Jeton Pestisha – En munsbit för backarna?

Ny säsong innebär ju allt som oftast nya spelare i truppen när andra får gå. Vissa mer namnkunniga än andra. ÖIS har, som de flesta kanske redan vet vid det här laget, en spelare på provspel i en vecka just i detta nu – Jeton Pestisha. Enligt ÖIS hemsida så har 24-åringen, som är uppväxt i Norge, varit med att spela upp Fredrikstad i Tippeligan för att f o m 2005 spela i Pors Grenland i Norges andradivision. Där har han spelat sedan dess. Enligt hemsidan så skall Jeton ha bra kondition, ha en bra vänsterfot och samtidigt ha en ”god teknik”. Absolut bra anledningar till varför man kan testa honom i ÖIS. Låter som en lirare helt klart.

Vad gäller tekniken så verkar det som om den är ”mer än god” så att säga. Enligt ett videoklipp på Youtube, där det sägs vara Jeton som spelar, så är han iallafall rätt vass på inomhusfotboll. Kolla här:

YouTube Preview Image

Så långt allting gott. Däremot skulle det vara bra att få se honom i aktion på en riktig fotbollsplan med riktigt motstånd, mot ett par rutinerade motsåndare. För motståndet i filmklippet ger jag ärligt talat inte mycket för. Det är iallafall inget motstånd som kan jämföras med det vi kommer att få i Superettan. För mig, med väl utpräglad Puyol-teknik i bakhuvudet (bara skojade där…), så är receptet ganska så enkelt för att stoppa en sådan spelare. Gå in med kroppen och förstör. Det intressanta är alltså att veta hur Jeton klarar fysiskt spel, där han stressas till snabba beslut och där bollen sällan stannar vid fötterna. Hur bra är han i positionsspelet? Sen skadar det ju inte att han har teknik god nog för att dra ett par gubbar på egen hand. Det öppnar ju upp för våra andra spelare helt klart. Det är bara att se hur mycket oreda Pavel Zavadil ställde till för motståndet i Superettan 2008 och Pavel är ju i ärlighetens namn inte urtypen för styrka när det gäller just positionsspel.

Jeton Pestisha är 170 cm lång och väger 69 kilo enligt Pors Grenlands hemsida och spelarinformation.

Låter ju som en munsbit för backarna i Superettan. Eller? Nja, kommer Jeton med fart så är det nog en annan femma. Då kommer nog vissa tröga backlinjer att få se sig omsprungna under säsongen. Sen med hjälp av de övriga ÖISarna så kanske Jeton skulle kunna bli den där jokern som Marcus Anderberg visade sig vara redan i år i Allsvenskan. Anderberg kom ju från svenska division 5 och dribblade och sprang om allsvenska försvarare med hyfsad lätthet.

Dock är det kanske inte till Jetons fördel att provträna med ÖIS i en vecka när Göteborgsregionen har sin bistraste vinter på många år och där plastgräsen runt om i stan är helt avstängda för riktig fotboll. Att spela innebandy, köra fys, lätt fotbollsträning och vara med i Janne Anderssons ”lära-känna-process” är kanske inte det mest ultimata för en spelare som vill visa upp sina kvaliteter och övertyga en klubb att man kan slå sig in i truppen. Jag vet ju inte detaljerna hur man beter sig för att ta ställning till om en spelare duger eller inte i en tid då inomhusträning är det mest lämpliga och fotboll är det sista man tänker på när man tittar ut på mornarna. Förhoppningsvis så har Janne A och Janne C en aning. Å andra sidan. Kommer man från Telemark-regionen så vet man nog hur man tar tillvara träningspassen och hur man får ut det mesta av sin fotboll under kalla förhållanden. Sen återstår det ju som sagt att se om det räcker för att få ett kontrakt?


'Jeton Pestisha – En munsbit för backarna?' have 6 comments

  1. 14 januari, 2010 @ 14:34 Slicen

    För något år sedan så pratades det hej vilt om ”karaktärsspelare” hit och dit. Vad det var för något definierades oerhört vagt snarare genom vad det inte var, vilket framstod rätt tydligt: utlänningar med Zlatan-fasoner som spelade mer för sig själv för att i förlängningen kunna lämna den klubb de knappt kommit till, som inte kunde ta en petning eller att bli utbytt, som kort sagt inte kunde underordna sig kollektivet på traditionellt vis, bita ihop och hålla käften. Spelare som det var svårt att inordna i ett lag över lite längre tid.

