Roberto Jakobsson efter matchen.

0-1 mot Motala AIF, noll poäng efter två omgångar och en riktigt dålig start på Söderettanl. Då är det inte roligt att vara ny ÖIS-tränare, men Roberto Jakobsson ställde upp och berättade för Sambadefensiv om matchen och spelet.

Andra raka förlusten i inledningen.

– Det var svårspelat där ute, men det var det givetvis för bägge lagen, Motala spelade lite mer rejält än vad vi gör. Vi försöker spela vårt passningsspel, men det fungerade inte, så vi borde valt att spela en enklare och rakare fotboll.

Varför blir det så?

– Jag tror att man måste ställa om. Vi har en del tillfällen innan målet när vi är inne i boxen utan att dra iväg bollen. Det måste man göra! Det är som vi vill spela finare än vad vi klarar av i vissa lägen, då måste man spela lite bonnfotboll, lyfta upp bollen och laget och sedan jobba därefter. De andra lagen bjuder inte på nånting, så det får inte vi heller göra.

Hur ska det ändras?

– Det har vi pratat om tidigare och inför varje match; att när vi inte har nåt bra läge så ska vi spela lite länge. Det är bara att använda och ta till sig detta.

Vad hade du för förväntningar inför matchen?

– Att vi skulle ha en större aggressivitet, att vi skulle kampa mer. Vi hade pratat mycket om det och att sätta press på Motala, men de försvarade sig genom att spela mycket långt. Det är den typen av motstånd, som vi kan förvänta oss.

Hur besviken är du?

– Klart man är besviken, sedan får man vara ärlig och säga att vi inte har särskilt många målchanser idag. Jakob Olsson hade en bra möjlighet i början av andra, men totalt sett så producerar vi alldeles för lite.

Vad saknas?

– Det här bekymret har vi haft en tid, så nån enkel förklaring finns nog inte. Jag tror att vi måste inse att vi inte är så mycket bättre, skapar man 1-2 målchanser så räcker inte det.

Många tippade ÖIS som favorit till seriesegern.

– Just nu ska vi vara glada om vi kan stabilisera laget och få en trygg position i serien, det är mer det vi ska sikta på. Vi har många unga spelare, som inte riktigt är vana vid seniorfotboll, det är en omställning.

Lagets målsättning?

– Vi hoppas att vi är så bra att vi hänger med på övre halvan, men vi får se hur det blir i långa loppet.

Match mot Lund nästa omgång.

– Det är viktigt att vinna så vi får självförtroende och trygghet.


'Roberto Jakobsson efter matchen.' have 13 comments

  1. 26 april, 2011 @ 13:58 Göran, Sthlm

    Man kanske kan önska långsiktighet istället för det lite desperata bonnfotboll och jobba hårdare, spela längre och allt det där vi egentligen inte vill höra men nu kanske det bara gäller att bromsa fallet?

    Svara

    • 26 april, 2011 @ 14:56 Q

      Så är det. Upp med Leinar på topp och slå långt är det som gäller.

      Den enda spetskvalitet som finns i dagens upplaga är Peters målvaktsspel och i viss mån Leinars huvudspel. Det gäller utnyttja det lilla vi har och hoppas på att en kompetent sportslig ledning dimper ner från ovan som vill åta sig projektet att sätta ihop en välbalanserad trupp framöver. I år får vi hoppas på att vi slipper nedflyttningsångest.

      Hur man går från att basunera ut att vi skall spela samba ena veckan till att vi skall spela bonnfotboll andra frågar man sig. Inte för att jag någonsin har trott att vi med dagens material ens har kunnat nosa på något som ens liknar en bugg. Vi har trotts allt inte en enda spelare som kan klassas som en bra passningsspelare, en bra dribbler, en bra frisparksläggare, en kreativ spelare. Och med det sagt blir det svårt att dansa samba. Men med så mycket erfarenhet vår tränare har så hoppades man på att han visste vad han pysslade med när han på förhand hade bra koll på spelarna.

      Och hur trött blir man inte att för 6 året i rad höra att motståndarna är ”mer rejäla” än vad vi är. Här har vi ett gäng som fått elitträning i toppklass under hela sina karriärer och när man stöter på ett gäng amatörer i nykomlingen Motala kan man inte stå upp. Har sagt det förut och jag säger det igen. Det var en jättetabbe att behålla så många spelare vi gjorde. Dels är truppen obalanserad, dels är dagens upplaga en förlorad generation. Likt United har sin vinnarkultur har vi en looserkultur av sällan skådat slag och inte kommer dagens öisare vända på trenden på egen hand. Vi behöver nytt blod i massor.

