Hur vill vi ha det på Gamla Ullevis läktare?

På sistone har det snackats en hel del om hur det ser ut på Gamla Ullevis läktare. Snacket har framförallt rört klacksektionen och levande sittplats (L3). Vad kan vi Öisare egentligen förvänta oss när vi besöker Gamla Ullevi. Är det t.ex. OK att en hemmasektion som L3 även fylls med supportrar till bortalaget? Och hur kommer det sig att publikvärdarna på Gamla Ullevi har så bråttom med att köra ut folk efter match. Med anledning av dessa ämnen har Sambadefensiv bett en av L3:s mest engagerade årskortsinnehavare, Timberhochmandie, att ge sin syn på saker och ting och några av de problem som vi upplever finns i samband med  ÖIS hemmamatcher på Gamla Ullevi.

Under premiären mot GAIS förra året satt jag bänkad på min årskortsplats på L3. Sittplatsklacksektion för hemmalaget, alltså ÖIS. Det gjorde många andra också. De allra flesta var naturligtvis stora ÖIS-entusiaster och många hade ÖIS-halsduk eller ÖIS-tröja på sig. Detta gällde dock inte alla. Egendomligt nog fanns där också en och annan Gaisare som verkade ha gått vilse. Det här är kanske något som man kan släppa igenom så här första matchen. Biljettsystemet har inte riktigt satt sig och kanske glömde Gaisaren i någon förvirrad stund vem som hade hemmamatch och trodde att L3 var till för GAIS-supportrar.

En makrill långt hemifrån

OK, en gång är ingen gång. Det märkliga är att det inte stannade vid en gång. Några veckor senare var det dags för en given högriskmatch – THE högriskmatch? – när AIK var på besök. En Aikare kan inte rimligen missta L3 för att vara hans lags klacksektion. Inte heller var bokningssystemet så pinfärskt längre att man borde ha haft överseende med barnsjukdomar av det slaget. AIK-supportrar inne på ÖIS klackläktare, låter inte det som någonting som polisen kunde tänkas ha synpunkter på? Som nånting ÖIS säkerhetsansvariga kunde tänkas ha synpunkter på? Nog för att vi Öisare är ett sällsynt godhjärtat släkte, men ska vi verkligen behöva stå ut med motståndarsupportrar inne på vår egen klacksektion?

Rimlig bild av L3 när AIK är på besök?

De (naturligtvis försvinnande få) gånger ÖIS förlorar matchen vill jag inte behöva se flinande eller jublande motståndarsupportrar mitt ibland oss, de gånger ÖIS vinner önskar nog motståndarsupportrarna att de valt en annan sektion på läktaren och de gånger vi blir helhjärtat tvärförbannade på domaren och vrålar så att ögonen nära nog flyger ur skallen på oss undrar jag hur trygga de känner sig i sina felfärgade halsdukar.

Nåväl, allt detta utspelade sig i en tid för mycket länge sedan. Årstider har kommit och gått sedan april 2009 så nu för tiden är det naturligtvis ordning på torpet. Nu går det inte att köpa biljetter på L3 eller L4 utan att bli varnad både skriftligen och muntligen om att L3 är klacksektion för hemmalaget. Eller? Jag är mycket tveksam till om Hammarbysupportrarna som satt där i måndags verkligen visste vad som väntade dem när de var på väg till sina platser. En pappa med en liten kille på 4-6 år eller så, verkade i alla fall relativt oförberedda och valde i paus att flytta sig längre ifrån Öisarna, bort till trappan.

Den lille grabben såg visserligen inte ut att ha några grövre brott på sitt samvete, men vi pratar ändå om Hammarbymatchen här. Årets högriskmatch? Hur är det möjligt att det fortfarande går att köpa biljetter på den här delen av Gamla Ullevi utan att upplysas om att det är klacksektion? Hur är det möjligt att motståndarsupportrar utan problem kan traska in på vår klackläktare under en högriskmatch? Är det verkligen så vi vill ha det?

