Spelarbetyg IFK Norrköping – ÖIS 1-1

Det finns de som hävdar att 1-1 på bortaplan mot serieledarna IFK Norrköping är ett bra resultat. Om det tvistar just nu de lärda. Om 1-1 var bra eller dåligt vet vi först i höst när serien är färdigspelad och vi summerar poängen: har ÖIS då tillräckligt med poäng för att nå Allsvenskan, ja, då var väl det här en bra poäng, om inte, då var det här ytterligare en match i raden av onödiga poängtapp. Så enkelt är det.

I dagsläget vet vi med andra ord inte mycket annat än att Álvaro Santos och Dennis Jonsson var skadade, Sebastian Johansson avstängd och Ken Fagerberg petad ur startelvan. Vi vet också att de spelare som ersatte Santos, Jonsson, Johansson och Fagerberg visade bra attityd och spelade en halvlek med fantastisk energi och löpvilja, men att man mattades något under den andra halvleken när Alexander Mellqvist krafter tröt, mittfältet sjönk för långt ner på egen planhalva och våra forwards blev alldeles för isolerade. Vi vet också att Alex Perreira och Markus Gustafsson brände tre riktigt fina lägen som kunde ha gett ÖIS tre poäng, men vi vet också att Peking brände en straff med fem minuter kvar av matchen. Men som det gamla ordspråket lyder, lägg aldrig en straff om du har mohikanfrisyr.

Omgångens spelarbetyg är satta av Hox, Johan Gellerman, Martin Johansson och Tomas. Samtliga skribenter har bidragit med kommentarer.

Peter Abrahamsson 2, 75 (Hox, Martin & Tomas 3, Johan G 2)

Det ryktas om att Dr Alban ringde Peter Abrahamsson innan matchen för att ge honom ett råd: Stabilt! Av allt att döma lyssnade Peter. Under natten har snacket gått på högvarv om Peter får ta på sig Norrköpings kvitteringsmål eller inte. Var han felplacerad eller stod han precis där han ska stå vid ett inlägg av den här typen? Efter många och långa interna överläggningar har Sambadefensiv trots allt kommit fram till att Peter inte ska ta på sig målet utan att det mer handlar om tillfälligheter som gör att Norrköping gör mål i den situationen. Hans position är enligt vår mening mer eller mindre perfekt: en aningen till höger om mitten av målet och kanske tre meter framför mållinjen. Nicken är som en förlängning av Gunnar Thor Gunnarssons inlägg och har väldigt hög fart. Dessutom dyker bollen fruktansvärt mycket på slutet vilket gör att en målvakt måste befinna sig på mållinjen för att ta den. Det går helt enkelt för fort för att Peter ska hinna med att ta ett steg tillbaka och sedan slänga sig. Peter gjorde i övrigt en bra match även om Martin och Tomas satt med hjärtat i halsgropen ett par gånger när Peter för (sannolikt) 666:e gången i ordningen denna säsong missbedömde inlägg och höjdbollar. Det fanns dessutom en situation i andra halvlek där Russel Mwafulirwa tilläts gå upp och flytta på Peter alldeles för enkelt och det höll på att bli riktigt farligt. Där måste Peter visa större pondus och skärpa. Måste dessutom bli bättre under press, hade ånyo en miss i samband med ett tillbakaspel vilket inte ingjuter mod och självförtroende i backlinjen.

Christofer Bengtsson 1,75 (Johan G, Martin & Tomas 2, Hox 1)

Christofer Bengtsson gjorde en helt OK första halvlek även om han inte kom med i offensiven riktigt så mycket som vi vill att han ska göra. Skapade med hjälp av sina långa inkast ett par farligheter inne i Norrköpings straffområde. Tyvärr lyckades Alex Perreira inte förvalta den bästa av dessa chanser. I andra halvlek tappade Bengtsson det mesta. Han kom helt enkelt fel in i halvleken och Peking anföll i princip hela tiden på hans kant. Och Bengan kunde inte freda sig, varken med hjälp av Alexander Mellqvist eller Björn Anklev. Är dessutom inblandad i den onödiga straffsituationen vilket givetvis ner betyget.

David Leinar 3 (samtliga 3)

David Leinar vinner vanligtvis allt i luftspelet, men i mötet med Norrköpings best till targetplayer, Russel Mwafulirwa, såg David ut som en liten tredjeklabbare som försöker hävda sig i snöhögs-herre-på-täppan mot killar från femte och sjätte klass. Som en liten vante for han. Leinar har dessutom en förmåga att dra på sig lite onödigt många frisparkar. Gör överlag en bra match och är nästan alltid farlig i samband med ÖIS fasta situationer. Gick dessutom upp och hjälpte till i anfallet mot slutet av matchen och vann då en hel del nickdueller. Dennis Jonsson kan få det svårt att ta tillbaka sin plats i startelvan.

