Intervju med Janne Andersson del 1

Inför premiären av Superettan har Sambadefensivs Johan Orebäck satt sig ner med Janne Andersson för en längre intervju. Janne var vänlig nog att ställa upp på över en timmes intervju så vad ni har framför er denna premiärdag är en riktig mastodont intervju med mannen som ska leda ÖIS tillbaka till Allsvenskan. Intervjun blev rent av så omfattande att vi var tvungna att dela upp den i två delar. Den andra delen av intervjun kommer att publiceras kl. 12:30. På så vis har ni även något att läsa efter lunch. Något att göra medan ni sitter där och funderar över vilka elva spelare som kommer att få förtroendet att försvara ÖIS ära i matchen mot Väsby. OK, håll i hatten för nu åker vi!

Berätta lite om dig själv och din tränarfilosofi.

I att vara tränare ingår att vara en instruktör ute på planen, vilken typ av matchcoach man är och vilken typ av ledarskap man förespråkar. Det är svårt att sammanfatta vilken typ av tränare jag är. Ska jag försöka så är mitt jobb att förbereda spelarna så bra som möjligt, både fysiskt och mentalt. Hur vi skall spela helt enkelt; försvarsspel och anfallsspel. När det gäller den biten så tror jag på att jobba med att hitta matchlika moment på träning. Det man gör på träning ska gå att överföra till match. Jag tycker inte om att krångla till det allt för mycket, då är det bättre att köra färre saker men att göra dem mer konsekvent.

Sedan har jag en tro på att man kan utveckla spelare och människor. Det är ju människor som spelar fotboll och min ambition är att försöka utveckla dem och lära dem nya saker. Oavsett om man är gammal eller ung så kan man alltid lära sig nytt. Det är även min ambition att vara nyfiken i mitt ledarskap. Jag kommer inte hit för att jobba exakt likadant som jag gjorde i Halmstad för så funkar det inte. Fotboll är ett levande spel och det är människor man jobbar med. Alla människor är olika och det gäller att få det att fungera, efter vissa grundförutsättningar som man tror på, och genom att vara flexibel.

Janne Andersson tillsammans med tränarkollegorna Thomas Lagerlöf och Sören Åkeby

Hur kände du när ÖIS ringde? Var det ett självklart beslut eller något som du fick fundera mycket kring innan du till slut tackade ja till jobbet.

Det hela började med att det var en ganska lång process att vi skulle skilja oss åt jag och HBK. När den processen var klar så var jag klar med det och jag hade inte en tanke på vad som skulle hända. Det första som jag kom på var att jag skulle ta det lugnt. Ta ett sabbatsår och reflektera över saker och ting. Ett mål var att kunna fortbilda mig och att gå högsta tränarutbildningen efter att ha blivit ”dittvingad” efter många år. Jag tycker att det är jättebra, positivt.

Det är ju 43 dagar under två år så det är ju mycket att göra. Mycket hemarbete. Jag tänkte lägga tid på det. Det var den första tanken som slog mig.

Men redan första dagen som det blev offentligt att jag skulle lämna Halmstad så hörde många klubbar av sig. Bland annat ÖIS. Min första kommentar till Dick var att han skulle höra av sig efter några dagar så att jag kunde fundera över om jag över huvudtaget skulle vara tränare eller om jag ville ta ett sabbatsår. Sedan hörde Dick av sig efter någon dag och då hade jag pratat med Janne Carlsson lite, och de andra alternativen som fanns där stängde jag. ÖIS kändes kittlande och jag diskuterade med familjen och vi kom överens om att jag inte skulle flytta utomlands. De alternativ jag hade utomlands var inte särskilt konkreta.