En annan sak jag har funderat över är varför vi blir utslängda så snabbt efter matcherna. När det är TV-match visas studio ÖIS på storbildsskärmen inne på Gamla Ullevi. Det är trevligt. Det visas även efter att matchen är slut och förhoppningsvis är tanken att någon ska titta. Turligt nog läggs dessa inslag senare ut på ÖIS hemsida, och turligt nog har de allra flesta av oss tillgång till internet hemma, för det är inte möjligt att stanna kvar och se inslagen på plats. Då blir man bortmotad av arenapersonalen.

När vi åkte ur Allsvenskan 2006 var vi många som stod kvar på läktaren i Kalmar och sjöng långt efter det att alla hemmasupportrar hade lämnat arenan. Det fanns säkert folk som ville stänga och gå hem där också, men vi fick hållas. Kanske fanns det folk i Kalmar som såg det som en säkerhetsfråga att inte i onödan jaga ut supportrar till förlorande bortalag på gatorna innan de själva var redo att lämna arenan?

Förra året fick vi stryk av Elfsborg med 3-0 i Borås. Även då stod vi kvar läääänge efter matchen och sjöng. Boråsarna gick hem, spelarna kom tillbaka ut på plan för nedvarvning och stretching och ÖIS-klacken sjöng. Jag kan naturligtvis vara drabbad av storhetsvansinne, men jag inbillar mig att det kan ha värmt ett eller annat spelarhjärta en liten smula att vi stod kvar och visade att vi stöttade dem, trots allt.

Spelarna verkar inte helt missnöjda över att klacken sjunger även under stretchingen

När vi till slut lämnade Borås Arena sa en av publikvärdarna fascinerat: ”Om ni festar så här när ni förlorar, hur firar ni då när ni vinner?” Ja, hur firade vi i måndags? Första hemmasegern för säsongen, jätteviktig match. Vi hade all anledning att fira. Det hade inte alls varit fel att fortsätta sjunga medan spelarna varvade ner. Frågan är bara om vi hade kunnat det om vi hade velat. Dröjer man sig kvar på läktaren ”för länge” efter slutsignalen dyker det snart upp en arenavärd och blänger på en, eller ber en helt kallt att gå.

I måndags försökte jag dröja mig kvar strax ovanför utgången för att kika på Studio ÖIS, tillsammans med ett par äldre herrar. Snabbt samlades arenapersonalen och motade ut oss eftersom de ville stänga. Detta kan väl ha varit ca 20.30. Innan Studio ÖIS var slut och mindre än en kvart efter slutsignalen. I måndags, efter första hemmasegern och årets kanske hittills viktigaste match. En kväll när man borde ha fått suga på karamellen lite extra. En kväll när man borde ha fått stå kvar och sjunga tills spelarna gick ut för att duscha om man så önskade. Det fick vi dock inte. På vår egen hemmaarena är vi inte välkomna. Inte ens en kväll som i måndags.

timberhochmandie


'Hur vill vi ha det på Gamla Ullevis läktare?' have 39 comments

  1. 7 juli, 2010 @ 10:03 Polaren Per

    Väl talat! Vill minnas att det blev lite hetsig stämning mot IFK ifjol när det även då satt folk med fel halsduk på L3. Tkr att det måste styras upp bättre.

    Svara

  2. 7 juli, 2010 @ 10:41 Berra

    Bra artikel, står själv på L3 och är väl ganska förvånad över att det är motståndarsupportrar på plats när det är ”större” matcher. Sist var det Hammarby där det var väldigt många söderkisar på L3.

    L3 är en sektion för hemmasupportrar och skall betraktas som en slags klacksektion, eller? För oss gamla avdankade klackare…
    Tyvärr har många årskortsinnehavare på L3 missuppfattat detta med levande sittplats, och istället uppträder som döda sillar och på sin höjd klappar med när det blir mål.

    Upp till debatt om hur det skall se ut på L3, min åsikt skiljer sig alldeles säkert från andras gällande L3…

    Svara

  3. 7 juli, 2010 @ 10:43 DK Gôtet

    Står det i hyreskontraktet att arenavärdarna ska fösa bort (som en flock kossor) publiken innom 15 min..? :-( :-(

    Har Jokim Geigert någon komentar till detta?

