Tankar, funderingar och spelarkommentarer från Jönköping

Det tog sin lilla tid att transportera sig till och från Jönköping denna lördag, men det var värt varenda minut av det. Inte för att ÖIS fortsätter visa upp ett försvarsspel som inte ens hör hemma i juniorfotbollen eller för att Jim från Motala (domaren) hade sin egen bedömning vad som gäller vid utvisning under träningsmatcher. Vi har gjort Sveriges bästa värvning den här säsongen och vi bör göra allt som står i vår makt för att den lyckan ska bli mer långvarig än 15 matcher.

När Ken kom ut för uppvärmningen så tyckte jag att han hade minskat i volym sedan 2007 men vi kom snabbt fram till att han gjort sig av med lite dökött och att han numera kan betraktas som ett äkta fysiskt praktexemplar. Förväntningarna steg ytterligare lite, han har definitivt inte legat på latsidan i Danmark.

I sin första bollkontakt i matchen tar han emot en långboll och i samma rörelse gör han en fantastisk vändning och tar sig runt sin bevakare. Det var fotbollsporr, och det var bara början.

I den första träningsmatchen mot Gais 2007 gjorde han mål, och givetvis ville han inte vara sämre idag. Efter 13 minuter hade han kvitterat Jönköpings 1-0-ledning och jag är nästan helt hundra på att det var Luka som stod för förarbetet och inte Alex som det står på officiella. Luka tog en fin diagonallöpning ner mot hörnflaggan på ÖIS vänsterkant och fick en fin passning av någon (möjligtvis Alex) och drar ifrån sin försvarare och nere vid kortlinjen spelar han in den snett inåt bakåt där Ken är först och stöter in bollen i mål.

ÖIS var brutalt usla under den första halvleken och man hade inte speciellt mycket ordnat anfallsspel och Ken hade lite småproblem med bollbehandlingen även om han vid ett antal tillfällen visade upp hur otroligt jävla stark han är på att ta emot bollen felvänd och hålla undan sin försvarare. Jukka Sauso och hans mittbackskollega fick slita där bak men man lyckades ändå reda ut det i första halvlek.

Trots att man är en man mindre i hela andra halvlek så blir spelet väldigt mycket bättre och Ken blir väldigt mycket mer delaktig.  Sauso fick allt större problem när Ken fick ordning på bollbehandlingen och han kan nog skatta sig lycklig för att Ken halkade till lite i en en-mot-en-situation annars hade han nog fått det jobbigt. I och för sig fick han det ändå då Ken hade gett sig fan på att ta tillbaka bollen och pressade in Sauso längs med mållinjen och in mot eget mål.

Nu ska man veta att Jönköping bytte i princip hela laget under den andra halvleken men det tar inte bort det faktum att Ken gjorde som han ville. Faktum var att hans andra halvlek nog var den bästa enskilda prestation jag någonsin sätt live, det var en ofantlig klasskillnad mellan Ken och övriga spelare på planen. De nyinsatta Jönköpingsspelarna hade inget att sätta emot i närkamperna och det var helt fantastiskt hur löjligt enkelt det såg ut när han helt utan problem sög in långbollarna och utan problem vände bort sin försvarare. Råstyrkan kombinerades med en briljant teknik som gjorde det hela ännu mer fantastiskt.

Han förarbetade Markus G fram till Nicolas 2-2-mål genom att ta emot och hålla i bollen på ett alldeles strålande sätt innan han satte tillbaka den till Markus som slog ett hårt inlägg fram till Nicolas. En försvarare är inte långt borta från att få undan bollen men Nico tar emot bollen och sätter den på halvvolley upp i krysset. Ett strålande avslut på ett strålande anfall!

