför skulle spelarna spela om det inte finns något kontrakt som binder dem? Eller vad händer om en skada skulle inträffa? Eftersom den statliga lönegarantin löper 6 mån framöver så är det väl det som spelarna får luta sig tillbaka mot. Jag hoppas inerligen att Qviding löser en sammanslagning fort som attan, så att en trupp kan sammanställas och drillas inför årets superettan..allt annat gör mig mörkrädd…

    Svara

  6. 15 februari, 2011 @ 23:42 Anonym

    Leman på http://www.sportday.se med ny uppgifter om Öisgården som läggs ut till försäljning på fredag i GP. Säljs till högst bjudande.
    spelarna får lönegaranti under uppsägningstiden hur lång den är står inte. Finns även en artikel inför Jönköpings matchen. m.m

    Svara

  7. 16 februari, 2011 @ 00:30 Anonym

    Har hört att Qviding funderar att dra tillbaka sitt förslag om samgående.

    Svara

  8. 16 februari, 2011 @ 07:59 Vakna

    Det verkar vara total kaos i klubben på alla nivåer. Hade hoppats att spelartruppen försökte hålla sig till det dom ska göra, träna och spela fotboll. Har förståelse för att det kan vara lite tungt med osäkerheten om framtiden. Men på kort sikt har dom lönegarantin och på lite längre sikt så vill självklart ÖIS skriva kontrakt med om inte alla så bra nära. Det verkar inte som dom ens tänker på sitt eget bästa. Så jag hoppas verkligen att det blir match idag.

    Svara

    • 16 februari, 2011 @ 09:09 Anonym

      ”Det verkar inte som dom ens tänker på sitt eget bästa.” Det är precis det spelar truppen gör just nu. Tänker på sitt eget bästa. Det är just därför MarGus och Abrahamsson flyr landet och testar andra möjligheter. Precis som AuriSakraFame påpekade, att spela en match utan någon form av säkerhet vid ev skada? Jag finner spelarnas beteende rimligt, och att de faktiskt tänker på sitt eget bästa. Kropparna och psyket är de dyrbaraste investeringarna de har. Såklart att det prioriteras då. Jag tycker det känns schysst att Balders Hage erbjudit sig att finansiera en ev. resa men, ärligt så borde den cashen sparas till senare, för hur bra match skulle det bli egentligen? Inget vågar gå fullt ut lixom.

    • 16 februari, 2011 @ 09:37 För kort som målvakt

      Hur tänkte du nu? ”utan någon form av säkerhet vid ev skada”. Utan att veta säkert skulle jag förmoda att spelarna fortfarande omfattas av någon form av försäkring. Dessvärre verkar det som om det har spridits en uppfattning på SD att konkursen, per automatik medfört att samtliga avtal annulleras. Visst kan det vara på så vis att ett AB som är på väg in i konkurs, eller för den delen en konkursförvaltare, väljer att säga upp alla anställningsavtal med anledning av arbetsbrist (en juridisk samlingsterm som omfattar i stort sett alla anledningar till uppsägning förutom personliga skäl). Men det kan också förhålla sig på så sätt att en konkursförvaltare väljer att föra driften vidare, om inte annars så under en ”avvecklingstid”. Anställningsavtalet består i så fall till dess avtalet sägs upp. Att konkursförvaltaren skulle säga upp befintliga försäkringar att upphöra innan ”driften” upphör tar jag för mindre sannolikt.

      Nu har det dock stått skrivet både här på SD och på andra ställen att ÖFAB valde att säga upp samtliga kontrakt innan konkursen, vilket låter rimligt. I så fall kvarstår inget anställningsavtal och det kan också betyda att spelarna står utan det försäkringsskydd som förutsätter ett anställningsavtal för att gälla. Så är det exempelvis ofta för kollektiva försäkringar, d.v.s. gruppförsäkringar. Finns det däremot individuella försäkringslösningar ”står och faller” dessa sällan på om en anställning föreligger eller inte.

      Situationen för spelarna skiljer sig således troligtvis inte från vad som skulle gälla om de ”gått som Bosman”. Om jag har rätt i mitt antagande torde spelarna inte ta en större risk genom att spela en träningsmatch för ÖIS än att provspela för en annan klubb.

    • 16 februari, 2011 @ 09:48 Sambadefensiv

      Allt man kan säga här är väl att läget väldigt oklart. Anledningen att det har ”spridit” sig en uppfattning ”att konkursen, per automatik medfört att samtliga avtal annulleras” är för att det var just precis så som ÖFAB uttryckte sig i sin pressrelease i fredags:

      Konkursens innebörd
      Spelrättigheterna återgår till föreningen Örgryte IS och degradering sker initialt till division 1 södra. Samtidigt upphör kontrakten för spelare och tränare att gälla.

      Vad som gäller är med andra ord inte helt klart. Därför famlar alla omkring när det gäller de här bitarna och det verkar inte finnas någon som vet exakt vad som gäller. Inte ens spelare och ledare. Om någon kan svara på exakt vad som gäller får ni gärna maila in det till oss så kan vi lägga ut någon form av förtydligande på bloggen.

    • 16 februari, 2011 @ 10:08 För kort som målvakt

      Som om gissningarna inte är tillräckliga bidrar jag med ytterligare en: det är bara konkursförvaltaren som med säkerhet vet ”hur landet ligger” d.v.s. vad som rent juridiskt gäller avseende spelarkontrakt, försäkringar m.m.