Året innan hade jag flera bra erbjudanden, men då bestämde jag att jag ville ha Halmstad som utgångspunkt de närmsta åren. I och med det beslutet så var det ganska lätt att stänga de alternativ som fanns. Eftersom mina döttrar är 16 och 18 år så vill jag att de ska gå klart skolan och de ville inte flytta. Därför var ÖIS ett bra alternativ med tanke på avståndet till Halmstad och med tanke på vad jag visste om klubben och de människor som jag kände i ÖIS sedan tidigare så kittlade det lite. Ju mer jag funderade på ÖIS och ju mer jag läste på om ÖIS så gick det faktiskt inte mer än 5-6 dagar och sen så blev det ett ganska självklart beslut att ÖIS det var ett jättebra alternativ.

Hur har det känts hittills då?

Det har varit så bra som jag hade hoppats. Om man tittar på förutsättningarna i grunden här på Öis-gården så är allt jättebra. Vardagsmiljön och alla människor i klubben har känts jättebra. Om man tittar på det som inte varit så bra så är det ju självklart skadeproblematiken. Bland annat så har det hängt kvar en del från förra säsongen och det har väl stört, men det ingår liksom i jobbet att det kommer sådana perioder. Visserligen så har det varit mycket på samma gång men det får vi hantera. I övrigt har allt annat i stort sett varit positivt.

Vad är de största skillnaderna mellan ÖIS och HBK ur ett organisationsperspektiv?

Här i ÖIS finns Dick Last som sportchef. I Halmstad hade vi inte någon sportchef på det sättet. Så mitt jobb som tränare var lite bredare. Här så jobbar jag mycket mer konkret med tränarfrågor och det var också en av de bidragande orsakerna till att jag tog jobbet. Annars så har HBK också en vettig organisation. Det är ju inte alla klubbar som har det. Här känns det bra och själva strukturen i klubben, rent lokalmässigt så är allt bra. Vi har hela undervåningen för oss som jobbar med fotboll och så finns administrationen på övervåningen. Vi har närhet ut till verksamheten och gymmet på plats och ett tight samarbete med teamet som jobbar runt laget.

Detta var en fråga som jag fick i flera olika varianter. Jag citerar ett av mailen som kom in: ”Öisare har stil, klass och profil – och en stolt tradition av välklädda tränare. Detta är viktigare än vad man kan tro för supportrarna, och därför hoppas jag så klart att vi får se en välklädd Janne A dirigerandes på Gamla Ullevi. Eller som Hamrén sa ”För mig är matcherna veckans fester, och därför klär jag mig för fest”.”

Kommer du bära träningsoverall eller kostym till matcherna i år?

Jag har ju genom åren gjort lite olika. Från början så tyckte jag att man skulle umgås med spelarna på deras sätt och då skulle man ha träningsoverall men jag tycker ju också att veckans högtid är matcherna och när det är fest och högtid då klär man sig fint. Sen är det ju även representationssyfte och numera är det ju mer mediainriktat så då har det blivit kostym. Sen är det ju så att om det går dåligt en tid så kanske man testar att byta till träningsoverall för då ska man bryta mönster. Men min grund är väl att jag ska vara välklädd och vara respektabel för föreningen och jag trivs med det.

I Svenska Cupen blev det ju IFK Värnamo som ju spelar i division ett. De senaste åren så har ÖIS ställt upp med ett reservbetonat lag i cupen och förlorat mot lag som Gunnilse och Valsta Syrianska. Det är ju ändå en turnering där spel i Europa är priset för den som vinner. Med ÖIS trupp och bredd så bör vi klara av att utmana både i ligan och i cupen. Glädjen som ÖIS fick från att bli cupmästare 2000 lever fortfarande bland fansen. Kan du utlova en rejäl satsning på Svenska Cupen i år?

Jag kan utlova att vi kommer satsa så mycket vi kan på cupen. Det beror helt på hur spelschemat ligger och hur skadesituationen är. Jag prioriterar en seriematch före en cupmatch. Där finns det ingen tvekan för mig. Men som sagt, det finns en bredd i truppen så även om vi skulle ha lite småskavanker och inte vill chansa med det så borde det gå att ställa upp med ett bra lag även i cupen. Satsningen på cupen är i full gång och skulle vi lyckas gå vidare ett par omgångar så kommer satsningen självklart att öka. Jag tycker att man egentligen ska kunna klara av att satsa både på ligan och på cupen.

