Matchen

Ett Gamla Ullevi som denna gråmulna junisöndag bjöd på en ovanligt nedtonad inklädnad. Detta på grund av att Inferno Örgryte, som en markering mot klubben och tränare Markus Lantz, valt av avgå och ställt in sin läkatarmedverkan. Tydlig symbolik som medförde ett mer klassiskt Div. 1-möte rent inramningsmässigt, trots att det fanns en tapper skara som tog ton även i IÖ:s frånvaro.

Ytterligare ett utomplanslig faktor som fanns med in på plan var det faktum att suveräna Trelleborg återigen hade lyckats vända ett underlägga och på sen tilläggstid avgjort borta mot Oskarshamns AIK. Vilket innebar att en tappad trepoängare idag förmodligen hade utraderat det kvarvarande minimala hopp om direktuppflyttning som finns hos de öisare som anammat en mer optimistisk livsåskådning.

Första halvlek

Det om läktaren. På planen tog sällskapet emot ett Kristianstad FF med två raka segrar i bagaget, och iklädda seriens förmdligen mest anskrämliga matchställ. Hemmalaget ställde upp som väntat, förutom att Anton Henriksson fick forsatt förtroende på sin högerytterposistion framför André Nilsson, trots att Henriksson hade en ganska medioker insats med sig från senast i Trelleborg.

Det tog inte längre stund efter att domaren blåst igång matchen innan de rödblå tog kommandet, och så såg det ut under resterande 90 minuter. Det fanns en tydlig taktik i att sätta hårt tryck mot KFF:s ytterbackar med de vassa inläggsfötter och förmåga att överlappa oss fram i Bohman/Ohlsson och Anklev/Henriksson. Gång på gång byggdes spelet upp längs kanterna och framförallt på vänsterkanterna där Hampus Bohman gång på gång kom runt och slog inlägg mot boxen där Mourad, Atashkadeh och Hedman fyllde på. Redan efter åtta minuter hade Henriksson och Mourad haft varsinn chans med huvudet.

ÖIS fortsatte att vinna boll och trycka KFF extremt högt i banan, bortalaget hade uppenbara problem med att hantera den aggressiva pressen och tappade boll både i mitten och i backlinjen. I 24:e minuten frispelades Atashkadeh som iskallt bromsade upp med klacken och serverade Anton Henriksson som väntade in en framglidande fösvrasspelare och satte bollen högt. Rättvist 1-0.

Bortalaget fortsatte oerhört beskedligt vilket gång på gång gav ett framstörtande örgryte möjligheter. I 39:e minuten kommer Anklev runt i hög fart och lyckas nå Sebastian Ohlsson med ett hårt, flakt inlägg som skar rätt genom straffområdet. Seb lyckades dock inte hålla ner bollen och träffen gick upp på andra läktarplan.

Fyra minuter senare visade Atashkadeh återigen att han är en klasspelare på den här nivån, när han framspelad av Bohman petade bollen först förbi sin försvare på vänsterkanten, och sedan mellan benen på målvakten med en enkel tå. 2-0 i slutet på första halvlek.

Andra halvlek

Andra halvlek tog vid den där den första slutade. Man kunde skåda en viss temponedgång, men ÖIS behöll greppen och lät inte gästerna få komma till tals överhuvudtaget. Lindström hade en väldigt bra dag på jobbet i en draggade position bakom Hedman och fångade gång på gång upp bollar som tog sig in i mitten.

Efter dryga kvarten i andra halvlek nådde bollen Sebastian Ohlsson efter ett vackert klapp-klapp-spel slutligen serverad av en vickning från Hedman. Ohlsson sög in bollen, vände rund och skapade sig ett perfekt skottläge strax utanför straffområdeslinjen som han förvaltade väl med ett skott som KFF-målvakten fick se sig besegrad av. 3-0 och matchen kändes avgjord nu om inte förr.

Tio minuter senare var det dags igen. Den för dagen extremlöpande Anklev som verkade på gott spelhumör tog sig på egen hand runt sin försvarare och stötta in bollen till Atashkadeh som med en lätt vrickning skickade upp bollen i nättaket från tio meter. Totalt otagbart, 4-0.

Efter fyran blev det en defilering mot match minut 90. Gästerna var uppenbart irriterade och uppgivna över sin situation och över att blivit demolerade och började ägna sig åt rätt huvudlösa tröjdragningar och satsningar, vilket störde matchrytmen. Det störde dock inte tillräckligt mycket för att Atashkdeh skulle vara pigg i huvudet nog att snappa upp en obrydd tillbakapass från KFF-försvar till egen målvakt. Tvåmålsskytten blev tremålsskytt efter att på Samba-Erik-vis tvåfotfintats sig förbi målvakten och promenerat in bollen i öppet mål. Hattrick för William Atashkadeh, 5-0 i 83e minuten och en tredje uppvisning för dagen i målfarlighet.

De sista tio minuterna av matchen spelades av från båda lag, André Nilsson serverades ett friläge i 87e minuten men möttes av en utrusande KFF-keeper som parerade väl.

Sammanfattningvis var det en utklassning som är svår att ta ställning till. ÖIS dominerade totalt och visade flera gånger ett ett mycket bra offensivt spel med en tydlig idé och nitiskhet som man inte blivit bortskämd med. Vi har dessutom två stycken målgörare i år, något vi inte haft på allvar på många år. Samtidigt var KFF märkbart blekt och håglöst, och det är svårt att avgöra om det endast var en produkt av bra rödblått spel, eller om det helt enkelt är dessa stora kvalitetsskillnader i södra i år. Värt att nämna är att utöver en turboinsats av Anklev och en uppvisning av Atashkadeh så är Mourads insats värd att nämna. Han kommer förmodligen aldrig sköta vårt målskytte, men idag gjorde han ett enormt jobb på sin anfalssposition, inte minst i det defensiva arbetet. Han såg pigg ut.

Det är fortfarande tio poäng upp till Trelleborg och två till Oddevold. Men med tanke på det förmodade november ska vi inte underskatta målskillnadstillverkning i sådana här matcher. Det kan bli mycket värt.

Det är kul att vinna.

ÖIS – Kristianstad 5-0 (2-0)

1-0 (24′) Anton Henriksson (William Atashkadeh)
2-0 (43′) William Atashkadeh (Hampus Bohman)
3-0 (58′) Sebastian Ohlsson (Johan Hedman)
4-0 (68′) William Atashkadeh (Björn Anklev)
5-0 (83′) William Atashkadeh

Publik: 1361

'Söndagspromenad på GU' have 3 comments

1. 29 juni, 2015 @ 10:20 svdb

Det roligaste under matchen var då en KFF-spelare som i frustration och ilska efter 2-0-målet, sparkade till bollen ,som studsat ut ur målet, i riktning mot mittlinjen. I bollbanan kom då en medspelare, som inte märkte det stenhårda skott som kom emot honom. Det blev en träff i huvudet, som fick honom att falla ner halvknockad under en rätt lång stund. Dock kunde han efter lite vila och en tur till sidlinjen fortsätta matchen.

Svara

2. 29 juni, 2015 @ 16:00 Daniel K

En annan rolig sekvens va när Anklev sprang ut till linjedomaren, i 1:a halvlek, och bad honom mycket bestämt att hjälpa domaren att döma rätt!