Oskar Wallén inför derbyt: ”Vi vet vad som krävs”

Att Oskar Wallén var en av de allra viktigaste pusselbitarna i ÖIS avancemang till Superettan i höstas är svårt att argumentera emot. Med sina 24 framträdanden var han en av dem som spelade mest konsekvent i det lag som slog alla poängrekord i landets tredje högsta division. Över 26 matcher mäktade ÖIS med att producera 61 mål framåt och för 13 av dem stod Oskar Wallén som registrerad målskytt i matchprotokollet. Utöver det agerade han framspelare vid fyra tillfällen vilket ger oss ekvationen att han var ytterst delaktig i drygt 28 procent av ÖIS totala målskörd. Det är inte att leka med!

Det fortsatte med mål redan i Svenska Cupens första omgång där ÖIS efter en gastkramande historia tog sig i kragen och slog IFK Falköping med 3-1, och på den vägen har det varit. Mot AIK klev han fram gånger två och skickade hem Andreas Alm och hans mannar med svansen mellan benen – och i kvartsfinalen var det Oskar Wallén som stiligt skarvade in matchens enda mål mot Falkenbergs FF vilket sedermera renderade i en semifinal på Stockholms Stadion. Man kan lite slarvigt säga att det är Oskar Wallén som är den absolut största orsaken till att ÖIS så sent som i onsdags stegade ut för att möta Djurgårdens IF i kampen om en finalplats på Friends Arena. Utan hans formidabla och oerhört viktiga mål i kritiska lägen hade ÖIS resa stannat vid ”ett gott försök att rå på de allsvenska jättarna”.

Men inte ens framgångsskaparen själv hade kunnat tro på att resan skulle hållas i liv fram till en snöplig 1-0-förlust mot Djurgårdens IF, endast 90 minuter fotboll från en match om Europaspel på nationalarenan i Solna. Istället var tanken inledningsvis att ta chansen att anta tuffa motståndare inför den stundande Superettansäsongen.

– På papperet var det den svåraste gruppen vi kunde hamna i. Men vi tog varje match för vad det var och gick självklart in för att vinna alla matcher, men framför allt för att få tre bra tävlingsmatcher under försäsongen. Klart att det är överraskande att ett nyligen uppflyttat Division Ett-lag slår ut tre allsvenska lag, så det var mer än vad man hade hoppats på.

Det tog slut i onsdags, men trots allt en väl genomförd match.

– Det får man säga. Klart att det är surt att förlora, speciellt när vi kände att vi var så pass nära, men vi gjorde en bra insats och måste vara nöjda över den. Det känns ändå helt OK.

Av tonen att döma hade han önskat lite mer av sig själv när chansen till att nå en final på Friends Arena faktiskt var inom rimligt avstånd, men med lite perspektiv på saker och ting är han inte alltför besviken över sig själv och sin egen insats.

– Lite av och till. Jag fick inte fast bollen lika bra som jag fick mot Landskrona. Det var mycket kämpa och löpa men jag tycker väl att det var en godkänd insats.

Om Oskar Walléns resa i Svenska Cupen skapade eko i fotbollssverige efter att ha visat upp sin vassaste sida på bästa sändningstid i Sveriges Television den där marskvällen så var inledningen av Superettan en aning mer tillbakadragen och avvaktande. Likväl som för hela laget låste det sig å det grövsta när det vankades hemmapremiär mot Falkenbergs FF, laget Wallén själv skjutit ur Svenska Cupen i en inomhushall i Växjö bara veckan tidigare, och när Wallén tar ton för att analysera orsakerna till varför det såg ut som det gjorde så är det som ord som tyngda axlar, presspel när motståndaren har bollen och det egna spelet som avlägsnas från hans läppar.

– Som många vet började vi svagt både mot Falkenberg och Assyriska där vi inte fick igång det spel och den press som vi önskar. Men självklart är det två duktiga lag, det ser man om man tittar på tabellen. Därefter kom hemmamatchen mot Brage och vi kom ut med en högre press och vi jobbade som ett lag. Möjligen var det inte den roligaste matchen att se på, men det var ett bra resultat i alla fall.

Vad är det som gör att det ser så dåligt ut mot Falkenbergs FF?

– Jag har inget riktigt bra svar på det. Men självklart är det mer nerver när serien drar igång. Dessutom gjorde vi inte det jobb som behövs i den här serien. Men det vet vi och det har vi justerat på ett bra sätt.