    Svara

    • 7 juli, 2010 @ 11:52 Joakim G

      Hej,

      När det gäller ”utfösning” är vi de första att beklaga och dessutom förbanna oss över. Vår ambition med Studio ÖIS har varit och är att man skall få färska intervjuer direkt efter match, vilket är omöjligt eftersom publiken inte får lov att stanna kvar av arenans personal mer än ca 10 minuter efter matchslut.

      Tyvärr har Gamla Ullevis läktarvärdar (INTE ÖIS publikvärdar) satt i system att rensa läktarna så fort som möjligt, vilket ger en oönskad trivsel efter matcherna bland supportrar. Detta är även ett problem även för Gais och IFK. Vi har påtalat detta flera gånger under 2009, men även inför den här säsongen att våra supportar skall få chansen att i lugn och ro kunna se på Studio ÖIS åtminstone, innan man går hem.

      Till slut tröttnade vi på deras ovilja till samarbete och bestämde oss att invänta bra spelarintervjuer till studion, banda allt och sedermera även sända det på hemsidan. På så sätt kan vi ändå tillgodose värdet i ”färska” intervjuer i studion.

      Angående andra lags supportrar på sektion L3:

      När du köper din biljett på arenan så är vi alltid tydliga att just sektion L3 är en aktiv supporterläktare för enbart ÖIS-are. Gamla Ullevi är delvis en ”öppen arena”, så man kan faktiskt köpa en biljett på t.ex. N,M,K eller L och sedan förflytta sig och sätta sig bredvid sina polare på just L3, trots den informationen, om det finns ledig plats. Tyvärr så har varken Gamla Ullevi eller ÖIS några aktiva läktar/publikvärdar på plats som kan kolla biljetterna och hänvisa dom till exakt plats. Vi kommer att fortsätta att vara tydliga vid försäljning till dessa sektioner att just L3 är en supporterläktare.

      Just L3 och aktiv sittplats är en funktion som vi inom ÖIS hoppas skall bli ett bra projekt med hög trivselfaktor. Kommunikationen har skötts bra mellan arrangörer och vår VD Kristian när det gäller priser och gäster. Om någon av aktiva supportrar har en långväga släkting på besök från t.ex. Norrköping eller Sundsvall, skall inte denne kunna gå med till L3, ta ett bar bärs med sin ÖIS-polare och ha sin halsduk på sig? Då är vi fel ute.

      Som Berra säger så är detta inte enkelt, men vi kan väl fortsätta att hitta en bra lösning tillsammans. En åtgärd kan vara att ÖIS själva tar hand om L3, liknande som vi gör på klacksektionen på kortsidan. Det innebär att vi placerar egna publikvärdar på den sektionen som hjälper till i allmänhet.

      MVH

      Joakim Geigert
      Björn Nilsson
      Öisgården

    • 7 juli, 2010 @ 12:21 E

      Ja det här med medlemsvärvning och sponsorrekrytering är något som ÖIS verkligen bör se över. Har sökt en dialog med Öis om detta men mötts av attityden att ”detta kan vi”. Så bra då, men det är fortfarande bara IFK Göteborg som ringer och tjötar fotboll med mig som företagare. Inte ens när jag förklarar att jag är Öisare avslutas försöken att värva mitt företag som IFKsponsor, istället möts jag av argumentet ”tänk på dina anställda, dom skulle säkert uppskatta det väldigt mycket”.

      Öis har en mycket hög andel egenföretagare som supportrar, det finns väldigt mycket mer att hämta i sponsorintäkter om arbetet med detta utvecklas. En del bra har gjorts men varför vara nöjd med inställningen ”det här kan vi”?

    • 7 juli, 2010 @ 12:36 Joakim G

      E:

      Kan du kontakta mig via mail?

      Joakim
      joakim.geigert@ois.se
      Öisgården

    • 7 juli, 2010 @ 14:16 DK Gôtet

      Vadå tröttna? Ni är kund och betalar x antal kronori hyra. Då måste ju Ni + gais o ifk kunna ställa ultimatum, eller..? Om så krävs måste man ju kunna ”trycka upp ansvarig mot väggen”.

    • 7 juli, 2010 @ 14:27 Joakim G

      Visst är vi kund, liksom IFK och Gais, men att GU:s personal skall stanna längre än vad som står i avtal är inget vi kan råda över. Inte mer än att vi kan be dom snällt att försöka hålla det en stund extra.

