Bellmans epistel n:o 6

Nico - Tvåmålsskytt

6-1!

1268 personer på plats på Gamla Ullevi – ni andra som inte trotsade regnet bör ångra er bittert!

Matchen 10 första minuter är inte mycket att tala om. Varken ÖIS eller Oddevold kommer igång särskilt bra, men när ÖIS hastigt och lustigt får en straff med sig i 10:e minuten satte en halvlek igång som vi ÖISare inte har skådat på år och dagar.

Bengtsson sätter straffen till höger, Oddevolds målvakt är på den, men lyckas inte hålla den blöta och hala bollen. 1-0 till ÖIS och därefter levde våra rödblå hjältar upp till epitetet Lirarnas Lag med råge.

Det tog inte många vackra ÖIS-passningar innan bollen återigen fastnade inne i Oddevolds straffområde och efter en viss kalabalik och flera försök till att få in bollen så får Leinar till slut trycka in den. 2-0 till ÖIS.

Oddevold sticker upp nån gång här och var och ÖIS reservmålvakt Fredrik Andersson (se träningsartikel om Peter nedan av Felix) tar idag en gruvlig revanch efter cupförlusten. Ute på plan är Fredrik väldigt lik Peter och idag spelade han dessutom på samma höga nivå, vilket gjorde att man ibland glömde bort att vi hade reservkeepern i mål. Mycket glädjande.

Rödblått rullar sedan runt bollen elegant med Anderberg, Lindström och Seb i spetsen. Nico löper som vanligt kopiöst på alla bollar och idag betalar det sig äntligen. Klockan har inte ens nått fram till 30 minuter när Nico är rätt placerad inne i straffområdet och kan stöta in bollen på direkttouch mellan benen på en olycklig målvakt. 3-0 till ÖIS.

ÖIS fortsätter att trycka på. Jakob Olsson som har börjat matchen väldigt lojt kommer in alltmer i spelet och lyckas få ett fint samspel med såväl Nico som mittfältarna. Plötsligt dyker en höjdboll från högerkanten upp mitt i straffområdet, Nico får huvudet på bollen som far iväg i en hög båge och ramlar ner bakom en paralyserad Oddevoldsmålvakt. Det som knappt kändes som en målchans innebär 4-0 till ÖIS och då står matchklockan bara på 39 spelade minuter.

Den här första halvleken, där vi får se ÖIS spela ut och lyckas med det man är bäst på, dvs att spela ett vackert passningsspel längs marken och att dessutom producera mål, kommer finnas kvar i åtminstone mitt minne länge framöver.

Andra halvlek blir sedan är rätt stor kontrast till den första. Tyvärr har våra rödblå lirare svårt att motivera  sig att fortsätta spela boll och det hela resulterar en rätt sömnig tillställning, bortsett från att klacken höll igång rejält.

I det läget var det heller inte alls oväntat att Oddevold lyckas reducera till 4-1. Uret står på 55 minuter och nu hoppas man att IKO:s mål ska ge lite fart under fötterna på Rödblått, men så blir dessvärre inte fallet.

Faktum är att ÖIS spel aldrig riktigt kommer igång under andra halvlek – inte Oddevolds heller för den delen – men rädslan för att att släppa in ett mål till och skapa oro finns fortfarande kvar eftersom Oddevold lite då och då lyckas komma till hyfsade avslut.

Men i den 79:e minuten släpper allt. Anderberg slår en ljuvlig djupdelsboll som skär rakt igenom Oddevolds försvar och som hamnar hos Olsson som kommer i något dåligt vinkel men som ändå lyckas smeka in bollen förbi Oddevoldskeepern.5-1!

Klacken sjunger ”Så skönt att vara ÖISare” mer passande än på väldigt länge och under matchens sista minuter kommer passningsspelet från första halvlek tillbaks i viss mån och som om inte 5-1 är nog så avslutas matchen med det vackraste målet av de alla. ÖIS spelar klapp-klapp-spel och bollen når fram till Nico som iskallt och briljant klackar bollen till en helt friställd Olsson som inte gör något misstag utan placerar bollen elegant i målvaktens bortre hörn. 6-1 och strax därefter tar matchen slut och ÖISarna gör varsin Klinsmann i det blöta gräset framför klacken.

Det var ovanligt svårt att utse matchens lirare den här gången. Det var väldigt många som gjorde anspråk på en top-3-plats i första halvlek och vissa som sedan försvann en hel del i andra. Jag lyckas inte välja bara 3 spelare idag, utan tar mig friheten att dela tredjeplatsen.

