Om jag fick bestämma…

Något av det roligaste som finns måste vara att diskutera startelvor. Varför borde han starta, varför är inte han tillräckligt bra och varför kommer han att utvecklas om han får spela med honom, etc. Ni känner igen det. Åsikterna går ofta isär och debatten går på högvarv efter bara någon minut. Man har sin egen filosofi och man har sina egna favoriter. Och det är just det som gör det hela så intressant. Det faktum att man allt som oftast har helt olika syn på saker och ting.

ÖIS har nu avverkat fyra träningsmatcher (BK Häcken 1-1, Utsiktens BK 3-1, GAIS 1-0 samt Falkenbergs FF 1-3) och som bekant är det endast en återstånde. Derby nummer två står just bakom dörren och man skulle ljuga om man sade att man inte ser fram emot detta. Men i och med att ÖIS redan har spelat fyra matcher och att detta är det sista provet innan Syrianska FC gästar oss i Svenska Cupen så är det slut på ”låta alla spela och visa upp sig”-mantrat. Nu är det andra bullar. Nu skall de bästa ställas från start. Dem som Hans Prytz tror mest på. De elva som han känner att han vill satsa på och spela samman innan tävlingsmatcherna tar sin start. Och just därför är det också dags för mig att dra på mig Prytz ÖIS-kostym, hoppa i hans skor och presentera den startelva som jag vill se mot IFK Göteborg imorgon.

Målvakt

Peter Abrahamsson

Det behövs väl egentligen ingen större motivering till detta val. Jag tror och antar att i stort sett alla är med mig. Peter Abrahamsson kommer att vara uttalad förstemålvakt denna säsong. Inget snack om den saken. Så är det bara. Därför skall han också stå morgondagens derby. Fick välbehövlig vila i tisdags mot Falkenbergs FF, dessutom. Han spikar igen!

Backlinje

Christofer Bengtsson – David Leinar – Jonathan Azulay – Hannes Sahlin

Till höger väljer jag Christofer Bengtsson istället för Tobias Bratt. Vi får mer rutin, helt enkelt. Och jag är en sucker för Bildsköne Bengtsson, så är det bara. I mitt tycke är han snudd på ovärderlig med sitt engagemang och sitt verbala jag. Det finns ingen i ÖIS som ens är i närheten av det vilket man slås av gång på gång när han är utanför planen. Det finns ingen som pratar. Ingen som tar kommandot. Och så står tränarna och trycker på vikten av att vara tydlig, att hjälpa sina medspelare på olika sätt, ett av dem via prat, före och efter matcherna. Han har haft sina up n’ downs under vintern här men för mig är han ändå förstavalet till en början. Dock med en vilt krigande Tobias Bratt i hälarna!

Mittförsvaret må jag erkänna var ganska så svårt att plocka ut. David Leinar och Adam Rosén, David Leinar och Jonathan Azulay eller Adam Rosén och Jonathan Azulay? Det fanns tre olika tänkbara konstellationer. Mitt val föll på David Leinar och Jonathan Azulay. Med det får vi kombinerat huvudspel och pondus med en helt OK uppspelsfot och dessutom lite mer snabbhet. Tyvärr var Adam Roséns Falkenbergsmatch en rejäl plump i protokollet och det är en stor faktor till att han sitter på bänken i min startelva. Hans Prytz skulle dock kunna välja i stort sett vilken duo som helst. Det är otroligt jämnt mellan dessa tre herrar.

Hannes Sahlin å sin sida har haft en jobbig försäsong hittills. Det har inte riktigt klaffat i någon av matcherna. Möjligen är han lite nedtränad och seg. Det vet vi inte, men vi vet dock att han var väldigt bra under stora delar av 2012 och att han förmodligen kommer stå före Joakim Hall i vänsterbackskön även i år. Det är dags att han får spelet att stämma inför allvaret som snart stundar och vad är väl då bättre än att låta honom visa gamla goda takter mot vår stadsrival. Ös nu, Hannes!

