Marcus Lantz: ”Vi uppträder inte som ett lag”

Vi pratade med Marcus Lantz efter 1-3 mot Utsikten på Ruddalen.

Din syn på matchen?

– Klart man är besviken. Vi har 1-0, men sedan bjuder vi på två mål och i toppmatcher har man inte råd med det. Efter det kommer vi inte riktigt tillbaka, vi uppträder inte som ett lag, viker ner oss och har ingen som leder laget Utsikten käkar upp oss i första, de är som män medan vi är som ett pojklag. Som sagt, jag är besviken, men det har jag talat om hela året; att vi behöver karraktärsspelare. I andra kommer George in och visar att han är en ledare, han är tuff med en armbåge här och där.

Vad är det som saknas?

– Våga vara med och delta när det gäller! Vi hade ingen som ville göra det, ingen på mittfältet gick ner och hämtade bollen. Det var mer ”jag vill inte ha den , jag vill inte vara med, se till så att jag inte får bollen”. Vi behöver lite mer kaxighet, ut med bröstet och vilja synas, det är det jag saknar. Att man går ner och hämtar bollen, att man visar att bestämmar, vill fördela spelet. Det har vi ingen som gör idag och det har varit ett problem en lång tid.

Hur ska du det lösa det?

– Det beror på vad man har för spelare och karraktärer i ett lag, som man får leta efter och kommer att leta efter. Nu får vi försöka komma tillbaka till ett spel där vi kan vinna matcher och börja prestera igen.

Det blir alltså förändringar till nästa säsong?

– Jag vet vad jag letar efter, folk som ska in, absolut. Utsikten vinner alla närkamper, allting, men det blir skillnad när George kommer in. Det är ett bekymmer såklart.

Hur tungt är det just nu?

– Som prestationen är idag, så är man väldigt besviken. När man går in till en seriefinal, så hade jag hoppats att man skulle prestera, men det är bland det sämre vi gjort på hela året. Det är möjligt att det är mentalt, att man känner ängslan och ångest. I första hade jag inget gäng som ville vara med och synas, då blir det tufft.

Vad säger du avslutningen av Söderettan?

– Vi går för 4 vinster och hoppas att det räcker, men nu har vi inte saken i egna händer längre. Med det spelet vi har idag, så vinner vi nte 4 matcher utan vi måste ha en helt annan prestation.

Är du rädd för att en kvalmatch kan se ut på det här sättet också?

– Vi jobbar med det och pratar mycket mentalt, men jag hade förväntat mig mer idag. För mig är det det roligaste som finns att få spela en seriefinal inför mycket publik, att visa upp hur bra man är, så det här förvånar mig


'Marcus Lantz: ”Vi uppträder inte som ett lag”' have 38 comments

  1. 4 oktober, 2014 @ 23:24 Nikh

    Nu har Lantz snart hållt på i 1,5 säsong och han har möjligtvis en karaktärsspelare….Bra jobbat Öis!!! Förra året var de för dåligt tränade…

    Helt omöjligt att vinna ett kval med ett gäng flickor…

    Svara

    • 9 oktober, 2014 @ 16:17 Stewart Mcmanus

      Lantz är bra som tränare men mot Utsikten valde han helt fel uppställning. Det är även något lurt varför spelare som Hedman och Rosén är i frysboxen (nu blev han ju skadad men innan dess) men jag hade valt följande manskap i matchen mot kiken:
      Hagman –
      Jacob Sahlin LEINAR Robin –
      André Lindström HEDMAN Paulsson
      Sebastian –
      Strinäs

      Det var rätt att inte starta med George tycker jag då han inte hade orkat 90 minuter. Däremot hade de lite resligare herrarna Leinar och Hedman betytt mycket från start. Hedman har även förmågan att hålla lite i bollen och göra finurliga instick till forwards. Lindström bidrar med alldeles för lite offensivt. För övrigt tycker jag (tyvärr) att Robin har gått ner sig på slutet, han är fortfarande säsongens utropstecken men i lördags var det inte bra och inte matcherna dessförinnan heller. Kom igen nu ÖIS!!!

