425-2

Forslunds historia: Sveriges första mästare i fotboll

Under rubriken ”Forslunds historia” kommer vi i fortsättningen publicera Pontus Forslunds alster här på sidan. Pontus är vanligtvis speaker på ÖIS A-lagsmatcher men även en av de största ÖIS-kännarna söder om Piteå. Här kommer historien om ÖIS första SM Guld.

I augusti 1896 korades de första svenska mästarna i fotboll: Örgryte IS.
Det var i höstas som jag läste över axeln på en man som bläddrade i en över hundra år gammal medlemstidning. Detta nummer av Öisaren överraskade mig för det visade sig att man hade publicerat två stycken fotografier från den första SM-finalen i fotboll. Jag visste ärligt talat inte om att det fanns bilder från den matchen.
Fotbollen under 1890-talets första hälft verkar ha varit en måttfullt populär företeelse. Visserligen var populariteten på uppåtgående men det fanns inga riktiga tävlingsserier och de var få idrottsföreningar som kunde mönstra ett slagkraftigt lag. En sådan förening var dock Örgryte Idrottsällskap. Överlägsenheten var slående och det skulle dröja innan vi fick några riktiga rivaler värda namnet. Icke desto mindre är våra tidiga framgångar ett faktum. Det var ju ingen annan som vann. De rödblåa pionjärerna är värda mer i anseende än en axelryckning grundad i en verklighet att rejält motstånd länge saknades.
Alltnog, det bestämdes på det nybildade Svenska Idrottförbundets (sedan 1949 Svenska Friidrottsförbundet) årsmöte 1895 att man skulle anordna mästerskapstävlingar i Helsingborg nästkommande år. Styrelsemedlemmen i Idrottsförbundet tillika ordföranden i Örgryte IS, Wilhelm Friberg föreslog att bollspel skulle vara en av grenarna under mästerskapet vilket man kunde enas om.
Endast två lag anmäldes till mästerskapen: ÖIS och Idrottens Vänner (IV), även de från Göteborg. Det blev alltså bara en match, final direkt. Bilderna föreställer de spelare ur de båda lagen på Skånska Husarregementets plan.

425 426

 

I Lennart K Perssons utmärkt intressanta bok ”Den hårda kampen: Fotboll i Sverige, särskilt Göteborg, före första världskriget” har författaren återgett ett referat från tidningen Start:

”Fotbollstäflingen som började lördag kl 4 em å en utmärkt plan som välvilligt upplåtits, å husarregementets exercished, var i hög grad intressant, synnerligast genom de täflande klubbarnas skicklighet. Strax i täflingens början eröfrade Örgryte idrottsällskap 2 goals. Detta försatte motståndarne, Idrottsällskapet IV, i en upphetsad sinnesstämning, och torde detta ej så litet varit orsaken till det följande nederlaget, ty IV var obestridligen det bästa svenska lag ÖIS någonsin haft att höra med.
ÖIS skicklighet i samspel bör framhållas, särskildt hrr AL Hammarbäcks och Erik Grauers spel. Den talrika åskådareskaden följde täflingen med lifligt intresse.”

Matchen slutade 3-0 och ÖIS korades till de första svenska mästarna i fotboll.
Laget bestod av EB Simonsen, Nils Ericsson, Erik Grauers, Gustaf Larsson, Olof Hammarbäck, Waldemar Nordström, Aron Hammarbäck, Sigurd Larsson, Ernst Lindberg, Nils Schytte och Adolf Helgesson.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

// Pontus Forslund


'Forslunds historia: Sveriges första mästare i fotboll' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se