Spelarbetyg ÖIS – Assyriska FF 1-1

Hur är det nu man säger? Det går snabbt i fotboll. Från toppen till botten på en eller två veckor. Hissen ner. Och helt plötsligt råder det domedagsstämning i ÖIS-lägret. Och varför skulle det inte vara så? Något är helt klart fel i årets upplaga av ÖIS. Går det att se det på något annat sätt efter årets femte oavgjorda match på hemmaplan? För att inte tala om alla huvudlösa utvisningar. I går var det Ken Fagerbergs (o)tur att visa brist på självkontroll. Tar skiten någonsin slut?

Som en följd av gårdagens oavgjorda resultat tycks det dessutom som att cirka två tredjedelar av supportskaran har gett upp. Säsongen är redan över. Och ÖIS blir som bäst ett mittenlag. Kanske har de rätt. För frågan är hur många hedervärda och stabila enpoängare ett lag kan ta under en säsong och fortfarande ha chansen att säkra en direktuppflyttnings- eller kvalplats. Gränsen måste väl rimligtvis vara nådd inom kort. Nej, det är banne mig dags att ”go Sparven on their asses” och kräva att klubbledning, tränare och spelare börjar leverera och prestera. Från och med dagens datum är det bara trepoängare som ger godkänt.

Spelarbetygen är den här gången satta av Hox, Jens Zachrisson, Johan Gellerman, Kardinaltetran, Martin Johansson och Tomas. Kommentarerna är mestadels Martins, men Jens och Tomas har också bidragit med ett och annat utlåtande. Och som vanligt gäller det att ni bör titta på kommentaren mer än på sifferbetygen (eller vad fan, ni gör som ni vill, det är bara att köra).

Peter Abrahamsson 3 (samtliga 3)

I matchen mot Assyriska såg Peter Abrahamsson hyggligt lugn, stabil och trygg ut. Precis som vi har vant oss att se honom. Sattes inte på allt för stora prov av Assyriskas anfall. Hade väl i och för sig en kontrollerad tv-räddning på ett avslut från Marco Kotilainen och fick plocka ner några inlägg och hörnor, men så mycket mer än så behövdes inte i denna match. Har fortfarande vissa brister när det gäller förmågan att läsa spelet i utrusningar och spelet med fötterna. Här måste Abrahamsson lyfta sig om han vill bli en målvakt att räkna med. Får återigen släppa in ett mål för att försvaret står och sover direkt efter ett ledningsmål vilket inte kan vara roligt. Såg ställd ut på målet och borde kanske kunnat göra en ansats att rädda bollen. Det ska samtidigt sägas att Ceyhun Eris gör det oerhört bra som håller inne skottet och skjuter först när David Leinar kliver in i Abrahamssons synfält. Skottet får dessutom en märklig skruv och Peter hinner aldrig reagera.

Christofer Bengtsson 2 (samtliga 2)

Christofer Bengtsson hade ingen rolig kväll på Gamla Ullevi. Tungt och jobbigt. En riktigt utmaning. Som han klarade av så där får man väl ändå säga. Upp och ner. Ner och upp. Å andra sidan, vem tusan skulle ha det roligt om man mötte the man known as The Superturk? Ceyhun Eris hade stundtals lekstuga mot Bildsköne Bengtsson som hade oerhört svårt att komma åt bollen och att hänga med i svängarna. Inte helt oväntat men ändå lite oroande inför kommande möten med Linus Hallenius och Kristoffer Fagercrantz. Bengtsson var dessutom inblandad i 1-1-målet där han och David Leinar inte kunde komma överens om vem som skulle upp och stöta på Eris, vilket fick till följd att Eris fick fritt skottfält. Eris borde dessutom ha fått en straff i slutet av andra halvlek när Bengtsson bara satte in benet mellan Eris och bollen och stängde vägen utan att egentligen spela på bollen. Inget snack om saken? Där räddad Johan Hamlins uselhet ÖIS. Bengtsson ska dock ha en eloge för att han har gett oss ett riktigt fint anfallsvapen genom sina långa inkast. I matchen mot Norrköping skapade ÖIS ett antal farligheter tack vare Bengtssons enhandskast. I matchen mot Assyriska var dock Bengtsson än vassare. De där inkasten kommer vi att ha stor nytta av framöver.