  2. 5 oktober, 2014 @ 07:35 Kommittén för Statssäkerhet

    Går vi inte upp ska Lantz bort…

    Svara

    • 9 oktober, 2014 @ 15:20 Voldemort

      Det ska han inte alls. Bara fjanterier att byta tränare igen. Lantz har en gedigen fotbollskunskap och har börjat sätta sina idéer som innebär att grabbarna börjar SPELA fotboll igen. Precis det signum Öis alltid stått för. Låt han fortsätta sitt goda arbete och etablera sin idé. En jävla plattmatch skall väl inte leda till något drastiskt? Då tycker jag spelarna som var på plan skall titta sig i spegeln och rannsaka sig i frågan om man kunde taggat till lite och gjort prestationen bättre? För det var fanimig under all kritik.

    • 14 oktober, 2014 @ 19:28 ÖIS

      Vad säger du om valet av korta mittbackar mot Utsikten? Bra exempel på hans ”goda arbete”..

  3. 5 oktober, 2014 @ 10:38 skottfint

    Märkligt att han lägger all skuld på spelarna.
    Efter nästan en hel säsong så har Lantz inte lyckats utveckla någon spelare (möjligen Jacob) med de egenskaper han själv efterlyser. Jag tycker inte han behöver avgå men lite självkritik kanske vore på sin plats.

    Svara

    • 5 oktober, 2014 @ 11:22 Nikh

      +1

      Japp, ett underbetyg åt honom själv.

  4. 5 oktober, 2014 @ 12:24 MJ

    Gårdagens laguttagningen var eran och skär harakiri.

    Hade Bratt varit Cannavaro hade jag köpt det men ställa upp med de kortaste vi har mot dessa fyrtorn är ju så långt från förberedelser av motstånd som man kan komma.

    Svara

    • 5 oktober, 2014 @ 20:33 Mr 100%

      Var väl Inte direkt Bratts fel att Öis fick stryk

    • 6 oktober, 2014 @ 08:23 Superettan

      Håller med skottfint. Det var inte Bratts fel, det var Lantz som tar ut två korta och relativt små mittbackar mot stora tunga Kikenspelare. De två första målen var direkt följd av flera förlorade höjddueller. Leinar hade verkligen kunnat göra skillnad där.

  5. 5 oktober, 2014 @ 12:52 Vergilius

    Hur kan man prata om nyförvärv till nästa år när laget har fyra(eller sex) måstematcher kvar?
    Lantz har gått in i serien med bäst trupp och endast fått laget att prestera på topp i ett fåtal matcher. Liiite får han allt lägga på sig själv. Att laget är mentalt vekt och saknar ledarskap är sant, men visst är en av tränarens viktigaste uppgifter just den mentala biten? Få laget att tro på det de gör.

    Svara

    • 5 oktober, 2014 @ 13:09 Gabriel

      Jajemen.

    • 5 oktober, 2014 @ 13:16 Nikh

      Helt rätt. En stor och viktig del i en tränares uppdrag. Att han inte lyckats bättre med den biten är riktigt dåligt.

  6. 5 oktober, 2014 @ 16:25 Felix

    Gott Lantz.Kul o höra dig.

    Svara

    • 5 oktober, 2014 @ 16:38 Anonym

      Måste du alltid slicka alla i rören? Lantz och Kent har gjort ett uruselt jobb.

    • 6 oktober, 2014 @ 09:57 Felix

      Vadå jag? Var ironisk, givetvis inte lätt och förstå ironi på nätet. Tycker Lantz har en bra idé om att spela bollen längst marken med mycket energi. Men som någon nämnde ovan, så tycker jag det är fel att klaga på truppen, när ÖIS har den bästa truppen i Söder-ettan på pappret.
      Han borde rannsaka sig själv och försöka pusha sina spelare i rätt riktning.

    • 6 oktober, 2014 @ 12:17 Nikh

      +1

    • 5 oktober, 2014 @ 18:24 Nikh

      Vad är det som är gott och kul?

    • 6 oktober, 2014 @ 09:57 Felix

      Läs kommentar ovan.

