På Gamla Ullevis bruna matta intet nytt

Har man sett någon av årets tre inledande tävlingsmatcher så kan man föreställa sig hur det såg ut idag. ÖIS kämpar på rätt bra (nu sa jag nog mot mig själv, mot Värnamo kämpades det inte överdrivet bra) men är fullständigt ofarliga på motståndarens tredjedel. Det skulle nog inte ens hjälpa att ge Ken, Nico, Pavel, Markus, Seb och Anderberg en k-pist, man skulle nog ändå inte kunna hota motståndarnas målvakt. Plottriga kombinationer på små ytor som är som upplagt att gå åt helvete, får man till något inlägg av kvalitet så är boxen tom och får någon ett läge som normalt ses som en halvchans så är det att beteckna som en icke-målchans. Nico brände väl sitt femte högklassiga läge i tävlingsmatcher när han sköt bollen upp på andra etaget ur ett fritt läge, Dennis behövde sätta händerna i ryggen på sin försvarare för att skarva in bollen i mål och Alex fick en frispark på mål som målvakten behövde slänga sig på men han verkade ändå ha full kontroll.

Tommy von Brömsen bör aldrig mer spela ytterback. Som någon sade på läktaren, det hade varit bättre om man tagit av honom och spelat med en man mindre i slutet. Rensningar som går rakt upp i luften och långbollar som han inte klarar av att hålla innanför sidlinjen trots att han får slå dem med rätt fot. Nu är det väl kanske lite bashing men Tommy har inte visat något som gör att man inte borde prova något annat till matchen mot Syrianska, det känns som att det absolut inte kan bli sämre.

Nicholas borde inte heller stå speciellt högt upp i anfallskön. På 15 minuter åstadkom Luka mer än vad Nico klarat av under 75, och då gjorde inte Luka speciellt mycket mer än att vinna några frisparkar. Nico väger på tok för lätt och har absolut ingenting att sätta emot i närkamperna, och fotbollstekniskt är han inte tillräckligt bra för att läsa det ändå.

Försvaret minus von Brömsen får godkänt, Ljungskile skapade två riktiga chanser under matchen men på den ena så gjorde Peter en fin räddning och på den andra så verkar det som att ramverket i det södra målet gillar oss. Egentligen gör alla en ganska bra match defensivt och den som stack ut mest var Pavel som tog stort ansvar.

Framåt kan ingen få godkänt, det är omöjligt efter det spelövertag vi hade i den andra halvleken. Skulle tippa på ett bollinnehav runt 70-30 och vi förmår inte skapa ett dugg. Felbeslut på felbeslut och man saknar alla former av tryggt grundspel. Det funkar inte att bara lägga ut bollen på kanten och fylla på inne i boxen, istället blir det förbannat mediokert och man står utanför Ljungskiles straffområde utan ett vettigt alternativ om man vill försöka skapa en målchans.

Förhoppningsvis kan vi klara att fixa 0-0 mot Syrianska men det kommer bli tufft, det är ju inte direkt seriens bästa lag vi har haft enorma problem med nu i inledningen…


'På Gamla Ullevis bruna matta intet nytt' have 32 comments

  1. 26 april, 2010 @ 22:50 Mikael Carlsson

    Precis som du skriver. Vi har hittills inte mött något ”kvalificerat” motstånd historisk sett. Jag vet inte vad matchen mot Syrianska skall betäcknas som men det är helt klart ett vasst lag som vi möter och ÖIS kommer väl förmodligen få den svåraste nöten hittills att knäcka. Jag är rädd att vi åker på förlust om Syrianska gör det första målet, för någon bländande kvitteringsfotboll tror jag inte vi kommer att få se när paniken över att ligga under gör sig påmind. Inte på bortaplan…

    Svara

  2. 26 april, 2010 @ 23:08 Hox

    Det känns överlag att vi har stora problem att skapa någonting mot ett uppställt försvar. Det är dålig kvalité på våra inlägg, men framförallt så är löpningarna som görs från både forwards och yttermittfältare både dåliga och halvhjärtade. Ingen av de centrala fältarna fyller på.