David Leinar 2,33 (Tomas & Johan G 3, Hox, Jens, Kardinaltetran & Martin 2)

David Leinar gör egentligen en rätt hygglig match, men är den spelare som är närmast Eris och bollen i samband med målet och är därmed den spelare som MÅSTE upp och stöta. Måste. Stöta. OK? Nähä! Suck, men vad fan! Aktionen vid målet är bara för dålig; att bara falla och falla i det läget det håller inte. Det målet bjöd David på. Dåligt! Och precis som under fjolåret är Leinar allt för ofta inblandad i baklängesmål. Spelade dock upp sig allt eftersom och gjorde överlag en hyfsad match. Har dessutom en skön aktion under slutet av matchen, efter att Eris haft två misstänkta straffsituationer inne i ÖIS straffområde, där han trycker till Eris mitt på ÖIS planhalva. En riktig djävla tryckare i ryggen – inget fullt utan bara en bröstning för att visa att jag är dig hack i hälarna – och när Eris reser sig upp och klagar till domaren vänder Leinar sig bara om och ger honom ”the evil eye” och väser något i stil med ”sluta snacka, din tönt, stå upp som en man och spela fotboll istället för att gnälla hela tiden, pajas!” Mer så’nt tack!

Robin Jonsson 3,83 (Jens, Johan G, Kardinaltetran, Martin & Tomas 4, Hox 3)

Tillsammans med Björn Anklev och Tommy von Brömsen är Robin Jonsson matchens bästa Öisare. Gedigen helt enkel. Och klok, så oerhört klok. Om han fortsätter att leverera på den här nivån tappar vi honom snart till någon division 2-klubb i Danmark eller Norge. Börjar dessutom visa lite temperament; kolla bara på hur han skäller på Leinar, Bengtsson och Markus Gustafsson i samband med Assyriskas kvitteringsmål. Hur han smäller ihop händerna och visar sina medspelare att ”jamenvadfan, det fattar ni väl, ni måste ju ut och störa en spelare som Eris när han börjar närma sig offensivt straffområde, är ni helt bakom flötet eller?”. Och det bästa med Robinho är att han leder genom att sätta egna exempel. Var det någon mer än vi som lade märke till hur Robin vid åtminstone tre tillfällen massakrerade Eris? Det var som att se Lillen Eklund möta Frank Bruno. Wham! Bam! Thank you ma’m! Glad i hågen kom Eris dribblande över ÖIS planhalva – och varför skulle han känna sig något annat än glad när han fullkomligt briljerade mot spelare som var långsammare än honom både i fötter och i tanke – när han helt plötsligt stötte på en spelare som använde hjärna, spelförståelse och muskler på samma gång. Pang! Och så var Eris på marken och Robin Jonsson hade bollen vid fötterna. Nej, Robin Jonsson går verkligen från klarhet till klarhet och är i dagsläget ÖIS absolut bäste försvarare. Upprättelse!

Tommy von Brömsen 3,83 (Hox, Johan G, Kardinaltetran, Martin & Tomas 4, Jens 3)

Se på fan! Mannen med innebandyblad till fötter går också från klarhet till klarhet. Från att ha inlett säsongen svajigt har Tommy von Brömsen spelat upp sig. Rejält. I matchen mot Assyriska briljerade han till och med. Under den första halvleken, när ÖIS dominerade matchen, var von Brömsen den spelare som hade mest boll och inte fan gjorde han bort sig för den sakens skull. Vi kan inte minnas mycket mer än en slarvig passning från von Brömsen under den första halvleken. I första minuten hade von Brömsen dessutom ett riktigt fint inlägg fram till Alexander Mellqvist och assisten till Björn Anklevs mål är riktigt vacker. Kontollerad, perfekt avvägd och genomtänkt. Precis så ska ÖIS spela. Inte illa, inte illa. Dessutom utsedd till matchens lirare (tilllsammans med Björn Anklev) av Sambadefensivs läsare. You go girrrr… eh… boy menar vi förstås.

