Ska vi vara ett topplag i Superettan med ett sånt här försvarsspel?

Grundläggande saker gällande försvarsspel i fotboll:

  • Man dribblar inte som sista man, särskilt inte om man är helt tekniskt obegåvad och gör dragningarna i ultrarapid
  • På sin egen sista tredjedel tar man aldrig med sig bollen inåt i banan om man inte är etthundra procent bensäker på att man inte kommer förlora den
  • Du har inte råd att drälla med bollen på eget mittfält
  • När bollen ska rensas bort ifrån eget mål är det bättre att rensa långt än att rensa högt

Ett tillägg på ovanstående får vara att det är grundläggande saker för alla spelare som inte ska försvara ÖIS mål under den här försäsongen. Jag är seriös när jag säger att dagens första halvlek var det sämsta jag någonsin sett i försvarsväg. Eller ja, Norrköping hemma hösten 2007 var nog värre men detta var fan inte långt borta. Under de 45 första minuterna bjuder ÖIS Ängelholm på fem helt livsfarliga lägen och det är bara ren tur att man inte släpper in ett enda mål.

Det börjar med att Ängelholm har ÖIS under press och ÖIS försöker spela loss bollen i backlinjen, ungefär fem meter utanför straffområdet. Björn får bollen på sin högerbacksplats lite halvt pressad av en motspelare men istället för att gå med bollen ut mot sidlinjen tar han med sig den rätt in i planen. En usel förstatouch och en Ängelholmsspelare kommer emellan och skapar sig ett friläge men har ganska snäv vinkel och sätter bollen i gaveln. Nu är det möjligt att jag blandar ihop situationerna men något sånt var det i alla fall och poängen är att det var ett vedervärdigt försvarsspel av Björn.

Nästa gång var det Adam och Tommy som helt tappade sin djupledsspringande gubbe som kom in perfekt bakom ÖIS backlinje och hade han inte avslutat som en kratta så hade det varit 1-0 där. Antingen så avslutade han rätt på Peter eller så var det den gången som Peter gjorde en bra räddning. Men att släppa en gubbe fri från nästan halva plan med hela backlinjen samlad och inte ens vara i närheten av att få kontakt med honom är sopkasst.

Sedan var det Tommy som skulle försöka spela lite Sambadefensiv, synd bara att han glömde bort att  han är totalt värdelös på att dribbla och bjöd Ängelholms anfallare på ett friläge som han sköt en bit över. Vad fan ska man säga egentligen? Men det värsta av allt är att det inte slutar där…

Efter det är det Danny som tror att man kan använda hur många tillslag som helst centralt på egen planhalva. Blir enkelt av med bollen och Ängelholm väggar sig fram till ett friläge där Ängelholmsspelaren väljer att spela tillbaka in i mitten men då har Björn följt med sin gubbe och lyckas bryta bollen så att Peter kan ta om hand om den.

Man bjöds på något mer läge under den första halvleken men som Peter räddade, var nog inget allvarligt jämfört med det andra eftersom jag verkar ha förträngt det.

I andra halvlek rycker försvaret upp sig (något annat vore katastrofalt) men jag tycker fortfarande inte att det är bra. När man sätts under press har man enorma problem med att få iväg bollen den sparkas mer rätt upp i luften än långt bort åt helvete ut på någon närliggande åker. Dessutom känns försvarsspelet vid kvitteringen som allmänt tafatt, även om jag stod en bit ifrån situationen. Markus G tappar bollen ute på ÖIS högerkant och Ängelholm slår ytterligare en passning längs med högerkanten och sedan ett inlägg in i mitten där Ängelholms anfallare är oroväckande ensam. När Ängelholm vinner bollen blir det knappt en spelvändning då ÖIS har legat långt ner men man kommer ändå inte upp på rätt sida när bollen kommer in i straffområdet.