    Angående Nico så tyckte jag han gjorde en väldigt bra inledning av matchen, hans första 15 var riktigt bra. Han hade två halvchanser och var väl inblandad i Kens chans och avslutade med att bränna ett jätteläge. Efter det försvann han helt. Jag vill definitivt ha Nico från start igen nästa match.

    I övrigt så får Peter, Björn och dubbelJonsson MVG från denna match. De var riktigt bra. Peter såg precis så bra och lugn ut som han gjorde 2008 och med större pondus.

    När det gäller coachningen så ville jag ha in Alex väldigt tidigt i andra halvlek, säg senast minut 60. Andeberg känns inte som ett hot. Det är för plottrigt, många felbeslut i avgörande läget. Och Leinar? Ursäkta mig? Vidare tror jag inte på Margus som en fri roll från högerkanten. När det inte fungerade, så varför bytte Janne inte kant på Andeberg och Margus?

    Och nu känner jag att det är dags… IN MED JAKOB OLSSON! Äntligen! Jag fick skriva det, mena det och vara realistiskt. Härligt! JA!!!

    Svara

  3. 26 april, 2010 @ 23:13 gogol

    Jag vill plussa Luka, han var stark och han sprang. Spela Luka från start mot Syrianska!

    Svara

  4. 27 april, 2010 @ 06:56 E

    Känns tråkigt att vi skall behöva slänga in Leinar på topp. Är det verkligen det vassaste anfallsdraget vi kan göra för att vinna matchen? Nej! Men om Leinar anses vara en så kapabel huvudspelare bör han kanske finnas med tidigare. Kan han omskolas till vänsterback?

    Det blir en helt annan match mot Syrianska. Dom visar nog ingen respekt för Öis utan går för seger. Vårt försvar kommer att ställas på prov, och förhoppningsvis blir det lite mer ytor frammåt.

    Svara

    • 27 april, 2010 @ 13:38 Anonym

      Leinar som vänsterback har potential att bli flera gånger så värre som TvB som vänsterback. Tror inte det skulle bli ett särskilt lyckat experiment.

      Håpp, här står vi då tre matcher in i serien, det som alla tyckte var evident före säsongen har slått in. En felkomponerad trupp med en total avsaknad av ytterbackar.

      Dejavu så in i helvete, Dick valde att blunda för det uppenbara förra året och har gjort samma misstag igen. Det kostade oss en allsvensk plats. Blir vi inte topp 5 tycker jag han ska gå. Det är trots allt han som har ansvar för att vi ska ha ett slagkraftigt lag, det har vi inte.

  5. 27 april, 2010 @ 08:04 P

    Varför inte bara byta ut TvB och sätta in Alex som vänsterback, ingenting kan ju bli sämre iallafall ?

    Svara

    • 27 april, 2010 @ 08:10 Martin Johansson

      Ehh. Jo, det kan det. Har du någonsin hört talas om den svarta söndagen? Närmare bestämt 5 april, 2009. Det var en hemsk dag. Något jag aldrig vill uppleva igen.

    • 27 april, 2010 @ 12:37 C

      Inget alternativ kan bli sämre än just det alternativet. Nästan så man tror Alex spelar dåligt med flit på den positiionen för att slippa den. Så huvudlöst har jag aldrig sett en spelare agera som den berömda insatsen den där söndagen.

    • 27 april, 2010 @ 18:05 E

      Just den tanken jag har C ! Jag tränar P00er och många av killarna tävlar om att visa upp sin uselhet när man sätter dom på vänsterbacken. Har vi samma situation i Öis a-trupp?

