ÖIS samlar styrkorna inför Division 1 Södra

I dag gick ÖIS ut med information om att föreningen har utsett en interimsstyrelse för fotbollssektionen. Detta för att fylla det tomrum som har uppstått efter att Örgryte Fotboll AB ansökt om konkurs. I och med konkursen upphävdes samtliga kontrakt med spelare och anställda och det blev klart att ÖIS spelar i Division 1 Södra under säsongen 2011 (om nu inte Qviding-spåret visar sig hålla). Därmed drogs också mattan under fötterna undan och golvet öppnade sig och ÖIS fotbollsverksamhet föll fritt.

Nu ska alltså fallet få ett slut. Och det var väl verkligen på tiden.

Det brukar sägas att ”when the going gets tough, the tough gets going” och det tycks verkligen gälla i det här fallet. Fram till och med årsmötet den 9 mars kommer Martin Larsson, Christer Hulth, Ronny Bjärnlind och Ulf Larén sköta kontakter med partners, sponsorer, spelare och medlemmar.

Tanken är att Larsson och Hulth ska ta hand om det marknadsmässiga. Det blir dessa två herrar som får ansvar för att dra in pengar till fotbollsverksamheten. Larsson är grundare av Svenska Garantiprodukter och har lång erfarenhet från bank- och fondvärlden, medan Hulth tidigare har ägt och drivit Swedish Open Båstad. Om man ska vara ärlig måste man väl säga att det låter som ”a match made in heaven” att få in två så pass välrenommerade herrar i Örgryte IS. Både Larsson och Hulth arbetar (eller har arbetat) som ungdomsledare i föreningen.

När det gäller det rent praktiska på fotbollssidan så kommer Ronny Bjärnlind (som tidigare har suttit med i styrelsen och som skött visa av sportchefssysslorna efter att Dick Last lämnat ÖIS) och Ulf Larén (ordförande i sektionsstyrelsen för ungdomsfotbollen) att ansvara för spelar- och tränarkontakter. Ett arbete som är särskilt prioriterat med tanke på att ÖIS för tillfället enbart har två spelare under kontrakt. Under den kommande veckan kommer man att försöka skriva kontrakt med merparten av spelarna i a-truppen. Till en början har man för avsikt att inrikta arbetet på att knyta till sig en stomme av de mer rutinerade spelarna. Därefter kommer man sedan att bygga upp truppen.

Målsättningen är att inom kort ha ett lag som är tillräckligt bra för att bli ett vinnande lag i Division 1 Södra. Den stora utmaningen här är väl att övertyga spelarna om att det är värt att ta ett år i division 1. Hur tusan man nu säljer det till spelare som tidigare har smakat på Allsvenskan och Superettan? Men kanske är det lättare att svälja för mer rutinerade spelare som Sebastian Johansson, David Leinar, Valter Tomaz Jr och Peter Abrahamsson än för ungtuppar som precis har fått smak på elitfotbollen och som inte riktigt vet vad de går för ute på marknaden. Helt klart är att Bjärnlind och Larén har en tuff uppgift framför sig.

Avslutningsvis kan det sägas att man från ÖIS sida jobbar utifrån förutsättningen att man spelar i Division 1 Södra nästa säsong. ”Qviding-spåret” får leva sitt eget liv och hur det blir med det och med Superettan vet man inte förrän Qviding hållit sitt årsmöte den 14 mars. Dessutom är det ju fullt möjligt att ÖIS medlemmar säger nej till ett sammangående redan innan dess.


'ÖIS samlar styrkorna inför Division 1 Södra' have 39 comments

 1. 21 februari, 2011 @ 18:01 bisse

  Det kan vara mer än ett år i div.I

  Svara

 2. 21 februari, 2011 @ 18:01 Mendel

  Tack för den rapporten. Nu kommer jag sova lite lugnare…. ett tag iaf…

  Svara

 3. 21 februari, 2011 @ 18:22 Vinz

  Om vi skall kunna vinna Div1 måste en ordentlig målskytt kliva fram. Enligt mig har vi inte den spelaren i truppen i dagsläget och då blir det ju följaktligen mer än en säsong i tredjedivisionen. Nico, Luka, Anderberg och Oskar är ju inget som skrämmer något annat lag i serien.

  Svara

  • 21 februari, 2011 @ 20:04 Yodabul

   I Superettan nej. Men i div 1 där allt blir lättare kan spelare som Nico och Luka producera betydligt mer än på en högre nivå!