      Kredd till er som tog er till matchen. Era rapporter är ovärderliga i dessa tider av anonymitet på fotbollens bakgård.

    • 27 april, 2011 @ 12:03 Steina Lein

      Bra skrivet Göran!

      Det har varit på liknande om inte samma vis en längre tid.

      1. ”Nu förnyar vi oss! Vi kör med spelsystem X istället för Y”
      2. Laget slirar i serien.
      3. ”Spelarna är inte bekväma i det nya systemet så därför återgår vi till det tidigare”
      4. Framgångarna uteblir.
      5. Hönsgården lever vidare.

      Vi brottas med en klassisk konflikt. Poängjakt vs underhållning. I princip samtliga supporters till ÖIS säger sig prioritera underhållning före poängjakt men då det kommer till kritan och man traskar hem efter en förlust kommer tvivlet.

      En del av oss vill att vi prioriterar en snabb klättring för att sedan hitta tillbaka till skönspelet när vi väl är i Allsvenskan/SE. Problemet med denna tes är att när vi då är i säg Allsvenskan så kommer all kraft läggas på att ducka en kostsam nedflyttning. Lex GAIS

      Den andra delen vill bygga från skratch och på sikt få fram en nästan 100% egenodlad startelva full av talang, hjärta och spets som kan ta oss mot nya höjder och med sambaspel. Problemet med denna modell är att den kräver enormt tålamod och risken att kanske falla längre ner i seriesystemet vilket i värsta fall leder till en permanenterad lingonstatus. Lex Västra Frölunda

      Min åsikt är att vi har testat den första modellen med känt resultat. Vi försöker oss nu på den senare modellen och det går som bekant inte bra för tillfället. Jag anser dock att den senare modellen är den enda vägen framåt. Det finns en hel del talanger i de yngre leden som på sikt kan leda oss i rätt riktning. Jag är givetvis lika trött och nedslagen som resten av vårt prövade supportergäng, men jag är kanske ännu mer trött på tränarkarusellen.

      Efter Hamrén-eran har det snurrat på bra på tränarsidan. Jukka, Zoran, Janne, Janne osv. Samma visa varje gång. ”byt!”. Riktigt trött på det gnället. Vi kan väl låta Robert få en ordentlig chans att visa vad han kan. För några månader sedan var vi på väg mot en total undergång. Mirakulöst har vi kommit upp på knä, sakta på väg att resa oss igen, men detta tar tid.

      Förra året var året då vi kryssade fram i SE. Det dög inte. Nu väntar vi på första poängen i Söderettan.

      Stiff upper lip my friends, stiff upper lip.

      //Steina Lein

    • 28 april, 2011 @ 09:20 x-et på räcket

      Underligt nog är det den ”förra” modellen som fått oss att sjunka som en sten….bortsett från det ekonomiska beslut som trollade ner oss till div 1 södra.
      Just nu skiter jag i skönspel, även om det är en vacker ambition, jag vill ha poäng och självförtroende!

    • 28 april, 2011 @ 13:39 Anonym

      Den röda tråden i alla modeller är att det mer eller mindre är samma spelarmaterial det har jobbats med.

  2. 28 april, 2011 @ 12:07 Krilliano

    Håller med x-et.. Nu får vi tänka poäng och inte lir. Det kommer med självförtroendet. Blir inte något lir i den här skitserien ändå. Det var många som rynkade på näsan ( även jag) när Karl-Gunnar Björklund körde
    sin köttmurstaktik i mitten på 90-talet. Men jag tror han lade grunden för det som komma skulle med att börja bakifrån och sen jobba vidare med liret. Nu klev han iofs v
    av innan liret startade men vi blev väl femma det sista året med Kgb om jag inte minns fel. Inte så kul att se på men effektivt och förmodligen ganska klokt för en nykomling i allsvenskan. Önskar att det finns tålamod för att bygga på allvar. Eventuella glåpord efter två förluster är inte tålamod. Om Öis ska klara av att bli ett elitlag igen är det såhär jag tror man måste gå tillväga. Sen hoppas jag givetvis som alla andra att det blir klapp-klapp spel redan på söndag. Älska Öis Alltid!

