Pinsamheten som går under namnet Gamla Ullevis gräsmatta

UPPDATERING: Så ska då matchen i alla fall spelas på Gamla Ullevi. Men det var ju för bra det. Jättebra! Vi lägger särskilt märke till tävlingskommitténs konstaterande om ”att spelplanen i sitt nuvarande skick inte kan bedömas vara sportsligt rättvis” men att man på klubbarnas begäran och med tanke på den korta tiden till match valt att låta matcherna spelas på Gamla Ullevi. Vilket djävla skämt. Och vem tjänar på en plan i dåligt skick? Hmm, hur var det nu med ÖIS poängtilldelning denna säsong. Åtta poäng. Eh. Sex på plant underlag. Två på Gamla Ullevis leråker. Nej, men det är klart att vi spelar matchen på Gamla Ullevi istället för Valhalla IP.

Vi vill – Vi ska – Till Allsvenskan?

————————————

Jaha, så var vi där igen. Pinsamheterna kring skötseln av Gamla Ullevis gräsmatta fortsätter. En fars är vad det är. Enligt uppgift har GU:s matta förklarats speloduglig och morgondagens match mellan ÖIS och Landskrona BoIS ligger i riskzonen för att flyttas. Förhoppningsvis till Valhalla Idrottsplats. Även matchen mellan IFK Göteborg och AIK samt nästa veckas allsvenska derby kan komma att flyttas.

Fotbollens huvudstad? My ass! Snarare fotbollens bakgård. Hur länge ska det här skämtet få fortgå?

Dags för kommunen att vakna. Hela Sverige skrattar.

Kanske är det dags för en permanent flytt till Valhalla, åtminstone fram till dess att kommunen tar sitt ansvar när det gäller planunderhållet på Gamla Ullevi.

Det var efter matchen mellan GAIS och Helsingborg som Svenska Fotbollsförbundet fattade ett beslut om att göra en inspektion av Gamla Ullevis gräsmatta inför kommande matcher. Efter slutsignalen genomförde representanter från Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollsförbundet en inspektion av planen. I samband med detta konstaterade man också det som alla vi supportrar redan känner till och har tjatat om i veckor: Gamla Ullevis matta är under all kritik! Enligt förbundets representant håller inte planen för spel under de närmaste dagarna.

En ombesiktning/ny inspektion av Gamla Ullevis gräsmatta kommer att ske kl. 13:00 i dag och beslut väntas runt kl. 20:00 i kväll.


'Pinsamheten som går under namnet Gamla Ullevis gräsmatta' have 28 comments

  1. 4 maj, 2010 @ 12:05 Anonym

    Tack gode gud för att förbundet vaknat, det borde de gjort för länge sedan. Håller tummarna för Vippen på onsdag.

    Svara

  2. 4 maj, 2010 @ 12:14 Polaren Per

    Härligt. Hoppas på vippen! Konstgräs och fullsatt, då vinner vi!

    Svara

  3. 4 maj, 2010 @ 12:28 Anonym

    Äntligen kanske händer det något med Göteborgs stora sandlåda. Det måste vara fruktansvärt pinsamt med en nybyggd arena för fotboll,och då inte ha en plan som det just går att spela fotboll på. Är Vallhalla reservplan för Öis?

    Svara

  4. 4 maj, 2010 @ 12:34 Pålle

    Dags att dra i gång en namninsamling med GAIS och Blåvitt? Det här är inte tolererbart.

    Svara

  5. 4 maj, 2010 @ 13:22 Bob Dobalina

    Konstgräs!