      Det har inte fallit speciellt väl ut om man säger så och DET tröttnar man på, tro mig. Dessutom byts det ut personal på sektioner och alla verkar vilja gå hem ganska snabbt, när deras ”sluta jobba” klocka ringer. Hoppas att jag var tillräckligt tydlig här.

      Joakim
      Öisgården

    • 7 juli, 2010 @ 15:03 Kardinaltetran

      Problemet är med andra ord att avtalen är skrivan på ett felaktigt sett. När förhandlas avtalet om? Hur länge är ÖIS bundna av ett idiotiskt avtal vilket försvårar ett vettigt arrangemang på vår egen hemmaarena? Det enda som är bra med nya gamla ullevi är akustiken… Det var bättre förr!

    • 7 juli, 2010 @ 20:33 timberhochmandie

      Självklart vill de gå hem när deras arbetsdag är slut, men om deras arbetsgivare inte kan skriva vettiga avtal med sin personal så är ju inte det ÖIS (eller GAIS eller IFKs) problem. Under en matchdag behöver ÖIS tillgång till arenan under själva matchen och två timmar före samt en timme efter matchen (nåt åt det hållet??) då måste det rimligtvis vara upp till ÖIS att avgöra under vilken del av denna tid ni vill att era supportrar ska ha tillträda till arenan. Sedan får Gamla Ullevi anpassa sig till detta.

      Som den lilla ligist jag är, är jag helt öppen för en aktion där vi helt enkelt vägrar gå hem efter slutsignalen nästa gång. :-) Gnällkärringarna får väl bära ut oss om de vill gå hem… Om alla klackarna började agera på det här viset skulle Arenafolket helt enkelt bli tvungna att diskutera frågan ”på allvar” med klubbarna.

  4. 7 juli, 2010 @ 11:15 KG

    Bra att frågan tas upp!

    Frågan om ”Aktiv Sittplats” har tidigare diskuterats mellan supporterklubben och Örgryte Fotboll. Intresset från arrangörens sida för att utveckla ”Aktiv Sittplats” till något riktigt postivt är minst sagt svalt och i princip har hitintills inga framförda önskemål beaktats.Med denna respons från klubben är det inte lika kul att ta initiativ och lusten slocknar till slut att alls göra något. Vem vet, det är kanske så man vill a det..

    Svara

    • 7 juli, 2010 @ 11:20 Berra

      Ett första naturligt steg vore väl att hänvisa motståndaresupportrar till andra sektioner på långsidan?
      Det låter enkelt men det kanske inte är så lätt i praktiken…

    • 7 juli, 2010 @ 11:47 Martin Johansson

      Kan knappast vara så svårt. Varje gång någon köper en biljett till L3 eller klacksektionen ska de meddelas att de har köpt biljett till en av hemmalagets (ÖIS) sektioner. Det kan ske muntligt och/eller skriftligt. Då går det att undvika att fel folk hamnar på fel sektion.

      Sedan bör ju även de som arbetar på Gamla Ullevis läktarna ges i uppgift att hänvisa supportrar till bortalaget till nya platser om de har hamnat på t.ex. L3. Den sektionen bör vara rödblå. Än så länge finns det tillräckligt med plats på GU för att hänvisa folk med grönvita, grönsvarta eller blåvita halsdukar/matchtröjor till andra sektioner.

      Har man någon gång varit på Söderstadion och sett hur illa det kan gå när en förvirrad Gaisare förirrar in sig på fel sektion på södra sittplatsläktaren och sedan firar ett GAIS-mål lite för glatt vill man aldrig se det igen. Inte för att jag tror att det kan hända på en ÖIS-match, men det är bättre att ta det säkra före det osäkra. Det tror jag att alla håller med om.

    • 7 juli, 2010 @ 11:31 Martin Johansson

      KG, är du fortfarande engagerad i Balders Hage? Det hade varit kul att höra BH:s åsikt i frågan. Vilka förslag till utveckling av t.ex. L3 och supporterbaren (som jag också hört viskningar om) har inte hörsammats?