Mittfält

Johan Hedman – Jakob Lindström – Johan Lundgren – Sebastian Ohlsson

Kanske är det snart dags att inse sitt misstag och krypa till korset. Nja, inte riktigt än, men som bekant har jag varit en av Johan Hedmans betvivlare. För mig var det helt enkelt osäkert om han skulle klara av det uppsteppade Superettatempot. Och hittills får man säga att han har gjort det. Galant, till och med. Han har varit företagsam och dessutom har han fyllt på målkontot lite grand. Det snackas om hård träning kombinerat med mindre godisätande och noll konsumtion av alkohol. Bevisligen har det gett resultat. Han är slimmare än på bra länge och tar nu ett större ansvar. Senast bar han till och med kaptensbindeln i Jakob Lindströms frånvaro. Det är lite ”jobbigt” att peta Filip Holländer, men han har å andra sidan inte rosat marknaden under 2013 och det finns därför ingen plats för honom i dagsläget. Surt!

Innermittfältet bestående av Jakob Lindström samt Johan Lundgren är nästan slaget i sten. Det är det absolut bästa vi har att komma med efter Sebastian Johanssons uttåg. Bra fötter och lite finess kombinerat med Jakobs kämpar- och bollövervinnaregenskaper utgör en komplett och skadlig mittfältsduo som har kapacitet att skörda många offer. Glädjande nog kan vi rapportera att Johan Lundgren tränade på utan åkommor under dagens träningspass och kommer således också att starta imorgon. Något annat vore ett smärre under.

Till höger ges Sebastian Ohlsson chansen att möta sina gamla polare och numer fiender. Det blir en intressant kamp att följa. Kan han koppla bort broderskapet och ta fram varulven inombords? Det är vad vi hoppas på. Det finns väl förmodligen inget roligare än att göra en bra match mot sitt före detta lag. Och med tanke på hans tidigare insatser i ÖIS-tröjan går han före både Filip Holländer och Jacob Ericsson just för dagen.

Anfall

Oskar Wallén – Emil Karlsson

Den dödande duon är Oskar Walléns och Emil Karlssons nya gruppnamn. Det tog bara en minut efter inhoppet för dessa två (tillsammans med Christofer Bengtsson) att skaka liv i Falkenbergs FF-matchen på Valhalla IP i tisdags. Jakob Lindström sköt, Emil Karlsson högg på returen och Oskar Wallén drämde in den lösa bollen i målet. Ett riktigt härligt skitmål!

Det råder inget tvivel om att det är dessa två herrar som skall starta mot IFK Göteborg imorgon. Henrik Carlsson och Richard Yarsuvat i all ära, men med dagsformen och fjolårssäsongen i minne så är det väl ganska glasklart att Hans Prytz kommer att lägga sin största tillit till Wallén och Karlsson. Det enda som saknas är att Emil Karlsson kan lära sig att förvalta sina målchanser. Det ger mig magsår varenda gång han missar ett friläge. Det måste rådas bot på. Man kan bara drömma om hur många mål en effektiv Emil Karlsson hade gjort! Och effektiv – det är ju just vad ÖIS kommer behöva lära sig att vara i Superettan när motståndarlaget trycker på och sätter oss under press. Då skall vi ha kunnandet att ställa om och sänka motståndarlaget med ett mål. Vi skall inte lägga bollen utanför när vi får ett klart målläge. Då kommer vi att straffas tämligen omgående. Och det är någonting som jag med många tycker att Emil Karlsson måste träna på. Nöta, nöta, nöta. Får han bara ett mål så kanske den berömda spärren släpper och så haglar bollarna in. Men han måste hamna i ett sådant stim. Och för oss är det bara att hoppas att stimmet startar imorgon och avslutas efter den 30:e omgången av Superettan…


'Om jag fick bestämma…' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se