En stund senare var det inte långt ifrån igen. Ken får bollen felvänd på ÖIS vänsterkant i höjd med mittlinjen. Tar emot och vänder bort sin bevakare hur jävla enkelt som helst och sätter fart ner mot hörnflaggan, och ingen Jönköpingsspelare är i närheten av att hänga med honom. Markus och Nicolas störtar in i boxen och det kommer ett hårt, lågt inlägg som Markus kommer åt och där hade jag antecknat 3-2 till ÖIS men skottet går ett par meter utanför. Jag har ett enormt leende på mina läppar när jag tänker på detta, tänk att vi ska ha en sån spelare i ÖIS i år.

Sedan avslutar han med att spela fram till Nicolas 3-2-mål. Han har som många gånger förut kommit ner på ÖIS högerkant i höjd med straffområdet och sticker in en perfekt passning till Nico som avslutar kyligt.

Lägg därtill att han var inblandad i fina kombinationer, hade ett par fina dribblingsraider, ett par okej avslut och som kronan på verket, en enorm jävla kämpainsats. De gånger som han tappade bollen så jobbade han stenhårt för att få tillbaka den och det var en sekvens utanför Jönköpings straffområde där han tappat bollen men bara tar ett par snabba löpsteg och trycker undan bollföraren och vinner tillbaka bollen. Och det får han se ut att vara hur enkelt som helst.

Det var kärlek i sin renaste form.

Dessutom så måste det vara jobbigt för Álvaro att inte ens vara bästa anfallare i den liga han kallar blåbärsliga, och inte ens vara bästa anfallare i det blåbärsgänget han ändå har kontrakt med. Han kanske ska lära sig lite om ödmjukhet och inse att det är betydligt bättre spelare som är stolta över att få spela i ett blåbärsgäng, och då har man ändå sina bästa år framför sig och är inte på väg nedåt i karriären.

Ken var dagens absolut största glädjeämne, men hur såg det ut i övrigt då? Första halvlek var bedrövlig rätt igenom, andra halvlek var skaplig men försvaret är genomgående en fullständig katastrof. Vi har på fyra matcher släppt in tio mål och ett juniorlag försvarar sig fan så mycket bättre än vad vi gör. Det är mjäkigt, obeslutsamt, slarvigt, tafatt osv osv osv. Är det meningen att vi alltid ska behöva göra minst tre mål för att vinna matchen för att vi kommer bjuda motståndarna på minst två? Idag bjöd Valter och Robin Jönköping på ett vardera och det tredje målet är en ofantlig markeringsmiss där närmaste ÖIS-are är fem meter i från Jönköpingsspelaren på bortre stolpen som har tid att ta emot och behandla bollen innan han slutligen lägger in den i öppet mål. På en fast situation i sista ordinarie spelminuten måste man för helvete koncentrera sig så mycket att en sådan situation inte får uppstå, och det är skitsamma att det är en träningsmatch.

Det är inte bara det att man direkt bjuder motståndarna på mål som är ett problem, utan man bjuder även på en massa livsfarliga lägen då man ska försöka spela sig ur situationer på egen planhalva istället för att bara rensa skiten åt helvete. I första halvlek försökte ÖIS spela sig ur en knivig försvarssituation fem gånger, och det lyckades en gång. Fyra gånger gav man motståndaren bollen i ett ypperligt omställningsläge när ÖIS samtidigt håller på att flytta upp sitt eget lag. Jag förstår inte hur lång tid det ska ta att jobba bort det här men det kanske är dags att göra som Hareide hade gjort, köra exakt samma moment en hel träning tills man har uppnått det resultat man kan kräva.

Trots att ÖIS inte gör någon vidare match så får man inte förringa Jönköpings insats. Man hade riktigt bra bredd på sina två yttrar som man nådde väldigt många gånger i första halvlek och man visade upp ett variationsrikt anfallsspel där man fint kombinerade sig igenom ÖIS väldigt passiva försvar. De känns helt klart som en farlig underdog och det var först när man började byta hejvilt som ÖIS kom in i matchen på riktigt.

