Roberto Jacobsson: ”ÖIS är klubben i mitt hjärta”

Idag ledde ÖIS nye tränare Roberto Jacobsson sin första träning och han ställde givetvis också upp och svarade på några frågor från Sambadefensiv.

Du har just avslutat din första träning med ÖIS.

– Det kändes bra. Efter några minuter är man inne i det och då finns engagemanget, inspirationen och glöden också där, så det var jätteroligt.

Du kom in i ett sent läge.

– ÖIS hade frågat mig tidigare och när det nu blev så att Bosse inte skulle fortsätta så kom man tillbaka och då var det inte mycket att tveka på för en sann Öisare!

Du var annars aktuell redan i höstas?

– Det blev som det blev, men jag var fortsatt intresserad och blev bara glad när det hela blev av. Bosse har ju också ett stort ÖIS-hjärta och hade väl visat sitt intresse, så man valde honom då.

Hur blir era nya roller?

– Jag har inte hunnit prata så mycket med Bengt. Han har ju fördärvat revbenen och var inte med på matchen senast och inte idag. Bosse kommer att ta hand om sponsorer och saker omkring, men inte med laget.

Nån form av sportchef alltså?

– Ja, och inget med matchning eller träning utan det är Bengt och jag som sköter det.

Och du är huvudtränaren?

– Vi har som sagt inte pratat så mycket om det, men jag hoppas att jag kan tillföra fotbollsbiten ganska mycket för det är min styrka.

Bosse körde igång med brottnings- och friidrottsträning.

– Det är nyttigt och kommer att ligga kvar. När vi kör fotbollsträning så kommer jag att jobba med den syn som jag har med passningsspel, rörelse och rytm och det började vi med redan idag.

Hur fungerar det att börja träna laget sex veckor före seriestart ?

– Jag hade en träff med spelarna igår och presenterade mig själv och min fotbollsfilosofi, så de har lite koll på vem jag är och hur jag tänker.

Berätta lite om din fotbollsfilosofi.

– Av tradition vill jag ha ett bra passningsspel och hålla bollen efter marken. Rytmen är också väldigt viktig, det gäller att få fart i sitt spel, ha rörelse så att motståndarna inte får tag i oss, så det ska vi jobba med. Vad gör man om ett lag är bättre och spelar ut en?   Då förstör man rytmen så mycket man kan, tar det lugnt vid fasta, man bankar upp bollen på läktaren eller försöker hålla i bollen. Det man försöker hitta i det egna spelet är att man använder kraften vid rätt tillfällen, är man felvänd med en motståndare i ryggen så är det bättre att släppa tillbaka bollen på en rättvänd spelare och ta ny position, på det sättet får du spel med fart och sparar också energi. Hamnar du i en-mot-en-situationer med stora ytor, då behöver du kraften för att kunna utmana, väggspela eller löpa ifrån.

Spelsystem?

– Jag har inte funderat så mycket på det utan måste lära känna spelarna först – framförallt de unga som jag inte känner så väl. Man får se till spelarmaterialet och hur man kan använda det på bästa sätt i första hand.

Du är alltså tränare för ett lag med en spelare.

– Jag har talat med de ansvariga och de tror att de allra flesta tänker stanna. Vi kanske tappar någon, men som det är nu finns det spelare –  vi väntar bara på att de ska skriva på.

Nyförvärv?

– Det vet jag inte. Eftersom det är såpass oklart med våra egna spelare så får vi börja där. Sedan får man se om det fattas nåt och om det finns möjlighet att hitta nån ny spelare.

Hur stor trupp behövs?

– Man behöver 15-16 spelare som klarar av att spela i division 1, sedan kan man fylla på 4-5 yngre killar, så man också kan spela 11 mot 11 på träningarna.

Yngre killar?

– Ja, det finns unga och lovande killar i ÖIS ungdomssektion, som kan vara med på träningarna och också göra några enstaka matcher.

Inte det minsta orolig?

– Nej, det kommer att lösa sig med tiden. Nu vet vi förutsättningarna för att spela i Söderettan, så vi får börja om därifrån. Jag hoppas också att de flesta ska bli kvar här.

Hur prioriterar du?