    Svara

  3. 28 april, 2011 @ 13:43 Anonym

    Jag fattar inte hur ni kan fundera på eller tänka på att Öis i dagsläget skall lira boll. Det enda de skall fokusera på är att på att försöka att stänga igen där bak och försöka få in bollen i mål. Att vinna en match att inte underskatta motståndarna i div 1.
    Sen måste man ju spela fotboll efter vad man har för spelare i truppen. Sebbe är ingen finlirare och har aldrig varit ,Han är en riktig spelförstörare för motståndarna och har alltid varit. Jag ser inga lirare i truppen idag som håller på den här nivån. Någon men det är på lägre divsioner. Så jag förslår att det är bättre vi spelar en fotboll där vi är jobbiga att möta (typ Ljungkile) kalla det bonnafotboll. SEN tror jag det knyter sig åter när det pratas om redan innan serien startar (målsättning) att vi skall vinna serien och upp en div. då är vi tillbaka till föregående nivå. GLÖM Allsvenskan! Glöm Superettan! Fånga dagen gå ut och spela match för match med målsättning att vinna just den sen får vi räkna ihop i Höst hur många poäng vi fått. Men målet NU måste vara att lyckas vinna EN MATCH inget annat! Sen får man ta nästa match och så vidare. Man kan likana detta tillstånd att hela truppen(ÖIS) gått in i väggen för det är vad som hänt. Jobba ut ifrån det Roberto. Det man som supporter kan göra är att finnas där. Ja tycker det är fint gjort av gamla lagkompisar som valt att spela på högre nivå och pröva nytt ,även tidigare tränare /ledare och anställda kommer och följer laget idag. Som man såg att många gjorde i första matchen på gamla Ullevi.
    Sen en sak till är om inte Öis skall överväga att avskärma en egen plats för den falangen jag vet inte om de kallas inferno eller Ultras eller vad det är. Det tror jag många skulle uppskatta av övriga som köper biljett på ståplats så kallad klackläktare för man vill inte förknipas och bli ihop blandad med de och förknipas med bengaler och smällare. Sätt ner foten direkt förvissa de på ett område bakom mål och övervakningskamera. Använder de då bengaler eller smällare får de ta böterna som Öis tilldöms. Gör något omgående eller neka de att komma in. På ett dansställe är det helt okej att neka gäster att komma in, Varför skall det vara annorlunda här.

    Svara

    • 28 april, 2011 @ 18:41 Lars

      Det är inte annorlunda här. Arrangören kan genom arrangörsrätten helt fritt bestämma vilka som ska bli insläppta. Därav är ÖIS agerande i frågan rätt märklig då man i några fall inte har brytt sig om att tillskansa sig bevis (vill minnas att man hävde två-tre avstängningar efter Infernos 5-årsmatch då det visade sig att de man stängt inte gjort något) utan har stängt av folk ändå – men man har aldrig brytt sig om att stänga av alla presumtiva bengalbrännare trots att man bevisligen inte bryr sig nämnvärt om ifall man råkar stänga av någon som faktiskt inte har gjort något olagligt på en fotbollsmatch. ÖIS ondgör sig över konsekvenserna och skriker på tuffare lagstiftning samtidigt som man inte utnyttjar alla de rättigheter de har för att få bort bengalerna.

      Jag var för övrigt uppe i Motala och tesen om ÖIS märkliga agerande förstärks verkligen när man ser hur visiteringen gick till. Jag såg när några Inferno-killar gick in och då var Björn Nilsson den enda ÖIS-funktionär som stod i insläppet och det var knappt så att han bemödade sig med att titta i väskor, än mindre kroppsvisitera folk. Tidigare säsonger har vi ”vanliga” supportrar kunnat passera utan visitering men aldrig tidigare har jag sett att folk från Inferno har kunnat passera insläppet utan att man i alla fall känt lite på dem, om än bara för sakens skull. När det ändå står en ÖIS-funktionär där, som dessutom ska ha hand om klubbens säkerhet, så ter det sig en märkligare att han inte bryr sig om att visitera folk. Har det funnits något som har tytt på att Inferno skulle sluta upp med att stötta laget på samma sätt som innan? Jag försöker hålla mig uppdaterad gällande allt som sker kring ÖIS men jag har varken sett något officiellt Inferno-uttalande eller något inlägg från en medlem om att man kommer sluta bruka pyroteknik. Fick man för sig att de skulle vara lugnt under serien och att de eldat av sig under försäsongen? Har man jobbat som säkerhetsansvarig sedan 2008 och funnits i organisationen så länge Inferno har funnits så anser i alla fall jag att det är ett stort underbetyg att man inte har fått något grepp om vad det är för grupp och vad den står för, trots att det är den enda grupp som ställer till det ibland. Att Björn Nilsson dessutom tycker att det största problemet för utredningen är att det saknas kameraövervakning så kan jag inte annat än undra vad i h*lvete han sysslar med. Är taktiken att man ska strunta i allt preventivt arbete, låta det som händer hända och sedan ändå inte kunna göra något då man inte ens klarar av att släpa med sig en egen kamera?

