”Jag minns väl i stort sett det mesta. Men inte så mycket mer”

Radio ÖIS. Det börjar nog faktiskt bli mitt opium nu. Det har iallafall börjat bra för grabbarna i studion. Det var inte igår man såg fram emot ett radioprogram, en fast tid, en gång i veckan. Nu hör ju själva hur det låter. Radio? Kom igen. Det är 2010 och platt-tv-kriget är i full gång ute i elektronikbutikerna. Varför skall man då sätta sig ner och lyssna på något utan bild från något som kallas Göteborgs Närradioförening? Jo, p g a den enkla anledningen att programmet handlar om ÖIS och att det är så jävla bra. Knastriga mickar, osäkert manus, spontana infall, ta dagen som den kommer, take it or leave it. Det är det som gör det så bra. Dock skall man inte förringa Ola ”Pops” Jodal och Jocke Geigerts rutin i de här sammanhangen och utan dem så hade det kanske inte varit fullt lika bra sändning. Men ändå. Det är helt underbart i det stora hela. Så varför försöka hitta fel. Höj programmet till skyarna istället!

Personligen tycker jag att Ola gör hela programmet en stor tjänst med sin närvaro. Han låter som om han fick sina godnattsagor upplästa av den store Arne Hegerfors på sängkanten när han var liten. Olas skärpa och fantastiskt bra intervjuarteknik med kloka och intressanta frågor gör ju att man bara vill ha mer och önskar att intervjun aldrig skulle ta slut. Sen beror det ju mycket på vem som intervjuas också. Jag drar en direkt koppling till gårdagens programs vassaste svar på en direkt fråga från Ola till vår alldeles egna Ken Fagerberg (på knastrig telefonlinje från Ellos-land där gårdagens träning var stationerad). Jag vill inte citera, för jag vet inte om jag minns allt ordagrant rätt, men jag tror det lät ungefär såhär:

Ola ”Pops” Jodal:

”Vad minns du från året 07/08 och då du spelade med ÖIS i Superettan?”

Ken Fagerberg:

”Ja, det var ju mitt genombrott… ja… Jag minns väl i stort sett det mesta. Men inte så mycket mer” *tyst*

TA TA TA DAAAAAA! En klassiker är född! ”Jag minns väl i stort sett det mesta. Men inte så mycket mer”. Jag trodde att mina revben skulle gå av p g a skratt här i stolen jag sitter i på dagarna och jobbar. Helt underbart. Ken kunde inte heller hålla skrattet borta då han förstod hur ordentligt märkligt hans svar lät. Men vad gör väl det. Det visar ju bara vilken underbar spelare vi har fått till laget. Mer av sånt hade ju gjort livet så mycket roligare att leva. Skönt att det finns människor som vågar bjuda på sig själva. Keep it up!

I stort så var programmet som sagt höjdare och mycket tack vare Dick Lasts närvaro i studion till slut. De hemligheter han har på sin strängade lyra och det han vet är ju inte helt ointressant för oss supportrar under den pågående Silly Season. Han skulle ju varit med redan förra veckan, i premiärprogrammet, men fick förhinder. Det ryktades då att anledningen var ett ”teaterbesök” från programmets värdar, men givetvis så hade det med största sannolikhet med Kens stundande övergång att göra. Något jag också tror Dick erkände till slut om än något undvikande, om jag inte minns fel. Förmodligen var det rätt så hektiskt med alla papper och avtal som skulle kommas överrens om med Danmark. Istället närvarade alltså Dick i gårdagens program.

