Don’t worry about a thing, ’Cause every little thing gonna be alright

Jag skrev ju ett inlägg förra veckan om allt som kan gå åt helvete i år och fick då förslaget i kommentatorsfältet att skriva en del två med allt som talar för att 2010 blir ett kanonår vilket jag tyckte var en bra idé.  Ibland lyssnar jag faktiskt på andra människor och inte bara till rösterna i mitt huvud.

Anyhoo…

Nu kör vi.

Nä förresten, först lyssnar vi på det här. Efter cirka 40 sekunder.

Nu kör vi.

Det kommer gå bra i år. Lysande. Vi kommer glida igenom den här säsongen elegant som en albatross över oceanen. Anledningarna till detta är förutom det faktum att vi helt enkelt är bäst flera.

I mål har vi Peter Abrahamsson, som trots sin relativa ungdom är en otroligt stabil målvakt, väldigt få misstag, vilket är perfekt för att topplag. Är dessutom riktigt stark i närspelet och utrusningarna, fantastiskt greppsäker. Blir han bara lite explosivare och, som alla unga målvakter, bättre i höjdspelet har han kapacitet att utmana om landslagsplatser om några år. En av seriens bästa målvakter, är väl nästan bara Magnus Bahne som kan konkurrera.

I mittförsvaret har vi bisarrt många alternativ. Dessutom alternativ med erfarenhet av spel på högre nivå. Valter har en bit över hundra allsvenska matcher och ett par säsonger i Norge under bältet. Leinar var kung med Ljungskile sist han spelade SE-fotboll. Dennis samma sak med ÖIS 2008. Robin har gått från klarhet till klarhet senaste halvåret och börjar dessutom trots sin relativa ungdom få en hel del rutin. Bakom dessa finns up and coming Felix, TvB som när han klev in i mitten i fjol i AS faktiskt gjorde det helt ok, samt Danny som också visat att han kan tämja allsvenska anfallare. Vi har en otrolig bredd av spelare som visat att de kan prestera på den här nivån i mittförsvaret och kommer kunna ställa ett vettigt mittbackspar på benen oavsett skador och avstängningar samtliga matcher i år. Nåt som kommer vara guld värt till hösten när de gula korten börjar fyllas på.

På högerbacken finns Anklev som höll bra på den positionen i AS uppbackad av Bengan som visade 2008 att han håller för superettan, få lag i den här serien med två så pass välmeriterade alternativ till höger. På vänstern saknar vi såklart ett riktigt ”förstaalternativ”, Adam funkar som back up, men en fluga gör ingen sommar och en vänsterback förstör ingen säsong, nån av Adam, TvB, en överflyttad Anklev, en utflyttad Valter, en nedflyttad Alex eller kanske en uppflyttad Jocke Hall kommer lösa det.

Vi har seriens bredaste och bästa innermittfält. Sett att det finns en del som ifrågasatt det, att de vi har inte är så fantastiska som vi tror, att vi saknar riktig toppklass centralt. Vilket i viss mån är sant. Men kom igen. Det är superettan vi ska spela. Fredrik Svanbäck, hårt kritiserad (något orättvist ska dock sägas) yttermittfältare i HIF ses som ett bra förvärv till innermittfältet. Med all rätt då han kommer göra massor av nytta för BoIS, serien är inte bättre än så.

Att då kunna ställa upp med Seb som visade förra året att han kan vinna ett allsvenskt mittfält, Pavel 7 mål 17 assist i SE 2008, Mellqvist som ffa hösten -08 visat sig vara toppklass på den här nivån, MarGus som förra året presterade riktigt bra boll på en nivå högre än denna och Danny som under inledningen av fjolåret var en av få som visade allsvensk klass, det är en styrka. Det är kanske ingen central mittfältbesättning jag skulle vilja gå in i en allsvensk säsong med, även om det är starkare än det vi hade vid samma tid förra året, men med tanke på att det är SE vi ska spela så är det väldigt bra nivå. Visst, visar sig Assyriskas turkiska landslagsman vara så bra som hans CV hintar så kanske de har bäst spets, men om vi pratar bredd och stabilitet är vi bäst i klassen.