    Svara

  6. 4 maj, 2010 @ 14:23 Magnus

    Riktiga planskötare och grassmaster i målområden så blir allt bra

    Svara

    • 4 maj, 2010 @ 14:59 Slicen

      Instämmer – fotboll ska spelas på gräs och inte på plast med undantag av förstärkning i straffområdena. När vi nu har fått en ny arena så är det ju fan om de inte ska kunna tillhandahålla ett underlag som det går att spela på. Gräsfotboll och plastfotboll är två olika sporter som fotbollsförbundet har lyckats jämställa med varandra eftersom plastlobbyn och kamrerstyper på arenabolagen gjort gemensam sak.
      Fotboll är lite grann som öl och ska utföras och avnjutas i sin rätta omgivning, på gräs respektive i glas, inte på plast eller i (hör och häpna) plastglas.
      För träning? Javisst! Istället för på grus? Utan tvekan! På elitnivå i seriespel? NEJ!
      Att sedan Öis hade ett framgångsrikt år 2008 på plast förändrar inte saken. Då handlade det om att stå ut med ett provisorium under ett år innan den nya arenan skulle bli färdig.
      Vad som krävs nu är att pellejönsarna på Guab plockar in riktig kompetens och ser till att rätta till saker och ting. Likaså bör pellejönsarna i förbundet och SEF begripa att marginalåskådare inte vill se seriematcher i svinkyla mitt i vintern. Likaså att de dåliga underlagen och dåliga spelet riskerar att skrämma bort folk för lång tid framöver.

    • 4 maj, 2010 @ 22:54 Vergilius

      Amen!

  7. 4 maj, 2010 @ 14:31 E

    Bra, då slår mina förhoppningar in. Vi ses på Vallhalla och återbetalning av planhyra sätts in på Öis konto asap.

    (Alternativt så kan publiken placeras i grusslänterna ner mot Vikans Kross och målställningar kan sättas upp nere i grustaget. Funktionellt och slitstarkt underlag för hårda grabbar. Tror inte att Henke Bois skulle palla…)

    Svara

  8. 4 maj, 2010 @ 14:54 Joakim G

    Ett beslut från TK kommer ca kl. 17.00 i dag. Håll utkik på ÖIS officiella efter nya besked.

    Joakim
    Öisgården

    Svara

  9. 4 maj, 2010 @ 18:59 Erik

    Läste just att matchen INTE flyttas b.la för att Öis motsatt sig detta. Hur f*n tänker Öis? Det är ingen tillfällighet att vi vunnit på konstgräs men inte lyckats på Gamla Ullevi. Varför inte flytta matchen till Valhalla? Det räcker ju till med sittplatser…

    Svara

    • 4 maj, 2010 @ 20:22 Joakim G

      ÖIS tänker så här…

      Vi hade inte haft några problem alls att flytta matchen till Valhalla IP om det hade blivit TK:s slutliga beslut. Visst hade det inneburit dramatiska logistikproblem men det hade vi fått leva med.

      Problemet är att det finns inte plats för publiken (antal sålda biljetter + Sportbladets fribiljetter). Och vi kan inte chansa på att folk med biljett, inte kommer. Dessutom måste vi kallt räkna in övriga åskådare som tar sig till match. Att få dit provisoriska läktare till Landskronas tillresta fans finns ej heller tid för helt enkelt.

      Därför var vår ståndpunkt att vi skulle spela på vår hemmaplan. Att sen vår match går dagen innan IFK-AIK är väl heller inte så tråkigt. In och kör bara…

      Joakim
      Öisgården

    • 5 maj, 2010 @ 06:45 Martin Johansson

      Joakim, jag har full förståelse för ert beslut. Alla gånger. Sedan kan jag vara av en annan åsikt. Det är lätt att vara när man inte behöver rodda runt och ta ansvar för en flytt av matchen från Gamla Ullevi till Valhalla IP. Dessutom antar jag att ni inte kan erbjuda sponsorer och vippare samma VIP-treatment på Vippen som på Gamla. Det spelar förstås in i ert beslut. Å andra sidan, ”produkten ÖIS” mår inte bra av att spela på Gamla Ullevis åker. Varken sportsligt eller publikt. Långsiktigt måste ju ändå det här vara ohållbart? Planens kvalitet har betydelse för ”produktens säljbarhet”. Så är det bara men jag antar att det är en smäll man får ta i det här fallet. Min undran är hur länge det här strulet med planen ska tolereras av klubbarna. Så länge ni fortsätter att spela på sandstranden kommer ni ju aldrig att sätta tryck på GUAB att göra något åt planens kvalitet. Det är ju bevisligen OK att tillhandahålla en sportsligt orättvis spelplan. Det är mer här mitt problem ligger. Jag tycker vi har passerat gränsen för vad som är tolererbart.