Matchens 3 bästa ÖISare

1. Nicolas Sandberg
Han har fått mycket skit för att han bara springer och inte gör några mål och att han är för klen. Idag lyckades han skapa en hel del med sina löpningar, både bollerövringar och inte minst två mål som i båda fallen handlade om att se till att finnas på rätt ställe. Av anfallarna var Nico bättre än Olsson i första halvlek och i andra halvlek visade de båda upp ett fint samspel som kröntes med Nicos underbara klack fram till Olssons 6-1-mål. Allting är kanske inte perfekt, men 2 mål, ett oförtrutet kämpande och karriärens kanske bästa match – ja, då är Nico värd att utses till matchens lirare.

2. Markus Anderberg
Hade en fotbollsmatch varit 45 minuter hade Anderberg blivit matchens lirare. Under första halvlek var han bäst på plan och låg bakom de flesta instick och genomskärare fram till våra forwards. Om man dessutom som åskådare släpper bollen med blicken så kan man se hur Anderberg gång på gång skär upp djupa sår i motståndarnas försvar med sina diagonallöpningar och  fina rörelsemönster. Däremot så orkade inte Anderberg i andra halvlek, han försvann från spelet en hel del, men skapade trots allt en hel del när han väl fick bollen och var mannen bakom Olsson 5-1-mål.

3. Fredrik Andersson
Det kan inte ha varit roligt att vara Fredrik efter förlusten mot Falkenberg i Svenska Cupen. Men han visade ingen tecken på ängslan när han idag fick chansen igen. Det skall sägas att även om ÖIS vann stort idag så hade Oddevold ett gäng med chanser, men Fredrik visade att vi inte behöver vara ett dugg oroliga när Peter är indisponibel. Fredrik var säkerheten själv trots det hala underlaget och räddade ÖIS flera gånger från baklängesmål med riktigt fina räddningar.

3. Jakob Olsson
Hur jag än vänder och vrider så går det väl inte att hålla Jakob utanför den här listan. Han kom förvisso inte alls in i matchen till en början och visade upp det där loja spelet vi ibland har sett när Jakob slutar att spela så fort han tappar bollen. Men han växte och växte och när matchen var slut kan man inte annat än att konstatera att ÖIS är ett klart vassare lag när vår tvåfotade Olsson är på planen. Det är kul att se hur Jakob slår en perfekt hörna med vänsterfoten ena stunden för att minuten senare dra på ett stenhårt placerat skott med högern. Båda målen i slutet av matchen är dessutom av hög klass. Får vi bara se något mindre av nonchalansen så skulle Jakob befinna sig högst upp den här listan väldigt ofta.

Noterat:

Ex-ÖISaren Mentor Zhubi tackade ÖIS-publiken när han byttes av och möttes med applåder.

Ex-ÖISaren Angelo Vega visade temperament i slutminuten och hamnade i het ordväxling med flera ÖISare. Hans hetlevrade humör verkar inte ha förändrats sen jag själv mötte honom under tonåren då han fortfarande spelade i Uddevalla-laget IK Svane.

Ludvig Brisby-Jeppsson fick visa upp sig ordentligt för hemmapubliken då han bytte av Bengtsson redan efter 25 minuter. Ludvig med nummer 31 på ryggen gjorde en bra match och visade inga tecken på nervositet, men visade däremot prov på ett riktigt bra skott.

Mikael Odin fick chansen på innermittfältet sista kvarten och gjorde inte bort sig.

Uppe på Tredjeplats i tabellen nu. Förvisso har både Sleipner och Trollhättan en match mindre spelade och kan gå om, men det är ju ändå kul läsning.

Jag försöker komma ihåg om jag någon gång har sett ÖIS göra 6  mål i en seriematch förut och har än så länge inte lyckats komma på något tillfälle. Jag var med när ÖIS gjorde 5 mål mot Blåvitt både 1998 och 2002, men 6 mål…har det hänt? Påminn mig gärna om det är så att ÖIS har gjort mer än 5 mål i en seriematch under andra halvan av 90-talet eller 00-talet.

Och ni gamla rävar som var med på den tiden då Sören och co lekte hem SM-guldet eller när Agne med vänner fick folk att bänka sig på Ullevi på 50- och 60-talet. Berätta gärna i kommentarsfältet nedan om vilken match som ni har sett där ÖIS har gjort flesta mål.

'Bellmans epistel n:o 6' have 23 comments

1. 18 juni, 2011 @ 22:21 nytko

Riktigt roligt att läsa dina inlägg!

Mycket bra! : )

2. 18 juni, 2011 @ 22:44 Bertil

En match med många mål var när ÖIS mötte Floda i svenska cupen. Afonso med flera hade lekstuga och det hela slutade 15-1 eller liknande. Vilket år kan det ha varit? Tippar 2004. Men riktig seriematch med 6 mål – det måste vara långt tillbaka!?

