ÖIS utmaning: Från kryssgäng till vinstmaskin på ett dygn

För en dryg vecka sedan fick vi på Sambadefensiv in en kalkyl för den resterande delen av säsongen. En kalkyl som, enligt insändaren Douglas Torén, ska ta ÖIS till Allsvenskan 2011. När vi fick in Douglas kalkyl hade matcherna mot Degerfors IF och Ljungskile SK inte spelats. Och med utgångspunkt i hur Douglas förutspådde resultatet i dessa två matcher (vinst mot Degerfors och oavgjort mot Ljungskile) är kanske det här en kalkyl att verkligen ta på allvar. Vem vet, kanske har vi en modern Nostradamus i de egna leden.

Traditionellt sett krävs det någonstans mellan 52 och 62 poäng (genomsnitt 57,5 poäng) för att komma på andra plats i Superettan. Säsongen 2002 kom Enköpings SK tvåa i Superettan på 52 poäng och säsongen 2001 var Landskrona BoIS tvungna att spela ihop hela 62 poäng för att ta den andra direktplatsen till Allsvenskan 2002. Och för att vinna hela she-banget brukar det krävas någonstans mellan 54 och 69 poäng (genomsnitt 63,5 poäng). Säsongen 2002 vann Östers IF på 54 poäng och 2001 tog Kalmar FF hem serien efter att ha spelat in makalösa 69 poäng. Om vi sedan avslutningsvis ska titta på den kvalfyllda tillvaron som kvallag så brukar det normalt krävas någonstans mellan 51 och 58 poäng för att få äran att spela ner ett tidigare allsvenskt gäng i finrummets förrum.

Till saken hör dock att årets Superettan är jämnare än någon gång tidigare vilket ger en antydan om att det sannolikt kommer att krävas någonstans strax över 50 poäng för att ta en av de två platserna som medför direkt uppflyttning till Allsvenskan. I år är vi alltså närmare säsongen 2002 än säsongen 2001.

Under de tio säsonger som spelats av Superettan har de tre första platserna i serien fördelats på följande vis (med antal inspelade poäng):

  • 2000 1) Djurgårdens IF FF 63 poäng 2) Malmö FF 60 poäng 3) Mjällby AIF 53 poäng
  • 2001 1) Kalmar FF 69 poäng 2) Landskrona BoIS 62 poäng 3) Mjällby AIF 58 poäng
  • 2002 1) Östers IF 54 poäng 2) Enköpings SK 52 poäng 3) Västra Frölunda 51 poäng
  • 2003 1) Kalmar FF 67 poäng 2) Trelleborgs FF 60 poäng 3) BK Häcken 57 poäng
  • 2004 1) BK Häcken 65 poäng 2) Gefle IF 58 poäng 3) Assyriska FF 54 poäng
  • 2005 1) AIK 64 poäng 2) Östers IF 55 poäng 3) GAIS 52 poäng
  • 2006 1) Trelleborgs FF 66 poäng 2) Örebro SK 58 poäng 3) IF Brommapojkarna 57 poäng
  • 2007 1) IFK Norrköping 63 poäng 2) Ljungskile SK 55 poäng 3) GIF Sundsvall 54 poäng
  • 2008 1) ÖIS 57 poäng 2) BK Häcken 55 poäng 3) IF Brommapojkarna 54 poäng
  • 2009 1) Mjällby AIF 65 poäng 2) Åtvidabergs FF 57 poäng 3) Assyriska FF 51 poäng

ÖIS står alltså inför en rejäl utmaning om man ska nå Allsvenskan 2010. Om man ska tro Douglas kalkyl kommer ÖIS vara tvungna att ta 2,42 poäng per match över de tolv resterande omgångarna. Kan det verkligen gå vägen? Kanske, kanske inte. Och den där sviten på sex raka segrar som inleds redan i morgon är den verkligen möjlig? Oavsett vilket kan vi konstatera att det kommer att bli svårt som satan, särskilt med tanke på hur det har sett ut under den hittillsvarande säsongen.

Från kryssgäng till vinstmaskin på bara ett dygn.

Är det möjligt?

Ja, det får ni själv avgöra.

