Riddarna kring det runda bordet, del II.

DEL II

Vi måste börja i rätt ände, och det handlar inte om årets förväntade resultat. Snarare med en fråga, som jag tror att många av ställer inombords;
”Kommer du att sakna dina klacksparkar?” Självklart ställd till Dennis Jonsson. ” Haha. Nej, det tror jag inte. Finns nog lite bättre bolltrollare i laget, som kan göra det med mer elegans.”
Ledsen över att behöva säga det Dennis, men vi är många som kommer att sakna dessa läckerheter från din sida. Ett återkommande ögongodis för oss på läktarplats.
Jag trycker sedan in en fråga som handlar om genombrottsspelare, eller spelare som vi kommer att kasta ett extra öga på under säsongen.
Dennis lyfter fram en nyuppflyttad ungtupp; ”Jag tyckte att Alexander Jeremejeff va väldigt duktig innan jag lämna. Ska bli kul och se om han kan leverera så som Jakob Lindström gjorde förra året.”
Dennis tror vidare att både Jeremejeff och Holländer kan slå igenom i år, med en liten gardering; ”Jag har inte sett de nya spelarna sedan jag lämnade”.
Och, när det handlar om de nya ungtupparna och vad som är viktigt för dem under året fyller han på med; ”Att de tar för sig direkt och visar framfötterna. Finns inget att vänta på längre utan det är full gas från start. Det gör de säkert också med all säkerhet.”

Janne är också inne på vår andra unga, kommande, stjärna. Med garanti om kommande stordåd; ”Jag har sett en del träningsmatcher och tycker att Filip Holländer ser spännande ut. Han kommer bli bra sen är frågan om han blir det redan i år.” Rapporterna har ju talat ett tydligt språk i fallet Holländer. Sedan skall han ju lyckas konkurrera ut antingen ’Lillström’ eller Seb på innermittfältet. Med det som klara fakta är jag benägen att hålla med Janne. Får han spela finns alla förutsättningar för att vi får två unga kelgrisar på innermittfältet. Med en ilsk Seb att skicka in från bänken, känns inte som att den gubben skulle acceptera att bli bänkad. Men, samtidigt att han skulle ta det på rätt sätt. Genom att strida än hårdare för att återta sin plats på mitten.

Janne bjuder sedan på en aspekt kring en av våra mest intressanta spelare, som jag själv inte reflekterat över. Fick de orden som ett knä i pungtrakten; ”Jacob Lindström ska bli intressant följa. Förra året kom han från ingenstans och var fantastiskt bra. Nu har han ganska stora förväntningar på sig och frågan är om han klarar pressen. Kommer han spela ett spel han inte klarar av, precis som Wernbloom gjorde andra året? Nyckeln tror jag är att spela enkelt och inte krångla till det.”

Det är ju precis det som gäller! Spela enkelt och tro på att det är nyckeln till att fortsätta utvecklas. Wernbloom hade ett svårt andra år. Att det sedan svider i ett ÖIS-hjärta att just en randig som huserat på andra sidan Delsjön är kanske ett nödvändigt ont?!? Jag kan, nämligen, i nuläget inte pricka in någon direkt referens från våra egna led.
Björn Söderbergh gav oss två inriktningar, en som överraskade – glatt! Och, en som var ganska väntad. Jag föreställer mig att en klar majoritet av oss, kanske större majoritet än envåldshärskare vinner sina val med, ser fram emot tuffa närkamper och trolleri från en och samma yngling:
”Jakob Lindström. Liten till växten men fruktansvärt mycket fotboll i sig. En riktig lirare som kan slå dom där härliga genomskärningarna och one-touch passningarna till våra forwards. Ung och lovande som kommer bli tongivande i år.”
Hans andra alternativ kallar han själv för ett ’tråkigt svar': ”Hans Prytz. Efter alla tränarbyten känner man faktiskt för första gången länge en ganska stor trygghet på tränarsidan – han har inlett lovande!” Ja, Hasse och ’Nacka’ har fått fason på en hel del under försäsongen. Att det dessutom finns ett guldskimmer över Hasse är inte fel! Det är verkligen något som behövs på ledarsidan, inte enbart på planen.