Janne Andersson går igenom taktiken inför matchen mot Väsby United

Vad krävs för att ÖIS inte ska förlora mot lag som man förväntas vinna mot?

Fotbollsspelare är ju människor som tänker och funderar. Det har alltid förekommit och kommer alltid att förekomma att man ibland inte presterar max. I grunden är min inställning att när man går ut till match, vare sig det är en a- eller b-lagsmatch då ska man gå ut och prestera så bra man någonsin kan. Jag hoppas att min attityd ska smitta av sig på spelarna och om det varit problem innan med det så ska det inte vara så i år. När det är match då är det match och då gäller det att prestera! Jag har själv en djäkla vinnarskalle och hoppas att jag kan föra över den till spelarna. Sedan har man lärt sig med åren att hantera förluster bättre. Man vinner ju inte alla matcher men det gör fortfarande lika jävla ont när man förlorar.

Du har sagt att ÖIS kommer gå ut i varje match för att vinna. Hur ser du på att vissa lag vilar spelare för viktigare matcher och ”tar” en förlust?

(Skratt) Nej, det finns inte i min värld. Är det match så är det match! Då är det max som gäller. Sedan får man inte alltid ut det och det finns massor av omständigheter. Fan alltså om man inte går in med rätt attityd inför en match, då blir jag inte glad. Det kan jag lova dig.

En av anledningarna till att man förlorar mot lag i lägre divisioner kan ju vara att de spelar utan press. På upptaktsträffen sa du att ÖIS just nu inte är uppe på den nivån som du hade hoppats på att nå vid den här tiden. Kan man tolka det som ett försök från din sida att reducera en del av den press som spelarna och klubben har på sig denna säsong.

Så KAN man ju tolka det. Sedan kan man ju faktiskt kolla på de resultat vi har presterat under försäsongen. De har ju inte varit topplagsresultat men det viktigaste är att veta om och förstå orsaken till resultaten. Det har varit skadesituationen som har gjort att vi inte har kunnat matcha ihop någonting. Mot Landskrona var det åtta man som var på skadelistan. Plus att jag var tvungen att byta både Valter och Anderberg i paus för att de inte var redo för mer än 45 minuter. Och så har det varit hela försäsongen. Det innebär att om det varit en del spelare som det varit strul med så är det svårt att prestera bra. Därför har vi inte gjort en bättre försäsong än vad vi gjort och den ljuger inte. Det är så det sett ut och jag försöker inte avlasta någon press. Däremot så finns det en potential och kan vi hålla oss hela och friska och sätta ett lag som får spela matcher och ha en kontinuitet så finns det en potential för att vi ska kunna vara det topplaget.

Media kan ju rycka saker ur sin mening och få saker att låta värre än vad det är. Diskuterar du någonsin det du sagt i media med spelarna?

Generellt sett så har vi pratat i truppen om att det som står i media är totalt ointressant för oss och det som gäller är det som vi säger inom gruppen. Det är ju lätt att välja ut saker ur sitt sammanhang för att det ska låta värre än vad det är och det är tyvärr så man jobbar i media i dag. Det som gäller är som sagt det vi säger här inne och här inne ska vi säga sanningen till varandra. Sedann kommer det alltid ryckas citat och det får man leva med.

Så vad ska göras för att ÖIS ska bli ett topplag säsongen 2010?

Framförallt så ska spelarna komma i form. Att vi blir redo individuellt för att sedan jobba ihop laget efter hand. Det är det jag menar med att vi vill ha lite längre försäsong för att kunna jobba in allt. Nu får vi helt enkelt jobba in det under seriespel istället. Det är inte mer med det, men vi behöver sätta vårt spel på plats och jobba med det fortlöpande för att det ska fungera under matcher och det får vi göra matchmässigt och träningsmässigt. Det kan mycket väl bli jättebra redan från början, det vet man aldrig men jag hade önskat att vi varit längre fram och det handlar egentligen bara om träning och att se till att vi alla sjunger samma melodi när vi går in på planen. Att se till att alla vet hur vi ska spela helt enkelt och att spelarna är fysiskt tillräckligt bra.