Douglas Toréns kalkyl för hur ÖIS ska nå Allsvenskan 2011

Avklarade matcher:

  • Omgång 18 ÖIS – Degerfors IF 3 poäng
  • Omgång 19 Ljungskile SK – ÖIS 1 poäng

Kvarvarande matcher:

  • Omgång 8 ÖIS – Ängelholms FF 3 poäng
  • Omgång 20 ÖIS – Syrianska FC 3 poäng
  • Omgång 21 Landskrona BoIS – ÖIS 3 poäng
  • Omgång 22 ÖIS – Östers IF 3 poäng
  • Omgång 23 Ängelholms IF – ÖIS 3 poäng
  • Omgång 24 ÖIS – Falkenbergs FF 3 poäng
  • Omgång 25 ÖIS – GIF Sundsvall 1 poäng
  • Omgång 26 FC Trollhättan – ÖIS 3 poäng
  • Omgång 27 ÖIS – IFK Norrköping 3 poäng
  • Omgång 28 Assyriska FF – ÖIS 1 poäng
  • Omgång 29 ÖIS – IK Brage 3 poäng
  • Omgång 30 Hammarby IF – ÖIS 0 poäng

Om den här kalkylen skulle överensstämma med verkligheten skulle ÖIS sluta säsongen på 57 poäng vilket borde räcka till allsvenskt avancemang.

Det ser minst sagt tufft ut för vårt kära sällskap, för ska vi klara av denna poängskörd så måste det vara slut på onödiga poängtapp (läs Väsby United, IK Brage och FC Trollhättan etc). Hemmamatcherna mot Falkenbergs FF, Östers IF och IK Brage skall vi bara klara av utan några som helst problem. Precis som bortamatchen mot FC Trollhättan. Där räknar jag kallt med tre poäng.

Hängmatchen hemma mot Ängelholms FF blir också den väldigt, väldigt  viktig, där bör det också bli tre poäng om drömmen om Allsvenskan 2010 ska leva vidare.

Om ÖIS sedan ska mäkta med att leverera idel segrar på hemmaplan med motståndare som Syrianska FC och IFK Norrköping, ja då måste man höja sig rejält. En Álvaro Santos i slag – i målform – är ett måste i dessa matcher. För är det någon i årets upplaga av ÖIS som kan avgöra matcher på egen hand så är det vår brasse. Dags att visa att epitetet ”För bra för Superettan” stämmer överens med verkligheten, tycker ni inte det? Hittills har Santos inte kommit upp på den nivå som man förväntar sig av en sådan spelare.

Ska ÖIS bli något annat än ett tråkigt mittenlag måste dessutom alla spelare höja sig rejält. Det räcker inte att som nu göra det vid några få enstaka tillfällen (läs Degerfors IF och Hammarby IF). Nej, nu är det bara att bita ihop och tugga sig genom resterande matcher med tre poäng som mål. I varje match.

För att återgå till kalkylen så tror jag att Assyriska – som precis som ÖIS – kämpar för uppflyttning blir svåra. Med sin hemmapublik i ryggen tror jag inte att ÖIS mäktar med mer än poäng borta på Södertälje Arena. Vad gäller sista matchen mot Hammarby IF så beror allt på hur läget är: om ÖIS (förhoppningsvis) redan är klara för allsvenskt spel och låt säga Hammarby kämpar för att nå kvalplatsen, ja då blir det nog garanterat förlust mot ett hungrigt Bajen. Om inte, ja då har vi ett ovisst och nervdallrande möte att vänta. Nu räknar jag dock kallt med att ÖIS i detta läge redan är klart för allsvenskt spel, och jag räknar också med att Hammarby i detta skede kämpar om åtminstone en kvalplats – om de inte väljer att sälja Linus Hallenius förstås för då har vi ett helt annat läge att se fram emot – och då får nog ÖIS det jobbigt på Söderstadion.

Ja, som ni kan se kommer det verkligen att bli tufft, och klarar vårt kära Rödblått av det här, då kan de känna sig riktigt nöjda när säsongen är över.

ÖIS mot Allsvenskan!

Douglas Torén

DISKUTERA


© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se