    • 7 juli, 2010 @ 12:33 KG

      Är numera inte aktiv i supporterklubben men har representerat ”aktiv sittplats”/SÄF vid mötet som Balders Hage arrangerade med Örgryte Fotboll inför årets säsong angående läktardiskussioner. Därav kännedom om viss historik kring L3 som för övrigt SÄF var med och drev från början. Var dessutom med vid de allra första diskussionerna(då som representant för SÄF och även BH) inför premiären på den nya arenan om tankarna kring en alternativ ”klackläktare” för gammal trogen östra stå publik och gamla klackrävar som inte längre fixar det höga tempot i klacken på kortsidan.

      Arenabaren har jag inget att göra med och den har ju egentligen hyfsat lite att göra med L3 då det är folk från hela långsidan som besöker den. Men Balder Hage har vad jag kan förstå engagerat sig för puben på arenan och detta har de gjort riktigt bra!

      Vad som inte är hörsammats vet även BH om och sen kan man ju alltid höra med ansvariga på ÖIS gården vad de gjort för att hörsamma framförda förslag. Ännu bättre om BH med andra levande eldsjälar på nytt försöker ta upp diskussionen om ”aktiv sittplats” inför kommande säsong så kanske det kan bli något bättre av detta kommande säsong.

      Är min personliga uppfattning att nämnda sektion kan utvecklas med relativt enkla medel…om Örgryte Fotboll vill detta.

  5. 7 juli, 2010 @ 12:03 Anonym

    Vi visste inte heller riktigt hur arena funka så första matchen hamnade vi hos Gaisare,jäkla tur att det var en trevlig sån. Han var lika chocka som jag över resultatet. Men mest var jag sne på att det fanns platser kvar,där det sett ut som det inte fanns några när vi beställde det lades ut sista dagarna. För våra platser var inga höjdar platser heller dom kan Jocke lägga till 50kr platser. Jag hoppas verkligen dom ser över erbjudandet de har så Öis inte skämmer ut sig lockar barn,ungdomara,pensionärer,studenter, grupper till arena och sen inte kan ta emot de vad dom lockat med. Det kommer ju bli så att folk kommer inte åka för att man tror inte man kommer få någon 50kr biljett.Detta är en ypperlig chans att locka ny åskådare till Gamla Ullevi och Öis, dammsug vilka platser som kan säljas för 50kr. 500 platser är inte mycket,
    (kan man ha en priskategori till typ 100kr)
    Målet publikmässigt 5000 tycker inte jag är omöjligt,vinner sen laget på hemmaplan så ökar ju chanserna enormt.
    Jobba med att värva medlemar vid matcher vid en monter innan start utanför, De spelare som inte startar kan hjälpa till och ideella frivilliga. Hitta på en höst kampanj för alla som blivit eller är Öisare ”ända in i kaklet”, Det skall vara förmånligt att bli /vara Öisare i år skall budskapet vara.
    Går det sen kanon spelmässigt har vi en mycket bra medlemsgrund att stå på inför nästa år. Ta hjälp av de redan inbitna medlemarna och årskortsinnehavarna.

    Svara

  6. 7 juli, 2010 @ 12:10 Johan Gellerman

    ”Aktiv” sittplats är väl att ta i lite grand? Enda gången den har levt upp till några av de förväntningar man kan ha på namnet var när klacken var tyst i hemmamatchen mot Malmö förra året, annars har det varit tämligen dött. Har förvisso inga förslag på hur den kan utvecklas förutom att det behövs mer folk där och att vi behöver någon ny växelramsa.

    Svara

    • 7 juli, 2010 @ 13:37 Berra

      Ja, aktiv sittplats har väl knappast levt upp till förväntningarna vad gäller sånger.
      Ni kan inte sända över ett 10-tal från inferno som kan ta kommandot några matcher på L3? Kanske kan bana vägen för lite mer engagemang?? :)

    • 7 juli, 2010 @ 16:41 Johan Gellerman

      Så länge som klacken är lika tafatt och medioker som senast mot Hammarby så är det inte aktuellt att vi undvarar folk för att få igång sittplats, även om tanken i god. Vi har ledningen med 3-0 i nästan en hel halvlek i vår hetaste hemmamatch men ändå så kändes det som att vi hade bättre stämning i typ alla skitmatcher förra året. Finns rätt mycket att jobba med kring den supportermässiga biten, och det måste vi ta på allvar om vi vill utvecklas på läktaren.

