Vägra skjuta, fegt att göra mål

Den här gången blir det kort på riktigt, inte bara kort för att vara jag…

* * * * *

Sylvia är utan konkurrens det sämsta lag vi mött i årets serie. Att inte vinna den här matchen hade varit riktigt illa.

Bortsett från en eller annan inte alls ofarlig Sylviakontring dominerade ÖIS totalt i första halvleken, men tycktes fast beslutna att inte förvalta sitt övertag. Så fort vi hade bollen i närheten av offensivt straffområde så skulle det börja övas kvadraten istället för att gå på avslut. Av alla myriader bra lägen vi hade i denna halvlek går det att räkna på ena handens tummar de som ledde till ett avslut. Resten försvann i en passning för mycket.

Redan tidigt i andra halvlek lyckades ÖIS dessbättre ändå få hål på sylvianerna, genom Niclas Elving. Han gjorde visserligen ett tappert försök att få bollen över målet, men Nicos fina framspelning försatte honom i fritt läge så nära mål att uppgiften blev honom övermäktig och han satte den i nättaket istället.

Men därefter blev det märkligt nog ombytta roller. Nu var Sylvia det klart bättre laget – eller ÖIS det klart sämre, snarare. Trots pekingesernas uppenbara oförmåga lyckades de skapa eller få till skänks många bra lägen, och Peter i målet fick visa sig på styva linan ett flertal gånger.

Anderbergs mål i 81:a minuten – som han tryckte in på ren viljestyrka, härligt att se! – kom som en befrielse. Därefter kändes det faktiskt lugnt. (Även om Sylvia hade några riktigt heta chanser precis i slutet. Men av någon anledning kändes det aldrig, så som det annars alltid gör för oss Öisare, som om vi skulle tappa den här segern.)

* * * * *

Peter Abrahamsson i målet får min röst som bäste Öisare. Det var också kul att se Lillström (Jakob Lindström) som innermitt och Pontus Otterstedt från start på yttermitten. Båda ungtupparna skötte sig med den äran.

Att notera är att David Björkeryd blev utbytt skadad redan efter 40 minuter (Joakim Hall ersatte), och att David Leinar haltade betänkligt under sista halvtimmen. (Dock inte till den milda grad som Dennis gjorde senast.) Som någon av de få Öisarna på läktaren – kanske 20 eller så, av någon anledning uppdelade i två separata klungor – uttryckte det: Nästa match får vi ställa upp med Tipselit Yngre.

* * * * *

Lite svagt, tycker jag, av ÖIS att inte gå ut med någon som helst information till sin publik inför matchen. Jag gick till bortaläktaren som vanligt – och jag var sent ute som vanligt – men den var stängd och öde. Jag fick knata runt hela Nya Parken, och missade ett beaktligt antal minuter av matchinledningen, innan jag till slut hittade en ingång. Det fanns tydligen bara ett öppet insläpp på hela arenan. Vi Öisare fick sitta på långsidesitt som vanligt folk för en gångs skull. (Hade vi fått det om inte Inferno varit avstängda?)

Men man skall väl inte vänta sig någon sådan information från en officiell hemsida som inte ens lyckas få ut truppen inför matchen…

* * * * *

Till slut måste jag bara nämna något om matchens stora attraktion: Bollkallarna! Jag har aldrig någonsin sett bollkallar mindre intresserade eller mindre lämpade för sitt uppdrag än dessa. Det är tveksamt om de har tjänstgjort förut, eller ens sett en fotbollsmatch förut. Det var en handfull smågrabbar i civila kläder, som stod nonchalant bredvid hemmamålet med händerna i fickorna, eller som låg på rygg utanför sidlinjen och kastade bollen i luften, eller kröp på alla fyra(!) utanför linjen, eller övade hörnläggning(!!) när spelet var på andra planhalvan, eller stod och lattjade boll med varandra, eller som var ute och köpte snacks i pausen och tog med sig ner till andra halvlek… De gjorde allt utom att hämta bollarna. Det fick spelarna göra själva. Mycket underhållande!

* * * * *

Som sammanfattning var det befriande att äntligen se ÖIS vara betydligt bättre än motståndaren, så som man skulle ha velat att det varit hela säsongen i en sån här lingonserie. Mindre befriande då att vi har så svårt både att göra mål framåt och att freda oss bakåt, trots motståndet. Vi hade faktiskt mycket väl kunnat tappa poäng i den här matchen.