På kanterna är det kanske inte fullt lika välbeställt, men vi har Alex som var kung med Assyriska sist han var nere i SE samt Anderberg som är oerhört spännande och en riktig poängspelare. Några av våra centrala gubbar, kanske främst Pavel och MarGus, kommer säkert få en del speltid på kanterna, vilket de visat att de klarar av. Jackie O verkar dessutom vara sugen på speltid och Janne har tom tinat upp Seif lite under försäsongen. Vi har ju även en joker i Elving som med lite flyt kommer i matchform till hösten, har fortfarande hans inhopp mot IFK förra året på näthinnnan, efter en knackig inledning tyckte jag han var riktigt bra, faktiskt lite märkligt att han inte fick fler inhopp efter det, kreativ spelare. Som sagt en joker.

Vi kommer i alla fulla fall kunna ställa upp med ett habilt och välmeriterat mittfält samtliga 30 matcher i år, återigen finns styrkan i bredden.

Framåt har vi Ken Fagerberg och Alvaro Santos. I rest my case. Det hade varit ett bra anfallspar i allsvenskan. Bägge med kapacitet att göra över 20 mål i SE.

Bakom dessa har vi Nico som börjar visa att han är en måltjuv. Luka som är en riktig köttoxe. Samt återigen Anderberg. Sen kan man ju slänga upp Anklev vid behov. MarGus kan lira släpande. Och Mackan ta ledigt från landslaget. Visst kan man klaga på att vi saknar en rutinerad tredjeforward. Men än en gång. Det är superettan. Få som har mycket till bredd. De som har det, som exempelvis Assyriska, har inte alls samma spets som oss. Även om jag gillar Eddie Moussa.

Så där har ni den. Truppen. En av de absolut bästa målvakterna. I topp när det gäller försvaret. Bredaste mittfältsbesättningen. Och den absolut bästa spetsen framåt. Det kommer gå bra det här.

Vi har dessutom Janne Andersson. En rutinerad tränare som tagit HBK till toppen av allsvenskan och som dessutom verkar fått en riktigt nytändning i ÖIS. Ser otroligt laddad ut, han kommer göra allt i sin makt för att vi ska vinna den här serien.

Vi har gjort en svag försäsong. Absolut. Men försäsong schmörsäsong, sånt betyder ytterst lite när det väl smäller. Finns statisktik på att det snarare är det motsatta som gäller, kunde inte hitta nåt mer just nu än ett gammalt men rätt bra inlägg från en statistiknörd med Hammarby-sympatier, den statistiken finner man iaf här.

Janne har lagt fokus på att få spelare i matchform snarare än att lira ihop en elva, vi kommer lira 4-4-2, alla kan grunderna, vi har inte sådär vansinnigt mycket nytt folk, det känns som vi kommer få ihop det ändå till premiären. Dessutom har vi ett rätt rutinerat lag och generellt är det så att rutinerade spelare inte varvar upp förrän allvaret börjar. Man visade ju mot GAIS att man kan lira när det väl bränner till lite. Det kommer gå bra det här.

Vi har dessutom en perfekt inledning på säsongen, inleder mot Väsby hemma, ett lag som ser ut som en nedflyttningskandidat, följt av Degen som nog kommer slita runt kvalplatsen nedåt och tunga Ljungskile på hemmaplan i tredje omgången. I fjärde åker vi till Södertälje och möter topptippade Syrianska. Vi får två matcher mot sämre motstånd för att få ordning på spelet, följt av en genomkörare mot alltid svårspelade LSK innan det är dags att möta en tippad toppkonkurrent, även om LSK mycket väl kan hamna före Syrianska när serien är slut. Det fina med de två inledande matcherna är att vi kan tappa poäng utan att det är nån större katastrof, vi ger inte bort några poäng till några topplag. Inte för att vi kommer tappa några poäng alls i år.