  7. 7 juli, 2010 @ 14:24 gogol

    En stor anledning till att aktiv sittplats är så tyst är att så fort man tjoar och tjimmar så sitter det en sur gubbe bakom/framför/bredvid och säger att man skall dämpa sig och sitta ner.
    Det sitter väldigt många icke aktiva människor på L3 både gamla, barn och turister.
    De skall sitta på sina platser och har inte förstått att et är en onumrerad sektion, antingen är de ignoranta eller så har informationen varit bristfällig.

    Hur som så sitter det många på L3 som inte har fattat konceptet.

    Svara

  8. 7 juli, 2010 @ 15:00 Jens Z

    L3 som sektion måste utmärka sig mer gentemot övriga delar av Gamla Ullevi. Det är synd att inte ÖIS har Aktiv sittplats på samma plats som t. ex. IFK Göteborg (Jag förstår problematiken med att ha en så pass liten klick klackfolk som ÖIS ändå drar till Aktiv sitt så långt ifrån den stora klacken). Dels är ju supporterbaren där borta i hörnet dels hade man kunnat exempelvis färga stolarna på aktiv sittplats i en annan färg eller måla betongen på sektionen i en annan färg. Scenariot som Gogol ovan beskriver får ju bara inte hända. SÅ tydligt måste det vara vad som är aktiv sittplats och vad som är ”vanliga” sittplats om konceptet överhuvudtaget ska leva för en klubb som ÖIS.

    Tyvärr är och förblir arenan byggd för Blåvitt.

    Ang. Utkastningen måste klubbarna gå ihop om det uppfattas som ett problem av samtliga och helt sonika kräva en extra timme eller så efter match för att skapa den där atmosfären som vi alla önskar. Alternativt kanske man skulle kunna köra ett ”Valhalla-koncept” och köra evenemangsområde någonstans utanför arenan efter matchen med storbilds-TV, Studio ÖIS öl, snack och häng. Men det borde väl inte behövas. Ställ bara kravet!

    Svara

  9. 7 juli, 2010 @ 15:32 Öisare

    Vill bara understryka vikten av att få möjlighet att gå på fotboll tillsammans med kompisar som inte håller på samma lag. Jag har nära vänner som håller t.ex håller på Helsingborg och GAIS och då kan det ju vara trevligt att i vissa fall få stå tillsammans med dem på match. Speciellt med Helsingborgaren som inte direkt känner några andra HIF:are i stan.

    Det kan ju också vara så att man inte har råd att vara på sittplats utan måste välja ståplats och då hamnar man ju relativt nära klacken. Självklart behöver man ju inte provocera genom att ställa sig med en motståndarhalsduk mitt i klacken, men om någon står vid sidan om tillsammand med en ÖIS-polare så ser jag inget problem i det.

    Svara

    • 7 juli, 2010 @ 16:09 Magnus Börjesson

      Det är ett generellt problem det där, tycker jag, att det inte finns någon annan ståplatsläktare än klackläktaren. Det är feltänkt från första början, diskussionen om stå kontra sitt när Nya Gamla skulle designas begränsades till en enkelspårig debatt om var klacken skulle stå. I själva verket finns det nog fler icke-klackare än klackare i den potentiella ståplatspubliken. (Vilket framgick inte minst av hur publiken fördelade sig mellan sidorna på Valhalla 2007 och 2008.) Hur många av de ståsugna som nu stannar hemma för att det inte går att stå på långsidan, hur många som mot sin vilja valt sittplats, och hur många som väljer att stå på klackläktaren fast de inte är intresserade av att sjunga, det är svårt att veta.

      Men med den arena vi nu har så är väl den uppenbara lösningen att ha även nedre stå öppen på ÖIS matcher. Då kan alla de som vill stå men inte vill vara i klacken gå in där istället. Visst, det är rätt sunkiga platser där nere, arenans sämsta sikt, men man får väl sätta priset därefter. Och bara som läktare betraktat, bortsett från sikten, så är det oändligt mycket trevligare, tycker jag, med riktig ståplats där man kan röra sig fritt och inte är inklämd av en massa räcken och låsta stolsrader.

