Blixten På Besök

Dagens träning genomfördes, efter mycket om och men, till slut på ÖIS-gårdens naturgräs. Det snackades nämligen in i det sista om att den skulle spelas på Gamla Ullevi på den nylagda gräsmattan.

Ja ni hörde rätt! Nylagt gräs och hej då till leråkern som sinkade ÖIS i de tidigare matcherna. Nu är det dags för markpassningar och väggspel. Inga mer misstag a lá 0-1 Landskrona.

Träningen fick också finbesök. Ingen mindre än Marcus Allbäck var med och han tog snabbt täten i klungan på uppvärmningen. Det var annars ett lugnt tempo på träningen, det var först när det spelades tvåmål som träningen blev intressant. Det var då Janne Andersson delade på gruppen och morgondagens startelva visade sig. Allbäck spelade på bra och om han får några fler träningar i sig så skulle han säkert kunna hoppa in och spela. Återstår att se vad som händer i framtiden! I övrigt så tränade Danny Ervik och Valter brevid. Anderberg var inomhus och Elving dök upp en stund in på träningen och kollade på.

ÖIS förmodade startelva till matchen mot FC Trollhättan

Precis som senast mot Sundsvall så startar Bengtsson och Anklev på högerkanten vilket ger Björn mer utrymme offensivt. Pavel kämpar på som slitvarg på mittfältet och Santos är tillbaka från sin skada. Fagerberg fortsätter kämpa för att få det (förhoppningsvis) förlösande målet och det är bara att hoppas att det kommer. Jumbolaget Trollhättan, ett mål och fyra poäng är på besök och förutsättningarna för seger och målfest kan knappast bli bättre. Men det är farligt att tänka så. FC Trollhättan har, trots att tabellen visar annat, ett bra spel. De försöker spela snabbt och är inte alls ett tjonglag som många andra bottenlag. I laget hittar man bland annat Boyd Mwila, mannen som lämnade ÖIS för Djurgården och som alltså nu är utlånad till FCT. Boyd har i Trollhättan fått spela både anfallare och yttermittfältare. Senast mot Landskrona (0-2 till Landskrona) så startade han som yttermittfältare. Faktum är att Boyd ”Blixten” Mwila leder FC Trollhättans skytteliga. Han är den enda som gjort mål för Trollhättan och det målet kom i deras enda seger mot Väsby United. Man kan lugnt säga att säsongen 2010 inte startat som FCT:s tränare L-O Mattsson hoppades när han briljerade på upptaktsträffen.

Lagkapten och ex-lagkapten diskuterar

Förutom Boyd så finns det tre andra ex-ÖISare i FC Trollhättan. Mest känd är antagligen Marcus Dahlin. Marcus spelade över hundra matcher för ÖIS, men lämnade inför säsongen 2009 för att få mer speltid. Förhoppningsvis så blir det ett kärt återseende! Dessutom så spelar målvakten Rickard Johansson i Trollhättan. Rickard brukade vara andramålvakt bakom Dick Last back in the day men är nu andramålvakt bakom Tobias Wennergren i Trollhättan. Han har med andra ord inte startat för Trollhättan någon av deras nio matcher. Sista ÖISare i den svarta tröjan är Eric Gustavsson. Sammanlagt blev det 21 seriematcher (11 från start) i ÖIS för Eric.

Trollhättans senaste match spelades innan uppehållet mot Landskrona BoIS. På Edsborgs läktare syntes Henrik Larsson som blev uppvisad i matchen innan mot Sundsvall. Matchen slutade med en tvåmålsseger för det svartvita laget från söder. Trollhättan visade trots detta upp ett bra spel och det var i avsluten det brast. Som tidigare nämnts så har de haft problem med målskyttet hela säsongen och det är bara att hoppas att problemen fortsätter, osportsligt som det är, åtminstone EN match till. Sen får de gärna spruta in mål fram tills dess att vi möter dem igen.

Janne Andersson säger sitt:

Hur är den fysiska hälsan på Santos och de andra spelarna som har haft problem med skador?

Om vi ska beta av dem en och en så kan jag säga att Valter har varit och gjort kontrollröntgen och är på god väg tillbaks, men vi har väl fortfarande en månad innan han kan vara hyfsat igång, men vi börjar se slutet på hans skadeperiod.

Elving, samma sak. Han har tagit bort skruvarna i sitt ben och det har börjat läka ihop. Så han är också på väg.

Markus Anderberg har ju tyvärr fått samma skada i den andra foten som han hade under försäsongen och det kommer att ta ett tag innan han är tillbaka. Han har ett specialskydd nu och det måste få läka. Det är risk att det kan ta ett par månader vilket är jättesynd för Markus var riktigt bra på gång här innan han skadade sig.

I övrigt kan man väl säga att Mellqvist är igång och kör fullt efter sin operation. Han är återställd men har ett tag kvar till den rätta formen men han är fullt med och tillgänglig. Pratar vi Alvaró så var det nära att han hade kunnat spela mot Sundsvall men han hade ju en liten bristning i baksidan av låret och körde på rätt tufft den veckan men vi chansade inte och det har vi inte gjort med någon spelare. Är det i slutet av säsongen så kanske man har lite mindre marginaler men just nu så har vi det. Danny bröt senast med en känning i ljumsken. Han är inte aktuell imorgon utan han får rehaba några dagar.

Det har nu varit speluppehåll i två veckor. Vad har ni nött extra på under uppehållet?