Jag måste erkänna att jag är en person som föredrar möten mellan personer för diskussion istället för att grunda all min uppfattning om saker genom att läsa om det i tidningar, dokument eller på webben. Att möta en person som säger något som man antingen håller med om eller inte håller med om skapar oavsett en annan dimension till helheltsbilden. Man slipper mellanhänder som har redigerat eller tolkat det på sitt alldeles egna sätt. Filtrena är borta. Jag tror de allra flesta vet jag pratar om eller vill åt. Intervjun med Dick Last i Radio ÖIS igår var ju för mig inget personligt möte men jag tycker ändå att radio, om den är seriös, uppfyller lite av den känslan ändå när man sitter där och lyssnar. Nu var det ju Ola som satt och pratade med Dick men i o m Radio ÖIS fina möjligheter att ställa frågor direkt till gästen i studion via mail och Radio ÖIS Facebook-profil så kunde vi som lyssnare faktiskt påverka intervjun. Det var riktigt positivt. Det kändes som att vi fick en mer mänsklig bild av vår sportchef via Olas raka intervjuarteknik igår. Den bild av honom man kanske glömmer under brinnande säsong och i motgång (och kanske även medgång). Dick visade en riktigt trevlig sida och var inte alls så formell och distansierad som man får intrycket av att han kan vara i samtal med tidningarna och media i stort (kanske inte så konstigt samtidigt om man är stressad och har ett jobbat att sköta när nyhetstörstande journalister ringer stup i kvarten). Givetvis är det en fördel för Radio ÖIS bara där i det stora mediasorlet. Ola ställde relevanta frågor och jag tyckte mig skönja svar från Dick som sades från ”hjärtat” och inte bara i förbifarten för att få en så neutral ställning som möjligt gentemot media och för att skydda sig mot ev. feltolkningar och vinklingar senare. Tack vare hemmaplanskänslan som gästerna verkar få i studion så tycker jag att man fick en bra bild av vad som är ÖIS strategi på den nivån Dick jobbar och jag tycker vi fick svar på de sakerna som kändes aktuella i ÖIS just nu. Givetvis vill man alltid veta mer, men ibland får man nöja sig med vad man har fått.

Några intressanta svar Dick gav oss var ju bl a att värningen av Ken INTE har blivit verklighet för att täcka upp en ev. tänkt förlust av Alvaro Santos innan säsongen börjar. Dick räknar med att Santos stannar och att Ken då blir den bryggan mellan mycket unga och ”oerfarna” anfallare och den mycket erfarna Alvaro Santos. Ken får ju ses som någon som har hunnit något längre än t ex Anderberg och Nico o s v. Ken är ett steg i ÖIS breddning av truppen helt enkelt.

En annan sak som mer eller mindre stod klar är att ÖIS i nuläget inte planerar några nya spektakulära nyförvärv. ÖIS trupp kanske inte är spikad än till 100% men som jag förstod det så handlar isåfall inte om några/någon namnkunniga spelare. Personligen så får jag ju säga att jag är nöjd med hur truppen ser ut redan nu, så jag gick inte direkt i taket av förvåning när Dick svarade på det sättet på frågan om det kommer att värvas mer innan säsongen börjar. Ett viktigt besked var också att tränare Janne Andersson tyckte att truppen såg bra ut när han kom och om man då fick behålla de spelare som vart tänkt att behållas från föregående säsong. Att tränaren är nöjd är ju en väldigt viktig förutsättning för att det skall bli bra.

Jag förmodar att ÖIS lägger ut gårdagens program retroaktivt på ÖIS.se som de gjorde med förra veckans program. Isåfall så rekomenderar jag alla som missade programmet igår att lyssna på det och speciellt då intervjun med Dick Last. Förövrigt diskuterades ÖIS ungdomssatsning och också där var Dick tydlig med att säga att det är där man nu kommer att satsa och försöka bli bäst i västsverige. Det är stora mål men jag är väldigt glad att höra att man faktiskt kommer att satsa på våra unga talanger. Det är ju helt klart bättre än att ta hem ett par halvtaskiga video-brassar iallafall och borde också var bra mycket mer ekonomiskt i längden för en klubb som ÖIS med all den fina tradion som klubben har. Ja, och appropå video-brassar. Dick sa också att Brasse-spåret var nedlagt till dess att man minst är ett stabilt mittenlag i Allsvenskan. Kostanderna och arbetet för att ta hem spelare utifrån är för stora och där ÖIS ligger nu så är det alltså ingen fördel med att ta hit halvdana brassar som söker lyckan. Mest med tanke på hur det har sett ut i ÖIS tidigare då provspelande brassar knappat har nått upp till den klass som övriga spelare redan har i tuppen. En brasse skall vara en förstärkning och kunna konkurera om en plats i laget på allvar direkt. Inget annat.

