Spelarbetyg ÖIS-FC Trollhättan 3-3

Gårdagen var helt enkelt ingen bra dag. Rent av usel. Lite som göteborgsvädret. 3-3 mot FC Trollhättan. Det är knappt så att man tror att det är sant. För djävla dåligt. Återigen grävde ÖIS ner sig i ett hål som man inte tog sig ur förrän i den absolut sista minuten. Är det verkligen rimligt att vi ska behöva vänta ända till den 93:e minuten innan vi grejar en poäng mot ett bottengäng. Väsby United all over igen. Fy tusan vad trist!

Tre mål i baken mot Trollhättan är inte heller OK. Vi snackar trots allt om ett lag som inför gårdagens match inte hade gjort mer än ett mål på hela säsongen. Vi tar det igen: ett mål på nio matcher, tre mål i en match mot ÖIS. Snyggt jobbat! Starkt! Allsvenskan 2011 här kommer Rödblått. Eller?

I gårdagens match var det på tok för många spelare som vek ner sig. Endast ett fåtal spelare presterade på en hyfsad nivå eller som Martins mor skrev efter matchen: ÖIS skulle må bra av att ha fem Björn Anklev och fem Alex Perreira på planen. Förutom Anklev och Perreira skulle vi också vilja lyfta fram Pavel Zavadil och Luka Mijaljevic. Pavel gjorde återigen en ruggig match och Luka kom in istället för Álvaro Santos och visade att han är en spelare som man måste ta på allvar.

Att sätta spelarbetyg har inte varit någon rolig uppgift denna omgång. Det vill vi att ni ska veta. Med tårar i ögonen och ett bedrövat sinne har vi dock gjort så gott vi har kunnat. Spelarbetygen är satta av Hox, Johan Gellerman, Magnus Börjesson, Martin Johansson och Tomas. Kommentarerna är mestadels Martins, men även Hox och Magnus har lämnat fina bidrag.

Peter Abrahamsson 1,2 (Tomas 2, Hox, Johan G, Magnus & Martin 1)
När man får tre skott emot sig på en hel match och man inte gör en enda räddning kan man inte få så mycket annat än ett bottenbetyg. Peter Abrahamsson ger förvisso ett stabilt intryck och han tycks av allt att döma vara en rätt hyfsad målvakt, trots detta kan vi inte komma runt att han match efter match gör åtminstone en tavla som kostar ÖIS ett baklängesmål. Nu var det förvisso svårt att se, men visst tusan var 2-0 målet en helt osannolik tavla från Abrahamssons sida? Inte OK. Efter den tavlan gav Peter – av förklarliga skäl – ett ganska osäkert intryck. Får till viss del även ta på sig Trollhättans 3-2-mål efter att han har varit ute och cyklat vid inkastet som föregår målet. Måste höja sig ett par steg annars kanske det blir dags att kalla in Bengt Andersson från pensionärsbänken i Kungsparken.

Christofer Bengtsson 2 (samtliga 2)

Tyvärr har inte Christofer Bengtsson hittat tillbaka till 2008-års fina form. Han gör så gott han kan, frågan är om det är tillräckligt. I gårdagens match mot Trollhättan var han aktiv offensivt sett, men lämnade också stora hål bakom sig i defensiven. Hål som Trollhättan visste att utnyttja. Inte minst vid 0-1-målet där Bengtsson hamnade rejält på efterkälken efter en offensiv raid och Boyd fick en möjlighet att sticka kniven i ryggen på sin tidigare arbetsgivare. Bengtssons inlägg lämnade dessutom en hel del att önska.

Dennis Jonsson 2 (samtliga 2)

I går gjorde inte Dennis Jonsson någon av sina bättre matcher och visst tusan saknade man Robin Jonsson i mittförsvaret. Det är helt enkelt så att med Dennis och David Leinar i mittförsvaret så blir ÖIS lite för stela och tröga. Man får svårt att hänga med i omställningarna. Tvingades utgå i den 60:e minuten efter att ha fått en smäll på höger knä. Mycket talar med andra ord för att det blir Robin Jonsson och David Leinar från start mot IFK Norrköping.