Våra konkurrenter i serien har värvat hårt och i många fall bra. Årets superetta är förmodligen den vassaste någonsin. Samtidigt finns stora brister hos många lag. Syrianska har en trupp bestående av massor av spelare som närmar sig pensionsåldern, dessutom är stommen fortfarande samma trupp som överpresterade i fjol i en rätt svag serie, klar floppvarning. Hammarby har ingen riktigt vass målskytt och att Filip Bergman verkar få starta premiären som mittback är ett svaghetstecken, få riktiga matchvinnare. Landskrona saknar bredd, Henke saknar erfarenhet, backlinjen saknar fart och BoIS har underpresterat flera år i rad, det är nåt som inte stämmer i klubben. Assyriska har värvat massa mittbackar, men Jansson/Segerström har antingen varit skadade eller visat dålig form och nu har Pierre Bengtsson som dumpades inför säsongen för att han inte platsade tagits till nåder, nye turken är en chansning med rykte om sig att vara besvärlig och frågan är hur peppad han är inför spel i superettan, dessutom redan ifrågasatt bland assyrierna för att han är turk, så speciellt mycket tålamod lär det inte finnas hos supportrarna, dessutom ett gäng habila superettanforwards som säkert kan göra ett dussin framåt men ingen som känns riktigt sylvass. Även om jag gillar Eddie Moussa. Norling har en tendens att röra runt mycket i laget, speciellt när han blir pressad vilket han kommer att bli i Assyriska. Med tanke på hur mycket nytt AFF har i år kan det bli väldigt fel. GIF Sundsvall snackas det som vanligt om, känns som vanligt som en toppkandidat och lär som vanligt hamna runt placeringarna 4-6. LSK är tunga och känns som ett lag som kan gå upp, men bara om övriga lag floppar och inte av egen kraft.

Det blir vi och LSK  som går upp i år…

Vi har flera matchvinnare. Alvaro och Ken. Pavel. Supersub Nico. Mellqvist med sin förmåga att göra avgörande mål. Poängspelaren Anderberg.  Viljespelaren Anklev.

Fasta situationer. Alex, Pavel och MarGus fötter. Dennis, Leinar, Mellqvist, Ken, Alvaro och Anklevs styrka i boxen. Valters spänst.

Attityden. De senaste två åren har man visat en jäkla karaktär. Spelet stämmer inte alla gånger, men det finns en tjurighet i laget. Sättet man reste sig förra hösten var imponerande och jag tror man kommit stärkta ur det. Spelarna är vana att ha kniven mot strupen. Det kommer bli avgörande när det drar ihop sig.

Vi vinner superettan 2010. Enkelt.

Ken springer över varenda försvarare. Alvaro är glad,  slimmad och supereffektiv. Pavel anno 2010 överträffar Pavel anno 2008. MarGus tar det stora klivet. Robin växer fram till en västsvensk Nesta. Anklev börjar slå Alex-inlägg. Alex lär sig spela försvarsspel. Peter slår rekord i att hålla nollan. Leinar blir snabb. Seb undviker avstängningar. Dennis klackar. Nico=Ole-Gunnar. Babyface 1 och Babyface 2. Vänsterbacken blir vår absoluta styrka. Alex slutar göra överstegare. Junisarnas utvecklingskurvor går uppåt snabbare än Göran Perssons vikt i julbordstider. Mellqvist tar bort en benbit i knät och förvandlas plötsligt till en vit version av Usain Bolt.

Valter är Valter.

Det blir kross det här.

Även om jag gillar Eddie Moussa.


'Don’t worry about a thing, ’Cause every little thing gonna be alright' have 14 comments

  1. 7 april, 2010 @ 21:54 Anonym

    Tack! En till som tror på Ljungskile ;)

    Vi går upp i år, det finns inget som kan stoppa oss!

    Svara

    • 9 april, 2010 @ 10:45 Felix

      Självkart håller vi på kusinen från landet, ska vi pakta? ;)

  2. 7 april, 2010 @ 23:09 Anklev Ekström

    Tack nu känns allt mycket bättre men vad är det för fel på alex överstegsfinter. Dem kan ju bra älskas.

    Svara

  3. 7 april, 2010 @ 23:34 DrJonas

    Gott Vergilius. Nu känns det bättre. Tack för den! Håller med om att vi har bra motståndare de första matcherna. Får vi med oss 6pinnar de första två matcherna så kommer självförtroendet och det kommer bara ticka på med fler pinnar.

    Svara

  4. 7 april, 2010 @ 23:35 Anonym

    Alex finter är ju hur goa som helst ju:D Fattar inte hur folk kan klaga på dom

    Svara

    • 7 april, 2010 @ 23:46 Anonym

      Tjatet om Alex överstegare har potential att bli en ny klagovisa i paritet med tjatet om Boyds offsidespringningar. Kan vi inte släcka den elden. Bättre en fint en ingen alls är min filosofi. Det är liksom roligare att se på. Ineffektiva eller inte. Han är en av få som då och då tråcklar sig förbi en motståndare i en duell. Han är dessutom en av få som tar duellen istället för att spela hem eller i sidled.