    • 7 juli, 2010 @ 19:11 KG

      Förstår din poäng och håller med om att det finns en hel del feltänk när det gäller t.ex. stående publik på den nya arenan.

      Men vill även tillägga att det idag går alldeles utmärkt att stå på östra långsidan, i synnerhet på L3 och L4, så länge man inte skymmer någon annan publik. Har stått varenda match på sittplats sedan nya Gamla Ullevi invigdes och det känns bra. Ett bonus är att man kan sätta sig ner på en riktig stol i pauserna om man är gammal och trött i benen ;-)

    • 7 juli, 2010 @ 19:27 Magnus Börjesson

      Håller med! Det är ju inte alls som riktig ståplats, som är helt överlägsen, men det är faktiskt bättre att stå på L3 än på övre kortsidan, tycker jag. På klackläktaren står man som i en boskapsfålla, inklämd och fastlåst, och det känns riktigt ogästvänligt.

      Att jag ändå står på klackläktaren i år (oftast) är av två anledningar: Dels av snålhet, eftersom det är så förtvivlat dyrt på sittplats när man inte har årskort, och dels (viktigast) eftersom det är så stendött på L3. Stämningen runt om på läktaren är en stor och viktig del av fotbollsupplevelsen. Det är den som gör det så mycket bättre att gå och titta på vad som rent objektivt sett är urusel fotboll i Superettan än att glo på en VM-semifinal på TVn.

    • 7 juli, 2010 @ 23:22 KG

      Förstår precis vad du menar då jag till stor del känner likadant. Hoppas att Örgryte Fotboll också förstår sin publik framöver så att alla hittar en plats som känns 100% rätt för de som idogt och lojalt följer ÖIS in i framtida äventyr med sporadiska glädjestunder och en aldrig upphörande men fullständigt obegriplig passion.

  10. 7 juli, 2010 @ 16:32 Joakim G

    Generellt är det mycket som behöver ses om, när det gäller Gamla Ullevi, kontra avtal med klubbarna. Vi lägger i första hand fokus på egna intressen givetvis men ibland så är det bra att framställa problemen och hitta lösningar/åtgärder tillsammans med IFK och Gais. Upphandlingar av externa saker faller billigare ut då. Studion är ett bra exempel där vi fick med IFK och kunde halvera kostnader inför 2009.

    Men för att komma dit är det viktigt att framställa frågor och svar gemensamt inom ÖIS och deras supportrar. Därför kommer jag att ta fram ett s.k. medlemsmöte inom kort, där ÖIS kan svara på frågor men framför allt vara konstruktiva tillsammans och hitta bra åtgärder på de problem som finns.

    Jag återkommer efter lägret i Grundsund med mer information hur vi skall få till det på bästa sätt.

    Joakim
    Öisgården

    Svara

    • 7 juli, 2010 @ 16:44 Johan Gellerman

      Jag röstar för en polsk riksdag! ;)

      Skämt å sido, det är ett gott initiativ men det känns som att det måste vara väl genomarbetat så att alla som har synpunkter har möjligheten att komma till tals. Typ en heldag på ÖIS-gården eller liknande.

    • 7 juli, 2010 @ 17:51 Kardinaltetran

      Bra där, Jocke! Medlemsmöten är helt rätt väg att gå. Och du har rätt, Johan, alla behöver komma till tals. Men jag tror snarare på flera återkommande medlemsmöten än heldagar. Kontinuerlig kommunikation är att föredra framför polsk riksdag!

    • 7 juli, 2010 @ 17:54 Martin Johansson

      Håller också med om att det här är ett riktigt bra initiativ. Helt rätt väg att gå. All good! Det finns många som har saker att säga men som känner att deras röst inte hörs. Tror också att medlemsmöten med kontinuitet är att föredra. Kan bli bra det här, ser fram mot första mötet.

    • 8 juli, 2010 @ 07:30 Johan Gellerman

      Med tanke på att den här delen är rejält eftersatt så känns det som att man behöver jobba upp sig i fas, och då borde rimligtvis de första mötena bli lite längre. Är det inte en heldag så borde det vara två möten inom en månad för att sedan bli minst ett möte i kvartalet i framtiden.

