Truppinventering #1: Mittfältare & Anfallare

Yttermittfältare

Alex
Niclas Elving
Seif Kadhim
Jonathan Lindström
Jakob Olsson
(Markus Gustafsson)
(Björn Anklev)
(Pavel Zavadil)
(Markus Anderberg)

Kommentar: Det finns en hel del potential på våra naturliga yttermittfältare men jag är tveksam om det är någon förutom Alex som kommer få spela speciellt mycket. Jag tror att Janne A kommer föredra att flytta ut/upp/ner någon av spelarna inom paranteserna istället, för att få de bästa elva spelarna på planen.

Egentligen gillar jag inte centrala spelare som spelar på kanten men vi har ändå, relativt sett, ganska mycket kvalitet i mitten och då får några spelare flytta lite på sig för att man ska kunna maximera nyttjandet av materialet. Både Anklev och Anderberg har ganska goda yttermittfältsegenskaper medan Pavel och Markus mer är för att dra sig in i banan och (oftast) skapa ett numerärt överläge centralt.

Det finns inte så mycket mer att säga, finns en hel del potential och vissa spelare som nog kommer överraska en hel del under året (jag tror främst på Elving och Jakob, Seif tror jag inte kommer bli något i ÖIS) men frågan är hur många chanser de kommer få och hur många gånger Janne A väljer att spela mer säkra kort. Mittfältet är en stark lagdel och man kan pussla fram och tillbaka med konstellationer för att få något att passa det tillgängliga spelarmaterialet.

Innermittfältare

Sebastian Johansson
Pavel Zavadil
Markus Gustafsson
Alexander Mellqvist
(Danny Ervik)
(Jakob Olsson)
((Mathias Johannesson))

Kommentar: Här har vi fyra centrala mittfältare som samtliga håller mycket god Superettaklass och tre av dessa fyra kommer vi nog få se på planen mot Väsby den 13:e april, frågan är om Janne väljer att spela med tre spelare centralt på mitten eller flyttar ut någon av dem på kanten. Jag antar att det kommer bero hur det ser ut på anfallsfronten, formationer är ju trots allt bara en lek med siffror.

Bortsett från att Seb kommer vara avstängd var fjärde match så tror jag att vi kommer klara oss bra att gå runt på de fyra mittfältarna vi har. Det går trots allt att göra förändringar om för tillfället inte har materialet att spela med tre spelare centralt. Bakom vår kvartett har vi Danny Ervik, och jag väljer att sätta Mathias Johannesson från Tipselit inom en dubbelparantes för han borde vara sjätte-alternativ. Jakob Olsson har spelat lite innermittfältare i Tipselit men jag blir mycket förvånad om han kommer få spela där i Superettan. Danny tror jag kommer få vara med och konkurrera om den mer balanserade rollen, dels då Seb är borta på grund av avstängning men även de gånger som Janne väljer att spela med två balansspelare. Danny gjorde det som sagt bra i våras och jag tror att han hade klarat av att ta den rollen. Mathias flyttas förhoppningsvis upp snarast och blir då ett seriöst alternativ, jag tror och hoppas att han kan få spela lite i år.

Som jag ser det har vi det helt klart välbeställt här. Fyra bra ordinarie spelare och back-uperna som finns om de fyra första inte räcker till håller god klass. Det finns möjlighet att flytta ut spelare på kanten eller uppåt i bana utan att tappa speciellt mycket slagstyrka på mitten, vilket är ett rejält styrkebesked. Faktum är att vi har ett bättre innermittfält nu än under första halvan av förra säsongen, om man ska tycka att det är bra eller lite beklämmande vet jag inte men inför nuvarande säsong får man säga att det ser riktigt bra ut.

Anfallare

Markus Anderberg
Nicolas Sandberg
Luka Mijaljevic
(Álvaro Santos)
(Björn Anklev)
(Markus Gustafsson)

Kommentar: Ja du. Det skiljer ju en del beroende på om Santos medverkar eller ej men om vi nu utgår från att han fullföljer sitt kontrakt (vilket jag inte tror) så känns det ändå som att vi har problem. Santos är vår enda targetspelare och även om han spelar så finns det anledning att tro att han kommer vara borta ungefär var tredje match och då har vi inga spelare som verkligen kan låsa fast bollen. Nicolas, Anderberg och Björn ska ha bollen framför sig i duell med motståndarna, det är inga spelare som kommer och möter för att lägga tillbaka bollen. Nu har jag sett för lite av Luka för att veta hur han är men jag tvivlar på att han kan gå från division fyra och axla den rollen. Markus G spelade ju släpande anfallare ett par matcher, men då hade han ändå en stark target framför sig. Ska han få samma roll nu så kommer han antagligen få spela mer felvänd och själv ta targetrollen samtidigt som den som spelare framför/bredvid kommer dra på djupet.