Som den förbannade amatör-förstå-sig-påare jag ändå är så kan jag ändå inte begripa hur jävla svårt det ska vara att försvara sig. Det handlar liksom inte att motståndarna är såpass bra utan det är ÖIS som är så in i helvete dåliga och så här dåliga kan det ju inte vara möjligt att vara och ändå spela på den här relativt höga nivån. Hur har man hamnat här? Har man alltid varit såhär råkass men ingen har märkt det tidigare eller har man helt plötsligt bara blivit värdelös? Hade Hareide sett det här under sin tid som ÖIS-tränare hade han garanterat slitit sitt hår och låtit spelarna få höra både ett och annat men med tanke på att det har sett ut såhär under alla matcher som Janne A har varit tränare så kan man fråga sig om det inte är på tiden att han ryter till och berättar för vissa att det här inte är acceptabelt. Från andra halvlek mot Häcken och fram tills idag har jag inte sett någon förbättring överhuvudtaget angående försvarsspelet, så man kan fråga sig vad det är man tränar på.

Hur såg det ut framåt då.

Nicolas gjorde mål på spelvändningen efter Dannys slarv. Peters långa utspark tror jag nådde Ken som frispelade Nico som lobbade bollen över Daniel Andersson som hade hamnat på mellanhand. Någon minut efter det blåste den löjligt dåliga domaren av Nico då han stressat Ängelholms mittback som tappade balansen och fick frispark med sig när Nico annars hade haft ett friläge till.

En liten stund senare (vi är i den första halvleken) fick Danny bollen på högerkanten av Markus och drev parallellt med kortlinjen och satte en pass snett inåt bakåt till Ken som inte fick någon riktig träff och bollen gick på en täckande Ängelholmsspelare. Innan halvleken var slut hann Ken också med att missa ett friläge. Efter en fast situation där Ängelholm flyttat upp sina mittbackar så kunde ÖIS starta en kontring och Ken var fri från halva plan och när det såg ut som att Ängelholms vänsterback var på väg ikapp tryckte Ken bara på lite till och fick ett par meter. Avslutet var dock, för att använda en FM-referens, närmare hörnflaggan än mål. Men han ser ruskigt snabb ut i alla fall.

Tror Nico också fick en till bra chans i första men jag kommer inte riktigt ihåg.

Jag vet inte om det har berott på att man anfallit åt det hållet där jag stått bäst till men jag tyckte ÖIS anfallsspel lyft sig ganska rejält i den andra halvleken, både idag och senast mot Jönköping. Ken hade något bra skott, Luka fick ett friläge efter ett fint anfall och man kombinerade sig stundtals igenom på ett riktigt bra sätt. De fasta situationerna från Markus och Alex var mycket bra och det blev ett farliga lägen och Nico borde nog gjort ett mål till men hans skarv gick strax över. Dessutom har Ken, Markus och Nicolas hittat varandra helt okej och man har skapat flera fina lägen.

Sett över hela matchen borde nog Ängelholm vunnit men ÖIS var närmare att få in ett segermål under den andra halvleken.

Bjuder på spelarbetyg och kommentarer med så slipper det bli ett inlägg till.

Peter Abrahamsson, 3+
Missbedömer ett inlägg då det blåst stark sidvind men i övrigt kändes det stabilt. Gjorde en fin räddning på ett av Ängelholms frilägen och kommer ut och täcker av skytten på ett bra sätt. Ligger dessutom bakom ÖIS ledningsmål med en fin utspark. Från min position såg inte kvitteringen helt otagbar ut men jag stod lite dumt till så jag reserverar mig för det.

————————————————————————-

Björn Anklev, 2
Blandar bra prestationer med mer tveksamma men när försvarsspelet ser ut som det gör överlag så kan man som kapten inte få ett högre betyg.

Dennis Jonsson, 3
Stabil på huvudet och var den enda i backlinjen som inte stod för någon riktig blunder. Tror att han klev av i halvtid och det var nog planerat.

Tommy von Brömsen, 1
Timar halvkasst, försöker sig på livsfarliga grejer och känns allmänt svajig. Förhoppningsvis slipper vi se honom i startelvan när det börjar dra ihop sig på riktigt och alla spelare har fått ordning på sina skavanker.

Adam Eriksson, 2-
Vi behöver en vänsterback. Vi behöver verkligen en riktig vänsterback. Hamnar fel i position och gjorde ett helt huvudlöst inkast i andra halvlek då han kastade bollen rätt in i planen till en Ängelholmsspelare.