      Allt måste också vara bra planerat och framförhållningen för varje möte måste vara minst en månad så att alla som är intresserade har tid att planera in det.

    • 7 juli, 2010 @ 20:23 timberhochmandie

      Det låter jättebra. Jag tror att det finns många supportrar som har bra idéer om allt från Gamla till medlemsvärvning. Alla sådana idéer får man inte tag i genom att bara ha möten med olika representanter för diverse grupper, utan det är viktigt att man med öppna armar tar emot _alla_ som vill vara med och ”hjälpa till”. Självklart kommer vi även presentera ett gäng idéer som faktiskt inte går att genomföra, men då är det ju en relativt enkel sak för er att förklara varför det inte fungerar och på så sätt slippa supportrar som går runt och är griniga på ÖIS av helt fel anledningar.

    • 8 juli, 2010 @ 00:08 DK Gôtet

      Härligt Joakim! Du är ett stort lyft för ÖIS!! :-D

  11. 7 juli, 2010 @ 18:01 Glasse

    En viktig säkerhetsfråga är att läktarvärdarna avvisar andra lags supportrar från L3 eller andra klacksektioner. I derbyt förra året mot IFK Göteborg fanns det flera motståndarsupportrar som uppträdde provokativt…och smockan hängde ett tag i luften. Det måste vara glasklart för Öis, Gamla Ullevi och matchvärdar/plitar att det är en sektion endast för Öisare. Vill man gå med kompisar får man helt enkelt välja en annan sektion…det är ju inte så att det saknas plats.

    Svara

  12. 7 juli, 2010 @ 19:58 Mikael

    Jag håller helt med om att det är förjävligt med motståndarsupportar på L3. Jag sitter själv där ofta och stördes förra året mycket av att det var motståndarsupportrar där. Jag vill kunna skrika ut min glädje och inte ha någon blåvit eller gulsvart bredvid mig. Riktigt konfrontativt minns jag också att det var på IFK-matchen vid Hyséns offsidemål. Det var också riktigt irriterande att sitta bredvid flinande AIKare på vår läktare.

    Det måste bli bättring med detta!

    Svara

    • 7 juli, 2010 @ 23:16 Jesper

      Jag som ÖIS:are är inte tvungen att ta med mig eventuella supportervänner till sektion som är avsedd, dessutom uttryckligen och officiellt avsedd, som ÖIS-sektion enbart för att det är en den sektion jag i normala fall huserar på. Den skall vara exklusivt rödblå, det är det enklaste sättet att öht kunna arbeta fram en aktiv sektion på.
      När det sedan kommer till det arbetet och att kunna stå på sektionen. Märkligt hur bra de/vi 30-40 som står på L3 lyckats sprida ut sig. Detta istf att skapa en intim gemenskap och därigenom också kunna koordinera oss bättre samt besvara de försök som klacken gör på att få igång oss.
      Det är inte omöjligt mina vänner, men allt hänger inte på hur andra som har med arenan att göra agerar, utan även vi själva.

    • 7 juli, 2010 @ 23:59 Magnus Börjesson

      Det där är ju en stor fördel med att arenan är så pass öppen som den är, utan avspärrningar mellan sektionerna. Även om man råkar ha årskort på L3 så kan man problemfritt sätta sig någon annanstans den gång man har med sig feltrogna vänner.

      Om ni gör ett försök att organisera en klack på L3 någon hemmamatch så säg till i förväg, så hänger jag på!

    • 8 juli, 2010 @ 09:49 Jesper

      För mig som exilboende är det tämligen svårt att planera in en klack, som sådan. Men, är alltid villig att ta till rösten när jag är på match.
      Finns det månne något sätt att samla ihop de som är villiga av att verkligen arbeta in en samlad, stående tropp och finna ett separat forum att gå igenom tankar och idéer? Sambadefensiv skall kanske inte ”behöva” verka som enande kraft, även om tråden började nystas här?!?

    • 8 juli, 2010 @ 14:18 Magnus Börjesson

      Intressant tanke! Jag återkommer i ärendet.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se