    • 5 maj, 2010 @ 15:54 Joakim G

      Och jag håller med dig Martin, fullt ut. Men just i det här specifika fallet, så gick det helt enkelt inte att flytta matchen till t.ex. Valhalla.

      ÖIS kommer att agera i den här frågan men först skall styrelsen sitta ner och gå igenom våra argument.

      Vi kommer att höras och synas tydligt i den här frågan.

      MVH
      Joakim
      Öisgården

    • 5 maj, 2010 @ 16:01 Martin Johansson

      Hade det här varit en statusuppdatering så hade jag gillat den!

  10. 4 maj, 2010 @ 19:48 Johan Gellerman

    Nog för att Gamlas matta är fullkomligt kass men att enbart (eller mestadels) skylla den skrala poängskörden på underlaget är att göra det riktigt lätt för sig. ÖIS anfallsspel har varit fruktansvärt statiskt och man har inte förmått skapa ett smack framåt trots massivt bollinnehav. Det är enkelspårigt och variationen saknas, när man inte ens mäktar med att lyfta in bollen i boxen eller fylla på med folk därinne så är det mer än bara planen det är fel på. Nej det är bara att dra på sig blåstället och visa att man kan mala ner sina motståndare även om de yttre förutsättningarna inte är optimala, det kommer vi råka utför senare under säsongen med så det är väl lika bra vi lär oss det samtidigt som vi har publiken i ryggen.

    Svara

  11. 4 maj, 2010 @ 20:52 Mikael Carlsson

    För det första så tycker jag bara hela problematiken är så genomrutten så att den knappt är värd att diskutera. Vi har 3 klubbar som har Gamla Ullevi som hemmaplan och Higab lyfter inte ett finger för att hålla mattan i spelbart skick. Det bara MÅSTE till en förändring. Dags att vakna ur vinterdvalan och inse att gräset ALDRIG kommer att bli bättre under några som helst omständigheter under många många år framöver om inte rutinerna och processerna kring hur man sköter en gräsplan på en modern arena kommer på plats. Pengar finns. Det handlar bara om att prioritera. Kanske måste klubbarna dra sitt strå till stacken, men det är knappast bara klubbarnas problem. Alla vet att en gräsmatta slits oavsett och är det dessutom halv istid långt in på våren som det kan bli på de här breddgraderna så borde det inte vara så svårt att räkna ut konsekvenserna. Jag blir så förbannat trött…

    Sen kan jag också förstå varför man ändå väljer att spela på skitplanen imorgon. Man har väldigt lite att vinna på att dra till Borås eller Valhalla IP i nuläget med tanke på det korta varslet. Dessutom är förutsättningarna det samma för båda lagen som det så vackert heter. Det är bara att hoppas att ÖIS har fattat galoppen med att spela rakt och långt när underlaget suger och att anfallarna gör det dem skall så tror jag det blir 3 poäng imorgon. ÖIS är ett spelande lag så visst är de hämmade av underlaget men jag tror inte att Landskrona i sin tur är speciellt bättre på lera än ÖIS. Det kommer bli en jävla tråkig match spelmässigt, men vad gör väl det sålänge vi inte förlorar på besluten att inte flytta den. Någonstans måste man ju ändå ha sett att planen håller för ett par löpningar till.

    Däremot får vi hoppas att vi ger IFK-AIK ett underlag de sent kommer att glömma. Ni kan ju tänka er vilket ljud i skällan det blir efter den matchen och efter hur planen ser ut då! Det blir intressant… för det skall ju till att vara ett Sthlmslag eller storlag i Göteborg för att det skall hända något bland pamparna innan någon förändring sker.