————————————————————————-

Markus Gustafsson, 3
Jobbade bra i defensiven i första halvlek men slarvade ganska mycket i passningsspelet. Var inblandad i ett par fina sekvenser i första halvleken men spelade upp sig i andra trots att han tappar bollen i ett dumt läge i samband med Ängelholms kvittering. Slog bra fasta situationer hela matchen.

Sebastian Johansson, 3
Spelar aggressivt och ligger och skaver på Ängelholmsmittfältarna hela matchen. Spelade på gränsen till ett gult kort men domaren var kass så han klarade sig undan det.

Danny Ervik, 2+
Hamnar lite på mellanhand vid ett par gånger och glidtacklar väldigt mycket. Vinner dock en del boll men gör ingen jättematch, och det slarvet han gör i första halvlek får inte hända.

Seif Kadhim, 1
Kom runt på kanten fint en gång men inlägget var undermåligt och gick ut över kortlinjen. Var i övrigt helt osynlig.

————————————————————————-

Nicolas Sandberg, 3+
Gör mål, kämpar och sliter och lyckas även ta in bollen rätt så bra. Borde gjort ett mål till men han är på rätt väg i alla fall!

Ken Fagerberg, 3+
Får väldigt mycket bevakning på sig och det är inte sällan han har en försvarare som ryggsäck men ändå lyckas ta in och fördela bollen. Överarbetar en del situationer med en extra dragning istället för att slå ett inlägg eller att han försöker hitta en avgörande passning istället för att spela en enklare. Borde också gjort mål på sitt friläge. Ser dock bra ut på alla sätt och vis och problemet som jag ser är att vi ska bli alldeles för beroende av honom, att vi inte kommer kunna klara av att ha ett fungerande anfallsspel utan att Ken klarar av att hålla fast bollen däruppe.

————————————————————————-

Robin Jonsson, 3-
Ersatte någon av mittbackarna (troligtvis Dennis, tänkte aldrig på det) i paus och skötte sig okej men jag tror det är han som tappade markeringen vid Ängelholms markering.

Alex, 2+
Är inte så delaktig men det han gör gör han bra och han slår fina fasta situationer.

Luka Mijaljevic, 2
Spelade inte så länge men hade ett fint läge att avgöra matchen men slår till bollen med stödjebenet när han är helt fri med Daniel Andersson.


'Ska vi vara ett topplag i Superettan med ett sånt här försvarsspel?' have 27 comments

  1. 27 februari, 2010 @ 22:58 Goku

    Bara jag som tycker det vädras mycket 2007? Verkar vara rätt många ÖISare som ser det här som en hyffsat enkel färd tillbaka till Allsvenskan iår. Nu ställer vi inte riktigt upp med ordinarie lag men försvarsspelet är ju skrämmande. Janne A har lite att jobba med så här lång tycker jag det lutar mot en 5-7 plats.

    Svara

  2. 27 februari, 2010 @ 23:38 Anonym

    Jag tror och hoppas att försvarsspelet löser sig när man ställer bästa laget på banan. Brömsen är en av dem sämsta fotbollsspelarna jag någonsin sett! Läste någonstans kommer ej ihåg vart att Seif var en av dem piggaste spelarna på planen:O?
    Tillsist så skulle jag vara väldigt glad om du skrev din startelva.

    Peter
    Anklev Leinar Robin alex
    Andeberg Sebastian gustavsson Pavel
    Ken Alvaro

    Det är min startelva.Några frågetecken då Leinar,sätt han i Ljungskile i flera år i superettan han kommer briljera totalt där bak tror jag. Alex grym i assyriska som vänsterbak så tror det funkar helt ok. Andebeg på höger ytter. Mot malmö i sommras om jag inte minns fel så spelade han höger ytter och lurade upp deras försvare ett antal gånger. Framåt känns ganska självklart, lite synd för nico men tror han för göra en he´l del inhopp och spela när Ken eller Alvaro ej kan medverka. Som sagt hade varit roligt att se din syn på det:-)

    Svara

    • 28 februari, 2010 @ 00:13 Johan Orebäck

      Det var jag som skrev att Seif var en av de spelare som utmärkte sig (positivt) ;-)

      I mina ögon så var han en frisk fläkt som vågade försöka saker. Man såg att han är hungrig på lite spel i a-laget och om han får växa till sig så kan det bli rätt bra. Ett exempel på hur en spelare kan utvecklas är ju Marcus Gustafsson. I början av förra säsongen spelade han lite valpigt men idag var han en av dem som såg stabilast ut. Han har växt till sig och spelar med ett lugn som han inte hade i början av hans a-lagskarriär.