Tappar vi Santos så är vi där direkt. Om inte för att man behöver en bollmottagare så är det nyttigt att ha en stark anfallare som kan ta fighten mot Superettans brunkarmittbackar, vi är inte tillräckligt bra för att man ska kunna ha en medellängd på 1,70 och spela oss runt dem. Åtminstone tror jag inte det, vi har trots allt ett ganska spännande lag men jag tror vi behöver lite tyngd längst fram med. Någon som vet vad Pelmander gör nuförtiden? Jag hade verkligen velat få in Ken eller Joel Johansson. Det är en sådan spelartyp vi behöver för att kunna få tillräckligt med variation i vårt spel, och dessutom få våra djupledsanfallare att komma till sin rätt.

Om Santos fortsätter bete sig som ett svin och bryter sitt kontrakt så tror jag att en 4-4-1-1 med Markus G som släpande och Anderberg framför är den bästa uppställningen vi kan ha framåt. Jag tycker fortfarande att Björn ska spela högerback och Anderberg känns som det enda anfallsalternativet, förutom Björn, som verkligen kan ställa till med oreda på egen hand. Nu får vi dock hoppas att det inte kommer gamblas på det här sättet utan att man ser till att få in en anfallare så att vi slipper skicka upp Leinar på topp för att tyngd där fram.

Slutgiltig kommentar: Löses mittbacksproblemen och vi kan få in en lite tyngre anfallare så har vi ett lag som på ett eller annat sätt ska ta oss tillbaka till Allsvenskan. Även utan en ny anfallare kan det gå vägen men jag anser det inte vara värt att lämna så mycket åt slumpen som man gör i så fall.


'Truppinventering #1: Mittfältare & Anfallare' have 7 comments

  1. 24 januari, 2010 @ 17:30 SB

    Finns ju bara en sak att säga: värva anfallare oavsett hur det blir med Santos. Resten löser sig med lite kreativitet och kompetens.

    Svara

  2. 24 januari, 2010 @ 18:18 Rödblått Bolltrolleri

    När man läser debatten här och på SF så känns det som om många av de som skriver anser att ÖIS 2010 står och faller på om Alvaro blir kvar i Sällskapet eller inte.
    Personligen tror jag att våra chanser är ungefär lika stora oavsett.

    Vinner gör vi med största sannolikhet inte utan det gör förmodligen Assyriska, med deras defensiva förstärkningar hittills så ser de riktigt starka ut.

    Realistiskt med den truppen vi har, med eller utan Alvaro. bör vi i alla fall komma topp 4.
    Sen är det ju omöjligt att spå det nu innan alla övergångar är klara, men med truppen vi har nu vore allt annat skandal.

    Jag tror inte att Alvaro blir kvar. Där emot så tror jag inte, eller rättare sagt, hoppas jag inte att ÖIS gör sig av med han på ett sätt där vi står som stora förlorare. På ett eller annat sätt kommer han att ersättas med en anfallare av åtminstonne hög superettanklass.
    Om det blir genom ett byte eller en försäljning av Alvaro spelar ingen roll. Alvaro är en så pass kompetent fotbollsspelare att man kan kräva en, med ÖIS mått mätta, bra målskytt som ersättning vid en eventuell bytesaffär.

    Sen får vi ju inte heller glömma att det är superettan vi pratar om. Teoretiskt sett skulle man med lite flyt kunna värva någon från div.1-2 som skulle kunna göra succé i superettan.
    Per Ericsson är ju tyvärr ett bra exempel på en sådan värvning.

    Svara

    • 24 januari, 2010 @ 18:50 Vergilius

      Förutsatt att vi behåller Alvaro alternativt får in en vass ersättare skulle jag hävda att vi är favoriter inför nästa säsong, vi har faktiskt en rätt bra SE-trupp.
      Är inte alls så imponerad av Assyriskas nyförvärv som er andra, Eklund är ett kanonförvärv och Björkeryd gillar jag men AFFs mittfält är sådär och framåt hoppas man på Thorstensson som mycket väl kan lyckas men det är inget säkert kort, hans enda merit är egentligen 11 mål i SE 2008, inget som skrämmer jättemycket, sen kan han ha utvecklats i AIK men han kan lika gärna sakna självförtroende efter ett år på bänken, som sagt inget säkert kort. Assyriska kommer säkerligen kunna utmana mot toppen, men några skyhöga favoriter om man bara ser till pappret är de inte.