Robin Jonsson 3 (samtliga 3)

Jepp, visst är det Robin Jonsson som tappar koncentrationen för en tiondels sekund vid Norrköpings 1-1-målet. Därmed hinner han inte riktigt upp i nickduellen. Det ska dock sägas att det är oerhört skönt att ha Robin tillbaka i backlinjen. Med sin spelintelligens och sitt lugn är han just nu en livsviktig kugge i ÖIS försvar.

Tommy von Brömsen 2,75 (Hox, Martin & Tomas 3, Johan G 2)

Vi är tveksamma till om IFK Norrköping överhuvudtaget hade någon högerkant under den första halvleken? Hade de det? Vi kan inte minnas det. Och ni vet väl vem som spelar på Pekings högerkant? Bambamannen, Daniel Bamberg. En spelare som vanligtvis äger sin kant med kvicka dribblingar och smart spel. Av detta såg vi ingenting. I andra halvlek när Alex Perreira tappade all energi, kraft och koncentration fick von Brömsen det jobbigare. Mycket jobbigare. Norrköping flyttade ofta över Armin Tankovic på högerkanten för att ge Bamberg stöd och när von Brömsen fick spela en-mot-två hade han det svårt. Vi vill trots detta hävda att von Brömsen gör en i stort sett felfri match defensivt sett. För att få ett överbetyg krävs dock lite mer offensivt. Efter denna här matchen måste väl kritikerna vara tysta ett tag? Annars är väl något ruttet i landet ÖIS?

Pavel Zavadil 3,5 (Johan G & Tomas 4, Hox & Martin 3)

Pavel Zavadil stod för ett alldeles underbart mål. Helt underbart. Vackert så in i bomben. Som bara ett prinsessbröllop kan vara. Det var nästan så att man satt med tårar i ögonen på läktaren. Det svårt att beskriva hur exakt Pavels utförande var vid 1-0-målet. Men det är bara så snyggt. Så djävla snyggt. Vi tror att det var Alexander Mellqvist och Luka Mijaljevic som arbetade fram situationen så att Pavel kunde vinna boll en bit in på offensiv planhalva. Man kunde sedan se hur Pavel lyfte blicken och tänkte: Hmm, deras mittfält ligger för högt upp, deras ena mittback är ur position och om Björn tar en löpning måste deras andra mittback plocka upp den löpningen och den där gamla Qviding-tomten som de har till ytterback skulle inte kunna försvara ett straffområde om han så hade en stridsvagnsbataljon och fyra jasplan till sin hjälp. Roten ur X gånger Z, genom 243, två i minne, plus 101, är lika med 0-1 till ÖIS. Jag kör solo! Och som han gjorde det. Skottet var dessutom mitt i prick. Helt enkelt ett mycket vackert mål. Det vackra målet till trots så måste vi säga att vi ställer högre krav på Pavel än så. Vi kan helt enkelt konstatera att det här inte var Pavels bästa match för säsongen. Trist eftersom vi trodde att han skulle lyfta sig när Sebastian Johansson saknades i startelvan. Men inte. Såg stundtals ganska ointresserad ut och hamnade ofta för högt i sin defensiva position vilket gav Peking chans att sticka in bollen på en rättvänd offensiv mittfältare vid mer än ett tillfälle. Kan helt enkelt bättre.

Markus Gustafsson 3 (Johan G 4, Hox & Martin 3, Tomas 2)

Om vi har räknat rätt har Sebastian Johansson på sina åtta matcher som offensiv mittfältare skapat tre farligheter. Tre farligheter. Är det verkligen tillräckligt? Vi är tveksamma. Kan man inte förvänta sig lite mer av en offensiv mittfältare? Vi tycker det. På en enda match skapade Markus Gustafsson fyra chanser. Det är inte illa pinkat. De flesta minst säkert de två skottlägena i den andra halvleken – där var det nog en och annan som slet sitt hår – men vi vill istället lyfta fram Gustafssons agerande i samband med underbara omställningen i slutet av den första halvleken. Med fem minuter kvar av halvleken vinner ÖIS boll inne i eget straffområde och sätter upp bollen på Markus Gustafsson, som befinner sig ungefär mitt på egen planhalva. Gustafsson tittar upp, ser att Luka Mijaljevic inte har hunnit komma i position och väljer därför att hålla inne med passningen. Istället avancerar Gustafsson ut mot sidlinjen, drar på sig bevakning från två hemmaspelare och tittar ånyo upp. Nu ser han att Mijaljevic har hunnit in mellan de två ensamma hemmaförsvararna. Djupledspassningen sitter perfekt på utsidan av Petru Racu, som går omkull när han försöker sig på en chansbrytning, vilket ger Luka Mijaljevic ett en mot en-läge mot den kvarvarande försvararen. Mijaljevic fintar att han ska gå på utsidan, men väljer istället att vända inåt i planen för att gå på skott. Lågt, hårt och pressat mot det bortre hörnet. Norrköpings målvakt, Niklas Westberg, hinner precis ner för att parera. Precis så vill man att ÖIS ska spela. Snabbt, smart och slagkraftigt. Signerat The Second Coming. Sedan är det klart att vi förlorar en hel del defensivt med Gustafsson på plan istället för Johansson. Det är inte samma rottveilerinstinkt i närkamperna och Margus har en förmåga att se lite trög ut när han inte får med sig bollen i förstaläget. Sedan kan man givetvis hävda att det borde ligga Mackan 2.0 i fatet att han inte satte något av sina fina lägen i slutet av matchen. Det håller vi så klart med om!