      Angående försvarsspelet idag så var inte Brömsen bra idag. Dennis Jonsson däremot styrde och ställde och bröt när det behövdes. Dennis och Robin får konkurrera om mittbackspositionen bredvid Valter om nu inte Janne A tänker placera Valter någon annanstans.

    • 28 februari, 2010 @ 14:01 Anonym

      Har Valter hittills visat att han är nr1, ang Leinar man kan ju inte gå på gamla meriter från Ljungkile. Jag har tyvärr inte kunnat se en träningsmatch än. skulle kollat Öis-Trollhättan. Men vi måste ju spela med dom två mittbackar som funkar bäst ihop,även ihop med Peter. Är det så att mittlåset är ängsliga för vänstern. Sen gillar jag inte ordet konkurrens i ett lag utan att spelarna skall utveckla varandra vilket innebär när man får in fler spelare som förhoppningsviss är bättre. Vi kommer behöva varenda spelare under säsongen. Vi har alltid någon i sjukstugan och avstängd. Det som är oroande är att vi idags läget inte har naturliga ytterbackar att byta med heller. Vad man kan utläsa av match reporter är vi inte ett lag i topp av Superettan i år. Alla Superettanlag är tagade tll max för att slå ÖIS. Just därför har ÖIS alla svåra matcher framför sig.Dom måste spela 100% i alla sina matcher. absolut inga misstag,
      Det skall bli roligt på Tisdag matchen mot Ytterby. Kommer Yasin göra mål då? Hur bra är vi mot ett divs.1 lag? Domera vi inte då, bör ÖIS truppen och tränarna bli mycket oroliga!

  3. 1 mars, 2010 @ 09:50 UB

    Hej!
    Är det någon mer än jag som reagerar på följande uttalande från Janne Andersson (hämtat från ois.se)?
    – Våra mittbackar är gedigna, i första halvlek Tommy och Dennis. Förutom att vi ger bort ett jätteläge efter slarv. I allmänt försvarsspel så sköter de sig bra, även Robin när han kom in i andra halvlek.

    Jag såg inte matchen, men det Janne säger stämmer dåligt med rapporterna från fansen. Jag delar frustrationen över att försvaret, trots truppens storlek, fortsätter att vara en så stor riskfaktor. Skall man tolka det som att försvaret fungerar finfint nästan hela tiden, utom när de gör ett par riktiga goofar per match?

    Svara

    • 1 mars, 2010 @ 12:06 Anonym

      Jag reagera också när jag tagit del av rapportering.

    • 1 mars, 2010 @ 14:52 Magnus Börjesson

      Visst, von Brömsen är kanske inte någon världsstjärna, och det finns nog minst fyra man som står före i kön till mittbacken (Dick ser ju honom främst som vänsterback), men jag tror inte vi skall skylla alltför mycket på just Tommy. Det verkar nästan kvitta lika vem man stoppar in i vår backlinje, den typen av misstag kommer ändå. Leinar gör dem, Dennis gör dem, Robin gör dem, Valter kommer garanterat att göra dem… Tog man Allsvenskans bäste mittback och satte in honom i en ÖIS-uppställning så skulle säkert han också göra en del grova tavlor.

      Det verkar som om det finns någon grundläggande brist i ÖIS organisation på planen som gör att just vi har så mycket svårare än andra lag att täppa till bakåt. Det har nog något med grundinställningen att göra, men på ett högre plan än hos den enskilde spelaren. Kanske är det rent av Lirarnas Lag-syndromet som spökar, att det är ”fult” att rensa och spela enkelt, att det är bättre att alltid försöka göra något mer med bollen även om det är riskabelt. Inte så att de jämt försöker dribbla som siste man, men kanske att de tvekar ett ögonblick för länge medan de funderar på andra lösningar än den enklaste?

      Hur som helst så lär det krävas målmedvetet jobb under lång tid för att komma tillrätta med det, det räcker inte att bara hitta bästa uppställningen. Och först måste tränarna förstås lyckas identifiera problemet till att börja med.

