Joakim Geigert 4:4

Dick Last –  sportchef

”-Ett av de svåraste, mest tidskrävande och stressframkallande arbetsuppgifterna inom fotboll och annan elitidrott, måste nog att vara sportchef.”

Joakim är allt annat än avundsjuk på den roll Dick Last hade inom ÖIS. Ej heller det han fick utstå, se del 3.

”-Att inneha den positionen innebär fullständig kontroll och ansvar över allt sportsligt inom klubben. Dessutom ska man vara 100% tillgänglig för alla möjliga frågor från samtliga spelare och ledare. En general helt enkelt. Det är Dick Last som är generalen i ÖIS när jag kommer dit.”

På rätt gård

Dicks tidigare bakgrund på fel sida vägen spelade inte alls in i hans syn på klubben och att arbeta på ÖIS-gården efter sin karriär.

”-En underbar människa med ett stort hjärta för ÖIS, trots hans tidigare eskapader på Kamratgården.”

Att vara direkt och indirekt motarbetad tar ut sin rätt till slut. Dick Last visioner fick snällt stå i skuggan för vissa investerares drömmar om snabba klipp och prestigevärvningar.

”-Dick hade inget lätt jobb och visst var han orutinerad men hans ambitioner fick inget direkt genomslag. Styrelsen skulle ta dom viktiga besluten. Dessutom fanns det investerare som ville visa sina muskler med plånboken och styrelsen köpte den positiva satsningen i alla lägen. Dick ville t.ex. inte köpa Santos inför 2009, även om dessa pengar var öronmärkta till just honom från Weavering Capital.”

Målbild

Dick hade helt klart för sig vart det först och främst behövdes förstärkningar. Men, hans högsta prioritet fick ingen respons alls, förutom ett provspel. Sylvain Legwinski.

”- Han ville hellre stärka upp defensiven på mitten med en provspelande 30+ fransman samt delar av försvaret. Faktum är att ÖIS endast vann två träningsmatcher inför 2009.I bägge matcherna, Frölunda hemma och MFF borta, var det Sylvain Legvinsky som agerade defensiv mittfältare. Han slog inte bort en enda passning.”

Alvaro gav givetvis ett enormt stort genomslag i media. Uppbådet var stort och även inom klubben andades det stor optimism. En stjärnvärvning som verkligen skulle sätta stark profil på klubbens satsning mot att bli etablerad i allsvenskan.

”- När väl affären var i hamn med Alvaro, var det dock uppåt värre bland alla där uppe. Vilket anfall ÖIS skulle mönstra i återkomsten. Mackan och Alvaro! Alla experter var överens, det skulle bli jobbigt att möta Örgryte IS.”

Så långt var allt gott. Men det var i den vevan som Dicks stora problem dök upp. Något som också blev hans akilleshäl resten av säsongen.

En tuff öppning


Sedan kom motgångarna. Peter Abrahamsson, som skulle axla Last mantel, bröt ett finger och panik utbröt. Dick fick en månad före premiären, med småtrasig höft, ta på sig handskarna igen. Och samtidigt jaga en ersättare. En förstemålvakt var tvunget att plockas in.David Stenman ansågs inte vara klar för den uppgiften. Det blev Nathan Coe, tredjemålvakt i FCK som lånades in. Och vi vet ju vad som hände två dagar före premiären.
Joakim har inte koll på de exakta detaljerna i ärendet. Men, helt klart var ju att det saknades vissa godkännanden från förbundet. Coes tillstånd var inte klart!

”- Det gick inte att lösa på ett dygn, eftersom SvFF hade helg.”

Cirkus Coe var i full gång. Dick och Ulrika jobbade häcken av sig för att försöka lösa det administrativa, trots helg hos SvFF. Dick stod dessutom i valet och kvalet gällande sin egen roll i premiären.

”- Dick valde mellan att ställa sig själv. Eller ge förtroendet till David. Jag tycker att han gjorde rätt. Att det sedan blev olyckliga missar som förstörde den kvällen från både David och ÖIS försvar, är en annan femma. Fy vad jag lider med Stenman än idag. Men det hade varit ännu värre om han petats av Dick i det läget.”