  7. 6 oktober, 2014 @ 10:48 Gerpa

    Nu får vi väl ändå hejda oss lite, eller? Lantz är kanske inte en supertränare men att lägga all skuld på honom är lite väl magstarkt? Precis som de farbröder som stod bakom mig och spydde galla matchen igenom.

    Det måste finnas lite sans och reson.

    Vi får konstatera att
    1. Fredrik saknades enormt igår. Utan att hänga ut Hagman (han är ju trots allt reservmålvakt så det är tufft att hoppa in i en sån här match) så spred han väldigt mycket osäkerhet i backlinjen. Som det stod i ngn av texterna. Inte säkert att vi hade vunnit med Fredrik i mål men vi hade i alla fall inte legat under med 3-1.

    2. Mourad som förväntades bli lagets viktigaste spelare har på 22 omgångar spelat sammanlagt ca 70 minuter?

    3. Innermittfältet är alldeles för tunt. Östling visade sig vara viktigare än man trott. Utan honom klarar vi inte av att dominera mittfältet. Måns gick också sönder.

    4. Skador och avstängingar på innerbackar. Den dåliga kontinuiteten på mittbacksparet är delvis Lantz fel men inte bara. Avstängningar och skador har bidragit rätt mycket.

    Så summerar vi där. Hur har centrallinjen fungerat i detta lag? Sådär, va? Är felet enbart Lantzs? Skulle inte tro det, va? Sen kan man alltid diskutera att man hade behövt lägga om taktiken när spelarmaterialet inte höll… Smaksak tycker jag. Laget har ändå legat i topp i stort sätt hela säsongen. Hade Östling och Mourad varit skadefria merparten av tiden så hade vi varit klara för SE nu. Det är vad jag tror för så små är marginalen.

    Jag är också besviken förstås och tycker precis som de flesta att lördagens prestation var uselt men jag tycker att man får liksom ta ett steg tillbaka och ha lite perspektiv på saker och ting.

    Nu hoppas jag att man avslutar starkt och hittar spelet om det nu skulle gå till kval.

    Svara

    • 6 oktober, 2014 @ 20:37 skottfint

      Vad jag kan se så gäller dina kommentarer säsongen som helhet och då håller jag med om det mesta. Men vi andra har kommenterat det Marcus säger i intervjun efter matchen. Och en stark avslutning vore drt bästa av allt.

    • 7 oktober, 2014 @ 11:41 Kvänum

      Bra med perspektiv. Det stämmer förstås som du säger Gerpa att allt inte var Lantz fel i lördags. Men det fanns väl ändå en del i coachningen och förberedelserna mot Utsikten som man kan fundera över?

      Lantz måste väl ändå ha känt till att Hagman är väldigt svag i luften och straffområdet (det är ju det rykte han har som målvakt) och att Utsikten har flera stora nickstarka spelare som de gång på gång kunde svepa in inlägg mot och skapa panik i vårt straffområde. Borde Leinar ha spelat istället för vårt uppseendeväckande korta mittbackspar – det var i alla fall vad alla på läktaren runt mig pratade om – ”hur kan de ha så korta spelare i backlinjen?” . Inte för att det hopplöst dåliga positionsspelet skulle blivit bättre av det, men nog hade Leinar åtminstone kunnat vinna någon av höjdduellerna? Dessutom hade han kanske kunnat bidra med lite välbehövligt ledarskap och attityd. Men som sagt: jag tycker nog att vetskapen om Hagmans svagheter i spelet utanför linjen (där jag tror han är bra) och Utsiktens styrkor i luften (som jag verkligen hoppas och tycker är rimligt att Lantz kände till) borde ha talat för Leinar i startuppställnignen i den här matchen. I många andra matcher hade Bratt/Sahlin varit att föredra, men det här var ett lag som hade en nästan övertydlig gameplan som inte passade just de två i kombination. Möjligtvis hade Janne C också lagt upp taktiken utifrån vetskapen om att det skulle bli Bratt/Sahlin och Hagman i mål – jag vet inte hur Utsikten brukar spela, men här kändes det som om de hade läst våra svagheter?