    • 16 februari, 2011 @ 10:40 Håkan Wall

      Inte ens han vet just nu tror jag…

    • 16 februari, 2011 @ 11:45 Martin Johansson

      Den senaste informationen som jag har fått säger att det är oklara/otydliga besked från Försäkringskassan som fått spelarna att säga nej till spel. Försäkringssituationen är tydligen oklar. Som jag fått det förklarat för mig av people-in-the-know så gäller arbetsplikten men eftersom försäkringsläget inte är glasklart fungerar det inte riktigt så enkelt. Samtidigt kan man konstatera att det är något som inte går ihop logiskt. Konkursförvaltaren vill inte punga ut för resa och mat, men arbetsplikten ska gälla. Jag måste erkänna att jag inte riktigt får det att hänga ihop. Någon som har en förklaring/input?

    • 16 februari, 2011 @ 12:16 timberhochmandie

      Mmmm, jag tror inte att arbetsplikten gäller här…

    • 16 februari, 2011 @ 12:17 För kort som målvakt

      Ni tror att ni förstår detta men vänta bara tills jag har förklarat! ;-)

      Samma sak gäller vid konkurs som under exempelvis uppsägningstid. En arbetsgivare/konkursförvaltare kan säga upp en anställning till upphörande efter uppsägningstid. Anställningen upphör alltså inte i och med uppsägningsbeskedet. Under uppsägningstiden har arbetstagaren arbetsplikt. Iakttar arbetstagaren inte detta riskerar han/hon skadeståndsskyldighet mot arbetsgivaren.

      Arbetsgivare har alltid en rätt att leda och fördela arbetet. Denne behöver i princip inte motivera sin åtgärd. Arbetsgivaren kan t.ex. besluta att lägga ner en lönsam verksamhet och då uppstår formellt en arbetsbristsituation vilken kan utgöra skäl att säga upp en anställning.

      Konkursförvaltaren kan med andra ord bestämma att spelarna under uppsägningstiden måste delta på träningarna/match. Det står också konkursförvaltaren fritt att bestämma att laget inte ska spela några matcher.

      Vad gäller Försäkringskassan har jag viss erfarenhet av att ”bråka med” dessa. Jag kan föreställa mig att FK kommer ifrågasätta, om en eventuell skada som en kontraktslös spelare råkar ut för, är att betrakta som en arbetsskada. Jag ska inte dyka alltför djup i frågeställningen vad det har för betydelse om en skada klassificeras som en arbetsskada eller inte utan jag nöjer mig med konstaterandet att det kan få långtgående ekonomiska följder för såväl den skadade personen som det allmänna om en skada klassas som arbetsskada eller inte. Här finns det skäl för spelarna att se upp!

    • 16 februari, 2011 @ 12:20 timberhochmandie

      Inte för att det gav mig nåt nytt, men tack ändå! :-)

    • 16 februari, 2011 @ 12:53 För kort som målvakt

      Tack som tackar. Den dag som jag lyckas förklara vårt socialförsäkringssystem kortfattat är en dag att se fram emot.

      Lite intressant Ditt antagande att arbetsplikt inte föreligger. Det är mycket möjligt att så är fallet och det skulle vara intressant att diskutera frågan. Dock tror jag inte att detta är rätt forum. Juridik är, gissar jag, inte läsarnas favoritämne :D Vi får ta diskussionen någon annanstans.

    • 16 februari, 2011 @ 13:12 timberhochmandie

      Juridik borde vara allas favoritämne! :-) Hur som helst tror jag inte att mitt antagande i det här fallet är så spännande egentligen. Det har nämligen ingenting med försäkringar och skaderisk att göra (även om man säkert skulle kunna göra en grej där). Frågan är väl snarare _vem_ som spelar match mot J Södra, if you know what I mean…

  9. 16 februari, 2011 @ 09:26 Jacko

    Ja, vad händer om någon sliter av sitt korsband i dagens match? ÖIS lär ju inte vara speciellt sugna på att teckna nytt kontrakt med den spelaren i så fall och då står man där utan inkomst efter 6 månaden dvs i sommar. Spelarna sitter i en minst sagt besvärlig sits.

    För vad skall de göra egentligen? De kan ju inte bara gå hemma hela dagarna, då ryker karriären helt. Ett avslitet korsband kan man få på träning med ÖIS eller provträning med annan klubb också.

    Någon som har koll på det här med försäkringar för spelarna?

    Har full förståelse för att Markus G och Peter A gör allt för att hitta en ny klubb. Dock så hoppas jag att det finns ödmjukhet både till klubbmärket och till fansen i truppen. De styrande förtjänar dock ingen respekt då de byggde upp detta luftslott som till slut sprängdes i tusen bitar…..

    Svara

    • 16 februari, 2011 @ 09:40 För kort som målvakt

      Du hann före mig :P Se ovan.

    • 16 februari, 2011 @ 10:41 Håkan Wall

      Angående skador så hann Markus Gustafsson tyvärr bara spela 15 minuter i Slikeborg innan han tvingades kliva av skadad och enligt GP eller GT så kommer han tyvärr inte kunna spela mer under denna provspelstid.

    • 16 februari, 2011 @ 10:43 Martin Johansson

      That’s the problem with karma, when you least expect it, it bites you in the ass… ;-)

    • 16 februari, 2011 @ 12:44 DrJonas

      Om det ändå hade varit tvärtom, Peter som blivit skadad alltså. ; )


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se