• 18 juni, 2011 @ 22:47 ÖIS-dude

Afonso lirade dock i Malmö 2004 :)

• 18 juni, 2011 @ 22:55 JD1887

Den matchen du tänker på Bertil, spelades borta mot Floda 30 Augusti 2003 där ÖIS vann med 1-9 efter bl.a 4 mål av Hemberg och 2 av Afonso :)

vill ni läsa mer om matchen så hittade jag den här:

3. 18 juni, 2011 @ 23:04 JD1887

Det kanske inte va 6 mål på en match, men jag gillar ändå att ÖIS under säsongen -08 gjorde 15 mål på 4 matcher!

4. 19 juni, 2011 @ 00:20 Anonym

YES! Underbart grabbar. Fredrik tvekade jag inte en sekund på.

5. 19 juni, 2011 @ 00:29 JP

Vill minas ett par målrika matcher i gamla ”tvåan” i början av 90-talet. Har för mig att ÖIS satte 9 mål mot Motala.

6. 19 juni, 2011 @ 07:54 Kötta göbbar!

Har sett ÖIS slå Alvesta med 7-1 någon gång i slutet av 70-talet. Sören B var med i alla fall och snurrade med Alvestaförsvararna. Sedan har jag sett ÖIS med Thomas ”chips” Perstedt i mål slå HBK med 7-3 på 1990-talet.

7. 19 juni, 2011 @ 10:22 Björn

Håller med om att Nico var matchens lirare.

Tycker dock att Seb var ruskigt bra denna match. En riktig ”städare” på mittfältet som påminner mer och mer om Källa i sina bättre dagar.
    Seb gjorde inte ett enda misstag denna match och förtjänar enligt mig en plats på topp-3 listan.

• 19 juni, 2011 @ 10:24 nytko

Håller med dig till 100 %. Fantastisk match av Seb idag…igen.

• 19 juni, 2011 @ 12:12 Bellman

Jag har inget att invända mot detta egentligen. Det var dock så många som presterade… Seb var absolut en av dem.

8. 19 juni, 2011 @ 10:29 Arne

Jag minns ett underbart vårderby 1974 i dåvarande div II södra mot IFK Gbg, 6-1 blev det även då!

9. 19 juni, 2011 @ 12:00 Grande

Visst fasen gjorde vi 8-2 på just Sleipner någon gång på nittiotalet?! Kan ha varit i gamla tvåan alternativt någon sejour i division 1…

10. 19 juni, 2011 @ 12:04 Rude Boy

7-0 mot Häcken 1983 är den seriematch som dyker upp. Floda var ju i cupen.

11. 19 juni, 2011 @ 12:08 Rude Boy

Härlig insats av unge Jeppson.

12. 19 juni, 2011 @ 14:00 Karlsson

Vill passa på att ge en eloge till de runt 150 oddevolds supportrarna i klacken, som trots 6-1 underläge sjöng lika mycket som när det stod 0-0.

Kan även passa på att säga att när hemmaklacken står placerad som den gör nu så hörs bortaklacken betydligt mer från sittplats på samma långsida som hemmaklacken

• 19 juni, 2011 @ 15:41 jannebölja

Ja, men på andra långsidan hördes bara öisklacken, inte mycket ljud som åker bakåt eller åt sidorna!

Sebbe var igår fantastisk, briljant, FAN va bra han var, en ren fröjd att se honom kämpa, slita och briljera med ett felfritt passningsspel.

13. 19 juni, 2011 @ 15:45 Bertil

Tack JD1887! Jag tog i lite för att då vet man att någon reagerar:-)

Jag har nu upptäckt denna förträffliga ÖIS-sida där det verkar finna mycket och aktuella nyheter. Ännu ett tack till er som arbetar med att lägga upp texter!

14. 19 juni, 2011 @ 20:35 Krilliano

8-1 mot Sleipner och 9-0 mot motala..

15. 19 juni, 2011 @ 20:43 x-et på räcket

Klippte vi inte till Mjällbyborta med 6-1, 1985, i sista matchen och säkrade slutspelsplats…..? Sedan bidde det som bekant Sm-guld av det hela.

16. 20 juni, 2011 @ 17:23 Krilliano

Här finns det ett arkiv för den som vill frossa i matchstatistik från alla Öis matcher. http://www2.ois.se/fotboll/arkiv/matcharkiv/arkiv.htm

• 20 juni, 2011 @ 21:09 Bellman

Åh. Perfekt. Där kan man stanna länge och förkovra sig i gamla matcher.

17. 20 juni, 2011 @ 17:50 Krilliano

Man går o blir nostalgisk när man ser namn som StuartMcManus. Sicken karaktär. För att inte tala om Anders Limpar. Han va en härlig lirare. Leif Ytterells mål från egen planhalva kommer för alltid finnas kvar på näthinnan. Hoppas att man kan få ha samma känsla av dom killarna som är i dagens lag om 20 år.