Missa inte Radio ÖIS nästa vecka!


'”Jag minns väl i stort sett det mesta. Men inte så mycket mer”' have 5 comments

 1. 19 februari, 2010 @ 13:51 Gäst

  Radio öis är underbart. Radio blir så mycket mer proffsigt och avslappnat än klubb-TV-produktioner. Sedan så är både Ola och Geigert duktiga. Saknade dock anklev som ”comic-relief”.

  Reagerade på en del saker i gårdagens sändning. Dick hävdade att TVB med sin ”vänsterfot” inte alls var och med och konkurrerade om mittbacksposition utan sågs som vänsterback… känns inte som ett särskilt lyckat sätt att resonera på. Om vi nu har ett sådant överskott på mittbackar är det inte bättre att göra oss av med dökött än att inbilla oss att spelare är något de inte är. Varför ska vi göra detta, av sentimentala skäl? För att Tommy eller någon annan är en bra kille? Hade det inte varit bättre att göra oss av med spelartyper vi har överskott av och ersätta med spelartyper vi akut behöver?

  Reagerade även på att det tycktes i alla fall från tipselittränaren finnas en insikt om att ungdomssatsningen under den senaste 10 årsperioden varit ett totalt fiasko. Konstaterandet om att det inte varit bra känns så mycket bättre än alla de år man slagit sig på bröstet för hur duktiga man varit när så inte har varit fallet. Sjukdomsinsikt är viktigt, för utan den kan man inte bli bra.

  Svara

  • 19 februari, 2010 @ 14:12 Joalar

   Kanske kan vara värt att nämna att Dick poängterade att det hans uppfattning om Tommy vilket inte behöver vara samma som Janne och Janne.

   Sen vill jag minnas att man sagt att ungdomsverksamheten var riktigt bra under början av 2000 talet men att vi tappat väldigt mycket de senaste åren. Jag skulle tro att det har att göra med resultaten för A-laget och att vi åkt jojo mellan serierna de senaste åren. Det är nog inte det enda skälet men jag tror det är en viktig faktor.

   Jag, som aldrig varit någon talang i fotboll, skulle väldigt gärna vad det är som gör en bra ungdomsverksamhet och vad det är ÖIS saknar.

  • 19 februari, 2010 @ 16:13 Martin Johansson

   Joalar, jag kan berätta att jag för tillfället jobbar på en rätt omfattande grej kring ÖIS ungdomsverksamhet och spelarutveckling. Det kommer dock dröja ett par veckor innan jag är klar för det är en hel del personer kvar att intervjua som jag verkligen vill ska vara med för att bilden ska bli så fullständig som möjligt.

  • 19 februari, 2010 @ 17:13 Joalar

   Ojoj… Sambadefensiv är på hugget. Det ska bli spännande att läsa.

   Det är fantastiskt vilket arbete ni lägger ner på den här bloggen. Nu är det svårt att förstå hur man kunde klara sig innan Sambadefensiv.

 2. 19 februari, 2010 @ 16:54 SB

  Radio ÖIS är grymt!
  Dock tappade programmet en hel del av sitt tempo och intressefaktor när Balders ”Vi har 1100 medlemmar, men kan knappt lösa en full buss till bortamatcherna” Hage kom på tal. Saknade Anklev, men karl måste ju träna.

  Alla heter Ken i Göteborg!

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se