  • 21 februari, 2011 @ 20:10 Martin Johansson

   Du får ursäkta, men det där känns faktiskt väldigt osäkert. Nico och Luka har hittills inte visat särskilt mycket. Nico har gjort 29 a-lagsmatcher (16 i Superettan och 13 i Allsvenskan), varav nio från start och resten inhopp, och Luka har sammanlagt gjort 14 matcher i Superettan, fem från start och resten inhopp. Vi vet ännu inte vad de klarar av att leverera. Att därmed förvänta sig att de kommer att leverera i Söderettan känns som ett leap of faith. Jag är med Vinz, jag skulle känna mig tryggare om man lyckades knyta till sig en pålitlig målskytt med en historia av att leverera 15 mål år efter år efter år.

  • 21 februari, 2011 @ 20:21 Yodabul

   Ni fick mig!

   Så jag skulle hitta ett farligt namn och hittade det i Norrbys Johan Sjögerén, skyttekung i lägre divisioner och 17 mål i ettan ifjol!

   Påminner dock kanske lite för mycket om nuvarande anfallare men…

  • 21 februari, 2011 @ 21:09 Johan Gellerman

   En på jobbet är polare med honom och tydligen är det en ”fullt-ös-medvetslös”-typ som springer utav bara helvete. Dessutom finns det en rätt underhållande intervju med honom där han säger ”fantastiskt” typ 15 gånger.

  • 21 februari, 2011 @ 23:32 Sjögräs

   Fantastiskt underhållande.

  • 21 februari, 2011 @ 20:32 Magnus Börjesson

   Bosse är i alla fall medveten om problemet. Från senaste intervjun på ois.se:

   – Vi har ingen utpräglad målskytt så därför måste vi anfalla med mer folk så att vi kan bita oss fast högre upp i banan.

   För min del har jag en hel del förhoppningar på Anderberg, under förutsättning att han får spela uttalad anfallare och inte ytter. Fast det förutsätter å andra sidan 4-4-2, och det är jag inte säker på att jag vill ha…

 4. 21 februari, 2011 @ 19:11 skepparkrans

  Äntligen lite (positiva) besked ifrån Öisgården. Klubben lever. Hoppas nu att vi kan få behålla några bra spelare.

  Svara

 5. 21 februari, 2011 @ 19:12 Jens Z

  Fråga: Är det någon av dessa herrar som suttit med i den styrelse som suttit fram tills nu?
  Förresten skulle det vara intressant att få en redovisning av styrelser som varit aktuella de senaste fem åren, t.ex. Om någon med insikt mäktar med ett SD-inlägg?

  Svara

  • 21 februari, 2011 @ 19:37 PriMax_ÖIS

   Ingen av dem sitter i ÖFAB:s nuvarande styrelse. Grymt imponerad av att en person som Hulth är med på tåget. Kan bli hur bra som helst

 6. 21 februari, 2011 @ 20:09 Garotta de Ansjovis!

  Hulth och Larsson var har dom varit i hela mitt liv ?

  Svara

  • 21 februari, 2011 @ 20:11 Martin Johansson

   Det undrar jag också. Känns som två rätt bra ”värvningar”. De jag har pratat med har höga förhoppningar på dessa två herrar. Hulth har ju dessutom ett track record som heter duga. Låt oss hoppas att det här fungerar.

 7. 21 februari, 2011 @ 20:16 John

  Är det ett statement att Ranäng inte är med i denna styrelse?

  Svara

  • 21 februari, 2011 @ 22:24 John (L)

   Det är gött iallafall.

 8. 21 februari, 2011 @ 21:13 J

  Leker med tanken att man lyckas sälja Peter Abrahamsson och Robin Jonsson till Norge, får in totalt drygt fyra miljoner. Plockar tillbaka Axel Wibrån samtidigt som man förstärker lokalt med Fredrik Larsson, Robert Vilahamn och Tobias Gimpel från Ytterby IS. Samtidigt som man plockar in Fuad Hyseni från Qviding, alla dem för dryga miljonen och sparar resten/betalar av skulder.

  Då skulle jag vilja se följande startelva:

  Målvakt: Axel Wibrån

  Högerback: Christofer Bengtsson
  Mittback: David Leinar
  Mittback: Tobias Gimpel
  Vänsterback: Adam Eriksson

  Mittfältare: Markus Gustafsson
  Mittfältare: Fredrik Larsson
  Mittfältare: Sebastian Johansson

  Offensiv högerytter: Fuad Hyseni
  Central Anfallare: Robert Vilahamn
  Offensiv vänsterytter: Jakob Olsson

  Tobias Gimpel, är en stark och brytningssäker mittback som gott håller superettan klass.

  Fredrik Larsson, är en stark, snabb och avig mittfältare med en grym spänst, skulle lätt klara av att spela Allsvensk fotboll.