      Och om nu Lantz tycker att vårt innermittfält saknar någon sorts pondus, viktiga spelare är borta och när vi nu faktiskt hade kunnat kosta på oss att vara kyliga och spela lite mer safe – det var ju trots allt vi som hade en poäng mer: hade det inte varit bättre med en extra spelare centralt på mitten, så som vi i praktiken ofta har ställt upp? Och ska man spela med två centralt kan man fundera på om inte Ohlsson och André borde ha bytt plats.

      Men det mest underliga – om än inte avgörande i just den här matchen – måste väl ändå vara varför Stellan Carlsson får spela igen. Ja, han gjorde mål i matchen innan, men jag tror faktiskt att i stort sett alla vid det här laget har insett hur dålig han är och hur lite han bidrar. Alla andra spelare har någon tydligt god egenskap, men Stellan är bara långsam, har taskig bollbehandling, är kass i luften, viker ner sig i duellspelet, passar inte som target och är för långsam för att löpa på djupet. Vad är det han är bra på ? Jag menar att i princip alla alternativ är att föredra – och Nicos tre senaste inhopp har visat med stor övertydlighet hur mycket mer han har att erbjuda för vårt spel – helt oavsett taktik – jämfört med Stellan. Är också övertygad om att både Hedman och Frantz varit bättre alternativ – återigen oavsett taktik och uppställning – helt enkelt eftersom de båda är betydligt bättre fotbollssspelare än Stellan.

      Man kan väl slutligen också fundera på om Lantz själv har en roll i att fostra och rekrytera de karaktärer han tyckte saknades och att skapa den övertygelse och den inställning bland spelarna som han menade fattades mot Utsikten?

    • 7 oktober, 2014 @ 12:30 Truls

      Mycket bra och nyanserat inlägg. Håller med rakt igenom.

    • 7 oktober, 2014 @ 12:59 Sektion LM

      +1

    • 8 oktober, 2014 @ 19:22 Voldemort

      Jag hoppas verkligen inte de utnyttjar optionen på Stellan Carlsson. Låt hans sejour i Öis enbart bli 1-årig. Inget ont i killen eller så och jag kommer alltid stötta honom om han är på plan men; i allt övrigt så håller jag med Truls vad det gäller honom. För mig en gåta hur han kunde göra så många mål förra säsongen i Forward. Däremot så går Lukas kontrakt ut med Utsikten i år. Går vi upp så tycker jag man kan göra en trevare om att få honom tillbaka. Han är bara 23 den gode Luka och betydligt bättre än när jag såg honom senast i Öis tröjan…

    • 9 oktober, 2014 @ 11:21 Gerpa

      Kvänum:
      Jag köper det! Bra skrivet!

      Men vidhåller också att om vi inte vinner serien så var det inte i lördags vi förlorade den utan dels när Mourad gick sönder och dels när Östling gick sönder. Jag ger de enskilda två händelserna störst signifikans i min analys.

      Jag vill också påstå att Utsikten överpresterar och att, utan att förta deras prestation, så är de väldigt beroende av Luka och hans målskörd.

      Trots alla skador och Lantz misstag så är Utsikten det enda laget som har matchat Öis resultat. Jag tror att med Moruad och Östling friska så hade vi varit klara för SE nu. Oavsett hur Lantz hade coachat.

      Jag uppskattar Lantz ambitioner att försöka träna laget till ett mer elitfotbollsorienterat (det var ju ett nytt ord. :-) )spel…Och ja, innan alla experter sågar mig vid fotknölarna. Jag vet att kvaliten inte håller för det riktigt.

      Prytz körde ett mycket rakare och naivare spel som inte krävde samma kvalitet i spelartruppen och det året var Öis överlägsna. Men sen sprack det i SE. Där håller inte sparka och spring spelet.

      Det må se ut som att Lantz är en klåpare…och han kanske är det. Men han vill i alla fall försöka förbereda laget för en ny sejour i SE.

      Ska tilläggas att vid ett eventuellt avancemang måste laget förstärkas med spelare i åldern 25-30. Det är där ryggradsspelarna brukar ligga och det har vi saknat i flera år. De är väl säkert dyrast också…

  8. 6 oktober, 2014 @ 12:09 Anklev Ekström

    Samma trötta visa som Hamren. Shining är det som saknas när man stöter på motgångar. Varför skeppades Bengtsson iväg om Lantz saknande karaktär? Saknas det verkligen ledare i truppen? Men med en orutinerad tränare och ung trupp så blir det svårt med motgångar. Men att skylla enbart på spelarnas attityd och brist på karaktär och inte ta på sig något för den taktiska uppläggningen är lågt.