Ny röst på bänken

Sedan kom sommaren och tränarbytet. Och, återigen var Dicks inblandning i vissa frågor mindre än man kanske kan ha anat sig till.

”- Åge Hareide var Dick knappt delaktig i. Det var Ranäng och Ronny Bjärlind som hittade honom och lockade ner norrmannen till Göteborg. Sebastian Johansson var en Dick-värvning och det är en gubbe klubben har haft enorm nytta av.”

Dicks mentalitet som en lugn och trygg gubbe kanske har legat honom i fatet. Och tiden i ÖIS satte sina spår när allt var över.

”- Dick skulle kanske varit tuffare emellanåt. Situationerna som uppstod kom tyvärr alltid i kritiska lägen och är det någon jag inte var avundsjuk på under den här tiden så var det just Dick. Han kämpade i stark motvind under två år. Men höll humöret uppe och manade på sina killar i varenda match. Jag träffade honom nyligen i hans nya jobb och det var en helt annan person. En glad och lättad Dick Last, fan vad skönt att se.”

// Jeppe

Epilog

Stort tack till Joakim Geigert som ställt upp på ett makalöst bra sätt för att få ihop en intressant och talande artikelserie!
Detta är sista delen av fyra i serien om Joakims tid på gården. En berg och dalbana med enormt höga toppar och vissa djupa dalar. Att det varit intressant att få ta del av Joakims erfarenheter och reflektioner kan jag inte förneka. Att vissa händelser varit mer dramatiska än jag kunnat föreställa mig är bara att beklaga. Helt klart är, i alla fall, att det gjordes ett hästjobb med att försöka få klubben på stabil mark i samband med återkomsten. Vart det sedan fallerade överlåter jag åt andra att spekulera kring.
Noterbart är att denna serie inte skapats för att hänga ut enskilda personer inom ÖIS, ej heller för att skapa motsättningar mellan involverad personal eller andra personer som arbetade inom och med klubben under den tidsperioden.


'Joakim Geigert 4:4' have 45 comments

  1. 4 januari, 2012 @ 16:10 Danne

    Grymma texter och intressant serie Jeppe.
    Du får gärna skriva fler av denna typ!

    Svara

  2. 4 januari, 2012 @ 16:29 Björn

    Grymmt intressant att läsa,det kanske finns en del supportrar som nog
    har anledning att be om ursäkt till Ulrika,Dick för det jobb dom
    har gjort inom öis.
    Är nog en vis fd Ordförande som ligger bakom en del skit.

    Svara

    • 4 januari, 2012 @ 17:02 Joakim G

      Visst har Ulrika och Dick fått en massa oförtjänt skit och det var ibland förvånande att dom orkade ta all skit. Även Janne Carlsson, som blev utsatt för bland det värsta man kan drömma om, när de attackerade hans hem och barnen var hemma. Just vid den tiden var det nog ingen inom ÖIS, inklusive spelartruppen, som mådde speciellt bra.

      Men Lars skall inte heller bära hela hundhuvudet. Man får inte glömma att att ÖIS svajiga ekonomi, bottnar ännu längre tillbaka och de som verkat på Öisgården de senaste 15-20 åren, har ständigt levt mellan hopp och förtvivlan.

      JG

    • 4 januari, 2012 @ 17:07 Björn

      Glömde Janne Carlsson. Sorry

    • 4 januari, 2012 @ 22:37 Utmärkt

      En verklighet som även väntar våra grönvita grannar efter ytterligare nga år med för stor kavaj.

    • 8 januari, 2012 @ 19:10 atletiker

      Notera att 2011 GAIS gick med förlust för första gången på tio år. Men visst, i längden är det inte hållbart. GAIS har all anledning att granska fallen Öjs och Hammarby.

  3. 4 januari, 2012 @ 16:30 Anonym

    Tack Jeppe!

    Vore intressant och få veta vad JG tyckte om Alvaro? Ranäng va ju inte glad i honom.. Flera spelare i truppen uppskattade honom! Och JG?