Och, en ledare som finns med idag är just ’Nacka’. Som, bland annat, fick frågan; ”Vad lockar mest med att jobba i en anrik klubb som är långt från strålkastarljuset?” Svaret gav mig sköna rysningar och aningar om en engagerad herre med god smak; ”Jag ser inte riktigt ÖIS som en anrik klubb långt från strålkastarljuset. Jag ser ÖIS som ÖIS, min fostrare och den enda klubb jag har representerat som tränare. Vad som lockar mest är känslan för klubben.”
’Nacka’, du har redan där vunnit en massa hjärtan och sinnen med god smak i livet!

På tal om smak. Musikmässigt var jag nyfiken på om Hasse och ’Nacka’ matchade varandra. Hasse har viss böjning för britpop och kan bli en härlig, framtida balansbräda för de musikonanerande sportjournalister som florerar i media. De som ser Peter G i Häcken som en slags musikguru, den ende med koll på läget. Dessa journalister är bara att gratulera, utöver Hasse får ni ’Nacka’. Det vill säga en till, lite happy hour! Då jag är musikintresserad tänkte jag beröra ämnet och intresset. Framförallt eftersom det handlar om två underhållningsformer. Frågan vart dock, smått, banalt ställd….nästintill gränsfall till gammal ’Okejnivå’.

”Vem har hårdast musiksmak av dig och Hasse?”;
”Vi har inte riktigt jämfört. Hasse gillar mer musik än jag. Det jag gillar brukar även Hasse gilla. Men, jag gillar inte allt han gillar.” Jag behövde nysta upp det en smula och fick sedan fram; ”Det stämmer att Hasse gillar brittisk pop och vi väl ganska lika. Vi har även hittat svensk punk från 80-talet, inte minst från Gbg, som gemensam nämnare. Det jag tror skiljer oss åt är att han, inte jag, drar lite åt klassisk gubbrock. Medans jag, inte han, drar åt indiepop. Detta är dock inte utrett med och förankrat hos Hasse. Så ta det med en nypa salt.”

När jag sedan gick in på mer klassisk mark, det yrkesmässiga ville jag ge oss alla en bild av vad vi skall titta efter när det gäller ’Nackas’ arbete vid sidan av planen, under match; ”Mitt arbete är nog ganska osynligt för den som står på avstånd och ser på. Jag vet inte om det finns så mycket att titta efter. Vid match är min uppgift att ganska tidigt få grepp om hur våra motståndare ställer upp. Hur de agerar och vill agera. Därpå följer en snabb analys av dem, vilken jag förmedlar till Hasse. Som i sin tur håller sitt fokus på hur vi själva sköter oss. Därefter tar vi ställning till om motståndaranalysen ger oss anledning att ändra vårt eget spel. Vidare under matchen handlar det främst om analys av vad som försiggår på banan. Hur vi genomför vår matchplan. Vad vi lyckas med, vad motståndarna lyckas med, hur vi kan utnyttja deras svagheter, osv. Dessutom förbereder jag avbytare på uppgifter vid fasta situationer. Och även om de behöver speciella instruktioner kopplade till matchbilden.”

När det gäller Robin, dök det upp guldkorn när det handlade om vad han kommer att sakna mest med Dennis, respektive Valter. Jag hade, någonstans inombords, hoppats på att få deras galna klacksparkar som svar. Men, icke! Hej, vad jag gick bet på den; ”Valter = Utbrotten på brasilanska (portugisiska!?) haha. Dennis= Den goa göteborgsdialekten i omklädningsrummet.”
Kan faktiskt erkänna mig kluvet okunnig i språkfrågan. Men, det finns ju helt klart en relativt egen version av portugisiska i det brasilianska språket. Dock, bara en Valter!

Robin är dessutom väldigt på det klara med vad han själv behöver göra för att bli en starkare spelare; ”Det är väl min första touch och tillslagsteknik med båda fötterna. Det blir viktigare och viktigare för mittbackar att kunna hantera teknik med bra passningsspel så jag kommer att försöka förbättra de två detaljerna.” Och, med tanke på att Robin är en notorisk målskytt av rang tryckte jag in en fråga om hans målskytte under det kommande året; ”Hmm.. Brukar inte sätta upp några personliga mål för målskyttet direkt. Är nöjd om laget håller tätt bakåt, så får gärna någon annan göra målen. Men, om jag måste svara. Då får det väl bli att dubbla min målskörd från 2010 då jag gjorde 3st i serie och cupspel.”  Han avslutade sitt svar med ett leende….Leinar får alltså se sig hotad som främste back i skytteligan.