  4. 1 mars, 2010 @ 16:28 Anonym

    Visst har försvaret gjort massa misstag, men som förra året tex.hur mycket hjälp fick de av mittfältet i defensiven. Mellqvist och Källa hur snabba var de egentligen? väldigt ofta kom motståndarna 2 mot 1 :(
    Alex, vet ju för f..n inte vilket håll han ska springa (spring hem Alex! och han é på väg till Brasilien eller nåt) inte så lätt och va vänsterback bakom han skulle jag tro.
    Men det blir säkert bra när Janne har styrt upp det:)

    Svara

  5. 1 mars, 2010 @ 18:41 UB

    Intressant teori om lirarnaslagsyndromet, Magnus! Det är att ta diskussionen långt bortom personfrågan. Nästan lite spöklikt. En demon från en svunnen tid. Det är kanske rent av Afzelius som går igen.
    Jag tror att det kan ligga något i det. Men varför skall det vara så svårt att fixa till? Trots allt är det nya människor på plan och ny tränare. Det är väl vanlig hederlig organisation vi pratar om, där tryggheten kommer bakifrån? Just nu känner jag mig lite oroad över att Janne A, som inte har historian klar för sig, inte i tid ser att Öis inte klarar att spela försvar som vanliga lag brukar göra.
    Å andra sidan är det kanske just det här som gör att man gillar Öis… Det är ju ingen slump att den här bloggen heter Sambadefensiv.

    Svara

  6. 2 mars, 2010 @ 00:03 För kort som målvakt

    Tankvärt och mycket bra Johan och många bra kommentarer. Hur svårt kan det vara? 4 punkter som faktiskt på ett träffande vis sätter tummen på lika grundläggande detaljer som brister i dagens ÖIS. Nu tror och hoppas jag att Janne A inte är präglad av epitetet ”Lirarnas lag” och känner press att spela snyggt även om det sker till kostnaden av tappade poäng. Jag skall inte trötta eventuella läsare med min uppfattning att seger är alltid målet, vägen dit är alltid underordnad målet, men vad beror det på att dagens ÖIS underpresterar? Eller gör vi det? Är vi inte så bra som vi vill tro? Hösten 2009 fick mig att tro att vi trots allt borde kunna hävda oss i AS. Varför skulle vi inte dominera SE? Kanske är det just där skon klämmer? Kanske tror vi oss vara bättre än andra lag i SE och därför också tror att vi kan unna oss lyxen att vinna snyggt? I denna retoriska fråga döljer sig min saknad av Åge. Jag vet för lite om Janne A men av den korta stund jag fick uppleva Åge i ÖIS tror jag mig ha skymtat en person som inte tolererade annat än att segern måste vara målet som skall uppnås till varje pris. Att vi inte nådde dit varje gång är naturligt men det är dit man måste ha siktet inställt. Varje match!! Nu har Janne A själv beskrivit sig själv som en mycket dålig förlorare (det är så jag tolkar hans påpekande att han hatar att förlora) och jag hoppas att han lyckas förmedla denna inställning till spelarna. Så för att knyta ihop säcken, jag håller med Dig Johan, rensa när det skall rensas och låt det bli långt och inte högt. Hellre ett inkast till motståndarna än att bli av med bollen på mittplan. Aldrig en dribbling som sista man, inte ens om man kan, men för att det är fel. Alltid fel. Nu vill jag uppleva segrar oavsett vilka kläder de har. Måtte jag aldrig få uppleva en hedersam förlust igen!