    Svara

    • 4 januari, 2012 @ 16:57 Joakim G

      Àlvaro är en mycket fin kille. Professionell och lättjobbad. Han visste att han var ett affischnamn och ställde alltid upp på olika sociala projekt som ÖIS skapade med sina sponsorer, t.ex landslaget för hemlösa. Han var exemplarisk på Öisgården och hjälpte alltid de yngre spelarna med sin erfarenhet. Tyvärr brottades han med jobbiga skador hela tiden och det kännetecknade väl hela hans tid hos ÖIS.

      Jag har fortfarande kontakt med honom och vi ses ibland när det finns tillfälle.

      JG

    • 4 januari, 2012 @ 17:41 Anonym

      Så gott att höra! Jag tycker grymt bra om Alvaro och blev arg när både Ranäng och ett gäng supportrar smuttskastade honom.

    • 5 januari, 2012 @ 11:02 Macky

      Alvaro är en lirare men lite ”för” tung, önskade att man satte honom på en stenhård diet!

  4. 4 januari, 2012 @ 16:31 Anonym

    Håller med Björn!
    Vad gör Dicken i dag?

    Svara

    • 4 januari, 2012 @ 17:05 Joakim G

      Dick jobbar idag för Gårda Johan. Tillsammans med Wernersson, säljer han konstgräs till fotbollsplaner.

      JG

  5. 4 januari, 2012 @ 17:06 Joakim G

    Och tack själv Jesper, det vara bara kul att vara behjälplig. Nu ser jag fram emot liknande texter med t.ex. Björn Nilsson, Ulrika Rosén, Dick Last, Janne Carlsson och givetvis Lars Ranäng. Det blir lite rensat i skorstenen då… :)

    JG

    Svara

    • 4 januari, 2012 @ 20:14 DrJonas

      Jo det behövs verkligen fler vinklar av storyn nu…

    • 5 januari, 2012 @ 09:55 Jesper

      Vi får se vilka jag kan dra fram av dessa namnen. Helt klart är att jag är sugen på att ta en fika med Dick;=).

    • 5 januari, 2012 @ 21:38 Anonym

      Det finns fler. Svartborn t.ex

  6. 4 januari, 2012 @ 17:33 Anders R

    Tack för en mycket intressant artikel serie och ser redan nu fram emot en följetong. Mycket bra att dessa saker kommer fram och att vi kan se fram åt med alla kort på bordet.
    2012 blir ett bra ÖIS år.

    Svara

  7. 4 januari, 2012 @ 18:43 Anonym

    Bilden av Dick som expert på fika förstärks ytterligare. Vad gjorde han egentligen på en heltids lön förutom att schabbla till det med papper? För vad jag förstår och läser så var han inte någon hejare på avtal och hade inget att säga till om vad gäller vävningar.

    Tycker fö att Ranäng som vanligt får ta för mycket skit. En handlingskraftig gubbe som med rätt sportslig kompetens bakom sig lika gärna kunde varit hjälte. För när man summerar alla bortkastade miljoner stod vi där i superettan med en ex ”allsvensk” trupp där 80 procent av spelarna inte ens var intressanta för superettanklubbar och med en organisation av heltidslöner som var sjukt många gånger större än vad som krävdes för en klubb av ÖIS storlek. Hade miljonerna investerats på rätt sätt hade vi varit i allsvenskan. Och hade vi åkt ut så borde spelarförsäljningarna kunnat rädda klubben. Om pengarna investerats på rätt sätt dvs.

    Sedan om detta är Ranängs, Dicks eller kaxiga styrelsemedlemmars fel är en annan fråga.

    Kul med lite inside i vilket fall. Nu tycker jag vi lägger denna trista period bakom oss och hoppas på att Hasse Prytz är rätt man på rätt plats.

    Svara

    • 4 januari, 2012 @ 19:22 Joakim G

      Visst är det kul med inside, speciellt när det kommer från säker källa. Vad som då är lika viktigt, är att man behandlar det likadant och med respekt.

      Om du anonymt skall påstå att Dick bara satt och fikade, schabblade md papper och hade ingen koll på avtal, förstår du väl själv att ingen tar dig på allvar? Speciellt när du inte har ett dugg på fötterna.