Men det gjorde vi inte! Tre pinnar, äntligen! Nu kanske man kan börja hoppas på att vi skall undvika den absoluta bottenstriden i alla fall…


'Vägra skjuta, fegt att göra mål' have 17 comments

  1. 9 maj, 2011 @ 08:32 ÖIS2011

    Tack för rapporten. Hur såg det ut framåt i denna match? Hur funkade Oscar och Nico, hur funkade kanterna? Hur gick samarbetet mellan Danny och David i mittförsvaret?

    Svara

    • 9 maj, 2011 @ 08:43 JD1887

      Oscar och Nico var verkligen inte bra idag. Såg inte ut som om de hade nån energi idag. Oscar var väl något bättre eftersom han kunde hålla i bollen och vann bollen mer än Nico som lunkade lite bakom sylvias bollhållare. Kanterna fungerade desto bättre.
      Danny och David var så bra att man ska fortsätta med dom i mittförsvaret, kanon bra spel!

    • 9 maj, 2011 @ 21:27 Magnus Börjesson

      Danny och Leinar hade vissa problem i samarbetet från och till, missade en del markeringar och så där. Leinar var vid ett tillfälle i första halvlek riktigt förgrymmad på Danny och tycktes skälla ut honom efter noter. Men det är ju inte så konstigt om de inte hittar samspelet direkt, de som väl aldrig spelat mittback tillsammans förut, och Danny som inte alls spelat mittback på länge. Jag ser gärna att de fortsätter tillsammans i några matcher, jag tror att det kan bli bra.

  2. 9 maj, 2011 @ 09:14 Göran, Sthlm

    En av dom mest underhållande rapporterna jag läst på länge! Sabadefensiv still rules:)

    Svara

  3. 9 maj, 2011 @ 10:18 Nr 17

    BTW Inferno var inte avstängda…

    Svara

  4. 9 maj, 2011 @ 10:25 George

    Tycker att Oskar också räknas som ”ungtupp” då han är, samma som Joakim Hall och Pontus Otterstedt, är född -92.

    Svara

  5. 9 maj, 2011 @ 10:35 x-et på räcket

    Gillar din kåserande stil och dina småroliga inlägg – ai, bollkallarna för att nämna exempel!
    Tack Magnus!!!

    Svara

  6. 9 maj, 2011 @ 10:41 För kort som målvakt

    ÄNTLIGEN! Nu syftar jag inte på den efterlängtade första segern i serien utan på att en eftersatt grupp äntligen fick sin beskärda del av uppmärksamheten: bollkallarna!

    Som en gång i tiden ungdomsspelare i ÖIS fick vi hedersuppdragen att vara bollkallar på hemmamatcherna. Det var på den tiden när Sällskapet spelade sina matcher på Nya Ullevi, när storheter som Peter Dahlqvist, Polletten Larsson och Sören Börjesson regerade och när derby drog 40 000 +.

    Jag minns särskilt två situationer under min karriär som bollkalle, en till glädje för den stora massan och en som lärde mig något om ”den moderna fotbollen”.

    Den första situationen var ett derby, jag minns faktiskt inte om den var blåvitt eller GAIS vi mötte men jag minns att det var mycket folk på läktarna, och jag fick stå på långsidan. Vädret hade varit göteborskt, d.v.s. det hade regnat ganska kraftigt men just under matchen var det uppehåll. Plötsligt händer det, bollen for ut över reklamsargen ut på NUs speedwaybana då jag såg min chans. Som en gasell satte jag av efter bollen, liknelsen kan även användas för mitt graciösa hopp över reklamsargen, och med oförminskad fart sprang jag vidare efter bollen över speedwaybanans våta kolstybb. Vad jag inte visste då, men som jag strax fick lära mig för evig tid, var att våt kolstybb, kan vara jävulusiskt halt! För en bråkdel av en sekund var mina båda ben väsentligen snabbare än resten av min kropp vilket gjorde att vurpan var ett faktum. Liggandes på rygg, skådande upp emot Göteborgs regntunga himmel, hörde jag hur jag fick motta kvällens kraftigaste applåder. Det var bara att resa på sig, hälsa till publiken och sedan, och här passar inte längre liknelsen med gasellen, lomma efter bollen.

    Hur matchen slutade? Ingen aning!

    Situation 2: Det kan ha varit samma år eller något år efter situation 1 men min ambition att leverera hög bollkallekvalitét var oförändrat hög. Med hög kvalité menade jag att bollarna snabbt och effektivt skulle plockas upp och levereras antingen till målvakten eller, vid hörna, till hörnläggaren. I vart fall om man stod på kortsidan.

    Denna gång fick jag stå bakom målet. Som den historieintresserade redan har listat ut vaktade Yngve Källqvist vid denna tid ÖIS mål.