  Robert Vilahamn, en stor och smart forward som kan suga in bollar och har en grym känsla framför kassen. Guldskon 2007 med 27 mål på 22 matcher säger det mesta. Gör sällan under 10 mål per säsong oavsett klubbsituation.

  Bosse Backman, do what i tell you and you will be fine! hälsningar en Blåvit

  Svara

  • 21 februari, 2011 @ 23:35 DJ-CJ

   Som Rompan nedan skrev går det inte att sälja spelare utan kontrakt. Du verkar ha missat att vi inte kan få en krona för någon spelare i nuläget (förutom Leinar och vem det nu mer är som har skrivit kontrakt).

   Sedan har jag ingen koll alls på spelarna du nämner, men att värva spelare för drygt en miljoner kronor är ingenting för en klubb i ÖIS situation.

  • 22 februari, 2011 @ 08:03 Omstart

   Skojar du? Vi ramlar ner i division ett och skall satsa på unga egna spelare. Nej, att värva spealre underifrån nu är absolut fel väg. Vi skall utveckla och använda de spelare vi har, såvida intehalva truppen försvinner. Då kan vi behöva plocka in utifrån.

  • 22 februari, 2011 @ 11:21 bisse

   Varför skulle nån betala,de går gratis

 9. 21 februari, 2011 @ 21:27 Rompan

  Sälja spelare utan kontrakt till Norge???

  Svara

  • 21 februari, 2011 @ 22:09 Anonym

   Om Dicken kirrar ett i Norge jobb är det faktiskt inte en helt orimligt tanke.

  • 22 februari, 2011 @ 10:17 Martini

   Dicken ja. Är han på väg till Norge, som vad då?
   Finns det nåt skrivet om hans framtid?

 10. 22 februari, 2011 @ 00:01 Felix

  Vilken mer spelare än leinar har vi kontrakt med? Trodde att elving, seif, jonte Lindström samt de tre uppflyttade juniorerna hade kontrakt med klubben men då har jag tydligen missat nått.

  Svara

  • 22 februari, 2011 @ 00:24 timberhochmandie

   Santos, väl?

  • 22 februari, 2011 @ 12:04 Felix

   Just de ja, men då skrevs alltså elving och Lindströms kontrakt med öfab?

  • 22 februari, 2011 @ 12:27 Anonym

   Också nyfiken på det..

 11. 22 februari, 2011 @ 09:15 timberhochmandie

  ”Tycker du om att filma, göra intervjuer framför en videokamera och redigera film? ÖIS söker någon/några som vill producera inslag det som vi på hemsidan kallar Studio ÖIS, alltså spelar- och tränarintervjuer, reportage, matchsammandrag och liknande. Låter det som något för dig eller känner du någon med det intresset? Skicka i sådana fall ett mail till patrikkallstrom@ois.se

  Svara

  • 22 februari, 2011 @ 09:17 Martin Johansson

   Gör sig kanske bättre på forumet. Men min gissning är att Facebook-sidan genererar mest uppmärksamhet för detta.

  • 22 februari, 2011 @ 09:21 timberhochmandie

   Jag snodde den ju från facebook… :-) Men tänkte att det nog kan finnas en och annan här som faktiskt inte har facebook.

  • 22 februari, 2011 @ 10:37 Anonym

   Öis skulle vända sig/skapa samarbete med någon gymnasiumskola , elever får värdefull praktik.

 12. 22 februari, 2011 @ 09:55 Robbban

  Kände att jag ville delge er mina erfarenheter av att åka ner i division 1 södra – 2001 rasade GAIS ner även ett snäpp till då man året innan även åkt ur allsvenskan. Den senare delen av 2001 kom Matias Gravem och Ville Viljanen till klubben och gjorde stor succé, speciellt Gravem, som var en målskytt av rang (i typ ettan och superettan, i allsvenskan var han helt ofarlig).

  Båda två plus några till i truppen var enormt tveksamma till att spela i ettan. Vi plockade fram den berömda spannen (skämskudde på) och samlade in några hundratusen till just Gravem. Föreningen höll också på att gå i konkurs våren 2002 och det var då Wallin bildade riskapitalbolaget KB Intressenterna, som direkt la in de miljoner som behövdes för att betala de kortfristiga skulderna mot att de fick äga 49% av spelartruppen.

  GAIS tillbringade två års ökenvandring i ettan. En tid jag aldrig vill ha tillbaka, av sportsliga prestigemässiga skäl. Men det fanns positiva saker, framförallt det go som bildades hos supportrarna. Ett enomrt uppställ från alla håll skapades och vi hade ett bortafölje och hemmastöd som var unikt. Det var som om ettan skapade en vilja hos folk att fanimigvisadomjävlarna och att den serien med de lag man möter skapar ett frirum att även få göra precis som man vill. Det är ingen som har ögonen på en.

