Joakim Geigert 2:4

Jocke i ÖIS tjänst

Till detta avsnittet sökte jag svar på vilken profilering Joakim ville att klubben skulle få utåt i media. Och vad för syn Joakim hade på det som fanns serverat vid den tidpunkten? Det blev en del annat som levererades i svaren jag fick. Det är alldeles tydligt att inte alla drog åt samma håll.

På gården

Det var gott om bekanta ansikten på hans nya arbetsplats. Vilket självklart underlättar när nya idéer skall presenteras, för att slutligen sjösättas.

”-Jag kände en hel del i truppen sedan innan, genom Marcus. Och uppe på Öisgården fanns det många personer jag stött på genom åren. Som tex Ulrika, Dick, Henrik, Janne C, Martin Pringle, Källander m.fl. Jag kände mig hemma med en gång och alla var mycket hjälpsamma med att få igång mig och dra nytta av min kapacitet.”

Men, det saknades en del grundkunskaper till en början. Hårt arbete och djupt grävande krävdes. I Joakims roll som informatör, en central del i klubbens nätverk – både internt och externt – blev det mycket arbete direkt.

”-ÖIS var långt ifrån färdiga och redo för högsta serien när jag började och då pratar jag inte enbart om det sportsliga. Den totala produkten behövde en remake för att kunna hålla en hög och stark profil inom Svensk Fotboll. Jag kände direkt att här fanns det en hel del att ta tag i med en gång. För mig var det också viktigt med tillgängligheten. Jag kände direkt att många inte var vana vid den typen av kommunikation. Det fanns mycket ’hemligheter’ och en egen klassisk agenda. ”

Nämnas bör att Joakim inte uppskattade den egna agendan som rådde.

”-Det var viktigt att få med mig alla ända upp till styrelsen, när det gällde den typen av radikala förändringar.”

Kommunikation och varumärke

Här sattes en process igång för att få igång maskineriet och introducera de idéer och tankar Joakim hade kring det totala arbetet som skulle genomföras. Bland annat sattes det ihop en manual, mer om den senare.

”-Jag hade, tidigt, flera genomgångar med styrelsen om hur jag ville att kommunikationen skulle se ut. Jag fick igenom allt i stort sett. Alla var redo att tänka om när det gällde den biten. Jag skulle vara det centrala navet ut och in i föreningen, för att slippa grodor och ankor i övrig press. Mitt filter skulle dessutom skydda integriteten hos de anställda inom ÖIS.”

Hemsidan skulle styra allt flöde och den skulle vara ett effektivt verktyg för att kunna styra trafiken. Joakims agenda påtalade också vikten av långsiktigt skapa en profil som var nydanande och fungera mediellt. Varumärket ÖIS skulle vara tydligt och det skulle gå en röd(blå) och rak tråd genom hela föreningen. Däri fanns också tonvikt på att bevara supporterkulturen och att stärka kommunikationen inom hela föreningen. Men, det var en del frågor som fick läggas lite på is.

Manualen

”-Jag skrev en manual om hur all media, kommunikation skulle skötas i alla olika specifika frågor, både in och ut genom Öisgårdens dörrar.”

Manualen tillkom då det läckte information till media, detta var något som Joakim försökte bromsa upp. Dels genom att låta varje enskild avdelning inom ÖIS vara ansvarig för informationsflödet internt. Samt att vissa utvalda skulle handha den externa informationsbiten. Läckaget skulle visa sig fortsätta. Medias representanter visste att det fanns personer inom klubben som gärna pratade. Även om sådant de egentligen inte hade ordentlig vetskap om. Därav flertalet underliga ”grodor” under 2009-2010. Bland annat hamnade en hel del sportsliga frågor i media, trots att Dick Last inte hade uttalat sig i frågorna. Manualen var tydligt uppbyggd och strukturerad. Den påtalade klart vem som skulle handha vilket ärende och pekade också ut hur informationen skulle fördelas. Från styrelserum, ner till ungdomsverksamheten. Som tillägg kan nämnas att ÖFAB hade ett regelverk, som beskrev hur spelare och ledare skulle uppträda inom gruppen och externt.
Ambitionen var glasklar. ÖIS skulle bli en tydlig och stark produkt i alla avseenden och i allt man företog sig.

”-Oavsett hur länge jag skulle vara kvar, var det jobbet viktigt för klubben/föreningen för framtida bruk. Ett sådant projekt skulle underlätta mycket för dom som skulle ta över i fler år framåt.”

Manualen gällde tydligen inte alla inom ÖIS, det förekom snedstag och togs initiativ som försvårade delar av Joakims arbete och den process han försökte skapa.

Gråa hår och tv

”-Alla som följt ÖIS under 2009-2010 förstår kanske nu att jag fick många gråa hår p.g.a. vår ordförande, som hela tiden kastade in grus i maskineriet med sitt ständiga dravel i media.”