David Leinar 2,2 (Martin 3, Hox, Johan G, Magnus & Tomas 2)

Överlag gjorde David Leinar en rätt hyfsad match. Tre baklängesmål är väl förvisso aldrig godkänt, men Leinar kan väl egentligen bara lastas för 1-0-målet där han missade att ställa Boyd Mwila offside. Hela backlinjen hade stannat upp och lyft armen för att påkalla den assisterande domarens uppmärksamhet, när Leinar valde att följa med Boyd i djupet. Vilket misstag. På så vis upphävde han offsiden och Boyd fick en möjlighet att snurra upp Dennis Jonsson och Viktor Sköld fick en chans att göra mål. Inte OK. Offensivt sett gjorde Leinar en bra match. Hyfsad precision i uppspelen och han visade fin styrka i offensivt straffområde i samband med ÖIS fasta situationer. Borde nog ha tryckt in åtminstone en boll under den första halvleken då han hade åtminstone tre riktigt bra lägen. I de situationerna är han ett monster. Det gäller bara att han ska få timingen att stämma lite bättre. Gjorde dessutom en hel del nytta  i slutet av matchen när han fick gå upp som anfallare. Vann då i stort sett varje nickduell. Satte dessutom in ett par rejäla tryckare på Boyd under matchen. Och sådant gillar vi!

Tommy von Brömsen 2,2 (Hox & Martin 3, Magnus & Tomas 2, Johan G 1)

OK, vi vet att det är flera av er som inte kommer att gilla det här, men det ger vi blanka fan i, i matchen Trollhättan var nämligen Tommy von Brömsen backlinjens bästa spelare. Även om han blandar och ger i uppspelen och i passningsspelet så räddar han ÖIS flera gånger med avgörande brytningar i slutet av matchen. Det finns de som vill ha det till att von Brömsen får ta på sig två av Trollhättans tre mål, men det kan vi nog inte riktigt hålla med om då det finns andra spelare som begår bra mycket större misstag än von Brömsen i dessa situationer.

Björn Anklev 3 (samtliga 3)

Det räcker nästan nu, inte sant? Det här experimentet med Björn Anklev som högerytter. Det funkar inte. I två raka matcher har Anklev inlett som yttermittfältare och varit fullkomligt osynlig. Blek och nästintill dålig. I två raka matcher har sedan Anklev flyttats upp som anfallare och varit riktigt vass. Det råder inget tvivel om saken, Anklev ska spela anfallare eller ytterback och inget annat. Stod i går för en riktigt svag första halvlek där han inte lyckades med någonting. Var sedan väldigt aktiv i den andra halvleken och visade verkligen de övriga spelarna vart skåpet skulle stå. Anklev stod nästan på egen hand bakom ÖIS dubbla vändningarna. Inte bara med sina två mål utan också med sina uppoffrande löpningar och en djävlar anamma som var härlig att se. Hårtorken som Anklev gav övriga medspelare efter Trollhättans 2-3-mål var inte nådig. Killen är verkligen född ledare.

Sebastian Johansson 0,8 (Tomas 2, Hox & Martin 1, Johan G & Magnus streck)

Är det möjligt att dela ut en nolla i betyg? Nähä, då får det väl bli en etta då. Sebastian Johansson hade en riktigt dålig dag i går. Riktigt dålig. Sett över hela matchen gjorde han en riktigt svag insats. Han har sedan ”den goda smaken” att skalla Marcus Dahlin i ett läge då ÖIS jagar kvittering. Smart. Djävligt smart. Så dålig självdisciplin som Sebastian visar upp i det läget är fullständigt oacceptabelt. Det är ett rent svek mot laget och supportrarna. Nu väntar minst 2 matchers semester för Sebastian. Och när han kommer tillbaka från semestern så hoppas vi att Janne Andersson har den goda smaken att han väljer att peta Sebastian även i fortsättningen. Det måste helt enkelt finnas någon annan spelare som kan göra ett bättre jobb.