    Svara

  7. 2 mars, 2010 @ 01:17 Vergilius

    Nyckelordet är bestämd. Man måste vara bestämd när man spelar försvarsspel. Oavsett vad man har för grundtanke i defensiven, att bara skeppa iväg bollen så långt det bara går eller att försöka ha tanke bakom var bollen tar vägen.
    Jag har inget problem med epitetet lirarnas lag(som i ärlighetens namn saknat substans sedan Afonsos sista höst i rödblått), tycker det är bra att ha en identitet och jag tror att man får ut något bättre och i längden mer effektivt om man försöker skapa ett eget spel och har ambitionen att göra nåt mer än bara dump and chase som det heter på hockeyspråk.
    Med det sagt så är det viktigt att spelare inser sina egna begränsningar, bland det bästa jag vet på en fotbollsplan är att se en spelare som får ut maximalt av sitt kunnande, som vet vad han är bra och förstår vad han inte klarar av. Även med en inneboende ambition att lira finns det utrymme för brunkare, det måste det finnas, annars får man aldrig ihop ett fungerande lag, speciellt på den nivån vi är just nu, där man måste dras med lägre individuell kvalitet hos spelarna, är det viktigt att inse att det enda rätta ibland är en Jozo-rensning med sikte Mölndal.
    Jag tror det är i dessa fall det möjligen kan bli betungande med lirarnas lag och drömmen hos oss supportrar att vi ska snyggspela oss till segrar. Om vi tar och rannsakar oss själva lite här så är vi faktiskt ganska ambvivalenta hela gänget, å ena sidan gnölar vi över att vi dräller för mycket i defensiven, att begreppet lirarnas lag är så impregnerat i väggarna på Öisgården att vi aldrig kan vara habila bakåt, å andra sidan så suckas det varje gång Robin slår ett längre uppspel, varje gång Mellqvist vänder om och spelar bak till backlinjen, varje gång vi backar hem och försvarar en ledning.

    Om jag ska dela upp vad jag försöker säga lite.

    Det faktum att spelare överskattar sin egen förmåga ibland handlar till viss del om spelarens egen spelintelligens, att fatta sina styrkor och svagheter, men också om tränarens förmåga att se vad en spelare är bra på och ge honom instruktioner, position och roll i laget utefter detta, många många tränare brister i detta. Det är frustrerande att se spelare i roller de inte klarar av eller passar för, jag tycker tex att det är sorgligt att se hur misshandlad Alexander Mellqvist blir säsong efter säsong(måste dessutom passa på att be Mellqvist om ursäkt för att jag jinxade honom genom att nämna att han sluppit skador den här försäsongen, som ett brev på posten kom det såklart en skada).

    Att ÖIS har problem defensivt by default tror jag inte man kan eller ska skylla på lirarnas lag-tanken, som jag nånstans gillar, vi har ju trots allt lirat grisboll de senaste åren utan nåt vidare resultat. Det handlar mer om en kombo av dålig coachning, avsaknad av en riktig ledare i backlinjen, för dåliga spelare i backlinjen och kanske framförallt avsaknad av verklig genuin ambition, självförtroende och eld hos många spelare som i slutändan gör att man är alltför obestämd i sitt agerande i både offensivt och defensivt straffområde.
    Man ska ju inte glömma att bortslarvade lägen i offensiven leder till att man inte dödar anfallen vilket leder till kontringar som leder till avslut i andra änden och ett försvar som allt som oftast får spela löpande vilket leder till tveksamheter kring positionsspelet som i sin tur leder till dåligt och osäkert försvarsspel nåt som leder till fler avslut och till slut en jäkla massa mål.

    Om man ska klaga på nåt i kulturen kring ÖIS så är det snarare känslan av att vara ett lag som bara flyter med, man saknar den här riktigt höga ambitionen, viljan att bli bäst, att inte nöja sig, vinnarkultur kallas det väl populärt. Och det handlar inte om lir eller gris, det handlar om att varje spelare och ledare hela tiden strävar efter att ta sig själv och klubben så långt som det jävlar i mig bara är möjligt. Som det är nu finns det alldeles för många i ÖIS som är ganska nöjda med att kunna leva på sin hobby, få lira boll inför lite folk och var kung bland brudarna på helgen för att man lirar fotboll på halvhög nivå.

    Det där nöjda tänket finns bland supportrar också, jag blir spyfärdig när jag hör idéer som att ÖIS borde satsa på att skaffa en egen arena med plats för 4-5000 åskådare i stadens utkanter istället för att lira på nygamla Ullevi, att vi ska skala ner våra ambitioner. Fan fotboll handlar om drömmar och strävan uppåt.

    Nu kanske det är jag som låter ambivalent, som å ena sidan snackar om att inse sina begränsningar och spela utefter dessa, å andra sidan om att ha stora drömmar, ambitioner och sträva så högt som möjligt. Jag hävdar att det inte finns nån som helst paradox i detta. Det handlar om att inse vad man är bra och dålig på, att nyttja dessa styrkor och svagheter till max och få ut sin fulla potential och dessutom förbättra det man är dålig på, men kanske framförallt optimera det man är bra på. Då kan man nå så otroligt mycket längre än vad någon inklusive en själv öht kunnat förutse. Men då krävs självinsikt och ett sjuhelvetes jobb.