Alexander Mellqvist 2,67 (Hox, Jens, Martin & Tomas 3, Johan G & Kardinaltetran 2)

Börjar allt mer komma till sin rätt. Måste dock börja orka mer för när Alexander Mellqvist tappar kraft och fart tappar ÖIS mycket av sitt spel. I går vann i princip Mellqvist varenda närkamp han var inblandad i. Åtminstone så länge han hade kraften i benen kvar. Hade dock, precis som Christofer Bengtsson, svårt att hänga med Ceyhun Eris när denne väl drog upp farten. Blir också lite väl lätt överspelad i samband med Assyriskas kvittering. Bör dessutom sätta någon av de chanser han har. Trots detta gör Mellqvist en godkänd match.

Pavel Zavadil 3 (Jens 4, Johan G, Kardinaltetran, Martin & Tomas 3, Hox 2)

Det här var kanske inte Pavel Zavadils bästa match i ÖIS-tröjan. Eller är det så att vi börjar bli bortskämda? Kom inte riktigt till sin rätt mot Assyriskas mittfält och hade svårt att vinna boll och när han väl fick bollen i ÖIS uppspelsfas spelade han återigen alldeles för långsamt och med alldeles för många touch på bollen. Pavel är hjärta, lungor och hjärna i årets ÖIS och det känns lite som att omställningsspelet står och faller med Pavel och när han då inte är i sitt esse (som i går) så får ÖIS det svårt. Hade dock ett antal fina hörnor och en riktigt finurlig framspelning till Björn Anklev. Kan dock bättre och måste nog visa det i de kommande matcherna mot Brage och Hammarby om ÖIS inte ska bli helt avhakade i striden om de allsvenska platserna.

Markus Gustafsson 2,67 (Jens, Johan G, Kardinaltetran & Tomas 3, Hox & Martin 2)

Kan någon vara snäll och excorcera ut den junior som fortfarande besitter Markus Gustafssons kropp. Snacka om att blanda och ge. Helt fantastiska och klipska aktioner blandas med rena rama juniormisstag och pojklagsuppträdanden. Kan så mycket mer vilket han borde visa oftare. Blir alldeles för passiv och rädd vid Assyriskas kvitteringsmål och måste hjälpa David Leinar att reda ut den situationen på ett bättre sätt. Det är som att Markus först tänker att han ska gå in på kropp, men att han mitt i genomförandet ändrar sig och väljer att springa bredvid och titta på, vilket givetvis inte håller mot en spelare av Eris kaliber. Sådana aktioner blir lätt kostsamma.

Alex Perreira 2,33 (Hox & Martin 3, Jens, Johan G, Kardinaltetran & Tomas 2)

Alex Perreira gjorde en riktigt fin första halvlek där han hade ett antal välavvägda och precisa inlägg bakom Assyriskas backlinje. Något som även Rikard Norling och Assyriska lade märke till och anpassade sig efter. I andra halvlek flyttade man ner Mattias Genc en aning i försvarsspelet och helt plötsligt fick inte Alex lika mycket tid och utrymme på sig. Blev därmed allt för passiv och osynlig och då han saknar förmågan att ta sig ur en sådan situation på egen hand gjorde Janne Andersson också rätt som valde att plocka ut Alex och sätta in Nicolas Sandberg. Ett byte som kanske borde kommit tio minuter tidigare?

Luka Mijaljevic 2,83 (Hox, Jens, Johan G, Kardinaltetran & Martin 3, Tomas 2)

Luka Mijaljevic börjar allt mer komma in i tempot i Superettan. I går gjorde han dessutom en stark insats som target och stod upp bra i ungefär varannan närkamp. Visst, han gör fortfarande en hel del juniormisstag och de lite mer rutinerade mittbackarna har inte allt för svårt att flytta på Mijaljevic och roffa åt sig bollen. Trots det kämpar och sliter Luka och han anstränger sig tillräckligt mycket i varje situation för att störa sin motspelare så att denne antingen missar sin brytning/rensning helt eller inte får till ett perfekt utförande. Det ska han ha beröm för. Inget snack om saken. Mot Assyriska jobbade Luka bl.a. fram en fin boll till Alexander Mellqvist där det kunde ha blivit riktigt farligt. Borde kanske ha satt den chans han fick i den sjunde minuten. Måste dessutom lära sig att gå åt höger när han utmanar sin motståndare. Ni vet väl vad Anklev säger om spelare som bara kan gå åt ett håll: de är inget problem, de kan man styra dit man vill. Det är bara att hoppas att Luka Mijaljevic har hörsammat sin lagkaptens råd.