  6. 27 april, 2010 @ 12:20 Egon

    Dags att be Allbäck att börja träna med laget ! En halvtränad Mackan skulle överglänsa de anfallare som vi har just nu… Tycker inte Janne får ut det.. Åge lyckades med laget,syns både på träning och framförallt på match.

    Svara

    • 27 april, 2010 @ 18:08 E

      Han borde ha tröttnat på att vara players manager på heltid! Hur många gånger om dan ringer han Zlatans telefonsvarare? Hur hinner han med det jobbet på heltid egentligen, verkar mycket arbetssamt…..

  7. 27 april, 2010 @ 13:47 Anonym

    Gamla Ullevi är en fotbollsarena det viktigaste där är planen. Runt om i vårt avlånga land har Gamla Ullevi döpts om till Göteborgs Sandlåda är inte smickrande precis för en nybyggd arena med ett år på nacken.
    Det är väldigt hårda sågningar från vissa. vi har flera start killar som inte är fullt mogna ,detta är läromatcher tyvärr för dem,dom har svårt att hålla fokus en helmatch.
    att vi har turen(stolpen) med oss även idag och en gedigen kamp måste vi ge killarna en elog för.

    Svara

  8. 27 april, 2010 @ 14:32 P

    Då alex spelade i Assyriska gjorde han en rad mycket bra matcher som vänsterback de var blandannat därför vi värvade han, kanske borde ge han mer än en match som vänsterback ?

    Svara

  9. 27 april, 2010 @ 22:39 Anonym

    Sambadefensiv. Ska ni inte mötas upp på någon parkering för att knåpa ihop några spelarbedömningar? Vore gott att kunna summera ett snitt sådär halvvägs in i säsongen.

    Svara

    • 28 april, 2010 @ 07:31 Martin Johansson

      Jag är rädd för att det inte blir några spelarbetyg den här gången eftersom jag fastnade i Stockholm. Tack för det SJ. Djävligt trist, men tyvärr oundvikligt. Jag ska se om vi kan få ihop några ”skuggbetyg” som åtminstone kan användas i säsongsstatistiken. Tyvärr blir det nog ingen spelarbetygstext på bloggen. Dessutom, vi har redan ångest för morgondagen.

    • 28 april, 2010 @ 08:12 Johan Gellerman

      Ska se om jag kan få till något under dagen.

    • 28 april, 2010 @ 08:53 C

      Ingen ångest redan. När vi ser Ervik och Leinar som forwardspar i startelvan skall vi ha ångest. Titta på Hammarby. Spelet funkar inte där heller men individuella prestationer avgör. Våra gubbar är inte i form för egna individuella prestationer ännu, men jag vill tro att det kommer och då har vi ett tryggt försvarsspel att utgå ifrån (får hoppas att jag inte får äta upp det imorgon).

  10. 28 april, 2010 @ 08:20 E

    Valhallas konstgräs tack.

    Svara

    • 28 april, 2010 @ 08:26 Johan Gellerman

      Tveksamt. Vi är inte bättre på konstgräs och Valhalla är en sämre arena. Sen när Allsvenskan tar VM-uppehåll kan vi nog få en riktigt bra matta på Gamla.

    • 28 april, 2010 @ 10:00 E

      Ja, men efter VM-uppehållet är den allsvenska möjligheten bortspelad!

      Vi måste väl ändå våga tro att den analys som Janne och flera av spelarna gör i intervjuer stämmer? Nämligen att ÖIS skulle lyckas bättre som spelförande lag på en hanterbar plan.

      Det känns tragikomiskt att en arena för zillioner kronor erbjuder spel på en ojämn grusplan.

    • 28 april, 2010 @ 10:06 Johan Gellerman

      Då är det upp till bevis i morgon, för årets hittills sämsta tävlingsmatch är ju den som har spelats på konstgräs.