Pavel Zavadil 3,4 (Hox & Martin 4, Johan G, Magnus & Tomas 3)

Pavel Zavadil är helt sanslös. Det är jobbigt att erkänna det men det är lite synd om Pavel att han ska harva runt i ÖIS. Han är värd att spela i större sammanhang. Han är värd att få spela med spelare som spelar på en lika hög nivå som han själv gör. Killen går från klarhet till klarhet. Vi kan inte minnas för vilken match i ordning som Pavel är ÖIS absolut bästa spelare. Det börjar nästan bli tjatigt det här. Mot slutet av matchen när ÖIS låg på för en kvittering var Pavel över hela planen. Han löpte konstant nord-syd-nord-syd-nord. Ena stunden var han nere och bröt Trollhättans kontringsförsök. Tio sekunder senare var han uppe och slog inlägg eller tog egna avslut på offensiv planhalva. Med precision dessutom. Låg sannolikt bakom allt organiserat spel som ÖIS hade under gårdagen. Dick Last, för allt i världen, sälj aldrig Pavel Zavadil.

Alex Perreira 2,6 (Tomas 4, Martin 3, Johan G, Hox & Magnus 2)

Tre assist är ändå tre assist. Sådant fuckar man inte med. Alex Perreira har fått ta mycket skit under sin tid i ÖIS, men i går gjorde han verkligen skäl för lönen. Först en fin djupledsboll fram till Luka Mijaljevics 1-2-mål, därefter ett underbart inlägg fram Björn Anklev. Avslutningsvis räddade han dagen något så när genom att suga in en andraboll och få till ett hyfsat skott som Anklev kunde styra i mål. 3-3. Till stor del tack vara Alex Perreira. Ska dock ha skit för att han står och sover i samband med Trollhättans 2-3-mål. Så får det faktiskt inte gå till. Däri ligger också Alex stora problem att han har en alldeles för låg lägstanivå och att han har en tendens att tappa fokus och koncentration i det defensiva spelet. Där måste han bli bättre. Mycket bättre. Alex må ha en fin fot men nog slår han bort lite väl många inläggslägen. Om han bara skärper till sig på den punkten kan kanske ÖIS börja göra lite fler mål.

Álvaro Santos 1,4 (Hox & Magnus 2, Johan G, Martin & Tomas 1)

Mannen med världens lägsta smärttröskel? Ånyo en känning. Den här gången i en vad. Vad har vi nu? Ljumske? Check! Mage? Check! Baksida lår? Check! Vad? Check! Kanske borde vi ha sålt Álvaro Santos till IK Virgo redan i vintras. Det tycks trots allt vara så att Santos inte är särskilt intresserad av att spela för ÖIS denna säsong. Trots detta var väl Santos den av våra två ”stjärnforwards” som lyckades bäst. Vaskade fram ett par halvchanser och lyckades vid ett par tillfällen även hålla i bollen och fördela den vidare. Missar gissningvis matchen mot Norrköping.

Ken Fagerberg 1,2 (Magnus 2, Hox, Johan G, Martin & Tomas 1)

Det är synd om Ken Fagerberg. Just nu är han helt under isen. Under den första halvleken hade han nog inte ett enda rätt. Såg loj och ointresserad ut. Framförallt verkade han riktigt seg i tanken. Det var som att han inte visste vad han skulle göra med bollen när han väl fick. Ständiga felbeslut och egna dribblingsraider. I nuläget har vi helt enkelt svårt att se att ÖIS väljer att förlänga kontraktet med Ken.

Luka Mijaljevic 2,8 (Hox, Johan G, Martin & Tomas 3, Magnus 2)

Det syntes från första stund – från det att han kom in i slutet av första halvlek – att Luka Mijaljevic skulle ha en bra dag. Han såg helt enkelt het, tänd och taggad ut. Han kanske inte syntes så mycket i spelet men när han väl fick chansen att briljera så tog han den. 1-2-målet bara dröp av potential och klass. En helt underbar aktion. Utförd med precision och fullständig kontroll. Avslutet var dessutom hur kyligt som helst. I nuläget kan det väl inte finns någon som helst tvekan om att Luka spelar från start mot IFK Norrköping på onsdag. Eller vad säger du Janne?