Björn Anklev 3,67 (Hox, Kardinaltetran, Martin & Tomas 4, Johan G & Jens 3)

Om bara ÖIS hade elva Björn Anklev. Vad annorlunda livet skulle vara då. CL här kommer Rödblått! Typ. Framröstad till matchens lirare (tillsammans med Tommy von Brömsen) och stod återigen för en riktigt stark insats som anfallare. Den dagen som Álvaro Santos kommer tillbaka till startelvan har ÖIS ett riktigt intressant anfallspar att ställa på planen. En rund, tung och lugn parad med en snabb, lätt och ettrig. Kan det bli bättre? Målen kommer att rulla in som på löpband. I gårdagens match mot Assyriska satte Anklev två av tre avslut på mål och borde kanske kunnat göra ytterligare ett mål. Utförandet vid målet var dessutom riktigt snyggt: en smart löpning in i den tomma ytan i den bortre delen av straffområdet så att han slipper markering och sedan en låg nick i Magnus Bahnes högra hörn. Mer eller mindre perfekt! Hade dessutom ett par riktigt härliga löpningar där han fick Pierre Bengtsson i Assyriskas mittförsvar att framstå som lika kvick och rörlig som Fat Bastard. Borde dessutom fått Bengtsson utvisad i den andra halvleken när han springer ifrån Bengtsson som inte har något annat att göra än att slita tag i Anklev. Om Bengtsson inte gjort det hade Anklev haft fri lejd mot mål. Vad är det nu igen man kallar den typen av regelbrott för? Hmm, jag tror det är bäst att vi frågar David Leinar det…

Danny Ervik 2,83 (Hox, Jens, Johan G, Martin & Tomas 3, Kardinaltetran 2)

Danny Ervik fick komma in istället för Alexander Mellqvist i mitten av den andra halvleken och gör då en riktigt bra match. Ervik visade stor vilja och glöd. Jobbade och slet och sprang som om han tränade inför Stockholms maraton. Hade en riktigt fin djupledslöpning i samband med Ken Fagerbergs utvisning. Från vår position på läktaren såg det ut som att assisterande viftade för offside och att han sedan tog ett steg in i banan för att tillkalla Johan Hamlins uppmärksamhet. På repriserna tycks det dock inte vara offside. Synd att Danny inte fick fullfölja och sätta dit bollen bakom Bahne. Men det får Ken Fagerberg ta på sig.

Ken Fagerberg 0,5 (Hox & Martin 1, Jens & Tomas 0)

Frågan är om vi någon gång kommer att få reda på vad som egentligen hände i den där situationen i den 76:e matchminuten. Av reprisbilderna går det knappast att avgöra om Ken Fagerberg saftar till Mikael Thorstensson med flit eller om han bara försöker hålla undan Thorstensson för att skapa sig själv lite utrymme. När situationen inträffade var det omöjligt att se vad som hände eftersom i stort sett alla hade sina ögon klistrade på Danny Ervik, men om det är en armbåge som Ken delar ut så ska det sägas att det är ett minst lika korkat beteende som det som Sebastian Johansson visade upp i matchen mot FC Trollhättan. En oerhört onödig utvisning som förstör ett riktigt bra läge för ÖIS att avgöra matchen. Tack och hej!

Nicolas Sandberg 2 (samtliga 2)

Gör sitt jobb när han väl får chansen med tio minuter kvar av matchen. Har en aktion som börjar väldigt lovande, men där han bara fortsätter att dribbla och dribbla istället för att spela bollen ut till Christofer Bengtsson som tagit en rejäl löpning från eget straffområde för att ge Sandberg ett alternativ. Hade dessutom kunnat avgöra matchen på egen hand med sitt luriga distansskott i matchens slutskede.


'Spelarbetyg ÖIS – Assyriska FF 1-1' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se