    Känns som om jag fullständigt tappat tråden nu, blev mycket random rambling så jag ska gå och lägga mig nu innan börjar låta alltför mycket som en självhjälps-guru, hatar såna jävlar, Dalai Lama är i mina ögon en fullständigt vidrig människa. Random var ordet. Hade tänkt säga nåt om Puyol och Barca men det får räcka nu. Gonatt.

    Svara

    • 3 mars, 2010 @ 14:46 Anonym

      Klockren analys av både försvarsspelet och den ambient som finns i klubben. Sambadefensivs bästa inlägg so far! Som du säger är det inte enbart backlinjen som kan beskyllas för det usla försvarsspelet utan en allmän ängslighet i anfallspelet och i spelet i sig. Eller om man vänder på det, den totala avsaknaden av eget spel har gjort det svårt för backlinjen att hitta en trygget och något att jobba runt.

      Janne A har mycket att jobba med för attityder som dem du talar om sitter ingrodda i väggarna och förändras inte över en natt. Känner igen så mycket av den halvnöjda känsla du definierar som verkar finnas hos många av spelarna. Det har märkts både på plan, i intervjuver och när man stöter på spelare som inte spelar på läktaren. Och jag är så urbota trött på den. Förhoppningsvis är Janne Andersson rätt man för att få skutan på rätt kurs, till att börja med i alla fall.

  8. 2 mars, 2010 @ 10:42 Rosko

    Amen brother!

    Svara

  9. 2 mars, 2010 @ 15:04 Slicen

    Det var en riktigt rågmacka du bjöd på där, Vergilius. Mycket nytta och näring, men också en smula svårtuggat. Men visst har du rätt, man vill ju att Öis ska vara lirarnas lag – inte lallarnas lag.
    För mig är en lirare en spelare som har en funktionell teknik, snabbhet och inställning. Som kan slå en bredsida till kompisen på rätt fot på ett tillslag, inte oavbrutet springa offside hela tiden (Boyd) och som då och då kan träffa innanför målramen i motsats till att träffa min kaffemugg på läktaren. Inte i onödan stå och kladda med bollen så att omställningen stoppas upp och lagkompisen hinner springa offside.
    En lirande back kan slå ett uppspel till rätt adress, passa sin backkompis på rätt fot så att han slipper hamna i trubbel, likaså ta emot och behandla en passning från en kompis utan att behöva hamna i tidsnöd. Ingen skulle väl någonsin komma på tanken att kalla Joakim Björklund för en lirare? Men han var en spelare som gjorde oerhört mycket av väldigt lite – snabb som fan och fantastiskt brytsäker men i övrigt…inte mycket. Hade smartness nog att överlämna bollen till dem som bättre kunde behandla den, alternativt sparka den åt helvete när det behövdes. Det är den typ av ”lirare” vi behöver med omdöme och förmåga att värdera sin egen och motståndarens styrkor och agera efter det. För det är när man nått den nivån som man kan kosta på sig grannlåt.

    Svara

    • 2 mars, 2010 @ 19:16 Hox

      Det är lite komiskt med folks selektiva minne angående Boyd. Det var inte en enda människa som gnällde på hans offsidespringande fram tills Andreas Alm sågade hans löpningar i andra halvlek i bortamatchen mot Assyriska. Helt plötsligt så la alla märke till varje gång han var offside. Kul. För övrigt var Boyd bäst på plan i första halvlek i den matchen (Andreas Alms åsikt här också), men alla tyckte han var helt värdelös den matchen för han sprang offiside hela tiden. Selektivt minne var det ja. Jag avslutar med offsidestatistiken från förra säsongen:

      Boyd Mwila,15 offside på 19 Matcher = 0,79 offisde/match
      Marcus Allbäck, 17/18 = 0,94 offside/match
      Alvaro Santos, 26/19 = 1,39 offside/match

    • 2 mars, 2010 @ 20:17 Rosko

      Håller med, ältandet av Boyds offsidespringningar har nått enorma proportioner och skall varje gång tas upp då hans namn nämns.
      För övrigt behöver inte offsidespringande vara något särskilt negativt. Det världsanfallare som ligger på betydligt högre snitt än dem du redovisar. Ligger man och fiskar får man tillslut läge, och då är det ofta ganska vassa lägen man vaskar fram.