  Det stora stödet var också avgörande för att Gravem, Viljanen, Bobbie Friberg Da Cruz, Fredrik Lundgren, Kenneth Gustavsson, Stefan Vennberg, Magnus Sköldmark, Ivan Ottordahl med flera ville stanna kvar i laget. Man kan inte leva på hejaramsor allena, så naturligtvis hade de löner som gjorde det möjligt. Men det var bara typ Gravem som var heltidsproffs. Resten jobbade med projektet som Lennart Ottordahl drog igång, GAIS i skolan.

  Det jag vill säga med detta är att sejouren i ettan kan skapa förutsättningar för en nystart på många sätt. För vår del var den nystarten framförallt viktig för supportrarna, men också för laget. Många spelare växte med att få lira A-lagsfotboll inför en stor publik och hantera pressen att ständigt måste vinna. Bobbie, Kenneth, och Lundgren framförallt, växte till allsvenska spelare.

  Svara

 13. 22 februari, 2011 @ 11:21 Anonym

  Inför AVSPARK på Borås Arena kl.18.00 ikväll.
  Magnus Haglund inför matchen: rotera ett stort antal spelare så alla får chans att komma upp i tempo inför Allsvenskan. Öis är ett lag vi skall vara klart bättre än, Vi skall ta tag i taktpinnen från start och styra matchen.
  David Elm kommer vi inte få se ikväll vilar överansträngda ljumskar Ej heller Rikard Yarsuvat(fotproblem) inf hämtad från dagens BT
  Det skall bli spännande se om spelarna höjer sig eller blir paralyserade/öra tuppar för det kommer bli åka av förstår man.

  Svara

 14. 22 februari, 2011 @ 16:28 timberhochmandie

  http://fotboll.ois.se/8615/Nyhet.aspx

  …och så var sagan slut…

  Svara

  • 22 februari, 2011 @ 16:37 Martin Johansson

   Vilken saga? ;-)

  • 22 februari, 2011 @ 17:00 Tjuvnyp

   Jahapp. Jag har inte hunnit/orkat följa de sista turerna denna veckan. Men nu är det alltså klart att det är oklarare än nånsin.

   Vi har inga kontrakterade spelare, inga sponsorer klara – och seriestartar mot Skövde på en ännu icke namngiven plats… Har vi ens matchdräkter klart för denna säsong?

   Spännande utmaning för Backman, nya styrelsen och oss supporters – minst sagt.
   Nu kan det snart inte bli värre. Känns rätt skönt ändå…

  • 22 februari, 2011 @ 17:02 Martin Johansson

   1. Merparten av spelarna kommer att erbjudas kontrakt under veckan. Flera har redan fått förslag. En centralfigur har redan skrivit på (om mina uppgifter stämmer).

   2. Sponsorsarbetet är inlett. Dessutom av två herrar som på pappret ser väldigt intressanta ut. Christer Hulths historia ska inte underskattas.

   3. Vi spelar på Gamla Ullevi.

   4. Som Otis Clay sjöng: ”The only way is up”!!!

 15. 22 februari, 2011 @ 17:40 Niclas

  Jag funderar lite kring vilken budget dessa herrar har för att skriva kontrakt.

  De här gubbarna eller ÖFABs styrelse kan knappast kunnat ta fram en vettig budget, vilket inte är konstigt med tanke på konkurs, hotellplaner, tal om sammanslagning och allt annat djävulskap som drabbat klubben senaste tiden.

  Men hur resonerar man när man nu ska kontraktera spelarna igen?
  Vad grundar man löneförslag och ersättningsnivåer på?
  Det kan inte vara många som ens har en kvalificerad gissning kring vilket publiksnitt eller vilka sponsorintäkter vi har i Div 1. Har de ens räknat på biljettpriser ännu? Och det blir inga extrapengar i form av spelarförsäljnngar innan transferfönstret stänger eftersom vi inte har några kontrakterade(förutom Leinar och Santos då, men där är ju inte tanken någon försäljning innann fönstret stänger.)

  Jag blir lite rädd att man inte har en ordentligt underbyggd budget och därför återigen skaffar sig en för dyr spelartrupp. I sann Öis-anda.

  Samtidigt har de kanske inte så mycket till val? Truppen behöver spikas så snart som möjligt. Hoppas i så fall de skriver hyffsat korta kontrakt för att sedan förlänga när man vet vilken ekonomisk status klubben har i Söderettan.

  Svara

 16. 24 februari, 2011 @ 10:36 Rot und blau

  Är man en rutinerad räv när man är 23 år? ja, det kanske man kan vara :P

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se