Vilken spelare i ÖIS som du inte hade koll på innan du kom hit har du blivit mest imponerad av?

Ja du, jag kände ju till de flesta om jag ska vara ärlig. Om jag ska se kollektivt så tycker jag att de unga spelarna har tagit stora steg framåt och de har ju varit hela och friska hela vintern. Sedan är Peter Abrahamsson en spelare som jag bara sett någon gång tidigare och av förklarliga skäl kunde jag inte se honom förra säsongen. Han är en riktigt bra målvaktstyp som kan växa in i det här ytterligare och han har tagit flera steg efter ett år som blev mindre bra med skada och annat så att Peter tycker jag är en bra spelare. Det greppet hade jag inte om Peter innan.

I försäsongsmatcherna så har du spelat 4-4-2. Är det det enda alternativet eller finns det fler alternativ?

I grunden så tror jag på 4-4-2 och på två forwards. Det är ett bra system att utgå ifrån. Sen så kan 4-4-2 innebära 4-4-1-1 eller 4-2-3-1, det är små skillnader. Jag tycker att om man har två bra anfallare så ska man spela 4-4-2. Sen kan man alltid droppa en forward lite till försvarsspelet och utveckla på det viset.

Många stirrar sig blinda på olika sifferkombinationer och jag har fått in alla möjliga olika kombinationer, bland annat 3-4-3. ÖIS har denna säsongen många duktiga mittbackar. Hur tror du att det skulle funka?

Jo, det har vi, men jag tror i grund och botten inte på att spela med en trebackslinje.

I grunden kommer vi spela med en fyrbackslinje och sen får vi se hur vi spelar högre upp på planen och så ser det olika ut om det är anfallsspel eller försvarsspel. Sen är det ju så att i en 4-4-2 där ytterbackarna drar iväg lite ibland så kan det bli 2-4-4 men jag tror som sagt på att en fyrbackslinje.

Som du säger så kan det bli så att yttermittfältarna går iväg uppåt i planen och då är det viktigt med duktiga ytterbackar som kan fylla på och jobba både upp och ner och jag har fått in många frågor på hur du ser på ”ytterbacksproblemet”. Det finns inte så många erfarna vänsterbackar i truppen till exempel. Adam Eriksson som visserligen gjort bra ifrån sig under försäsongen men han är ändå ganska oprövad och är väldigt ung.

Jag ser inte ytterbacken som ett problem utan vi har spelat med Tommy eller Adam till vänster och Björn och Christofer till höger, Jakob har spelat en match och de har gjort det bra så det ser jag inte som något problem

Just Christofer Bengtsson hade ju ett väldigt lyckat 2008. Han blev utsedd till årets spelare och spelade mest i laget. 2009 blev inte lika lyckat och han var skadad och petad. Är han taggad inför 2010?

Bengtsson har varit duktig och presterat bra när han fått spela och bidrar med mycket energi när han är på planen, så ja, han aspirerar definitivt på att få spela.

Anklev har ju också varit ett alternativ på högerbacksplatsen och var en av de duktigaste spelarna förra säsongen. Men det är många som efterfrågar Björn uppåt i banan. Han kan ju i princip spela varje position.

Jag tog ju Björn till HBK från Nyköping och då var han forward och i Halmstad så fick han spela mycket yttermittfältare och även ytterback några matcher men i grunden så är ju Björn en offensivt inriktad spelare men sedan han blev rent formellt en ytterback så har han gjort det väldigt bra. Sedan är jag inte främmande för att använda Björn högre upp så småningom och jag vet att han kan det och jag har sett honom göra det men i början så är det tänkt att han ska vara högerback.