Alexander Mellqvist 2,5 (Johan G & Martin 3, Hox & Tomas 2)

Janne Andersson var mäkta nöjd med Alexander Mellqvists insats efter matchen. Han tyckte att Mellqvist vann mycket boll i uppspelsfasen och att han hela tiden låg rätt positionellt. Mellqvist hade dessutom ett par fina offensiva raider och genombrottet i den tionde minuten var helt klart värt ett bättre öde. Gör dessutom en bra insats i defensiven. Tar dock slut totalt efter 55 minuter, får hjärtklappning och andnöd och måste bytas ut. Där tappade ÖIS mycket i spelet. Vi vill dock påstå att Mellqvist nu har visat att han är en man för startelvan. Bara han får upp konditionen nog för att orka en hel match så kommer han bli att räkna med på allvar.

Alex Perreira 2,25 (Tomas 3, Hox, Johan G & Martin 2)

Från tre assist till ingenting. Målsump och risiga inlägg. Alex Perreira gjorde verkligen en slät figur i matchen mot IFK Norrköping. Kan så mycket bättre. Det vet vi. Det hände överhuvudtaget inte mycket kring Alex i den här matchen, möjligtvis med undantaget av en Valter Tomaz Jr-rensning inne i Norrköpings straffområde. Hur sa, var det ett skottförsök? Det kan vi väl aldrig tro. Är ni verkligen säkra på det?

Luka Mijaljevic 2,75 (Johan G, Martin & Tomas 3, Hox 2)

Luka Mijaljevic deltar inte särskilt mycket i spelet, men luktar det mål så kan du ge dig den på att han är i närheten. Kommer aldrig att axla Álvaro Santos och Ken Fagerbergs roll som offensiv bollmottagare men gör ändå ett hyggligt jobb under den första halvleken. Vinner kanske varannan duell och gör det hela tiden jobbigt för Pekings mittbackar. Har ett par bra aktioner som slutar i misslyckade skott. Så kommer det vara för Luka till det att han bestämmer sig för att delta mer i spelet.

Björn Anklev 2, 75 (Johan G, Martin & Tomas 3, Hox 2)

Om man får poäng för inställning, fighterhjärta och löpförmåga så ska Björn Anklev ha ett överbetyg. Om vi istället tittar på vad som faktiskt sker ute på plan blir betyget lägre. Visst, han springer på varenda boll och är alldeles utmärkt när det gäller att få till den höga pressen, men i matchen mot Norrköping stämde det inte riktigt för Anklev. Hade egentligen bara ett bra läge där han inte riktigt hann fram i tid. Försvann helt ur matchen när han blev nedflyttad som högerytter i den 64:e minuten. Den här ovanan att spela Anklev som mittfältare måste få ett slut. Han kommer helt enkelt inte till sin rätt där. Hade det då inte varit bättre att byta ut Mellqvist mot Jacob Olsson – för att få in lite ungdomligt dumspringande som Vergilius så vackert uttryckt det – tagit ut Christofer Bengtsson – som ändå gjorde en riktigt svag andra halvlek – mot Nicolas Sandberg och satt ner Anklev som högerback. Tror ni att Peking hade fått en straff med Anklev som högerback. Inte en chans.

Ken Fagerberg 2 (samtliga 2)

Under de första 10 minuterna av Ken Fagerbergs inhopp fick vi se vintage Fagerberg. Han gick in benhårt i duellerna, utmanade sina motståndare utan några krusiduller och körde för fullt. Tjong i medaljongen! Låg dessutom bakom förarbetet som leder fram till Markus Gustafssons stolpskott. Tyvärr föll Ken sedan tillbaka in i sina nygamla vanor och var i stort sett osynlig resten av matchen. Synd, så synd.