Med andra ord blev man tvungna att lägga tid och energi på att dementera uppgifter i media. Tid som egentligen skulle ha lagts på att bygga en klar profil om hur klubben skulle marknadsföras. Innan de gråa håren och de första rejäla klavertrampen dök det upp snilleblixtar som bidrog med fräschör och en känsla av rejält nyskapande.

”-Jag fick nya arenans TV i knäet direkt och födde direkt Studio ÖIS. IFK Göteborg hade samma tankar och jag gjorde en del gemensamma upphandlingar med dom för att hålla nere kostnader.”

Här drog Joakim direkt nytta av de kreativa krafter som redan fanns tillgängliga. Ola Jodal, Patrik Källström, Nisse Forslund och, den tyvärr avlidne, Jörgen Gustafsson fick utrymme att verka utåt. Något intresse av att själv verka i bild fanns inte hos Joakim.

”-Vi är vanemänniskor och fanns det ideella krafter med en sådan begåvning, skulle vi givetvis fortsätta på det spåret. Hemsidan skulle också göras om. Det var viktigt att modernisera men samtidigt hålla en standard, där alla kunde känna sig bekväma. Vi behöll därför mycket av innehållet men ändrade helt i designen och profil. Dessutom adderade vi tjänster som Web-TV och Radion 2010.”
Genom att använda sig av dessa kreativa krafter fick man ett dynamiskt flöde och lyckades trots motgångarna på plan hålla ett tempo.

”-För mig var flödet på hemsidan viktig och därför skulle nyhetsbevakningen hålla högt tempo, för att få tillbaka läsarna oftare. Här har jag mycket att tacka Patrik Källström och Jörgen Gustafsson (vila i frid) för det optimala tempot som vi ändå lyckades hålla, trots alla motgångar på planen.”

Fortsättning följer.


'Joakim Geigert 2:4' have 17 comments

  1. 30 december, 2011 @ 17:28 Volksgesundheit

    ”-Alla som följt ÖIS under 2009-2010 förstår kanske nu att jag fick många gråa hår p.g.a. vår ordförande, som hela tiden kastade in grus i maskineriet med sitt ständiga dravel i media.”
    Kan vi få några konkreta exempel på dravel?

    Svara

    • 30 december, 2011 @ 18:19 Jesper

      Jag har inte de konkreta exempel som du efterfrågar. Kan inte styrka det på annat sätt än att jag, med perspektiv och från minnet, vet att Ranäng syntes i media i frågor som egentligen skulle ha handhas av andra på gården. Detta enligt manualen….

    • 30 december, 2011 @ 18:31 Volksgesundheit

      Vi kanske kan få en uppföljning i ämnet, med någon sorts intervju med Lars Ranäng, vad tyckte han gick fel kanske?

  2. 30 december, 2011 @ 18:32 Joakim G

    Jag vet inte hur du har följt turerna under dessa år i media, där Ranäng både bekräftar och dementerar olika spelarrykten och ibland kastade ur sig en del klantiga kommentarer?

    Hans enda uppgift vid dessa samtal, var att hänvisa till Dick Last, inget annat. Överlag skulle inte Lars uttala sig om det sportsliga, när man hade anställt en Sportchef.

    Jag kan bjuda på en gammal klassiker inifrån korridorerna.

    Vi skulle ner till Helsingborg och inför den matchen låg dagens GT på köksbordet uppe vid Öisgården. I den fanns det en intervju med Lars Ranäng, som tyckte att vårt centrala mittfält inte höll måttet och att man tittade på flera olika alternativ till mittfältet, när transferfönstret skull vara öppet.

    Efter matchen (0-3) ville en journalist ha en intervju med Källander. När jag hämtade honom fick han syn på Ranäng i spelargången och Källa såg rött. Jag var tvungen att först ta in Magnus i omklädningsrummet, säga till Ranäng att vänta i bilen och sen hämta Källa igen, som var skogstokig. Han hade suttit och läst på bussen ner hur hans ordförande totalt sågat honom och skulle byta ut honom så fort det fanns möjlighet. Det var inte bara Källa som var förbannad över den ”ankan”. ;)

    Bra uppladdning? Tror inte det.

    Det finns fler sådana exempel, men jag tänker inte dra dessa här och nu.

    JG

    Svara

    • 30 december, 2011 @ 18:39 Volksgesundheit

      Ok, påtala någon tex Dick Last det olämpliga i Lars uttalanden?
      På en normal arbetsplats kan man ju faktiskt kritisera chefen också…
      Försöker få en bild av arbetsklimatet på gården.

    • 30 december, 2011 @ 18:42 Joakim G

      Ja, det gjorde vi ofta. Ulrika var den som var på Lars mest om detta.

