De senaste dagarnas diskussioner om supporterinflytande

Har varit fruktansvärt dålig uppdateringsfrekvens på bloggen den senaste tiden, både ifrån mig men även mina medskribenter verkar ha utnyttjat den välbehövliga två veckors ledigheten. Dags att råda bot på det!

I fredags skrev Djurgårdens supporterklubb Järnkaminerna ett öppet brev till Svenska Fotbollsförbundet och Svensk Elitfotboll där man kritiserade berörda parter för att inte lyssna tillräckligt mycket på publiken. Den främsta anledningen till detta brevet var att Svensk Elitfotboll hade kallat sina medlemmar (de 32 elitklubbarna även om alla inte verkar ha varit inbjudna) till ett möte för att Allsvenskans vikande publiksiffror, men inte en enda representant från någon supporterförening var kallad och detta trots att det finns en svensk fotbollssupporterunion, SFSU, som representerar en majoritet av Sveriges största supportergrupperingar.

Aftonbladet gjorde en grej av det och där fick Järnkaminerna medhåll av Black Army, MFF Support och Änglarna, vilka alla tycker att SVFF:s och SEF:s dialog med supportrarna är undermålig. AB pratade även med SEF:s generalsekreterare Tommy Theorin som på sant fotbollspampmanér inte förstår hur kritiken kan anses vara befogad. Dock kan man ifrågasätta Tommy Theorins begåvning då han inte bryr sig om att bemöta kritiken utan börjar blanda äpplen och päron i en enda salig röra som i alla fall inte jag kan förstå. Vad man kan få fram är i alla fall att han anser att det är viktigare att försöka locka en ny publik (barnfamiljer) istället för att få tillbaka den gamla, som ändå gick när Allsvenskan hade ett snitt på över 10 000 åskådare. En norsk idrottsforskare sågar också det här resonemanget och hävdar ett det är helt felaktigt och att supportrarna är en del av produkten, och att man därför också ska ha inflytande av den produkt som säljs. Inga överraskningar för någon som inte sitter med huvudet långt upp i någons röv.

Samme Tommy skickade även ett svar till Järnkaminerna men det svaret var ungefär lika bra som det man fick fram ur Aftonbladets artikel. Hade det inte varit för att Järnkaminerna skrivit att de fått ett mail innehållandes det där svaret så hade jag inte förstått att det var en reaktion på deras öppna brev utan bara någon random mumbojumbo. Finns ju ingen som klarade av att fixa G i läsförståelse på Nationella Proven i nian som kan påstå att det är ett relevant svar.

Järnkaminerna publicerade ett svar på Tommys svar och det går inte att säga så mycket bättre. Man har försökt med schiffernyckel men ändå inte lyckats få fram vad Tommy vill säga med sina svar till Aftonbladet och sitt egna brev.

Nu publicerar Aftonbladet en artikel om vad som ska rädda den Allsvenska publikkrisen och lösningen är: Twitter och Facebook…

Gör Aftonbladet en höna av en mycket liten fjäder? Möjligheten finns men det skulle inte förvåna mig om detta var det mest revolutionerande som man kom fram till på det däringa mötena. Men vi får hoppas att det kom fram något annat, annars bibehåller Svensk Fotbolls styrande sin överlägsna förstaplats som ”det största skämtet någonsin”. Enskilda klubbar har redan anammat sociala medier, ÖIS Facebook-sida följs av över 2000 personer och Radio ÖIS är ett hedervärt initiativ. På vilket sätt kommer SEF och SVFF locka fler ÖIS-are till matcherna genom att skapa sina egna Facebook-sidor? De enda som kommer att gå med i sådana grupper är vi som vill ta tillfället i akt och ventilera vårt avgrundslösa hat gentemot dessa båda pajasinstitutioner som inte främjar vår fotbollsupplevelse för fem öre. Vi får hoppas att de kom fram till något vettigt i alla fall, för det här är fan det lamaste jag läst på mycket länge.

Det här är ett allvarligt problem. Dels att alla som sitter på ledande positioner är körda i huvudet, men även att det här är något som är relativt accepterat. Som ÖIS-are, har vi någon aning om vad ÖIS har för ståndpunkt i någon fråga där man diskuterar det som rör oss supportrar? Vet vi ens vem som representerar vår röst på ett SEF-möte? Klackunionen har möten med ÖIS men trots att jag representeras (i form av Infernos representanter) i dessa möten vet jag inte speciellt mycket om vad som sägs. Vet ens någon halvinitierad Balders Hage-medlem lite av vad som sägs eller är Klackunionen mest en grupp för inbördes beundran och något som gemene supporter och medlem inte kan känna representerar ens åsikter på ett fullgott sätt. Känner vi som ändå kan få tillgång till vad som sägs att formatet är tämligen värdelöst så borde det vara fullkomligt hopplöst för alla aktiva supportrar som inte tillhör någon grupp.

Kanske dags att på allvar börja jobba för ett ökat supporterinflytande, på alla plan!


'De senaste dagarnas diskussioner om supporterinflytande' have 3 comments

  1. 11 juni, 2010 @ 14:40 Martin Johansson

    Johan, du får inte glömma den fantastiska satsningen på Superettan.se, Superettankartan och Gretas Blogg. Väl spenderade pengar.

    Svara

  2. 11 juni, 2010 @ 21:44 Hox

    Läser man följande artikel:
    http://svt.se/2.21425/1.2034445/theorin_publiken_atervander
    Så är ju inte sociala medier det som var lösningen, utan det är en bit i det hela. Faktum är att ”bättre samarbete med supportrarna” var en punkt som Theorin nämner tidigare än FB. När SEF talar om sociala medier så behöver det inte heller innebära som Johan tror att de själva ska skapa en Facebooksida, utan det kan vara att de ska erbjuda stöd/utbildning etc till klubbarna att skapa sina egna sidor. Sedan kan jag tycka det är helt rätt att ha en egen FB-sida. Idag finns ju ingen återkoppling mellan fans och SEF, så det kan nog vara väldigt positivt.

    Svara

    • 11 juni, 2010 @ 23:52 Johan Gellerman

      ”Bättre samarbete med supportrarna” har man sagt varje gång men det har aldrig hänt något speciellt, så det är något man ska ta med en skottkärra salt.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se