Från en sak till en annan så tar Pavel en idiotisk utvisning där han efter en närkamp, som han fått frispark för, sätter upp handen i ansiktet på Jönköpingsspelaren. Det spelar ingen roll att han blev stämplad av Sauso minuten tidigare, man måste kunna ha såpass mycket självbehärskning att man inte gör så. Nu fick ÖIS spela med en man mindre i ungefär 55 minuter då man tydligen inte får sätta in en ny spelare om det har varit en grov utvisning. En idiotisk regel om den nu finns och domaren har noll spelförståelse om han inte kan acceptera att ÖIS tar in en ny gubbe när Jönköpings tränare är med på det.

Avslutar det här mastodontinlägget med lite spelarkommentarer och betyg.

Peter Abrahamsson, 3
Jag blir fortfarande inte klok på Peter. Han släpper in mycket mål men gör ändå ingen dålig match. Skulle kanske tagit 2-1-målet men de andra två har han inget att göra på. Boxar bort ett par hörnor och gör några bra räddningar.

————————————————————————-

Björn Anklev, 2
Märktes knappt idag. Kom inte med alls offensivt och defensivt sett gör backlinjen inget vidare jobb. Som kapten borde han ta mer ansvar när det gäller att styra upp försvarsspelet.

Valter Tomaz Junior, 2
Ett annat kärt återseende och det började bra när han nickade ut en boll ur straffområdet men sedan bjuder han Jönköping på 1-0. En lång studsande boll som han tar alldeles för gott om tid på sig för att bestämma om han ska nicka hem den eller ta bort den och det blir en 50-50-duell som gör att Jönköping vinner bollen och kan göra 1-0. Kändes inte helt stabil under de 45 minuter han spelade.

Robin Jonsson, 2
Bjuder Jönköping på mål nummer två när han är först på bollen men missar den och gör att Jönköpingsspelaren närmast kan vinna den och spela in den i mitten. Klart sämsta matchen den här säsongen.

Adam Eriksson, 2
Vi har problem på vänsterbacken (eller ja, i hela backlinjen). Jönköpings högerytter kommer runt ett par gånger i första halvlek och det känns som att det kan bli lite svettigt där om något lag har en högerytter av klass.

Pavel Zavadil, 1
Slog några bra fasta situationer innan han tar den där idiotiska utvisningen som per automatik ger honom en etta i betyg.

Danny Ervik, 2
Gör, precis som hela ÖIS, ingen bra första halvlek och blir utbytt relativt tidigt i den andra.

Sebastian Johansson, 3
Kämpar och sliter och är en bidragande orsak till att ÖIS kan få något vidare anfallsspel i den andra halvleken, trots att man är en man mindre på banan.

Alex, 1
Var han på planen idag?

Luka Mijaljevic, 2+
Otacksam roll i första halvlek då ÖIS spelar skit och han inte har riktigt den där fysiken som Ken har. Står för ett fint förarbete fram till Kens kvittering och kommer in i det allt mer innan han blir utbytt i andra halvlek. Kommer in som innermittfältare i slutet av matchen men visar inget speciellt.

Ken Fagerberg, 4+
Ken var världsklass idag men det känns som att han har mer att ge så därför får han en stark fyra. Hade han hållit samma höga nivå som han gjorde i slutet matchen igenom hade femman varit solklar men nu får man ändå ta i beaktning att han inte lekte mot Jönköpings allra bästa gubbar.

Tommy von Brömsen, 2
Ersatte Valter Tomaz Junior i halvtid. ÖIS försvar var för långt bort för att jag ska kunna bedöma von Brömsens insats.

Markus Gustafsson, 3
Skulle egentligen kommit in när Pavel blev utvisad men blev inbytt i paus eller strax därefter istället för Alex (har jag för mig). Spelar fram till Nicolas kvitteringsmål och borde ha gjort ett själv på Kens fina framspelning. Skapade tillsammans med Ken och Nico majoriteten av ÖIS farligheter i matchen.