Alexander Mellqvist 2 (samtliga 2)

Kom återigen in i paus och fick återigen spela yttermittfältare. Saknar dock fortfarande den rätta timingen men vinner mycket i luften och i det fysiska spelet. Måste hitta in i tempo och i passningspel för att få ut mer av sitt spel. Ett exempel på det såg vi när Mellqvist i slutet av den andra halvleken kom i sitt drömläge – ni vet någon meter utanför offensivt straffområde – sög in en boll och tryckte till med sträckt vrist. Långt upp på läktaren! Precisionen saknas helt enkelt men den kommer nog med tiden. Kanske är det Mellqvist som ska ta Sebastian Johanssons position som offensiv mittfältare.

Adam Eriksson 2 (samtliga 2)

Kom in istället för Dennis Jonsson i den andra halvleken. Fick en jobbig inledning på matchen då Trollhättan bestämde sig för att anfalla på ”den nye killens” kant. Av förståeliga skäl har Adam Eriksson en bit kvar till matchtempo. Gjorde dock vad han skulle och spelade enkelt och smart.


'Spelarbetyg ÖIS-FC Trollhättan 3-3' have 8 comments

  1. 13 juni, 2010 @ 13:44 Seb JR

    Byt Adam E mot Brömsen, bättre inläggsfot, enklare beslut, snabbare löpsteg!
    Tycker ni var lite hård mot Seb, han gör en rätt bra match om man inte tittar på utvisningen, vinner boll på offensiv planhalva spelar oftast lätt, men man kan även inte blunda för ett sådant misstag som den utvisningen, det får inte ske! Lite Alvaró känsla mot Trelleborg förra året…

    Svara

  2. 13 juni, 2010 @ 15:05 Anonym

    TVB bäste spelaren i backlinjen………

    Svara

  3. 13 juni, 2010 @ 18:19 Rompan

    Adam Eriksson bör ersätta Brömsen som ytterback. Adam är vän med bollen och kan slå en enkel passning till rödblå spelare

    Svara

  4. 13 juni, 2010 @ 21:54 Tjuvnyp

    Spelarna lär ha fått sig en riktig hårblås av Jannarna.
    Riktigt surt att släppa tre baljor hemma mot jumbon.
    Surare än att behöva lyssna på en Vuvuzela i 90 min.

    Kan inte för min värld se hur vi ska kunna slå Peking borta efter det här.
    Men hoppas det här var årets plump och att det vänder nu.
    Med en class act performance och tre friska pinnar.

    Lite fiaskovarning på säsongens första tredjedel annars.

    Svara

    • 13 juni, 2010 @ 22:45 Martin Johansson

      Jepp, något fiaskobetonat är det trots allt eller, som Vergilius skrev tidigare, än så länge är säsongen en axelryckning. Vi är med i kampen om uppflyttningsplatserna men har ännu inte visat någonting rent spelmässigt (undantaget är väl andra halvlek mot Syrianska och matchen mot Öster). Känns som att vi har potential att göra en Peking denna säsong. Har just nu inga stora förhoppningar om Allsvenskan 2011. Om det ska bli verklighet måste mycket till. Det går för trögt och långsamt och det brister i inställningen alldeles för ofta. Hur svårt ska det vara att komma in laddade till en seriematch. I lördags kändes det som att man var alldeles för styva i korken. Underskattning. Det är bara att hoppas att man vaknar nu när man ställs mot ett motstånd som man måste respektera.

    • 14 juni, 2010 @ 09:59 Tjuvnyp

      Inställningen ja. Där brister det rejält just nu.

      Om det är ledarnas fel att de inte kan förmå truppen att generera rätt sorts energi på plan, eller om det är spelarnas egna avsaknad av att vara män av rätta virket – det låter jag vara osagt. Men something is a bit rotten.

      Visst saknas det lite karaktär på plan. Lite av den varan som vi haft i överflöd tidigare (Prytz, Ulas, Anegrund, Allbäck, Dräparn mfl)… Gubbar som långt ifrån alltid var bäst på plan, men även om det gick åt helvete spelmässigt, oflyt med domslut etc – så slog deras hjärtan alltid max i 90 minuter. Ingen lagkamrat kunde komma undan utan att försöka till 100 % med dem på plan.

