Mållöst mot GIF Sundsvall

Det blev för ÖIS inga mål framåt mot GIF Sundsvall i dag, men väl ytterligare en poäng att addera till den totala poängskörden som nu uppnår åtta inspelade efter sju omgångar och en tiondeplats i en för tillfället haltande tabell.

Kanske att man hade hoppats på en lite bättre utdelning och placering tabellmässigt, men det är å andra sidan ingen hemlighet att ÖIS kommer få kriga för sina poäng varenda gång det vankas match. Det må finnas ”experter” som bara såg AIK-matchen och som därefter haussade laget något enormt som verkligen trodde att ÖIS var ett lag för toppstriden, men för oss som följer laget vecka efter vecka kommer inte nedre halvan-placeringen som någon överraskning. Det kommer krävas ett fullständigt arbete varje omgång för att ÖIS skall spela Superettan 2014. Det vet vi, det vet tränarstaben och det vet spelarna.

Man måste dessutom säga att man får vara nöjd med att kryssa mot GIF Sundsvall. Det är bara att jämföra laguppställningarna för att förstå att GIF Sundsvall i grunden har ett betydligt bättre, jämnare och mer kvalitativt lagbygge. Baksmällan var tung i de två första omgångarna där GIF Sundsvall förlorade med 0-3 gånger två, men sedan tog de tag i sig själva, ryckte upp sig och återgick till den nivå som GIF Sundsvall har ett lag för att spela på.

Inför dagens match hade Giffarna inte släppt in ett enda mål på fyra matcher. Och då ÖIS, som bekant, å sin sida inte ens hade gjort något mål sedan vinsten mot Landskrona BoIS i den fjärde omgången så går det inte att hänga alltför stor läpp över att målen uteblev även i eftermiddags. I en perfekt värld hade ÖIS satt åtminstone ett mål – det tjänade vi möjligtvis ihop till – men när man möter ett lag som GIF Sundsvall så syns det ganska så tydligt att ÖIS får det tufft. Lagen ligger inte riktigt på samma nivå spelmässigt. Det blir mycket försvarsspel följt av chansbollar, och desto mindre organiserat anfallsspel. I dag var det knappt någonting sådant alls från ÖIS sida.

Framför allt grundlade GIF Sundsvall sitt offensiva spel på sin högerkant i den första halvleken. Tillsammans med ytterbacken Eric Larsson tråcklade sig den före detta Hammarbyaren Simon Helg fram till både skott- och inläggslägen flera gånger om.  Med finurliga instick bakom Hannes Sahlin kunde de skapa oreda inne i ÖIS straffområde efter att bollet slagits dit. Farligt blev det, flera gånger om, men med lite tur blandat med Sundsvallsk oskärpa hamnade bollen aldrig bakom Peter Abrahamsson.

Inte heller hamnade bollen bakom Peter Abrahamsson i den 13:e matchminuten, men väl i en av hans stolpar. Via en vacker djupledsboll löpte sig Daniel Sliper fri mot Abrahamsson varpå han sköt mot det bortre hörnet. Bollen passerade Abrahamsson i målet, men oturen grinade GIF Sundsvall i ansiktet när skottet tog i stolpen och ut. Vad som sedan följde var en returtagning av ”skyttekungen” Johan Eklund men symboliskt för hela matchen var avslutet bedrövligt och landade någonstans på den 22:a bänkraden.

ÖIS klart bästa chans, och kanske enda också egentligen, kom när matchuret just passerat halvtimmen. Efter en djupledsboll slagen av Hannes Sahlin någonstans runt mittplan snodde Emil Karlsson åt sig bollen långt ned i planen. Istället för att slå bollen mot Oskar Wallén som störtade in centralt så vek Karlsson snett bakåt och tog sig därför någon meter förbi sin försvarare. I det läget fanns det väl egentligen inga större ytor att skjuta bollen på, men han sökte det bortre hörnet vilket var det enda rätta. Bollen var dock mer hård än välplacerad och således kunde Oscar Berglund i GIF-målet styra bollen över ribban.