Nicolas Sandberg, 4
Från att inte ha gjort ett enda mål på en herrans massa fina chanser så gjorde han nu två mål på lika många chanser. Är påpassligt framme på målen och tar smarta djupledslöpningar som öppnar upp Jönköpings försvar. Hans klart bästa match i ÖIS a-lag hittills.

Jakob Olsson, Spelade för kort tid för att betygsättas
Han kom in som mittfältare men flyttade ner som vänsterback i slutet. Hann inte med att få någon uppfattning om honom.

'Tankar, funderingar och spelarkommentarer från Jönköping' have 24 comments

1. 20 februari, 2010 @ 20:17 Martin

Gött Gellerman!

Svara

2. 20 februari, 2010 @ 20:30 Anonym

Om vi säger såhär: Med tanke på att J-södra har tränat och spelat i Elmiahallen hela vintern och att ÖIS inte har varit på full plan så mycket. Vad jag förstod så var underlaget konstigt också.
    Kunde man väntat sig matchbilden?

Tycker att det är konstigt hur man kan släppa inte lätta mål hela tiden också. Detta måste fixas!

Svara

• 20 februari, 2010 @ 20:51 Johan Gellerman

ÖIS-arna halkade en hel del men det var inte överdrivet påtagligt även om det hände ett par gånger. Jag hade inte förväntat mig den matchbilden, jag trodde att ÖIS skulle kunna föra spelet betydligt mer men i första halvlek var allt bara bajs. I andra halvlek blev det bättre och det var väl en kombination av att Ken fick ordning på fötterna lite bättre och att J-Södra bytte lite spelare.

3. 20 februari, 2010 @ 20:47 Q

Fantastisk rapport Gellerman. Måtte vi ha fullständig option på Kenny, kosta vad det kosta vill.

Svara

• 20 februari, 2010 @ 20:55 Johan Gellerman

I’m with you. Ska vi någon gång ha en Gais-insamling så ska vi ha en nu men vi måste verkligen fixa pengar så att vi kan utnyttja den optionen vi nu ska ha.

• 20 februari, 2010 @ 21:39 Joalar

Lehman föreslog ju på sportsday att vi skulle betala för Ken med Alvaro. Om Ken fortsätter prestera låter ju det som ett jäkligt bra alternativ.

4. 20 februari, 2010 @ 22:15 KG

Lysande rapport herrn!

Kan inte annat än instämma och tack gode gud för ungtupparna Ken, Marcus och Nico som räddade min dag.

Ett annat plus för dagen är att coach Janne också ser dagens brister och jag gissar att det var mer än 7 spelare idag som insåg att de har en hel del att jobba vidare på.

1/ Springa! (Är så less på stillastående Öisare)
    2/ KRIGA (Men va fan, på jävulen bara och sluta tveka)
    3/ Inställning!!!! Bortsett från tupptrion brister det rejält i inställning hos många. Vi kan för fan inte tro att vi skall jogga hem en plats till allsvenskan. Ett tips är ett obligatorsikit löenavdrag om man visar dålig inställning och det funkar säkert bra som bitmedel på många utom möjligne Santis som redan har fått sin lön. Hepp.

Trots allt nöjd med dagen och ser med stor tillförsikt an det som komma skall.

/KG

Svara

5. 20 februari, 2010 @ 22:20 Rompan

Tack för en riktigt bra matchrapport Gellerman. Starkt att du tog dig till Jönköping.
    Alvaro får svårt att ta plats i blåbärsgänget

Svara

6. 21 februari, 2010 @ 01:59 ND

Grymt bra resumé av matchen Gellerman. Du har potential att skriva på ett större forum än det här. Om jag hade varit i dina kläder hade jag kontaktat sportsday eller liknande.

