Fotbollens fader

En rapport från måndagens årsmöte

Sent omsider kommer här rapporten från måndagens årsmöte. Vi tackar Mattias Andersson för hjälpen.

 

I måndags hölls det årsmöte i Örgryte IS. Ett årsmöte som blev väldigt speciellt på många sätt. Det var det sista öppna årsmötet i Örgryte IS. I fortsättningen kommer detta årsmöte att hållas endast för utsedd representant från respektive medlemsförening. Årets möte blev också speciellt då det handlade om att forma en styrelse som ska kunna leda framförallt fotbollen in i alliansföreningen. För att göra detta så hade valberedningarna till föreningsstyrelsen och fotbollsektionen samarbetat och föreslog en enda styrelse.

Mötet började som vanligt med parentation för under året avlidna medlemmar. Därefter fastslogs antalet röstberättigade till slut till 168 st. Till mötesordförande valdes Jörgen Linder och till mötessekreterare Anton Olsson.

Styrelsen lade fram sin verksamhetsberättelse och årsredovisning vilken visade att föreningen gått med 257tkr i förlust totalt. Brottningen uppvisar ett minus på 8tkr, bowlingen ett plus på 46tkr, friidrotten ett plus på 223tkr och fotbollen ett minus på 475tkr. När det gäller fotbollen så redovisas alltså ett mindre underskott än förväntat, men detta beror på att ca 1,4 miljoner har efterskänkts av en anonym välgörare. När det gäller eget kapital så stoltserar Friidrotten med ett eget kapital på ca 3,1 milj kr, Brottningen har ett minus på ca 300tkr, Bowlingen ett plus på ca 300tkr och sorgebarnet fotbollen ett negativt eget kapital på 1,5 milj kr. Tack vare friidrotten så har ändå föreningen som helhet ett positivt eget kapital på ca 1,6 milj kr. En hel del frågor ställdes till fotbollen om hur det kan ha gått så illa även i år.

Redan nu hade mötet pågått i nästan en och en halv timme, och det kom då ett förslag om att flytta upp ceremonipunkten på dagordningen eftersom många av pristagarna är yngre. Mötet röstade för detta och utdelande av förtjänsttecken och medaljer pågick närmare en timme.

När detta var klart var det dags för fastställande av styrelsens förslag till ordning för ombildning. Förslaget innebar att årsmötet ”uppdrar åt styrelsen att tillse att fördelningen av föreningens tillgångar till de blivande medlemsföreningarna sker så snart det ekonomiska läget medger och enligt de principer som legat till grund för ombildningen”. Här blev det nu en stundtals intensiv debatt då Yannick Tregaro från friidrotten lade fram ett motförslag som innebar att man skulle stryka passusen ”så snart det ekonomiska läget medger”, vilket i sin tur skulle innebära att per den 31/3 skulle även fotbollen behöva vara en alliansförening. Till stöd för sin yrkan nämnde Yannick att han talat med fotbollsförbundet som sagt att det vore möjligt att på 22 dagar flytta spelrätten från Örgryte IS till Örgryte Fotbollsförening. Kring detta blev debatten tyvärr ganska hård. Mötet röstade dock för styrelsens förslag vilket innebär att man jobbar för att fotbollen ska bli medlemsförening efter säsongen.

Efter detta skulle 9 motioner med 10 beslutspunkter hanteras. Respektive motion lästes upp och motionslämnarna hade möjlighet att föra fram sin talan. Det blev även här en hel del diskussioner och resultatet blev att 3 motioner bifölls, bland annat att ÖIS ska fråga medlemmarna om hjälp vid större projekt där extern arbetskraft behövs, att Örgryte fotboll ska börja betala tillbaka den miljon man lånade av friidrotten alldeles innan konkursen i ÖFAB, och att medlemmar ska få ta del av kvartalsvisa ekonomiska prognoser.

Sedan var det dags för val, och valberedningen presenterade sitt förslag. Dan Cameras föreslogs som ordförande men utmanades av en medlem som ställde upp som motkandidat. Mötet gick dock på valberedningens förslag. Därefter presenterades de 8 styrelsemedlemmarna och även här utmanades valberedningens förslag av samma medlem vilket innebar att mötet fick välja 8 av 9 kandidater. Även denna gång gick mötet på valberedningens förslag.

Mötet tog drygt 4 timmar, det var ett händelserikt möte som ändå visar att det i grunden finns en väl fungerande medlemsdemokrati i Örgryte IS. Även om tonen stundtals gick över gränsen från flera talare så har varje medlem en rättighet och en skyldighet att tala om man anser att något är felaktigt. Det går inte att komma i efterhand och beklaga sig över beslut fattade i demokratisk ordning när man inte själv varit närvarande.

Den nya styrelsen består av:

Ordförande: Dan Cameras

Ledamöter:

​Matz Thorsson (från fotbollsstyrelsen)

Ulf Dermark​(från föreningsstyrelsen)

Anna Karin Holck (Ny ledamot. Sverigechef på Kappahl och kommer jobba mycket med intäktssidan)

Lukas Lundstet (Ny ledamot. Ekonomichef på A-hus. Ska ta hand om pengarna. Är f.d ordförande i supporterklubben)

Thomas Munther (Ny ledamot, ska jobba med publik- och supporterfrågor. Välkänd profil på både hemma- och bortamatcher)

Jonas Dahl (Ny ledamot, ska jobba med Kommunikation)

Karl Corneliusson (Ny ledamot. Presentation överflödig. Ska jobba med fotbollsfrågor)

Henrik Peterson (från fotbollsstyrelsen, ska jobba med ungdom / Röd tråd föreningsfrågor).

Denna styrelse kommer få ett oerhört tungt jobb i år med att se till så att alliansbildandet kan genomföras. Det finns inga kryphål. Efter fotbollens säsong ska man bli en medlemsförening. Punkt. Det kommer krävas att man hittar en mängd nya intäktskällor, samtidigt som man måste kapa kostnader överallt.

Jag är dock övertygad om att detta är den absolut bästa styrelsen för detta jobb.

Mattias Andersson
Ordförande Balders Hage


'En rapport från måndagens årsmöte' have 2 comments

  1. 11 mars, 2015 @ 10:19 Anders Dahlby

    Utan att känna till alla av de invalda, så känns denna styrelse väldigt homogen och ger framtidstro

    Svara

    • 17 mars, 2015 @ 11:12 Kalle H

      Håller med. Det är bara att hoppas att dem får ordning på ekonomin.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se