    Svara

  12. 4 maj, 2010 @ 21:04 Tjuvnyp

    Det är ju alltid, alltid, alltid dåliga planer i Sverige på vårkanten. Startar man dessutom en månad tidigare än vanligt, spelar med tre lag på samma plan. Inte anställer planskötare…. Osv osv…. Vad trodde folk?

    Det här var väntat.

    Var det någon som trodde planen skulle vara bra denna säsong?
    Snöade i vissa delar av Gbg idag. Nederbörden gör sandlådan till träskmark.

    Lira på Valhalla. Som det skulle gjorts från början. Vi är och förblir ett spelförande lag i den här serien. Vi gynnas av ett fint underlag. Plast är skit, jag vet. Men det blir inte fotbollsgodis på den här sumpiga hålet som kommunen byggde utan att tänka…

    Öis sitter säkert fast med kostnader som inte möjliggör flytt. Glöm ej heller TV4’s roll. De sänder matchen och då följer alltid ett gäng med skit efter…

    Men vi skulle aldrig, aldrig, aldrig signat upp för Gamla i år. Valhalla funkade bra förra gången och hade gjort det igen…

    Svara

    • 5 maj, 2010 @ 00:31 Slicen

      Lira på Valhalla? Tror inte det skulle tilltala de sponsorer som plöjt ner pengar i Öis och som möjliggjort att vi kan ha den trupp vi har trots ett enormt tapp efter degraderingen. Sponsorerna vill naturligtvis ha ordentliga lokaler för att umgås och göra business i samband med matcherna. Då duger inte inte en kokt med senap och en kopp kaffe i pappersmugg.

    • 5 maj, 2010 @ 00:56 Hox

      Japp, här är nog också ett av problemen. Jag fick i alla fall en inbjudan via ÖIS att mingla med mat och dryck i Folksams loge. Tror inte de hade varit särskilt glada att flytta till Valhalla denna match nu när de satsat lite pengar på denna match.

    • 5 maj, 2010 @ 06:51 Martin Johansson

      True dat! Full förståelse för sponsorsproblematiken.

    • 5 maj, 2010 @ 08:59 Tjuvnyp

      Slicen och ni andra… Jag förstår mycket väl att det nu inte går att flytta från Gamla till Valhalla permanent denna säsong. Men vad gör vi på denna arena från början?

      Vi gick upp för två år sen, efter att ha kämpat oss upp via Valhalla. Vad är skillnaden då mot nu? Varför valdes Gamla före Valhalla? Självklart ska vi spela på Gamla när vi spelar Allsvenskt. Men nu, inför tomma läktare fäktas mot grästuvor och sämre motståndare. Jodu, det lär ju locka sponsorer i det långa loppet…

      Tänk långsiktigt. Riktigt plan = bra chans att nå tillbaka till finrummet. Sandåker = roll the dice and take your chance.

      Ni tror alltså att sponsorintäkterna är större i år än när vi var nere sist. Hade varit kul att veta. Jag är dock väldigt tveksam till någon större differens finns att utläsa… Även om marknadsförarna på Öis-kansli säkert försöker göra allt för att påskina vilket bra jobb de gjort detta år.

      Avslutningsvis, ge sponsorerna en räkmacka i Gothia Towers innan de får ta sig till Valhalla. Det slår betongklumpen Gamla rätt enkelt. Dessutom kan de parkera alldeles intill stadion. Eller varför inte öppna baren i Scandinavium. En gång-promenix på tre minuter bör väl till och med en VD klara?

      Men jag vet. Försent. Vi sitter fast i en arena vars gräs kommer vara speldugligt i Juni-Juli. Då spelar ju varken Gais eller IFK… Sen är den väl sönderbränd i Augusti för att sedan ligga under vatten September – December.

    • 5 maj, 2010 @ 09:47 Johan Gellerman

      Det här med arena handlar mycket om identitet och man kan inte skapa en identitet genom att hatta fram och tillbaka mellan två arenor. Antingen eller liksom. Jag hade inte haft något emot att spela på ett upprustat Valhalla men det kommer ju inte hända om inte ÖIS själva löser finanserna, kommunen har byggt en svindyr skitarena och nu kommer man även rusta upp Rambergsvallen så Elitfotbollen i Göteborg har fått sina pengar för de närmaste hundra åren.