      Nu känns det som vissa fuskar om de får chansen – speciellt mot lag som vi bör slå en normal dag. De skiter lite väl enkelt i att ta ett hemjobb. Visar sig inte när lagkamraten har bollen. Ger fan i att ta den är löpningen i djupled för att om inte annat skapa yta åt kollega. Lite för mycket ”vi är nog rätt bra ändå”-attityd.

      VTJr skulle kunna avhjälpa mycket av det där. Det som brister i hans speluppfattning och teknik. Det tar han igen med råge då han aldrig, aldrig skulle ge sig. Han kämpar alltid in i kaklet – oavsett motstånd och resultat. Typiskt att han saknas just nu.

      Men en tre poängare mot serieledarna är allt som behövs. Det är en slak lina mellan heaven and hell…

  5. 14 juni, 2010 @ 09:13 E

    Nu får det fanimej vara nog. Dessa upprepade konstateranden från spelare och ledare om att vi inte var riktigt vakna från början…MJ formulerar den retoriska frågan som Öis ledning måste ställa sig:

    ”Hur svårt ska det vara att komma in laddade till en seriematch?”

    Jag satte min förhoppning till att gräset var boven, att spelarna inte lyckades röra sig och hitta varandra på grund av att grusgropen var svårbemästrad. Nu vet vi att dom sover lika gott (med några få undantag) på grönt gräs som i halmen. DET SAKNAS KARAKTÄR OCH LEDARSKAP PÅ PLANEN. Här är tre spelare som gör mig mycket bekymrad i detta avseende. Jag vill tillochmed påstå att en stor del av förklaringen till den usla inledningen ligger här…

    – Fagerberg: Ken lär det inte bli dyrt att behålla i höst. Han ger Gårdakvarnen, och andra illvilliga, friskt strömmande vatten för påståenden i still med ”ökenvandrare i sandlådan”. Hela hans fotbollskarriär står på spel och han förstår inte att han skall gå ut och spela enkelt. Börja om på ruta 1 – fotboll är ett lagspel. Han måste sluta se sig själv som stjärna. Bänka Ken och in med Luca från start.

    – S Johansson: Passningsspelet är inte ens Superettakvalitet av en spelare som fortfarande borde ha Allsvenska kvaliteter. Vad spelar det för roll om man vinner boll högt upp i planen då och då när man inte kan göra något konstruktivt med den. Bättre att låta Mellqvist matcha sig i form. Han lär inte få tag i bollen lika ofta men lyckas oftare göra något kontruktivt med den och har dessutom målsinne. Har SJ haft mer än tre målchanser under hela våren i sin offensiva mittfältsroll??? Vi måste ställa mycket högre krav på koncentration och utförande av den mittfältare som spelare offensivt mitt i banan.Var är djupledslöpningarna offensivt? Var är långskotten? Var är dom öppnande passningarna?

    – Alvaros inställning och skadebenägenhet. Jag har tidigare konstaterat att det finns fog för ”köttbulle”-snacket och att klubben måste ta detta seriöst. En spelare som tidigare varit lättare är alltid mer skadebenägen. Sätt Alvaro på bänken och använd honom som inhoppare tills han justerat sin vikt. Han springer för lite pga sin tyngt och hans kropp tål uppenbarligen inte påfrestningarna. Alvaro har en liten chans att komma tillbaka som en stor spelare i Holland, Danmark eller Frankrike…vilket är nödvändigt för Öis plånbok. Jag hoppas att dessa misstankar är berättigade för då finns det något att göra åt situationen!

    Ber om ursäkt för det långa frustrerade svaret, men jag trodde verkligen att Öis skulle kunna spela fin fotboll i år. Suck!!

    Svara

    • 14 juni, 2010 @ 09:45 Martin Johansson

      Skriver under på allting! Tack för den mest givande kommentaren på åtminstone två veckor! Grymt uppskattat. Det är så här snacket ska vara. Frustererat och upprört men ändå konstruktivt och insiktsfullt. Keep ’em coming!


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se