      Öis helar trupp har två finter till sitt förfogande. Pavels patenterade skottfint som sker över hela planen. I eget straffområde lika ofta som utanför motståndarens. Och så Alex överstegare förstås. Vill vi verkligen döda den lilla gnutta samba vi får se på matcherna?

    • 8 april, 2010 @ 06:24 Yodabul

      Vi kan säkert se Valter dribbla lite i egna området också…

    • 8 april, 2010 @ 15:13 Vergilius

      Den enda spelaren i truppen med potential att bli en riktig snurrgubbe är väl Elving, men han är både skadad och har myyycket kvar att bevisa.

      Håller med om att det vore trist om det blev lika mycket tjat om Alex överstegare som Boyds offsidelöp. Men effektiva är de då inte.

      Lärde världens fotbollsspelare ingenting av Denilson? Flera överstegare i rad är sällan eller aldrig speciellt effektivt.

  5. 8 april, 2010 @ 07:58 Martin Johansson

    Jag är lite rädd för att du jinxar hela skiten när du nämner Eddie Moussa tre gånger. Nu kommer jag att ha ont i magen tills dess att vi tagit tolv poäng på de fyra första omgångarna.

    Vill dessutom påminna alla om att vi inledde relativt svagt säsongen 2008. Åtta poäng efter fem omgångar. Oavgjort mot LB07 i premiären, vinst borta mot Ängelholm, förlust mot Åtvid, vinst mot brukspojkarna och oavgjort mot Mjällby. Det är med andra ord inte hela världen om vi skulle inleda denna säsong lite knackigt.

    Bara därför ger jag mig på att tippa de inledande omgångarna (för att jinxa skiten än mer):

    ÖIS-Väsby 3 poäng
    Degerfors-ÖIS 3 poäng
    ÖIS-Ljungskile 1 poäng
    Syrianska-ÖIS 1 poäng
    ÖIS-Landskrona 0 poäng

    Det blir med andra ord samma svaga inledning som 2008. Sedan får vi se om vi kan hålla ihop det lika bra över sommaren som vi gjorde 2008. Kom ihåg att vi inte hade en förlust mellan början av juli och början av september. Bara fyra tappade poäng på nio omgångar.

    Våren och sommaren var ruskigt vassa förra året. Från omgång 10 och fram till omgång 23 tog ÖIS 32 poäng (2,5 poäng per match) och hade en målskillnad på 33-11. Här ligger utmaningen denna säsong. Att pricka formen så djävla bra över en så pass lång period. Det är inte lätt.

    Svara

    • 8 april, 2010 @ 15:16 Vergilius

      Jag måste säga att jag hellre ser att vi tappar poäng i de två första för att få upp ångan till lagen för den övre halvan. Men vi tar fem raka. Lätt.

      När jag råkade nämna att Mellqvist verkade klara sig utan skador den här försäsongen så tog det typ två dar så gick han sönder. Så nu bli väl Eddie Moussa skyttekung.

  6. 8 april, 2010 @ 12:55 Tjuvnyp

    Irriterar mig att Volkswagen gått in in som huvudsponsor i J-Södra. Borde inte Öis ha lockat mer än detta lindansargäng?

    Nu ser de (redan) starka ut i år, och med säkra stålar de närmast åren från tyskarna lär de kunna värva såväl nya spelare som nya sponsorer som vill följa med på framgångsvågen…

    Vår matchtröja ser väl ut som vanligt. Ett femtontal småklottrade sponsorer där ingen satsar storkovan… (Förutom våra välgörare som är så starkt förknippade med oss att de nästan kan skita i att synas på tröjan – vi vet ändå att Stena och Sven Norfeldts bolag bidrar med massor).

    Med andra ord, Öis marknadsavdelning bör leta stort och högt efter en ny fet sponsor.
    Så vaffan – think big!!

    Kan J-Södra få volkswagen, då borde vi kunna säkra en lika tung internationell huvudsponsor… Ta med Allbäck som ambassadör på marknadsmötena och klia de stora företagen under näsan. Nån kanske vaknar och lättar på börsen.

    Svara

    • 8 april, 2010 @ 15:21 Vergilius

      J-Södra har dessutom ganska bra förutsättningar i övrigt. Halvstor stad med idrottskultur och rätt fin stadion som ligger helt fantastiskt uppe på berget, coolaste läget av alla i svensk elitfotboll?


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se