Dels så nötte vi på ledighet. Det var den här chansen vi hade att ha en sammanhängande semester så killarna fick ju sex dagar efter Sundsvall. De skulle genomföra fyra egna pass och då var det bättre att de fick komma härifrån och andas lite civilt med. Så dels så var vi lediga och dels så har vi jobbat på vårt eget spel. Vi har kört tre pass som enbart handlat om vårt egna spel, dels speluppbyggnaden och dels sista tredjedelen in mot mål.

Hur har ni hittat tillbaka till tempot efter två veckors uppehåll?

Det är ju genom att träna bra. Vi hade dubbelpass i måndags och haft två hårda träningar tisdag och onsdag. Sen hade vi också ett lite lättare idag. Så man tappar i och för sig relativt snabbt i fotboll men det är bara två veckor sen vi spelade och killarna har tränat under ledigheten, så det ska inte synas någon ringrostighet utifrån det tycker jag.

Robin Jonsson är ju avstängd mot Trollhättan. Hur ska backlinjen formeras om man tänker på att David och Dennis är ganska tröga i djupledsspelet. Nu möter man Boyd som ju är väldigt snabb. Hur ser du på det problemet?

Att de är tröga i djupled får stå för dig. Kloka mittbackar kan ofta kompensera om de inte är blixtsnabba med att vara positionssäkra…

…Det jag menar såklart är ju att de är stora och nickstarka…

…Ja det är kraftfulla mittbackar som har det som sina spetsegenskaper, det håller jag med dig om. Men jag tycker även att de är två kloka mittbackar och som jag sa så klarar de ofta av att kompensera om de möter en snabb forward med att stå rätt och använda sin tyngd för att stoppa motståndarna. Med ett normalt bra mittbacksspel så ska vi klara av att hantera det, det ska David och Dennis klara av att hantera. Sen får vi ju se vart Boyd spelar, han har ju spelat yttermittfältare så vi får se hur de formerar men det är inget som gör att jag ändrar något utan jag jobbar vidare och det är naturligt att David spelar. Han var bra mot Gefle som också har ett bra djupledsspel och där gick han in och spelade mittback och gjorde bra ifrån sig. Han är naturlig ersättare för Robin så det utgår jag ifrån att det kommer funka bra.

Så det blir alltså Dennis och David som bildar mittlås?

Ja det blir det.

Trollhättan, de har 1-11 i målsskillnad och ligger sist på fyra poäng. Det är därmed inte särskilt vågat att tro att de kommer backa hem och göra det svårspelat för ÖIS. Hur ska ÖIS lösa det?

Jag är inte så säker på hur de väljer att spela. De spelar aggresivt och rejält och tufft och fysiskt och jag vet alltså inte om de har tänkt backa hem eller om de har tänkt pressa lite högre som de gör mer normalt. Det såg vi mot Landskrona, då satte de rätt så högt tryck. Oavsett hur de spelar ska vi kunna hantera det själva och om det blir så att de hamnar lite längre ner i planen vilket ju lagen har generellt gjort på Ullevi innan så hoppas jag att vi ska ha ett bättre passningsspel och kunna lösa upp knutarna bättre än vi gjort i de matcherna vi spelat innan på hemmaplan. Nu är underlaget bättre också så vi jobbar vidare på vårat sätt att spela sen hur de spelar, det får vi hitta lösningar på efterhand, det kan man aldrig veta hur de tänkt ställa upp och spela.

På tal om ny plan, är det ett förnyat hemma-ÖIS som vi får se på det nya gräset?

Man vågar aldrig säga något sånt för då blir det inte så. Man kan säga att generellt så spelar alla lag, inklusive ÖIS, bättre fotboll på bra underlag. Det är lättare att ha ett bra passningsspel och vi vill ha ett bra passningsspel, vi vill ha bollen. De matcherna som vi har fått igång det har vi spelat bra fotboll. Jag hoppas verkligen att vi får visa vår hemmapublik för det är den värd att vi kan spela en bra fotbollsmatch men framförallt att vi är effektiva också. Vi har haft problem med det och inte satt de chanser vi haft. Det gäller inte bara att spela bra utan även att vara effektiva också.

Janne påväg mot tre poäng? Eller bara några västar?

Janne påväg mot nya höjder? Eller bara några västar kanske?


'Blixten På Besök' have 4 comments

  1. 11 juni, 2010 @ 18:41 Anonym

    Grym införrapport. Morgondagens backlinje applicerat på blixten känns inte helt optimalt. Hoppas inte släkten är värst imorgon.

    Svara

  2. 11 juni, 2010 @ 19:41 Hans Levander

    Allt annat än tre poäng i morgon får anses som katastrof. Vi får se upp så att inte Boyden springer ifrån vårt försvar.

    Svara

  3. 12 juni, 2010 @ 12:18 Egon

    Känns inte bra att Anderberg kan bli borta månader..

    Svara

  4. 12 juni, 2010 @ 13:15 Vergilius

    Fan va bra du är Johan! Grymt.

    Jag är inte jätteförtjust i den här nya idén att lira Anklev som högerfältare och in med Bengtsson i elvan. Tycker högerfältare nästan är Anklev sämsta position, vi får en sämre högerback, förlorar vår ende snabba försvarare och vi tappar en hel jäkla massa kreativitet med MarGus utanför laget, blir mycket mer lättlästa. Utan MarGus har vi bara kvar en spelare i elvan som kan bryta mönstret någorlunda. Sen har han inte varit i toppform men ibland får man tänka lite längre in i säsongen än bara enskilda matcher, man måste våga ge sådana spelartyper förtroende. Nåja, vi ska väl kunna banka Trollhättan ändå.

    Trist med Anderberg, där förlorar vi en mönsterbrytare och poängspelare, dessutom våran ende riktigt speedige ytter.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se