Manuskript i exil 3:4

Kuriosa kring 1998!

Detta blir en osannolikt annorlunda artikel om året då allt hade kunnat brista. Osammanhängande, inte kronologisk, händelserna står inte i prioriterad ordning och jag har skalat bort en del relevans för att få fram en lite skakig upplevelse.

# Christer Mattiasson gick mållös av plan i ett möte med ÖIS, det berodde på att ÖIS fysioterapeut, Bo Löw, flyttade undan Mattiassons papperskorg i spelargången innan spelarna gick ut.

# Bosse Backman fick rubriken ”No more mr nice guy” i samband med vårderbyt, av GT.

# Vi hade en mycket välkänd fotbollshuligan med oss på bortaresan till Växjö. Av portugisisk polis välkänd. Han var fascinerad över att vakterna på Värendsvallen var obeväpnade, att visiteringen knappt genomfördes och över att all personal log välkomnande mot oss.

# Eurostand ’98 genomfördes i det heta derbyt mot Västra Frölunda IF. Kanske inte den bästa matchen för ett liknande arrangemang. Å andra sidan hade vi ingenting med val av datum att göra. Kanske hade varit på plats med protest mot datumet?

# Karl Corneliusson, Jozo Matovac och Morgan Nilsson gjorde alla debut i landslaget.

# Släkten är värst! Sven Andersson släppte inte en straff förbi sig i cupfinalen på Olympia. Cupfinalerna på den tiden spelades i bäst av två matcher.

# Bosse Backman levererar årets skönaste citat; ”Pengar kan inte spela fotboll”. Detta i samband med att Svante och Jozo sålts.

# Marcus Allbäck testas som offensiv mittfältare i Hamréns diamant. Gick sisådär.

# Höstderbyt flyttas bakåt 3 dagar pga enormt vattensjuk plan. En grupp trofasta ränner runt på stadens pubar och blir än mer blöta. Tillsammans med ett gäng randiga. Under skanderandet ”matchen är inställd, derbyfest ändå” får vi se hur två Gaisare börjar puckla på varandra inne på Pullmann’s – Centralstationen. Mycket intressant händelse.

# ÖIS-Öster slår till med en av årets roligaste fotbollsmatcher. 4-4 slutar det, inför mäktiga 636 åskådare. Årets sämsta siffra. Nämnvärt är att Juventus, veckan efter, drar några färre till en cupmatch hemma mot Ravenna.

# Som att formsvackan inte var straff nog för spelartruppen. I juli månad dundrade influensan in och slog ut Ulander, Allbäck, Johannesson, Jocke Karlsson och Bertilsson.

# Vi hade sämst publiksnitt av samtliga lag. Häcken och Västra Frölunda inkluderade. 2159. Imponerande!

# Vi gjorde fler mål än årets svenska mästare, AIK. 10 stycken, för att vara exakt. Med våra 35 gjorda hamnade vi på delad 6:e plats i målligan, tillsammans med Malmö och Örebro.

# Våra 36 insläppta gav oss en delad 9:e plats. Nämnvärt är att 22 av dessa släpptes in mellan omgång 7 och 18. Detta under vår riktigt tuffa tid.

# 1998 var året då engelska storlag som Stockport och Barnsley var och ryckte i diverse svenska spelare. Stockport var beredda att betala runt 500.000.- för Jocke Karlsson. Barnsley något liknande för Matovac. Kronor alltså, inte engleksa pund. Det rådde viss upprorsstämning bland oss supportrar. Undertecknad hamnade i blåsväder på ett Stockportforum. Anser fortfarande att det var växelpengar som erbjöds.

# Vinnande fakta; när Bertilsson gjorde mål tog vi poäng, När Matovac spelade 90 minuter tog vi poäng. När båda infriade dessa faktum vann vi. Matovac sålde vi, Bertilsson hamnade i målsvacka.

# Kvalet skulle lottats live på tv, men lottningen fanns publicerad på text-tv innan den visades i sändning.

# Våra juniorer mosade Gais dito på Heden med hela 16-1.

# Erik Hamrén iklädde sig kostym under match. Delvis ett krav från oss supportrar. Men han var inte helt ovillig; ”man klär upp sig när man skall på fest” sade han i media.