    • 2 mars, 2010 @ 21:23 Lanslarke

      Säger statistiken något om hur många gånger Allbäck och Santos har stått 10 meter offside, hoppat upp och ner och viftat med armarna, för att få bollen?
      Man kan också undra om statistiken säger något om hur många gånger per match som lagkompisarna slutar springa, eftersom de vet att det aldrig kan bli något av anfallet, när en viss spelare har bollen.

    • 2 mars, 2010 @ 22:53 Hox

      1. Sen när viftade Boyd någonsin med armarna för att han ville ha passningar?
      2. Boyd passade inte bollen tillräckligt ofta det håller jag med om. Trots detta var han tvåa i ÖIS interna assistliga bägge åren i superettan. Om någon slutade springa bara för han hade bollen så såg jag det inte i alla fall, och den personen som gjorde det borde väl ha mer skit än Boyd?

      Tittar man enögt på en spelare så är det klart man bara ser halva sanningen. Det är precis som hur publiken behandlade Prytzan åren i allsvenskan. Han kunde slå 10 raka kanonpassningar och inlägg, men missade han en enda så stönade halva publiken och tyckte han hade träben.

    • 2 mars, 2010 @ 23:11 Anonym

      Du är ingen dum människa du Hox!

    • 3 mars, 2010 @ 11:15 Laban

      Desutom har jag för mig att han vann den interna skytteligan året då vi åkte ner, i konkurrens av Toivonen och Ailton. Och var en av få ”egna” öisare de senaste åren som överhuvudaget haft ett marknadsvärde.

    • 3 mars, 2010 @ 15:34 Slicen

      Hox, jag hade ingen aning om att det var Andreas Alm som gjorde mig medveten om att Boyd sprang offside hela tiden. Jag trodde att jag kunde skapa mig en egen uppfattning.
      Sedan är det kanske så att det är skillnad på offside och idiot-offside. Spelare som ligger på gränsen och gör en medveten kalkyl att de kan vinna respektive förlora beroende på medspelarens förmåga att släppa bollen, kontra de som aldrig lär sig eller bara skiter i det.Själv anser jag att Boyd borde göras till hedersordförande i idiot-offside-föreningen.

  10. 3 mars, 2010 @ 11:57 Anonym

    Ingen sambadefensiv skribent eller läsare som har lust och dela med sig med en kort resume och spelarkritik kring matchen igår?

    Svara

    • 3 mars, 2010 @ 13:18 Anonym

      Jag är också undrande. Ni har skämt bort oss ÖIS- utbölingar med rapporter.

    • 3 mars, 2010 @ 13:32 Martin Johansson

      Jag är ledsen, men under ett par veckor kommer jag själv att vara ÖIS-utböling då jag sitter fast i Stockholm under veckorna. Ni är i händerna på Johan G:s välvilja och ork just nu. Han är den ende som jag vet var på matchen i går.

    • 3 mars, 2010 @ 13:55 Johan Gellerman

      Kommer med en lite längre sammanfattning ikväll runt åtta när jag är hemma från jobbet och har slagit mig till ro.

      Lite kort kan jag säga att spelet böljade en del fram och tillbaka och ÖIS hade svårt att få fram den avgörande passningen och skapade inte speciellt många riktiga målchanser men hade, främst i första halvlek, ganska mycket boll kring Ytterbys straffområde. Ytterby skapade förutom målet ett par heta chanser och Victor Skoglund fick göra en bra räddning på ett skott från nära håll. Mycket unga killar som spelade och det fick till följd att det var lite varierad kvalitet främst på passningsspelet. Gick nog aningen för fort för vissa och man sökte ofta den svåra passen istället för att ta det lugnt och spela enkelt.

    • 3 mars, 2010 @ 14:05 Anonym

      Du är en klippa Gellerman!

    • 3 mars, 2010 @ 16:24 Anonym

      tackar,tackar


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se