      Klart Ranäng har får skit för 2009-10, han var ju ordförande i ÖFAB och Örgryte IS och ytterst ansvarig för varenda beslut. Lika mycket ris han fick för det, fick han ros 2008 när ÖIS gick upp och han tog hem Mackan. Vänta lite, det var ju supportrarna som tog hem honom, eller hur var det nu igen? Eller ni kanske tror allt som står i tidningen rakt av? ;)

      Joakim G

    • 5 januari, 2012 @ 09:52 Jesper

      Med ditt inlägg i debatten som tråd kan jag ställa följande fråga; vem tillsatte/lät vissa personer vara kvar i föreningen?
      Jag har alltså inte haft för avsikt att skada någon av de inblandades anseende under pratstunderna med Joakim. Ej heller har jag riktat frågorna i sådan riktning.

      Joakim svarade på punktfrågor, som i vissa fall vidareutvecklades när jag kände att jag behövde mer kött på benen innan jag kunde skriva ner svaren. Ingen fråga har ställts med tanken ”vems är felet”, utan varit ställda med Joakims tid i ÖIS som grundtema.

  8. 4 januari, 2012 @ 19:51 Gänga Lö!

    ”- Dick valde mellan att ställa sig själv. Eller ge förtroendet till David. Jag tycker att han gjorde rätt. Att det sedan blev olyckliga missar som förstörde den kvällen från både David och ÖIS försvar, är en annan femma. Fy vad jag lider med Stenman än idag. Men det hade varit ännu värre om han petats av Dick i det läget.”

    Här tycker jag tvärtom, Dick borde stått! Efter 1-5 mot Tattarna gick (nästan) luften ur hela säsongen…
    Stenman visade att han inte hade på plan att göra, detta visste väl Dick också.
    3 av målen var väl hans fel dessutom, att det skulle vara synd om Stenman vet jag inte. Jag tyckte synd om alla ÖISare på läktarn den dagen…

    Svara

    • 4 januari, 2012 @ 22:12 Joakim G

      Det är klart att allt gick åt skogen och att David hade en nattsvart dag på Gamla Ullevi. I efterhand är det lätt att tycka att det var ett dåligt beslut av Dick, men jag är mer inne på tankarna innan.

      Tänk att vara inlånad som backup till Peter. Det ska indirekt innebära att man får stå ett par ggr på en säsong. När Abris sen går sönder tar man hem en ny förstamålvakt. Och när Nathan Coe sen i sin tur inte kan stå, vore det ett psykologiskt självmål att inte ge David förtroendet. Tar man in en spelare, speciellt en målvakt, måste man lita på att han klarar av den här typen av press.

      Nu gjorde han inte det, tyvärr och då blir beslutet satt i ett annat fokus.

      Kul med feedback. :)

      JG

  9. 4 januari, 2012 @ 20:16 Anonym

    Fantastisk artikelserie. (Nästan) Allt gick åt helvete. Men ingen hade ansvaret. Alla gjorde ett bra jobb. Alla skötte sig.

    En text som ”sägs” vara avslöjande avslöjar egentligen ingenting. Underbart snömos!

    Och, Joakim, det finns inga säkra källor. Det vet du.

    Svara

    • 4 januari, 2012 @ 23:42 Anonym

      Jo visst känns det lite väl tillrättalagt och sockersött. Han kan det där med info och konsten att påverka(eller finns det något annat ord för det?) den där JG.

    • 5 januari, 2012 @ 11:27 Tuffe Viktor

      Gör något själv, istället för att kritesera när någon gör något bra. Tycker att det är bra att få en något mer nyanserad bild, från någon som hade insyn, än vad som framställs i media och från personer med begränsad insyn.
      Sedan skall man självklart ha med sig att detta är en personlig bild och JG har valt att främst lyfta fram personers positiva sidor, vilket är trevligt som omväxling. Många fokuserar väl ofta på det negativa. Tack Joakim och jesper, mycket bra.

  10. 4 januari, 2012 @ 21:35 UB

    Bry dig inte om de där tramskommentarerna Joakim. Vi är säkert många som uppskattar en rättfram och nyanserad inifrånskildring av den här svåra tiden. Mycket bra gjort att lägga fram det så här. Människor är inte antingen bra eller totalt kassa, de flesta gör så gott de kan.