Björn är en fighter och det jag tycker om generellt hos fotbollsspelare är ju att man fightar och kämpar för om en spelare bara gör allt den kan, då kan varken jag som tränare eller någon annan gnälla. Sedan måste det finnas en viss kvalité kopplat till det men så länge de fightar så är det en bra grund.

Just Björn och även Sebastian Johansson har du ju haft tidigare i Halmstad. De hade ju svårt att ta en plats. Var du nervös inför att träffa dem igen?

Haha, jag var verkligen inte nervös.

Det fanns inget agg?

Definitivt inte från min sida och om det fanns något från deras sida så får du prata med dem om det. Det är lite skoj för det är många som tror det, men först och främst så fungerar inte jag så. Jag är medveten om att det är jättesvårt och att fotboll inte är någon fast vetenskap, och det som fungerar bra på ett ställe kan fungera mindre bra på ett annat ställe. Men man ska veta att i Björns fall var konkurrensen i anfallet med Markus Rosenberg och Gunnar Thorvaldsson hård. Det var tufft att ta en plats där. Det var en tuff konkurrenssituation. Och när han skulle lämna oss så var det faktiskt jag som ringde Janne Carlsson och tipsade om Björn, och jag frågade Björn om han ville ha någon hjälp. Så jag tycker väldigt bra om Björn och det fanns definitivt inget negativt i det och det är jätteroligt att han vuxit till den spelare som han blivit här.

Janne Andersson och Björn Anklev i samband med Superettans upptaktsträff på Café Opera i Stockholm

Om vi tar Sebastian så var ju situationen densamma. Han trivdes ju aldrig socialt i Halmstad och jag släppte iväg honom från Halmstad trots att jag faktiskt inte ville göra det eftersom jag tyckte att vi hade ett behov av honom. Hans sociala situation gjorde att han ville bort från Halmstad och då gick jag med på att släppa honom och det tycker jag inte ska ligga mig i fatet, utan tvärtom så tycker jag att han borde ha en väldigt stor respekt för mitt sätt att se på det.

Sedan så hade vi ju också en konkurrenssituation. Seb spelade i perioder i Halmstad men han konkurrerade med Tim Sparv, som idag spelar i FC Groningen och är kapten i Finlands u21-landslag, samt Andreas Johansson, som ju spelar i Bundesliga med Bochum, så det är klart att det var väldigt tufft att ta en plats i HBK då.

Folk blir så konspiratoriska när spelare inte spelar och tror att det är någon personlig skit. Som tränare har man en uppgift och det är att ta ut det lag som man tror har störst möjlighet att vinna matchen.

När jag tog jobbet (i ÖIS) hade jag ett snack med både Sebastian och Björn. Ifall det nu eventuellt funnits någonting från deras sida så ville jag få väck det med detsamma. Jag tyckte att det var väldigt kul att det gått så bra för dem i ÖIS och Björn var ett självklart val för mig till ny lagkapten utifrån hans status i klubben och utifrån hur han har utvecklats som spelare.

Vi väljer att avsluta del 1 här. Glöm nu inte bort att läsa del 2 som publiceras kl. 12:30.


'Intervju med Janne Andersson del 1' have 5 comments

  1. 12 april, 2010 @ 08:57 Tjuvnyp

    Fan vad bra Johan! Bra läsning. Tack.

    Svara

  2. 12 april, 2010 @ 10:49 Anonym

    Mastigt och gott! Ser fram emot del 2…

    Svara

  3. 12 april, 2010 @ 11:58 Magnus Börjesson

    Riktigt bra intervju! Genomtänkta frågor och bra uppföljningar. Tack förstås till Janne också, som tog sig tid.

    Men lägg ut del 2 med en gång! Annars finns det risk att jag faktiskt får något gjort här på jobbet… :)

    Svara

    • 12 april, 2010 @ 11:59 Martin Johansson

      Näe, näe, du får ge dig till tåls! :-) Det är bara en halvtimme kvar nu.

  4. 12 april, 2010 @ 15:14 Anonym

    Vilket bra jobb ni gör grabbar.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se