      JG

    • 31 december, 2011 @ 11:40 Krilliano

      Jag håller verkligen med om att det inte va den bästa uppladdningen man kan ha att bli sågad inför en match. Oerhört klumpigt. Å andra sidan så låg det väldigt mycket sanning i att Öis hade ett uselt mittfält ända tills Seb dök upp. Med all respekt för Källa som varit helt grym under alla år så höll han ju inte måttet längre. Han är för övrigt en av mina allra största Öisare.
      Ska inte säga att det är positivt med sådana uttalanden men om jag hade fått höra detta så hade jag knutit näven och kört som helvete för att motbevisa detta.
      Men det måste kunna skötas på ett bättre sätt. Öis måste stötta dom spelare man har och inte såga dom. Även om man inser att det inte riktigt håller.

  3. 30 december, 2011 @ 18:41 Joakim G

    Jag vill bara förtydliga en sak gällande Lars Ranäng, så att ni inte misstolkar allt som skrivs av Jesper. Jag gillar verkligen Ranäng, förutom en del saker som kanske ställde till det för oss. Vi har alltid haft och har en bra dialog mellan varandra och jag hade inget otalt med honom när jag slutade på ÖIS.

    Lars är handlingskraftig och stark person, som plöjde vägen för ÖIS i många avseenden. Han hade alltid 100% respekt med sig in i de olika möten jag var med och folk satt alltid ”tyst i klassen” och lyssnade på honom som små valpar.

    Bara så att ni förstår att det inte ligger ngt agg bakom det som skrivs, enbart statements.

    :)

    JG

    Svara

    • 30 december, 2011 @ 18:45 Volksgesundheit

      Det är faktiskt den bilden jag fått av Lars också, men som sagt ingen är perfekt…
      Vad jag vill nyansera, är att Lars inte kan vara roten till allt ont…

    • 30 december, 2011 @ 19:07 Jesper

      Vi skall också ha i åtanke att detta inte är det enda som skrivs/publiceras i artikelserien. Nog för att det finns stycken som kan feltolkas, men det är absolut inget drev som går igång mot enskild person. Utan en tidigare anställds syn och uppfattning. Vilket bör respekteras.
      Uppstår feltolkningar, missförstånd på vägen är jag mer än redo att förklara vartifrån jag har tagit mina ord och vilken tolkning jag gjort i fallet.

    • 30 december, 2011 @ 20:28 Volksgesundheit

      Ok, vi väntar på mera läsning framöver.

    • 30 december, 2011 @ 21:07 Jesper

      Oh ja…2:4 innebär att det finns två avsnitt kvar;=).

    • 30 december, 2011 @ 21:32 PriMax_ÖIS

      Media var nog inte Lars starkaste sida men idén med ett sporthotell tror jag inte är så fel som många påstår. Få klubbar i Sverige går med vinst. Vi är en storstadsklubb så varför inte utnyttja det faktum att vi har värdefull mark som kan utnyttjas till sidoverksamheter? Tänk om vi fortfarande haft tillgång till marken vid balders hage (liseberg) eller Walhalla ;)

  4. 30 december, 2011 @ 23:55 JD1887

    Sjukt synd att Öis släppte JG, han hade verkligen koll på hur det skulle skötas!

    Svara

  5. 31 december, 2011 @ 11:27 AlexU

    Kommer man att följa denna manual i fortsättningen tro?

    Det känns som att JG var den enda proffionella på gården vid detta tillfälle. Det är väl klart att en elitklubb med vår historia och vår storlek ska ha en manual att följa, om vem som pratar om vad i media! Mycket underligt att detta inte fanns innan JG kom till undsättning. Hoppas vi får se dig representera öis någon gång i framtiden Jocke! :)

    Svara

  6. 1 januari, 2012 @ 17:09 A

    1, Att människor runtomkring Ranäng satt som valpar och bara lyssnade är en skam i sig. Några borde faktiskt kunna oponera sig emot. Inte konstigt att det gick som det gick. Allt är inte Ranängs fel då han inte satt i styrelsen helt själv…

    2, Om JGs primära uppgifter var att hålla isär spelare och styrelsemedlemmar i spelargången är det riktigt illa…

    3, Beträffande mittfältspelarna så hade faktiskt Ranäng helt rätt i den frågan. Mittfältet var minst sagt uselt innan Seb anlände. Man kan dock välja sina tillfällen att yttra sig…

    4, Jag har fortfarande svårt att se att JGs anställning skulle ,kunna fortleva med tanke på de arbetsuppgifter som listats. För mig låter det som rena dagisverksamheten.
    Undrar om det går till så här i bolag såsom SKF, HM mfl.

    A

    Svara

    • 1 januari, 2012 @ 17:59 Jesper

      Joakim skulle fungera som koordinator, ett nav i vidareutvecklingen av ÖIS. Informator, är väl en mer teknisk term i större företag.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se