    Svara

  9. 7 oktober, 2014 @ 18:24 Jonas

    Nej Marcus och det är du ansvarig för.

    Svara

    • 8 oktober, 2014 @ 00:13 Truls

      Vad är han ansvarig för? Att spelarna är halvdassiga och inte kommer ut som ett lag? Eller för att dom inte håller för nivån?
      Öis har ett gäng fjortisar i laget. Inget dåligt med det. Ett par av dom är riktigt lovande. Paulsson, Ohlsson, Eriksson och Hawunger är fina spelare och kan bli något men vi måste hafva tålamod. Lantz är kanske inte en monstertränare ännu och han kanske aldrig blir det heller men vi måste komma ihåg att grabbarna är knappt 20 år fyllda.. Glömde Adam där.. Och det är inte som att Nico är en rutinerad heller.. Även om man tänker att det är så. Satans.. Såg Seb Johansson prata om Åge. Där snackar vi. Tränare och spelare. Så himla synd att han slutade i Öis. Hade förmodligen inte suttit där vi ör nu.

  10. 8 oktober, 2014 @ 12:32 Anonym

    såg att vi förlorade igen med u-21 mot torslanda
    förra året spelade ju u-21 fantastisk fotboll mot allsvenska/superetta-lag och vann mycket.
    någon som såg matchen igår?
    det var ju 6 a-lagsspelare i startelvan. eller är vi så dåliga?

    Svara

    • 8 oktober, 2014 @ 21:02 Harry

      Ser mycket från U17 och upp till A-laget.
      U21 skapde en hel del bra läge i första men fick inte in bollen.
      En jämn match men Torslanda var bättre på att sätta bollen i mål (2 st)
      Finns några U19 spelare som inte är sämre än de A-lagspelare som spelat med i de sista matcherna.
      Men de lär inte få någon chans till nya kontrakt om Öis går upp en serie.

  11. 8 oktober, 2014 @ 12:41 Anonym

    Alags spelare är katastrof vi spelar med fel spelare

    Svara

    • 9 oktober, 2014 @ 09:18 Anonym

      Många är ju skadade och andra får chansen.

  12. 8 oktober, 2014 @ 12:58 Putte Jönsson

    Jag håller med ett tidigare inlägg, att det var inte mittbackarnas fel att det gick som det gick, det var uttagningen av dom som var fel. Hade Lantz någon som helst koll på hur Välväxta utsiktens lag och hur dom spelar? Och sedan undrar jag vad som sades i halvtid eftersom vi byte in Mourad o sedan Leinar för att spela utsiktsfotboll.

    Svara

  13. 9 oktober, 2014 @ 10:18 Fixade matcher

    Jag vet att det jag skriver kan väcka känslor, men efter att ha sett UG:s reportage om spelfusk, och Liridon Letci med förflutet i Landskrona, kan jag inte få följande tankar ur huvudet:

    Lantz – med förflutet i Landskorna – sätter in balettdansöser i defensiven mot skogshuggarstora kikenanfallare. Först vid 3-1, när matchen inte kan vända, sätts Leinar/Mourad in.

    Alla som såg matchen förstod ju att det skulle gå käpprakt åt helvete redan efter 20 minuter, och att startelvan aldrig – ens i teorin – skulle kunna varit den optimala mot Kiken.

    Jag vill verkligen inte vara insinuant, men för en utomstående kan matchen mycket väl ha väckt ett antal stora frågetecken.

    Svara

    • 9 oktober, 2014 @ 13:07 Anonym

      Kan klubbens ekonomi ha något med saken?

    • 9 oktober, 2014 @ 18:47 123

      Det är fanimej inte klokt att det skulle kunna vara sant.

    • 9 oktober, 2014 @ 19:30 1887 Uddevalla

      Mata inte trollen.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se