Några minuter senare nådde Sebastian Ohlsson högst på ett inlägg slaget av Johan Lundgren men både inlägget och nicken hade för låg fart vilket förhindrade det hela från att bli någon rejäl farlighet även om nicken trots allt hade kunnat leta sig in om inte en av försvararna agerat räddande ängel någon meter utanför mållinjen och rensat undan bollen.

Men mer än några anfallsräder då och då hade inte ÖIS i dag. GIF Sundsvall var hetare på det centrala mittfältet vilket gjorde att Ari Skúlason kunde lägga upp offensiven på ett ganska så behagligt sätt. Och vore det inte för att avsluten höll Superettanklass – det vill säga var genomgående tämligen usla – så hade bortalaget förmodligen satt åtminstone ett mål i första halvlek.

Även om Hans Prytz troligtvis sade ett och annat väl valt ord i halvtidsvilan blev det ingen större förändring vad gäller spelet på plan i den andra halvleken. Ett självförtroendefyllt GIF Sundsvall var väl helt enkelt en på tok för hård nöt att knäcka för detta ÖIS. De har visat många lag vad de går för genom att ha öst in mål det senaste och med det i färskt minne var det kanske inte alltför konstigt att ÖIS hade det genomgående jobbigt. Upprätthåller man det spel man nu har fått igång (och om Franzén och Cedergren kan få dem att slipa på avsluten) anser jag chansen tämligen stor att GIF Sundsvall är med och tampas om topp tre-placeringarna vid slutet av säsongen.

Vid flera tillfällen under den andra halvleken tappade ÖIS bollen i offensivt känsliga lägen vilket öppnade upp banor för GIF Sundsvall att slå om på. Inbytte Pa Dibba hade några löpdueller med Azulay samt Leinar utan att riktigt komma loss och vid ett tillfälle var Sahlin tvungen att ta till en ojustehet för att gottgöra sitt eget misstag högt upp på offensiv planhalva. Det gula kortet kom rättfärdigt upp ur Daradics bröstficka – men den efterföljande frisparken hamnade rakt i Abrahamssons famn. Som så många gånger förr.

Istället kom Sundsvalls absolut bästa chans att sätta dit 0-1 mitt upp i ÖIS bästa period av matchen. Några minuter efter att Filip Holländer avlöst Jakob Lindström på mittfältet fick ÖIS äntligen pusta ut med lite bolltrillande uppe i banan. Christofer Bengtsson hade några långa inkast mot Giffarnas straffområde där ÖIS förgäves försökte få till någon farlighet – men mitt i detta vände GIF Sundsvall och fixade en hörna efter att Hannes Sahlin blockerat ett inlägg. Då ÖIS misslyckades med att skalla undan hörnan damp bollen ned hos gästernas Daniel Sliper som försökte sig på en cykelspark. Träffen blev relativt lyckad men i vägen för bollen stod Jacob Ericsson vid den bortre stolpen.

När matchklockan tickat upp över 94 minuters spel vann ÖIS ett inkast till vänster. Det tog Sahlin hand om och i GIF Sundsvalls straffområde kryllade det av både blåa och röda spelare. En bit därifrån smög Johan Lundgren runt och det var just framför honom som bollen hamnade. Ungefär från samma position varifrån han sköt sitt volleyskott mot GAIS drog han till. Träffen blev dock allt annat än lyckad och sekunden senare blåste Robert Daradic av. Matchen slutade alltså 0-0 och således delade ÖIS och GIF Sundsvall på kvällens poäng. Någonting som ÖIS bör vara mest tillfredsställda med.


'Mållöst mot GIF Sundsvall' have 8 comments

  1. 18 maj, 2013 @ 20:51 Mats

    1p får vi vara nöjda med.
    Några få med mer än godkänt; Lundgren, Leinar och Azulay.
    Med obefintligt genombrottsspel från kanterna så blir vi lättlästa.
    Saknade tidiga inlägg som Emil kunde få löpa loss på.
    Oskar känns för tillfället som en sista kvarten spelare, alltför trög.