    När det gäller denna Pestischa så tror jag (vad vet jag om det?) att han inte fyller kraven för ”karaktärsspelare” – även om han är uppvuxen i Norge. Detsamma tror jag (återigen) gäller en spelare som Seif Kadhim – vars stora styrka samtidigt är hans största svaghet – hans individualism i ett kollektivt lagbygge. Det är därför det aldrig riktigt ”blir” någonting av spelare som Seif eller Boyd som en bra dag kan vinna en match åt laget, men som har alldeles för få såna dagar på ett år.

    Nu kostar det ju inget att titta för Last och Jannarna (förhoppningsvis) men jag kan aldrig tänka mig att man skulle plocka in en sån snurregubbe i laget om man tänker sig att verkligen bygga ett Lag. Dessutom var väl en sådan som Clifford Mulenga en kul och bra spelare i Pestichas storlek, men han hade ju inget att hämta mot rejäla, fysiska spelare. Spelare som normalt huserar i Superettan.

    Svara

  2. 14 januari, 2010 @ 16:32 Hasta La Vista

    Tror inte ett dugg på dessa pygméer! Bort med dom. En Anderberg räcker. In med tekniska spelare över 180 cm. Typ Patrik Fredholm ;-)

    /170cm

    Svara

  3. 14 januari, 2010 @ 16:57 Martin Johansson

    Allt jag har att säga om Jeton Pestisha är att han verkar vara en aning enfotad. På ÖIS.se står det att han helst använder vänster fot. Det borde stå att han alltid använder vänster fot. Den som har gott om tid, tråkigt eller inget bättre för sig kan köra klippet ytterligare en gång och kolla in bollbehandlingen. Killen använder nästan bara vänsterfoten! Jag har räknat och kommit fram till att han i ett klipp som är en minut och 35 sekunder långt använder 96 touch. 76 av dessa är med vänsterfoten och 20 med högerfoten. Killen är extremt obekväm med högern. Alla passningar och avslutningar i filmen görs med vänstern. Enda gången han använder högern är som bollplank för vissa finter och i något motlägg och en helikopter. Även när bollen är på väg över mot högerfoten och det vore bättre att toucha den med högerdojan tar han den med vänstern. Gärna yttersida också. Dessutom tycks det som att han nästa hela tiden vill gå till vänster om sin motståndare. Han vänder inåt planen bara för att vända utåt så att han kan gå till vänster. Kan det verkligen vara en kille för ÖIS?

    Svara

    • 15 januari, 2010 @ 09:48 Öis til the day I die!

      Spelar väl ingen roll om man är enfotad. Det är de flesta spelare! Inte många i världstoppen är bekväma med att göra dragningar med sin svagare fot. Så det ser jag inte alls som en svaghet. Däremot, de få, väldigt få, som kan behandla boll med båda fötterna – de har en styrka. Men kalla enfötter för svaga är att gå alldeles för långt.

      Vet inte ett skit om denna fjällapa, men dribbelkungar ska alltid ha en plats i en trupp. Om inte för annat så för att försvarare lär sig lika mycket på att jaga bollhållare som bollhållaren lär sig att behålla den…

      Vore väl kul om fjällapan Petisha var ett fynd. Men jag sätter inte ett korvöre på att han verkligen får ett kontrakt…

  4. 15 januari, 2010 @ 10:44 Hasta La Vista

    Haha Martin. Du är verkligen en sann analytiker! 96 touch alltså… hahaha

    Svara

  5. 15 januari, 2010 @ 12:27 Vergilius

    Maradona var också extremt enfotad, gick ju hyggligt för honom…

    Sen måste jag säga att jag värjer mig mot snack om karaktärsspelare, med det brukar man alldeles för ofta mena välkammade, alibilöpande svenne banan-typer som tar lagom mycket plats och kan svara goddag yxskaft på medias frågor. Ironiskt nog brukar dessa dessutom helt sakna all typ av verklig karaktär.

    Man får inte vara rädd för dynamik i en grupp, självklart måste alla vara beredd att ta jobbet och dra åt samma håll, men alla måste inte ligga sked med varandra efter träningarna för att man ska kunna vinna titlar. Det är ett elitlag handlar om. Det är inte menat att vara ett vuxendagis.

    Sen finns det givetvis fullständiga jubelidioter som helst inte ska umgås med andra människor alls.

    Problemet med strulpellar är annars oftast att deras fokus ligger någon annanstans, vilket gör att de inte presterar på planen, men så länge de levererar kvalitet, inte är helt odrägliga och undviker att våldta och slå kvinnor så är de mer än välkomna i mina ögon.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se