    Kanske kan ni ana vad som händer? Bollen över förlängda mållinjen av motståndare, alltså ska bollen i min (dåvarande) värld snabbt och effektivt hämtas till min stora idol Yngve Källqvist. All är gott och väl. Om det inte vore så att ÖIS hade ledningen med 1-0. Med ryggen mot Yngve Källqvist, i högsta fart hörde jag honom skrika, med en röst som ekade över i hela Ullevi: Ta det lugnt! varpå jag omedelbart i det närmaste stannar för att långsamt promenera efter bollen som letat sig så långt bort från gräsplanen som är möjligt på Nya Ullevis enorma innerplan. Även för denna hastiga förvandling fick jag motta publikens ovationer men också ett välförtjänt ”hämta bollen din idiot!” från en motståndarspelare. Jag minns inte vem det var som sa detta, oavsett vem det var så är du förlåten.

    Så till lektionen: senare under pågående match, under ett ÖIS-anfall får vi förmoda, vände sig Yngve Källqvist sig om mot mig och vänligt förklarade för mig att när vi leder så är det inte så bråttom att hämta bollarna. Skulle vi däremot ligga under så skall bollarna hämtas med blixtens hastighet.

    Svara

    • 9 maj, 2011 @ 11:13 Lanslarke

      Samtidigt som det är roande, tycker jag det är tragiskt. Vuxna som borde veta bättre missleder lättpåverkade ungdomar. Bollkallarna ska fasen inte maska! Det är spelarnas jobb. Bollkallarna är funktionärer och ska uppträda korrekt. Visst, det är ”Bror Duktig”-varning på det här inlägget, men när fusket drabbar oss blir man så ini helvete förbannad. Karlskrona borta 1980 t.ex. Jag såg inte ens matchen, men vill minnas att vi förlorade med 1-0 och att det skrevs om bollkallarnas maskande efter matchen. Fusk är inte OK!

    • 9 maj, 2011 @ 11:29 Tjuvnyp

      Kul anekdoter.

      Det var tristare när jag var bollkalle på 80-talet.
      Då var hela lång- och kortsidor fulla av reservbollar.

      Roligt att någon reflekterar över att bollkallar kan fuska. Det är väl egentligen inget krav på att det ska vara bollkallar ens? Så hur de kan fuska vetetusan…

    • 9 maj, 2011 @ 11:51 Magnus Börjesson

      Jodå, det finns bollkallekrav! Saxat ur tävlingsbestämmelserna:

      41 § Bollpojkar och bollflickor
      Arrangerande förening som deltar i förbundsserierna ska utse erforderligt antal för uppgiften lämpliga bollpojkar/bollflickor, i Allsvenskan, Superettan och Damallsvenskan dock minst sju, som ska vara klädda i färger som klart skiljer sig från spelarnas respektive domarnas dräkt.

      Vad gäller den här matchen kan man diskutera om kallarnas klädfärger var acceptabla (en fri blandning av civila, mestadels säckiga, kläder), men de stupar definitivt på punkten ”för uppgiften lämpliga”. :)

    • 9 maj, 2011 @ 22:10 Yodabul

      Nu har vi äntligen löst frågan om vad själva fördelen med hemmaplan är! Bollkallarna såklart!

  7. 9 maj, 2011 @ 12:01 För kort som målvakt

    7 bollkallar/-flickor. Varför just 7 kan man ju undra? Hur fördelar man 7 -kallar/-flickor jämt över en fotbollsplans fyra sidor?

    För övrigt håller jag faktiskt med Dig Lanslarke. Som arrangerande klubb ska man lägga stolhet i att arrangemangen sköts snyggt och korrekt. I allt från publikinsläpp och korvförsäljning till bollkallar och -flickor. Snusförnuftigt, tråkigt och politiskt korrekt? Javisst men det är i detaljerna som man kan urskilja ”elitklubben”.

    Svara

  8. 9 maj, 2011 @ 12:43 nytko

    Förresten, någon från Inferno Örgryte som har något att säga från erat möte eller vad det var i fredags??

    Svara

    • 9 maj, 2011 @ 12:52 Johan G

      Det var positivt. Nytt möte på fredag, information kommer efter det.

    • 9 maj, 2011 @ 19:24 nytko

      Fint!

      Här har ni en i alla fall som väldigt gärna har tillbaka er!

  9. 12 maj, 2011 @ 22:42 Anonym

    Underbart när man läser ditt inlägg och får dra på smilbanden. Hoppas man får ropa YES snart igen då någon inte kan undvika att skjuta i mål. Äntligen spelade Danny mittback vilket jag tror kan bli kanon.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se