    • 28 april, 2010 @ 10:22 Martin Johansson

      Å andra sidan har ju både årets bästa insats i en tävlingsmatch och årets bästa insats i en match uträttats på konstgräs. Men i morgon är jag övertygad om att det kommer att bli tufft. En poäng och jag är nöjd. Känns trist att säga men som spelet har sett ut hittills under säsongen har jag på känn att vi får däng i morgon. Skulle inte förvåna mig om det blir i stil med 4-0-förlusten mot Assyriska 2008.

    • 28 april, 2010 @ 10:45 Hox

      Jag vet att du har rätt Martin, men det känns inte att bra att du kallar en chansfattig 0-0 match där vi vann på ett skott som styrdes in a en försvarare för ”årets bästa insats i en tävlingsmatch”. Kan vi inte kalla den för ”årets minst dåliga insats i en tävlingsmatch” från och med nu?

    • 28 april, 2010 @ 11:09 Martin Johansson

      Hox, jag är med på det! Vi sparar vårt bästa till när det verkligen gäller något.

    • 28 april, 2010 @ 10:25 Martin Johansson

      Håller helt med. Samtidigt är jag trött på diskussionen om de dåliga planerna. Om det nu är så viktigt för ÖIS att ha en bra plan så tycker man ju att de kan flytta till Valhalla. Att Ullevis matta är under all kritik under större delen av året, eftersom kommunen inte lägger ner de pengar som krävs för att hålla mattan i speldugligt skick, är ingen nyhet. Så var det förra året och så kommer det sannolikt att förbli till det att man lägger in konstgräs.

  11. 28 april, 2010 @ 11:29 E

    Är Alvaro med i truppen till Södertälje? Uttalanden som ”han är OK, men spelar inte” är svåra att tyda. Skadad eller petad? Att vila sig i form känns inte som ett bra råd till #18.

    Svara

    • 28 april, 2010 @ 11:50 Magnus Börjesson

      E, var någonstans sägs det att Álvaro ”är OK, men spelar inte”? Det måste jag ha missat.

    • 28 april, 2010 @ 12:20 Martin Johansson

      Jag kan avslöja att det sägs att Álvaro hade kunnat spela redan i måndags. Dessutom ska han ha sett het ut på gårdagens träning. Om han fortsätter i samma stil i dag spelar han från start i morgon.

  12. 28 april, 2010 @ 12:08 E

    Källan är Sportsday från i måndags. Har själv ingen uppfattning om huruvida sportsday är ok.

    http://www.sportsday.se/nyheter/fotboll/okej-men-spelar-inte

    Svara

    • 28 april, 2010 @ 12:28 Magnus Börjesson

      Sportsday är bra, skriver både bäst och mest om ÖIS bland ”riktiga” media.

      OK, du menade inför förra matchen, då misstolkade jag dig. Att Álvaro fick en känning i Värnamo, men att det inte var så allvarligt, har ju rapporterats på många håll. Gissningsvis hade han spelat mot LSK om han varit helt kurant, eller om det varit en cupfinal eller liknande, men så blek som han har varit så var det nog inget svårt beslut att ge honom lite tid att läka skadan och inte ta några risker.

      För egen del hade jag gärna sett att han inte spelat mot Syrianska heller, utan att man spelat någon 4-5-1-variant istället. Men det lär väl tyvärr inte hända.

    • 28 april, 2010 @ 12:42 E

      Måndagens artikel förutspår att Santos även står över torsdagens match. Men tränar han för fullt är det nog läge att revidera den uppfattningen.

      Personligen vill jag gärna se Alvaro i laget tills imorgon. Bäst kanske är att ge Nico första halvlek och Alvaro andra?

  13. 28 april, 2010 @ 13:14 Magnus

    Bättre man spelar alvaro och nico på topp i morgon. Sorgligt men sant är att Santos har varit den ”bättre” av våra superanfallare. Samtidigt känns det lite som att välja mellan pest eller kolera. Kanske skulle man ge Sandberg och Luca chansen från start?

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se