Keep up the good work

ND

Svara

• 21 februari, 2010 @ 10:57 Johan Gellerman

Tack för berömmet. Jag är nöjd med att skriva här på Sambadefensiv och har inte för avsikt att göra mig någon karriär på detta, dessutom har jag alldeles för låg stilistisk nivå för att kunna skriva i något ”seriösare” sammanhang. ;)

7. 21 februari, 2010 @ 09:56 Mikael Carlsson

Fantastiskt bra rapport Johan!

För egen del verkar det som om att det dröjer innan man får se Ken live, men man blir ju inte mindre nyfiken nu efter din analys av den ”nya” Ken.

En Ken utan baby-hull och ett dj-vulskt jobb nere i Danmark innan för att bevisa att han är en man för startelvan är nog inte så illa pinkat trots allt. Med Ken i anfallet och vår färska landslagsman Nicolas så får nog Alvaro Santos börja inse allvaret. Risken är att han får nöta bänk om inte motivationsmetern raskt tar i taket. Men, men Santos och Ken på topp så låter det ju som om att vi har ett riktigt vasst anfallspar iallafall.

Spännande!

Svara

8. 21 februari, 2010 @ 11:28 Bronco

Öis måste börja täta bakåt det håller inte att släppa in så mkt mål…Vad sysslar man med på träningarna ? Sen vill jag ha Marcus som central mittf. Pavel vämitt och Anderberg på hömitt.Alex är en floppvärv liksom Santos…den tredje brassen Valter tycker jag fotfarande är en konstig värvning (Ulrikas favo) med tanke på att vi har så många mittb.bättre hade varit att safa vä kanten”.Gellerman simply the best”

Svara

• 21 februari, 2010 @ 12:47 Max

Håller med det mesta du skriver men Alex har potential att lyckas som vänstermittfältare (absolut inte vänsterback). Mot trollhättan var han ju en av de bättre, så man får nog bara ge honom lite tid så blommar han ut på den positionen.

9. 21 februari, 2010 @ 12:47 HastaLaVista

Bra rapport! Vi måste förbättra defensiven! Anfallsmässigt är vi topp-allsvensk klass detta året. Fan vad gott att Ken är tillbaka! Vi får ge han en fin mottagning i premiärmatchen mot Väsby.

Svara

10. 21 februari, 2010 @ 13:40 Brunsås

Fenomenalt välskriven rapport. Mitt liv känns så mycket mer fullbordat nu med Ken tillbaka och sambadefensiv och radio öis i full blomning. Hur jag tagit mig igenom dagarna tidigare är en gåta.

Svara

11. 21 februari, 2010 @ 14:41 G.C

Gött jobb, Gellerman!

Svara

12. 21 februari, 2010 @ 15:10 SÖDRA

Klockren och mycket seriöst skriven rapport.Hälsning från en Södrait som var på plats.

Svara

• 21 februari, 2010 @ 15:16 Johan Gellerman

Trevligt att höra att jag inte blev helt snöblind under gårdagen. ;)

• 21 februari, 2010 @ 15:23 SÖDRA

hade det varit söndagsmatch så hade nog du och laget fått vara hemma , Kommer inte ut genom dörren i dag pga snöblindhet :),

13. 21 februari, 2010 @ 15:19 SÖDRA

Gillar din uppmäksamhet ang Ken fick mer utrymme i andra pga Södras byten ,Våra U-21or hade svårt med Hans tyngd och teknik. Fick en förvaning på vad som kommer krävas på den kanten .
    Ska bli kul att se våra möten i serien .
    Lycka till Öis och Fan va gött att SE drar igång ,Vilken seríe det väntar……

Svara

14. 21 februari, 2010 @ 17:38 Anonym

Ett stort tack för rapportering från matchen.
    En eloge till er alla som skriver på Sambadefensiv är så kul att kunna följa ÖIS på olika sätt särskilt när man inte är bosatt i Göteborg.

Svara

15. 22 februari, 2010 @ 09:05 Göran

Stort tack Gellerman! Underbart med Ken men skrämmande att försvaret verkar så mediokert.