Var det ett spelmässigt framsteg mot Assyriska trots mardrömsstarten?

– Det var väl i stort sett på botten mot Falkenberg, så det tycker jag att det var. Det kunde bara bli bättre och spelmässigt gjorde vi en bra match. De två tidiga målen var en djävla smäll på käften, men allt som allt var det en klart bättre prestation även om vi vet att det behövs mer för att kunna slå de lagen.

En inte alltför vild gissning är att det lossade både en och två tunga stenar från spelarnas axlar när man lyckades vinna mot IK Brage i den tredje omgången. Snacka om lättnad. Christofer Bengtsson beskrev segern som värd mer än tre poäng i och med dess betydelse varpå laget därefter reste ned till landets sydligare delar och vann med 4-2 efter en stundtals briljant uppvisning av kontringsfotboll. Landskronas tränare Jörgen Pettersson liknade sitt lags spel med ett dåligt kosläpp efter matchen, ett kosläpp som ÖIS inte var sena med att utnyttja.

– Mot Landskrona gör vi en riktigt bra första halvlek. Vi genomför ett stenhårt jobb i försvaret och har bra kvalitet i den sista tredjedelen av planen där vi får utdelning på våra chanser. Just före halvtid får de sin reducering vilket ger en annan känsla än om vi hade haft 3-0. I början av andra får de ännu ett mål efter en ruggig frispark, men vi kämpar på bra och gör en bra match rakt igenom även det stundtals blir lite halvnervöst. Allt som allt en bra insats och så fick Emil dundra in det där målet i slutskedet.

Härnäst väntar, enligt Oskar Wallén, säsongens roligaste match. I skrivande stund har ÖIS sålt över 5000 förköpsbiljetter och man förväntas landa på ytterligare några tusen åskådare när bollen väl sparkas igång på Gamla Ullevi klockan 19:20 på måndag kväll. Och trots att Oskar själv anser sig ha ganska så dålig koll på sin kommande motståndare har han segerreceptet klart. Hemligheter finns det inga, utan det är ett stenhårt jobb som gäller.

Derby smakar gott, antar jag.

– Ruskigt skoj. För mig är det årets match även om det är tidigt på säsongen. Vi har en bra känsla.

Har du sett något av GAIS hittills?

– Deras premiär såg jag stora delar av, men jag har inte sett en hel match. Jag har inte jättebra koll på dem, men vi vet vad som krävs av oss för att nå ett bra resultat.

Och vad är det?

– En väldig kämpainsats av laget. Jag sade det innan: vi vet vad som krävs för att kunna slå lagen i Superettan. Det är ett hårt jobb som gäller samtidigt som det skall klaffa i anfallsspelet. Där har du vad som krävs för att slå GAIS.


'Oskar Wallén inför derbyt: ”Vi vet vad som krävs”' have 7 comments

  1. 4 maj, 2013 @ 00:05 Sushiman

    Nu vet jag inte hur realistiskt det är att vi når några såpass höga siffror, men varför är antalet tillgängliga biljetter bara 12000?

    Svara

    • 4 maj, 2013 @ 10:23 Sektion LM

      Hela Norra Stå är avstängd, liksom nedre Södra Stå. Jag antar att ÖIS helt enkelt inte hyr de delarna.

  2. 5 maj, 2013 @ 09:44 Jowass

    Man får hoppas att siffrorna inte inkluderar oss som har årskort, i så fall så är det inte så illa som först kan tyckas.
    Med dessa och normal tillströmning på matchdag med fint väder bör vi ”lätt” komma över 10000.
    Ses imorn!

    Svara

    • 5 maj, 2013 @ 10:44 Jonathan Larsson

      Siffrorna inkluderar, såvitt jag vet, även oss som har årskort.

    • 5 maj, 2013 @ 10:50 Christian Börjesson

      Ja, det inkluderar alla sorters biljetter. Årskort, sponsor- och partnersbiljetter.

  3. 5 maj, 2013 @ 12:14 bukowski

    Så, då var det mailat till GP om deras totala ointresse för derbyt!
    var är alla införtexter,gamla derbyprofiler,kändisar tippar osv. frågade jag GP
    BARA blow-it relaterat skit,det här åt farnerud igår,sobralenses toavanor och annat spännade,det är nästan på den nivån numera!?

    Svara

    • 5 maj, 2013 @ 12:27 Anonym

      Bra, hoppas fler skriver. Deras nonchalans av oss och favorisering av Ifk har gått för långt.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se