    Svara

    • 4 januari, 2012 @ 22:16 Joakim G

      Det gör jag inte heller. Troll är troll helt enkelt… :)

      Jesper frågade snällt och jag tyckte att det är väl det minsta jag kan göra, speciellt när det är på SD också. När jag skrev, fick jag sköna återblickar och jag hade två fantastiska år med föreningen. Tror nog fan att jag har gått och blivit lite smyg-ÖIS:are vid sidan om mitt DIF-hjärta. :)

      Jag kommer att fortsätta att gå på matcherna i alla fall…

      JG

    • 5 januari, 2012 @ 02:35 ÖIS 1994

      Helt rätt. Snart är du helt rödblå…;-)

    • 5 januari, 2012 @ 08:45 :-)

      Jag håller med Anonym ….

  11. 5 januari, 2012 @ 02:01 Samuel

    Kung är du Joakim!

    Svara

    • 5 januari, 2012 @ 02:02 Öis

      1+

  12. 5 januari, 2012 @ 19:38 Anonym

    Jag har följ serien detta är ju JG ord och uppfattning. Jag var också en som aldrig missade ett Radio Öis program med JG och Anklev. enda jag var lite irriterad på var att Anklevs musik smak var inte i samklang med min och att JG svor lite mycket när grejer inte funka. Tiden passade även mig bra då nu får jag lyssna på när repriserna kommer upp.
    Om det skulle komma ut en bok av Janne Carlsson om hans tid i Öis hade jag köpt den för jag skulle gärna läsa. Jag hoppades på att han skulle få tränaruppdraget för LSK ,det hade varit så intressant. Jag läser gärna hans reflektioner efter åren i Öis.
    JG får gärna kalla mig ett TROLL men jag skriver under anonym efter den incedent min ungdom blev trakad av Öis egna dåvarande juniorspelare tillika ledare av barn. Mycket dåligt måste jag säga.

    Svara

    • 5 januari, 2012 @ 21:14 Joakim G

      Att skriva anonymt är var mans rätt men fakta måste man kunna styrka, annars blir det ingenting av det.

      Ta din avslutning t.ex. i det senaste inlägget. Du totalt sågar ÖIS ledare och juniorspelare och kallar dom för mobbare. Förstår du innebörden och vikten i vad det är du säger/påstår? Om det stämmer är det för jävligt, men eftersom du kör det anonyma racet, kommer en sådan sak aldrig upp till ytan.

      Sen hade det varit roligare om du skrivit typ, Radio ÖIS var kanon, det enda som störde mig var Anklevs musik och att JG svor när det gick fel.

      Men det är helt tydligt att du inte gillar mig, men jag är van vid sådant… :)

      JG

    • 6 januari, 2012 @ 02:37 Anonym

      JG du har missförståt lite, Jag gillade Radio Öis tyckte till och med det var lite exklusivt vissa gäster. jag hade aldrig kopplat upp om jag inte gillat snacket.
      Det är ett avtal med mitt barn ,jag är anonym när jag skriver här. Det var gäller två juniorspelare och den ena av dem var ledare för mindre barn. Tro ingen är kvar hos Öis idag. Tänkte kontaktat gården,men det var jävligt som det var vid den tidpunkten för Öis.

  13. 5 januari, 2012 @ 21:35 Anonym

    Du är bra Joakim du har det i blodet på någe vis, vilket lag höll din coola far Hagge på i sitt hjärta?

    Svara

    • 5 januari, 2012 @ 22:02 Joakim G

      Tack :)

      Svaret blir Oddevold, Djurgården, Gais i den ordningen :)

      Min far var ingen fanatiker direkt, men gillade verkligen fotbollen som sport. Han var född i Dalsland och jobbade i Uddevalla och därför blev det Oddevold på den tiden. I mitten av 40-talet flyttade han till Stockholm och under ca 30 år gick han och tittade på Djurgården på Stadion och Johanneshov (Hockey). Han blev dessutom hedersmedlem under den här tiden i DIF av L-G Björklund och Co och eftersom jag föddes i Stockholm, blev det att jag följde med på matcherna. Därav mitt Djurgårdshjärta. (Jag är lite mer fanatisk).

      L-G Björklund är för övrigt min DIF-Gudfar. Samma dag jag föddes, skrev han och pappa in mig i föreningen.