    • 25 januari, 2010 @ 07:13 Martin Johansson

      Två saker, (1) du har rätt om Assyriskas mittfält, det är deras svaga punkt. Samtidigt måste det sägas att det mittfältet under två raka säsonger tagit laget till toppen av Superettan. Fyra 2008 (glöm inte bort att man aldrig var sämre än trea fram till sista omgången) och trea i fjol. De har visat att de håller måttet. (2) Och Thorstensson, jag lever i skräck för den mannen. Visst, elva mål i Superettan är kanske inte så imponerande men sättet som han gör målen på är det. Alla som har sett sammanställningen av Thorstenssons elva mål under 2008 vet att det är en spelare med stor potential. Jag vet inte när jag såg en spelare på den här nivån som rörde sig så smart och genomtänkt som Thorstensson. Han tycks vara förbannat klok och välskolad. Nej, jag tror han vinner skytteligan i år. Oddsen är i alla fall inte höga. Men visst, du har en poäng att de ser lite tunna ut framåt. Å andra sidan, får Llumnica vara hel och Eddie Moussa fortsätter i samma stil som i fjol har de tre spelare som gör över tio mål. Sedan har de även Göran Marklund att kasta in om det skulle krisa. Det är ändå bättre än många andra lag i serien.

    • 25 januari, 2010 @ 07:04 Martin Johansson

      Jag tillhör ju dem som tror att vi inte kan vinna Superettan utan en riktigt vass anfallare. Jag är ledsen, men jag ser inte hur det ska gå till. Det behöver inte vara Álvaro Santos men det måste vara en anfallare som är med i toppen av skytteligan. Vi kan ha hur bra målvakt, försvar och mittfält som helst, har vi ingen som petar in bollen eller gör det omöjliga möjligt mot brunkarlag som Ljungskile och Trollhättan så har vi inte en jalle. För närvarande har vi följande alternativ (om Santos försvinner vilket vi nog får räkna med att han gör):

      Markus Anderberg
      Antal matcher i Allsvenskan: 19 matcher
      Antal mål i Allsvenskan: 1 mål
      Antal matcher i Superettan: 0 matcher
      Antal mål i Superettan: 0 mål

      Björn Anklev
      Antal matcher i Allsvenskan: 85 matcher
      Antal mål i Allsvenskan: 4 mål
      Antal matcher i Superettan: 29 matcher
      Antal mål i Superettan: 11 mål

      Luka Mijaljevic
      Antal matcher i Allsvenskan: 0 matcher
      Antal mål i Allsvenskan: 0 mål
      Antal matcher i Superettan: 0 matcher
      Antal mål i Superettan: 0 mål

      Nicolas Sandberg
      Antal matcher i Allsvenskan: 13 matcher
      Antal mål i Allsvenskan: 0 mål
      Antal matcher i Superettan: 0 matcher
      Antal mål i Superettan: 0 mål

      Ser det inte lite tunt ut?

    • 25 januari, 2010 @ 08:46 Yodabul

      Jo, men vem hade vi som gjorde målen när vi gick upp senast 2008?

      Då var det Anklev som var bäst trots ”bara” 11 mål, samt att vi hade Zavadil som var kungen av fasta situationer.

      Självklart behövs det en bollmottagare a la Santos men säg inte att de blir kört utan en…

      Dock skiljer det lite mellan Allbäck (2008) och Anderberg men en ”Santos” som gör 5 mål och 5 assist räcker långt tillsammans med Anderberg som förhoppningsvis gör 10 mål.

      Ssntos i Kalmar tror jag är optimalt om han vill komma…

    • 25 januari, 2010 @ 08:51 Martin Johansson

      Men Yodabul, med kört menar jag nog inte samma sak som dig. Jag tror det är kört att vinna Superettan utan en målösare. Jag tror dock fortfarande att vi har chansen att knipa kvalplatsen. Och jag måste säga en sak om 2008, vi hade en djävla flyt den säsongen. Vi var riktigt risiga under hösten och körde verkligen fast mot t.ex. Landskrona och Qviding, tog en riktigt turlig seger mot Assyriska på bortaplan osv. Dock var övriga lag något sämre eller hade mer missflyt än oss under hösten. Häcken var ju ruskigt loja under sommarmånaderna, fram till den där utskåpningen av Sirius i början av september. Sett till vad de presterade under hösten 2008 och 2009 så var det klasskillnad mot oss. Vi vann 2008 utan att imponera. Jag är ledsen att säga det och jag har svårt att se att det upprepas. Nej, för att vara på den säkra sidan vill jag ha in en klassanfallare till i truppen.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se