Nicolas Sandberg 1,75 (Hox, Johan G & Martin 2, Tomas 1)

Spring, Nico, spring! Nicolas Sandberg hade sannolikt bara fått en enda instruktion av Janne Andersson innan han byttes in istället för Alexander Mellqvist – spring av bara helvete, spring som Forrest Gump eller den där djävla Lola. Tillför energi, rör om, gör livet till ett helvete för Norrköpings backlinje. Och såg ni? I den här matchen vann faktiskt Nico varannan duell. Det ni! Visst, han ser fortfarande valpig ut och spelar med blicken riktad mot backen som om han vore en blyg skolflicka som precis har blivit bortbjuden till den där killen i skolan som är så där bedårande sött. Enligt uppgift från stugorna fick Nico dessutom mycket beröm av Daniel Kristiansson i tv. Det är alltid något.


'Spelarbetyg IFK Norrköping – ÖIS 1-1' have 9 comments

  1. 16 juni, 2010 @ 11:11 Tomas

    Visst var det Alexander Mellqvist (mest) och Luka Mijaljevic som jobbade fram bollen till Pavels mål efter en utspark av Peter.

    Svara

  2. 16 juni, 2010 @ 12:55 Elfström

    Daniel Kristiansson var det som var kommentator ;)

    Svara

    • 16 juni, 2010 @ 16:26 Hox

      Jag tar på mig det felet, det var jag som skrev till Martin om att kommentatorn haussade Nico under sändning. Med tanke på att jag först kallade honom Holmgren för Holmberg i mitt första mail så ställer jag mig härmed långt in i skamvrån med huvudet mot väggen.

  3. 16 juni, 2010 @ 13:03 Magnus Börjesson

    Jag skulle vilja lägga till ett betyg:

    Kristian Sundborn 0
    Jag antar att det är han som bestämt att det skitfula bortastället skall användas även när det inte alls behövs.

    Svara

    • 16 juni, 2010 @ 13:30 Johan Gellerman

      Kan inte göra annat än att hålla med, även om jag inte ens tänkte på att det i går. Mailade Kristian och frågade vad det finns för tanke bakom det, redovisar eventuellt svar här.

    • 16 juni, 2010 @ 14:56 Johan Gellerman

      ”Hej Johan,

      Tack för att du hör av dig i denna fråga.

      Det Guldfärgade bortastället har mycket riktigt en alltför brun framtoning vilket delvis tar bort Guld-stämpeln!
      Det positiva är att vi har inte förlorat i det ännu

      Anledning till att vi vill ha ett annorlunda bortaställ är att vi vill försöka skapa mer-örsäljning utav våra tröjor, det har vi hittills gjort plus att vi får en del publicitet. Tidningen i Växjö röstade fram tröjan som den fräckaste hittils i år.

      Med vänlig hälsning,
      Kristian”

      Höll på att författa ett svar när Kristian ringde upp mig och vi snackade lite om det. Inget speciellt djupgående egentligen utan han sa att det handlade om att man ville få uppmärksamhet, synas och tjäna pengar tröjförsäljning. Därför som vi valde bort att spela i våra riktiga färger i går. Att vi är ett rödblått lag och ska spela i rödblått då det går och i andra hand någon av våra historiska bortafärger fick stå åt sidan för att prova på nya sätt att tjäna pengar.

      Vi borde dra i gång ett upprop för att få bort den här anskrämliga saken till bortaställ. Det är aldrig okej att leka med en klubbs hela identitet för att försöka tjäna några ynka tusenlappar (för mer tröjor än så säljer vi inte), och när det dessutom är allt annat än uppskattat av supportrarna borde man ju ta väck skiten.

  4. 16 juni, 2010 @ 15:18 Jimmy

    Läser att Robert Åhman-Persson tvingas bort från MFF. DÄR har vi en mittfältare jag hade gillat framför Zavadil =D
    Ring upp. Dags att MFF skickar tillbaka lite bra spelare efter alla vi skickat till dem.

    Svara

  5. 17 juni, 2010 @ 11:51 C

    Sambadefensiv:

    Vågar ni på er ett nytt försök i att analysera hur denna jämna serie kommer att sluta. 1/3 av serien är avklarad och tendenser skall börja synas i tabellen, men vad säger era skarpa ögon och sinnen? Upp till 7-8 lag har chansen och det ser ut att hänga på vem som får Höstflytet i år.

    Har tåget gått för Hammarby?
    Kan både Assyriska och Öis kämpa sig upp eller är nästa omgång avgörande för dessa två lag?
    Är Peking och Degerfors prestation so far ihållande eller kommer de falla tillbaka sista 10 omgångarna när det drar ihop sig och skadorna börjar komma?
    Är Giffarna så urstarka som de verkar?
    Kan Landskrona och Ljungskiles framgångsrika försvarsarbete ta dem hela vägen?
    Kan Syrianska få stabilitet i sin prestation?

    Svara

    • 17 juni, 2010 @ 12:13 Martin Johansson

      Vi kollar på detta och lovar att återkomma inom kort. Vi ska se vad vi kan åstadkomma.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se