Samtalet styrs in på just säsongen, på det som är en realistisk målsättning och det som krävs.                                                    Björn dyker in snabbt med; ”Kontinuitet. Att nyckelspelarna i varje lagdel får vara så friska som möjligt. Att vi undviker nödlösningar med fel spelare på fel positioner. Och, typ, Leinar som straffläggare.”Det sistnämnda åtföljt av ett leende. Jag som har koll på samtliga svar, jag som sitter manus och facit vet att det skulle innebära att Leinar får näta på annat sätt för att hålla Robin bakom sig i skytteligan. Björn bjuder också in ’vanligt folk’ till matcherna med att klargöra det uppenbara; ”Enkelt, vi kommer nämligen vinna varje match. Inga tråkiga 0-0 matcher här inte. Dessutom, de får chansen att se morgondagens stjärnor i talangstadiet, många av dom från Göteborg.” Nästintill perverst logiskt! ”Utöver det får de se tifo’n som garanterat matchar de bästa i superettan. Kanske inte allsvensk klass, men lätt toppklass i superettan.”
Åh, bajen…ni skall få se vad vi har att bjuda på under året! Och, med den klubben som är självutnämnda tifokungar i Sverige drar jag slutsatsen att vi kommer att prestera på absolut elitnivå!

Vi ramlar glatt in på resultat den kommande säsongen och Dennis har det hela klart för sig gällande målsättingen; ”Det är ju såklart att vinna serien. Öis skall inte vara i Div 1. Hade vi fått en bättre start förra året så hade vi lyckats redan då. Men, det var ju kaos i föreningen med byte av tränare två gånger på försäsongen. Och det var ju minst sagt inte den bästa uppladdningen. Nu har dom haft en trygg och stabil försäsong och har ett bra lag så att jag hoppas verkligen att dom tar steget upp till Superettan.” Dennis fortsätter med att svara på en fråga om det finns paralleller att dra med årets satsning till den som gjordes inför 2008; ”Oj, det vet jag inte. Det värvades ju ganska så friskt 2008. Vet inte hur många nya spelare vi var. Men, det måste varit något slags rekord. Att vi lyckades med att gå upp med så mycket nytt folk. Och, så olika karaktärer och dessutom få allt att stämma, det var magi.” Det ironiska är att vi på läktarplats oftast såg det som att det var karaktären i truppen som gav oss segern i slutändan. Det i kombination med vissa spelares förmåga att skapa magi.
Janne som var delaktig 2008 och det kaosartade året 2007 svarade; ”Lite grand faktiskt utan att veta. Man har tagit in spelare som inte är så etablerade. Men, som verkar vara bra lagspelare. Och, det var precis vad laget 2008 innehöll.”
Robin avslutar ämnet med att säga; ”Jag vet inte riktigt om det är likadant, det kanske det är? Har inte tänkt på det faktiskt. Men det är ju en bra mix med rutin och många unga talanger.”

Janne avslutar sessionen vid bordet med ett stycke mirakelkur i konsten att vinna; ”För att vara säker på att gå upp, eller, vinna serien skulle man åkt till Holland på träningsläger. Vi gjorde det 2008 och det gjorde också laget som vann SM 1985.”


'Riddarna kring det runda bordet, del II.' have 3 comments

  1. 8 april, 2012 @ 21:57 PriMax_ÖIS

    Måste hålla med Björn om Prytz. Knappt hört ett kritiskt ord om honom ännu (sen han började sitt jobb, jag vet att några var tveksamma när han presenterades) och jag uppskattar verkligen hans öppenhet mot oss supportrar. I vintras gick han fram till de tappra som tagit sig upp till gården och diskuterade gärna ”silly”-rykten. Jag hoppas han tar fram kostymen till matcherna också ;)

    Svara

    • 8 april, 2012 @ 22:52 Felix Jonsson

      Kostymen kommer åka fram till premiären, det har han lovat. Den var ju framme redan borta mot Norrby och det såg lovande ut. Han klär i kostym den gode Prytz.

    • 10 april, 2012 @ 20:56 Polaren Per

      +1 Känns som Prytz är precis vad vi behöver just nu.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se