    Svara

  2. 18 maj, 2013 @ 21:31 Nikhee

    1 poäng mot Sundsvall är helt okey. Vad som däremot oroar är att vi har så extremt svårt att skapa målchanser och göra mål. 5 av 7 matcher i serien har vi gått mållösa ifrån och inget mål på de senaste 4 inkl. Dif….

    Svara

  3. 19 maj, 2013 @ 00:43 Oskar S

    Att inte Lundgren faller ihop av allt springande e fan helt jävla otroligt. Hade alla löpt lika mycket hade vi med lätthet spelat bra mycket bättre.
    Han tillsammans med Azulay anser jag vara de klart bästa spelarna på planen idag!

    Svara

    • 19 maj, 2013 @ 09:07 Christian Börjesson

      Jag kan köpa att Lundgren löpte otroligt mycket, förmodligen mest av alla Öisare och kanske mest på hela plan. Men mer än så? Jag var, precis som mot Södra, lite besviken på hans spelmässiga insats. Tycker inte att han kommer igång riktigt (vilket igår hade att göra med Sundsvalls starka mittfält).

      Det känns som att man borde kunna kräma ur mer från hans kropp. Ett något sämre Varbergs BoIS kanske kan passa bra?

    • 19 maj, 2013 @ 16:00 Oskar S

      Håller med dig lite. Men tycker ändå att hade alla spelarna löpt lika mycket som Lundgren så kommer bollarna lättare också. Mer luckor skapar fler chanser att slå bollarna på och gör det hela mycket lättare för alla spelarna i laget.

      Tror matchen mot Varberg kan bli riktigt bra! Synd att man är tvungen att jobba i Stockholm och missar den bara.

  4. 19 maj, 2013 @ 01:04 Axel

    Först och främst skall ÖIS vara nöjda med 1p mot ett förväntat topplag med många duktiga spelare med allsvensk klass!
    Dock lite saker dom måste slipa på… Spelet är alldeles för enformigt, en tjongboll som Wallén skall skarva och Emil springer i djupet, motståndar försvaret är med på det hela tiden. I övrigt ser Wallén trög ut och jag ser ingen riktig blick i spelet från honom, såg särskillt en sekvens idag när han får bollen felvänd i kontringsläge och Emil gick i djupet så har han inte tittat upp innan han tar emot bollen utan han vänder om och tittar upp efteråt – vilket gjorde att Alander enkelt kunde ta klivet upp och bryta.

    Azulay gör en kanonmatch, kanske sin bästa i Öis tröjan och visar hur viktigt det är att ha en ”spelande” mittback när han till och med snurrar upp Sundsvalls anfallare vid något tillfälle. Han skall inte vara vänsterback!!
    Hannes Sahlin hade en jobbig dag på jobbet med Helg på sin kant, men jag skulle vilja ge Jocke Hall en chans, han är kvickare och kan nog komma runt lättare. För som det är nu så övertygar Hannes absolut inte.
    Skulle vilja se att yttermittfältarna tar ett steg högre upp och försöker komma runt för som det är nu så blir Emil och Wallén ofta väldigt ensamma.
    Men som stolt Öisare kan jag konstatera att det blir bara bättre och bättre för varje match som går, bättre spel och roligare att titta på.
    Mot Varberg och tre poäng!

    Svara

  5. 19 maj, 2013 @ 15:27 Magnus

    Något som saknas i dagens ÖIS är förmågan att slå krossbollar. Varje gång vi vill byta sida så går bollen via hela backlinjen.
    Vid ett flertal tillfällen i matchen igår, men även i övriga matcher, så står ytterback/yttermitfältare med bollen, och yttern på motsatt sida har all plats i värden att avancera. Men istället för en öppnande kross rullas bollen tillbaka till mittback, som i sin tur rullar ut på ytterback. Och motståndet hinner flytta efter.
    Saknas kvalitén eller är det en medveten strategi?!
    I så fall, varför?!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se