– En stomme med de erfarna spelarna är viktig eftersom vi har många unga killar. En bra centrallinje med målvakt, mittbackar och innermittfältare behövs för att det ska bli stabilt. Jag hoppas det blir klart så snart som möjligt så vi kan börja forma laget.

Matchen mot Ljungskile i söndags?

– Det var en jämn match, vi spelade stundtals lika bra som Ljungskile. Vi hade flera fina chanser och borde nog fått oavgjort.

Vad säger du om förra säsongen?

– I några matcher spelade vi väldigt bra. Det var väl lite för lite spel, man förlitade sig mycket på fasta situationer och där var vi också starka. Men i år måste vi hitta ett eget spel, en grundtrygghet och ett passningsspel som håller i ettan.


'Roberto Jacobsson: ”ÖIS är klubben i mitt hjärta”' have 10 comments

 1. 1 mars, 2011 @ 23:48 Oskar Ängermark

  Den spelstil Roberto verkar gilla (passningsspel, rytm och att hålla bollen efter marken) tycker jag låter underbar! Det hade varit underbart om Roberto visar sig vara en liten Hamrén-kopia.
  Det känns skönt att få lite klarhet i hur det ligger till kring Bosse också samtidigt som det blir en Lars-Tommy över Robertos och Bengts arbete. Roberto-Bengt alltså. Roberto sköter det tekniska medan Bengt sköter det taktiska.
  Jag tror det här kan bli riktigt bra. Riktigt jävla fucking skitbra till och med!

  Svara

 2. 2 mars, 2011 @ 08:01 Nya ÖIS

  Låter fantastiskt, nu börjar man hoppas igen. En tränare med en fotbollsidé är vad vi behöver och en positiv sådan. Jag tror att detta gör det betydligt enklare att behålla våra nyckelspelare. Känslan med BoB har inte varit så bra.

  Svara

  • 2 mars, 2011 @ 08:23 Martin Johansson

   Får man fråga vad som inte känts så bra med BoB?

  • 2 mars, 2011 @ 08:37 Nya ÖIS

   Dom har inte kännts moderna alls, laget består av många unga spelara vana vid välutbildade tränare och BoB har mer kännts som två föredettingar. Jag tycker inte att laget har spelat som ett lag, spelet har bestått av en mängd individuella insatser. Jag har i alla fall inte sett några linjer i spelet alls. Dessutom har dom prövat spelare på många konstiga positioner, konstiga byten etc. RJ är från början tydlig med hur han vill spela, dessutom en spelidé som tilltalar mig och detta inger hopp.
   Nu har, i ärlighetens namn, förutsättningarna inte varit de bästa, med stor otrygghet och mycket rykten bland spelare. Men jag ser betydligt mer positivt på framtiden än innan RJ kom in.

 3. 2 mars, 2011 @ 09:27 Anonym

  Det här blir ett lyft för Öis! Roberto Jakobsson kommer bli kanon. Nu behöver spelarna inte tveka längre nu

  Svara

 4. 2 mars, 2011 @ 11:16 Lanslarke

  Det där låter ju kanonbra! ”I år måste vi hitta ett eget spel, en grundtrygghet och ett passningsspel som håller”. Något eget spel har vi väl inte haft sedan 2002?

  Det RJ säger innan är nästan ännu bättre: ”Vad gör man om ett lag är bättre och spelar ut en?”. Svaret finns förstås i texten ovan. Orkar inte planka av hela det stycket. Tidigare har det oftast hetat, att vi ska spela vårt eget spel på bortaplan också. När vi sedan inte lyckas med det, tappat vi allt och panikrensar i 90 minuter. Nu verkar det finns det en tanke.

  Svara

 5. 2 mars, 2011 @ 12:37 Anonym

  En mer fotbollskunnig tränare har inte Öis haft sedan Hamrens tid

  Svara

 6. 2 mars, 2011 @ 15:07 Anonym

  Någon som vet om RJ är såpass mycket ur-öisare att han i alla fall sett merparten av hemmamatcherna de senaste åren?

  Vore väldigt bra med en tränare som inte behöver lära känna alla spelares egenskaper från skratch..

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se