# Våra polska motståndare i Inter toto, Ruch Chorzow, har en supporterfalang kallad ”Psycho fans”. Den benämningen passade verkligen in på dem!

# Mackan hade världens längsta säsong, som startade 1997 och avslutades på Råsunda 1998.

# Vi gjorde självklart fler mål än de randiga. Och, hade bättre målskillnad.

Go’ vänner.

Detta är ett av de tuffaste åren i ÖIS historia. Pengar rullade in, men vi kunde inte spendera något. Resultaten hade fått Balder att bli avundsjuk, värre berg-o-dalbana får man söka länge efter! Vår trupp hade spetskompetens nog för att vara i toppstriden, men bredden saknades. Dessutom var inte Bosse rätt man att vända trenden efter några förluster. Viss psykologi och pedagogik saknades något alldeles uppenbart mycket. Dessutom är det ett svårt år då mycket material har försvunnit från nätet. Arkiveringen från ÖIS sida, supporterhåll och massmedia är alldeles urusel! Däremot kommer jag garanterat att återkomma med minnesbilder från detta året framöver. Finns en och annan skön resa som gjordes.

God Jul på er!!

//
Jeppe


'Manuskript i exil 3:4' have 13 comments

  1. 22 december, 2011 @ 11:37 Martin

    Facinerande att vi kunde ha ett så dåligt publiksnitt?! Gav VF å BKH bort sina biljetter eller hur gick det till? Uppenbarligen spelade vi attraktiv fotboll?

    Svara

    • 22 december, 2011 @ 11:57 Martini

      Ja, det är rätt märkligt.
      Matchen efter derbykrossen mötte vi Helingborg hemma. Vi hade medvind resultatmässigt, vackert väder och någorlunda positiv mediebevakning. Ändå var vi bara 1700 pers på plats om jag minns rätt.

  2. 22 december, 2011 @ 11:39 Oskar Ängermark

    Får ursäkta över att den gamla ÖIS Online-sidan försvunnit. Den fanns tillgänglig för bara någon månad sedan, med all statistik. Har försökt höra mig för hos Tripnet för att få all data skickad till mig. Hoppas det ordnar sig!

    Svara

    • 22 december, 2011 @ 14:27 Jesper

      Det hade varit riktigt roligt. Har, bla, en massa gamla krönikor som jag gärna ser över igen.

    • 22 december, 2011 @ 15:56 Oskar Ängermark

      Magnus! Jag skulle ju försöka hålla det hemligt under julen! :D Fick i ordning på det under eftermiddagen nämligen.

    • 22 december, 2011 @ 17:44 Magnus Börjesson

      Jag hann aldrig ens se att det var borta. Det låg där bara, precis som det alltid gjort. :)

    • 22 december, 2011 @ 17:51 Jesper

      Och nu har jag roat mig med de arkiven. Resultaten kommer längre fram.

    • 22 december, 2011 @ 17:58 Magnus Börjesson

      Själv får jag medge att jag blev rätt nostalgisk av att hitta den här sidan: Supporterklubbens urgamla! Skriven helt av yours truly, ivrig HTML-nybörjare… :)

      Jesper, några av dina gamla texter finns där också, under Balders Hage / Krönikor. (Fast inga från 1998, sidan startade först året efter.)

    • 22 december, 2011 @ 22:53 Martini

      Väldigt kul gamla sidor Magnus. Härlig nostalgi.
      Ett litet tips bara… ”Planket” leder iväg till något helt annat än bara klotter – kolla gärna om du är över 18 år…..

    • 23 december, 2011 @ 11:22 Jesper Aneröd

      Fann tillräckligt med material från 1998 för att göra en djupdykning i vårt gemensamma material;=).

  3. 22 december, 2011 @ 12:04 Rude Boy

    ”Vi har varit på tok för snälla och sträckt fram näven. Nu är det knuten näve som gäller.”
    Bosse Backman inför Svante-derbyt.

    Svara

  4. 22 december, 2011 @ 22:33 Hocus Focus

    Tack för att det är nån som kan friska upp mitt minne från förr när det ibland känns som om man har alzh. light.
    Grym text !

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se