      Dessutom kommer vi dras med samma rötna plan i Allsvenskan så det är väl lika bra att vi spelar in oss.

    • 5 maj, 2010 @ 10:56 Slicen

      Tjuvnyp. Jag kan också undra vad vi gör på arenan ”från början”. Själv hade jag helst fortsatt att spela på Gamlaste, en intim och väl anpassad arena för samtliga allianslags publik. Dock inte för sponsorerna och för ifk:s stormaktsdrömmar. Och det är väl bara att inse att det är sponsorerna som står för fiolerna. Jag med mitt årskort betalar väl möjligen för en årsranson tejp. Driftsekonomin i Öis är helt enkelt beroende av att kunna skapa mötesplatser för sponsorer i samband med matcher.

      Sedan får du också tänka på med vilken framtidstro klubben stod för drygt ett år sedan. Uppflyttade, med Sveriges kanske bästa anfallspar på planen, fullt på läktaren och sponsorerna i sina glasburar. I det ögonblicket hade vi allt.Framtiden, here we come, och sedan…..ridå.

      Att hålla på och hatta mellan olika arenor från år till år beroende på vilken serie man ligger i håller knappast inför sponsorer och kommunen. För snart 20 år sedan togs ett beslut om att alliansklubbarna skulle flytta från betonghelvetet till Gamlaste – en anpassning till skrala publiksiffror. Nästa beslut i den riktningen innebär en flytt upp till Öis-gården och läktare av Ruddalen-typ. Men då är tiden som elitklubb över för Öis. Jag hoppas jag aldrig ska behöva uppleva den dagen.

  13. 4 maj, 2010 @ 21:05 Ron Pawlus

    Jag tycker att stora delar i projektet gamla ullevi har varit en fars hittils.

    1, Familjeläktaren var placerad brevid bortaklacken, enligt ursprungstanken???

    2, En arena vars läktare orsakar problem för boende runtomkring när man spelar match.

    3, Helt plötsligt uppdagades att det man hittade nästan 1500 extra platser pga av man räknat med fel mått på stolarna???

    4, Kostnad som skenar iväg?

    5, Kostnaden för det otroligt fyndiga namnet, som inte var ngn direkt nyhet. Det här förslaget hade kommit in långt innan. Ändå betalar man x-tusanlappar till ett kulturistiskt skämt till person som påstår sig kommit på det här namnet Gamla Ullevi???

    6, Faciliteter i innandömet av arenan som har fått litervis med regn pga av ett dåligt utfört jobb från början.

    7, En ansvarig person Jonas… som påstår sig ha stor erfarenhet av arenabygge??? Se ovanstående punkter och begrunda???

    8, En budget som är helt förkastlig med tanke på att dom inte har råd att lägga in en ny matta lite då och då pga av just försliting? Vad tänker man med då TRE lag ska samsas på en och samma arena? Ngn måste förstå att mattan tar oerhört mkt stryk och att det blir ont om tid för återhämtning?

    9, Nu har svenska fotbollsförbundet tagit hjälp av golfens grenkeeper. Jag kan uppriktigt sagt säga att när jag är på golfbanan då har jag inte på mig fotbollskor. Jag springer inte heller och glidtacklar mina medspelare på green efter att vi genomfört våra puttar. Faktum är att jag dessutom har med mig min greefixer om min boll råkat göra ett tråkigt märke på gräset.
    Det är kanske ngt fotbollsförbundet borde ha i beaktning. Varje spelare får ha med sig en greenlagare. Så fort en spelare slitet upp en torva på gräset är dom tvugna att laga mattan efter sig….

    Jösses..

    Och jag kan lovat att det inte blir bättre med plastgräs. Då får vi likt flertalet andra lag som har plastgräs, en hel del nasty skador som påföljd.. Fotboll i Gbg ska spelas på gräs, punkt slut.

    RP

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se