      Han är väl säkerhetsansvarig för att det är hans jobb (om än kanske ideellt eller mot en lägre ersättning, men lik förbannat är han där av en anledning) att se till att åskådarna kan känna sig trygga? Hur stor skuld har han i det som hände på läktaren när han inte ens gjorde en ansats för att förhindra det, trots att det är hans roll? Att säga till GP att man snabbt var framme och släckte är ju direkt felaktigt, men det hade väl inte sett så bra ut att säga att branden inte var större i omfattning än att den självdog efter 30-40 sekunder och att det tog ytterligare någon minut innan två polismän hade fått fram brandsläckaren stationerad fem meter därifrån för att sedan ställa sig och titta på de brända kvadratdecimeterna som för en liten stund sedan varit en liten eldslåga. Det hade gått snabbare att blåsa ut branden än vad det tagit för ansvariga på plats att släcka den.

      Tyvärr är det här inget som det rapporteras om och antagligen är det heller ingen som bryr sig om detta då alla väldigt snabbt går på tidningarnas linje utan att på något sätt uppvisa någon som helst källkritik. JA det brann på läktaren, JA det smällde en smällare inne på löparbanan (NEJ det var ingen bomb) men det här har fått ofantliga proportioner på grund av en lokaltidningsjournalist vars högsta dröm är att skriva för en kvällstidning och incidenten under Syrianska-AIK. Jag hade kunnat utveckla mig ytterligare i en gästtext här på Sambadefensiv men personligen har jag tröttnat på att läsa om det här, speciellt som det i alldeles för många fall är helt onyanserat och helt utan faktakoll.

      Tycker någon i Sambadefensivredaktionen att den här kommentaren kan föräras en egen bloggpost, som någon slags motvikt till allt annat, så har ni mitt medgivande.

      Det bör påpekas att avsändaren till denna kommentar är med i Inferno Örgryte. /SD-Red

    • 29 april, 2011 @ 17:09 :-)

      Yes det måste vara häftigt för tidigare ledare,tränare,anställda att gå på ÖIS matcher.Jag kan se de sitta där Janne C.,Ranäng,Ulrika och Dick och beundra detta ”bygget” skapad för allsvenska

  4. 28 april, 2011 @ 18:24 Göran, Sthlm

    Det som inte inger förtroende är att ena veckan säga att hela klubben från pojklagen och uppåt ska spela efter ett visst spelmönster. Åtminstone tolkade jag uttalanden som att det var en genomtänkt strategi, klubben hade bestämt sig för en spelidé som konsekvent skulle genomföras. Hur länge höll det? En halvlek drygt? Jag tycker också att ÖIS ska prioritera att vinna matcherna och spela på ett sätt som passar spelarmaterialet men hur kan man skrota en spelidé efter en dryg halvlek? Det är väl nu klubben ska vara långsiktig och ha tålamod. Varför gripas av panik efter så kort tid om beslutet var genomtänkt? Det måste väl få ta tid att sätta sig att spela på ett nytt sätt.

    Svara

    • 28 april, 2011 @ 19:39 Anonym

      ÖIS, genomtänkt och strategi i samma mening. Nej, nej, nej, den gubben går inte. Glöm det!

      Det är hemskt att säga men det vi ser nu är en klubb i panik.

  5. 28 april, 2011 @ 21:59 Hasta La Vista

    Herregud, målsättning att vara på ”övre halvan” av div1 södra genom att spela bonnfotboll plus att Roberto inte har någon förklaring till varför vi är så dåliga. Väck mig ur denna mardröm!!!

    Svara

  6. 29 april, 2011 @ 03:29 N

    De bästa spelarna i dagens Öis hade kunna varit utfyllnadsspelare i ett mediokert allsvenskt lag. Utfyllnadsspelare som det finns hundratals, ja kanske tusentals av i svensk fotboll, i superettan, i div 1, div 2 och även många i div 3. När dessa mediokra fotbollsspelare inte ens alltid behagar arbeta hårt så blir det så här. De var förlorare i allsvenskan, de var förlorare i superettan.

    Varför skulle de helt plötsligt bli vinnare med rätt inställning i ettan?

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se