      När familjen sen flyttade till Gbg 1975, ville pappa även ha ett lag att gå och titta på i sin nya hemmastad. Hans kollega Sten-Åke Cederhök tog med honom på Gais och på den vägen blev det.

      Dom flesta förknippar honom med Gais, där han gjorde ett stort jobb som ambassadör men räknar man sin ”modersklubb”, borde det vara Oddevold.

      Hoppas det gav ett tillräckligt svar? :)

      JG

    • 5 januari, 2012 @ 22:06 Broström

      Supertydligt svar med stil och klass Jocke, du får nog skriva en bok om din tid i ÖIS?

    • 5 januari, 2012 @ 22:04 Broström

      Var inte Hagge Gaisare och skrev även någon sång för atleterna?
      http://sv.wikipedia.org/wiki/Gais

    • 5 januari, 2012 @ 22:32 Joakim G

      Angående sången stämmer det bra. Det var ett år, kommer inte ihåg exakt när men Gais skulle ha en ny kampsång. Pappa och Sten-Åke fick uppdraget att skriva varsinn låt och sen skulle supportarna rösta fram det vinnande bidraget.

      Eftersom pappa inte kunde sjunga, fick Sten-Åke dra igenom båda bidragen. Vid varje match spelades sedan dessa upp i paus och publiken röstade via matchprogrammet. Sten-Åkes ”Underbart att vara Gaisare” vann med en ”noslängd” före pappas ”Very nice, heja Gais”

      Låtarna gavs också ut på en singel och känner du ngn gammal makrill, ligger säkert den och skräpar ngnstans.

      Jag kan bjuda på en liten rolig historia, när ändå gubbarna kom på tal. Pappa och Sten-Åke satt alltid bredvid varandra på matcherna och gnabbades om olika spelare. Vid ett tillfälle när Gais mötte Mjällby, frågade pappa om de skulle slå vad om publiksiffran? Det gällde att tippa närmast och eftersom dom alltid satt på heders, kunde dom inte se den övre etagen, vilket gjorde det väldigt svårt.

      Ska vi sätta en tia? frågade pappa, men eftersom S-Å var ursnål blev det en krona istället. Pappa tyckte att vinna det vadet var viktigare än enkronan, men ville krydda allt och föreslog att om man lyckades pricka exakt siffra, skulle det vara värt en slät hundring.

      Sten-Åke muttrade till slut fram ett ok… Reglerna var enkla. Man skulle säga publiksiffran senast i den 30:e minuten, eftersom då var den fortfarande inte räknad.

      I flera år höll de sedan på och enkronan gick fram och tillbaka mellan gubbarna. Gnabbet var lika roligt och prestigen gjorde att hela heders blev insatta i det här och följde statistiken noga.

      En dag mötte Gais Kalmar FF och i den 29:e minuten, deklarerade pappa att det var 3871 åskådare. S-Å svarade med 4209. I den 75:e minuten skanderade speakern följande:

      – ”Kvällens publiksiffra är 3871 men jag anar att den snart kommer att vara 3870. Tack för att ni kom och välkomna åter”

      Speakern fick rätt, Sten-Åke reste sig surt och gick hem.

      Vid nästa match hade han med sig hundringen och sa:

      ”Nu slutar vi med det här dobbleriet, jag kommer att bli ruinerad”

      JG

    • 5 januari, 2012 @ 22:49 Lars

      Ha ha ha en helt underbar historia Jocke Götteborg i ett nötskal Heja GAIS & Heja ÖIS lagen med historia i denna stan.

    • 6 januari, 2012 @ 14:14 Broström

      Gillar man underhållande äkta fotboll med hjärta kan man se både ÖIS och GAIS 2012, i nödfall även Djurgårn när GAIS då har sin bortamatch i Tjockholm?

  14. 9 januari, 2012 @ 19:55 PA

    JG du ska ha ett stort tack för din tid i klubben. Hoppas att du en dag kan kanske kan återvända.

    Svara

  15. 9 januari, 2012 @ 22:30 steffe_öis

    Jocke o Jesper, tack för intressant läsning, Jesper du kanske kan övertala Jocke att vara med i Sambadefensivredaktionen o skriva lite mer regelbundet eller i alla fall lite gästkrönikor då och då.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se