Sundsvalls ointagliga borg?

GIF Sundsvall, trea i Superettan, står i vägen för 3 poäng imorgon. Men Sundsvall borta är verkligen inte någon lätt match. Matchen spelas på Norrporten Arena, en arena som Sundsvall hittills inte har förlorat på. Norrporten Arena hette tidigare Sundsvalls Idrottspark men bytte namn 2006. År 2002 fräschades den upp med konstgräs och den har numera en publikkapacitet på 8 500 sittplatser. Sundsvall är kända för att vara hemmastarka och från och med säsongen 2007 har de bara förlorat elva seriematcher på hemmaplan. 6 av dessa förluster kom under 2008 när Sundsvall var uppe i Allsvenskan. På hemmaplan lyckades Sundsvall faktiskt klara oavgjort mot lag som Malmö, AIK och Elfsborg. 6 hemmaförluster är dessutom väldigt bra för ett lag som slutar näst sist i tabellen. Sundsvalls bortaspel under 2008 var dock inte lika bra.

Säsongen 2007, säsongen då Sundsvall säkrade uppflyttning, förlorade de faktiskt bara en enda hemmamatch under hela säsongen. Det var i den sista omgången mot Degerfors som man förlorade med 0-1.  Laget hade redan säkrat en av de tre allsvenska platser som stod på spel den säsongen. Förlusten var med andra ord ingen jättekatastrof.

Norrporten Arena är för övrigt den målfarligaste arenan i Superettan 2010. 16 mål har det blivit på 4 matcher och det blir i snitt 4 mål per match. Av dessa 16 mål har Sundsvall gjort 10 av dem (62,5 procent av målen). 7 av målen kom i 5-2 matchen mellan Sundsvall och Syrianska. Konstgräset passar ÖIS utmärkt då laget visat att de spelar bäst när det är en bra plan. Det är bara att ta matcherna mot Degerfors och Syrianska som exempel. ÖIS spel passar bäst på en bra plan.

Så vilka är det som ”är” Sundsvall då? Laget leds av före detta Malmö och Djurgårds-tränaren Sören Åkeby som anställdes 2008 för att hålla kvar laget i Allsvenskan. Det misslyckades men Sören blev kvar och leder nu laget tillsammans med den assisterande tränaren Sören Ericson. I laget hittar man bland annat spelare som Hannes Sigurdsson, Saihou Jagne och Aziz Corr Nyang. Dessutom spelar nickstarka Jonas Wallerstedt i laget! Ni minns han som var på väg till ÖIS men vars flickvän ville till Sundsvall. Det slutade med att Álvaro Santos värvades istället och resten vet ni själva.

Anfallsparet Sigurdsson-Wallerstedt är faktiskt riktigt vasst, på pappret. Wallerstedt har dock  fått spela defensiv mittfältare och har gjort bra ifrån sig där. Hittills under säsongen har Sigurdsson bara mäktat med 2 mål. Istället har en annan islänning klivit fram. Ari Freyr Skulason har gjort 4 mål hittills i år och med det placerar han sig i toppen av Sundsvalls skytteliga. 3 av dessa mål kom i en och samma match, en match som numera är känd som Syrianska-slakten. 5-2 till Sundsvall, pang boom och Sundsvall vann.

En annan spelare som blir farlig är Aziz ”Assist” Corr Nyang (så fick vi in lite Göteborgs-humor i det hela också). Den före detta Assyriska-spelare toppar Sundsvalls assistliga på 3 poäng. Han har haft en bra säsong hittills och även om man inte ska leva på gamla meriter så kan det vara värt att nämna att han gjorde 8 mål på 12 matcher 2009. Han är en bra spelare sammanfattningsvis.

Senaste matchen var i cupen mot GAIS. 1-2 till GAIS där Sundsvall med en man mindre pressade på i slutet. Långa bollar på 190 centimeter långa Sigurdsson samt nickstarka Wallerstedt resulterade nästan i en kvittering. Det här är en taktik som ÖIS får se upp med.  En annan intressant punkt från den matchen är att ÖIS-bekantingen Tommy Naurin spelade från start för Sundsvall. Efter några säsonger i Falkenberg och Qviding har han hittat upp till Sundsvall och har startat alla 8 matcher Sundsvall spelat i Superettan i år. Frågan är om den  sviten bryts då Naurin var tvungen att bytas ut i matchen mot GAIS efter en närkamp med GAIS anfallare Aram Khalili. Istället byttes Stefan Lagergren (född 1990) in och gjorde bra ifrån sig. Förutom Stefan finns Alexander Hysén i truppen. Glenn Hyséns son som spelade sin första match från start för hans förra klubb Häcken mot just ÖIS säsongen 2006. En match som för övrigt slutade 1-1 efter att Dioh Williams kvitterat i 94e minuten på en hörna på ett ödsligt Ullevi.

Sundsvall ligger inför matchen 3:a i tabellen på samma poäng som Öis men med en match mer spelad. En seger för Rödblått skulle innebära att ÖIS tar andraplatsen om inte Syrianska vinner över Norrköping. En förlust skulle innebära… ja de behöver vi inte ens snacka om.

UPPDATERING MED ÖIS STARTELVA VÄNTAS IKVÄLL ELLER IMORGON


'Sundsvalls ointagliga borg?' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se