Stor intervju med Janne Andersson – Del 1

Efter en del krångel och missöden blev det till slut en intervju med Janne Andersson. Intervjun genomfördes i tränarnas arbetsrum, i en bil och på läktaren på ÖIS tipselits match mot Aspire. Intervjun genomfördes också dagen innan matchen mot Jönköping den 20e och därför är vissa frågor som handlar om resultat hittills under säsongen inte helt uppdaterade. Jag hoppas att ni har förståelse för detta, enjoy!

Vi är halvvägs in i säsongen och ÖIS ligger på en femteplats (numera en sjätteplats). Vilka fem ord skulle du använda för att sammanfatta säsongen hittills?

Skador. Kryss. (Lång paus) Utvisningar. Rejält. Stabilt.

Du har sagt att du aldrig varit med om en liknande säsong. Vad tar du med dig från våren och sommaren 2010?

Man glömmer ju visserligen, det är mitt 29:e år som tränare och jag tror inte att jag varit med om att så mycket har krånglat och det kombinerat med att vara ny tränare gör att man som tränare upplever en frustration hela tiden. Man vill ju jobba med saker och sätta saker på plats. Sedan vad det betyder för lagets resultat vet jag inte för de är ju välutbildade spelare. Det jag känt sedan pausen i matchen mot Trollhättan när vi satte upp Björn som forward är att vi börjar spela lite enklare och lite rakare vilket har visat sig fungera väldigt bra. Jag tar med mig att vi verkligen fått testa truppens bredd och som ett exempel på det är tre fjärdedelar av backlinjen utbytt sedan premiären och ändå är vi stabila och rejäla precis som vi var då. Som sagt, bredden är något vi har i truppen och det är tur att vi har det, men nu hoppas jag att vi får lite mer kontinuitet i laget.

Skulle du säga att du är nöjd med säsongen? Trots alla skador ligger ÖIS ändå på en bra placering och har ett bra läge att ta sig upp ännu mer i tabellen.

Nöjd är jag inte, man kan inte gå omkring och vara nöjd. Jag kan vara nöjd med små delar men på de totala kan jag inte vara nöjd för vi måste sträva efter att göra saker och ting bättre, men jag tycker ändå att vi skulle haft några poäng mer på det vi har presterat. Men jag tycker att vi har fått ut mer av det lag som vi har på sistone. Vi är på väg i rätt riktning. Sedan har vi pratat om att skador och avstängningar gjort att yngre spelare fått mer speltid och en chans att utvecklas än de hade fått annars, och det är ju positivt. I bortamatchen mot Jönköping hade vi sju spelare från start som har spelat i klubbens tipselitlag och jag tror inte att det finns många lag i Sverige som har det så. Det finns stor talang strax bakom a-truppen så med tid kan det bli riktigt bra. Jag känner stark framtidstro. I alla fall totalt sett, nöjd är jag inte. Man strävar alltid efter att göra allt bättre.

Hur lång tid räknar du med att det tar innan du ordentligt har satt din prägel på truppsammansättning och spelidé?

Det finns likheter mellan hur de spelat tidigare och hur jag vill spela så jag räknar inte med att komma in och revolutionera allt. Men rent generellt så tar det alltid något år för en tränare att sätta en prägel på saker och ting. Det här året får man nog ha som ett inkörsår för min egen del. Sedan är det så i fotbollsvärlden att man har ju ganska stora förändringar i truppen. I Halmstad sålde vi mycket spelare. I ÖIS hoppas jag att vi ska kunna få lite bättre kontinuitet, men där fick man nästan börja om inför varje år med ganska många nya spelare. Tidigare så kunde man se saker och ting kanske över tre år, men numera får man ta det ett år i taget. Det finns vissa saker jag vill jobba vidare på som jag känner inte riktigt sitter. Nu har vi kommit en bit på väg men det kommer att ta ett tag till.

Vad behöver ni jobba vidare med?

Vi har jobbat med stora delar och att få det på plats p.g.a. alla skador. Vi har inte fått så mycket tid att jobba med detaljer, både individuellt och med hela laget. Där har jag en del att jobba med. Sedan känner man ju alltid som tränare att det finns mer man vill göra och jobba med.

Flera av motståndarlagens tränare har beskrivit ÖIS som ett lag som saknar snabbhet och rörlighet, är det ÖIS svaghet säsongen 2010?

Det är möjligt att de har sagt det, det har jag inte uppfattat… Det jag sagt är att vi saknat den avgörande kvalitén framåt i en del matcher där vi har haft greppet om matchen men inte lyckats avgöra. Någon eller några spelare som kanske slår sig förbi och bryter mönstret lite grann, den typen av kvalité tycker jag att vi har saknat så det må vara rätt. Sedan tycker jag inte att vi är ett långsamt och tempofattigt lag, men skulle vi kunna få in några med de egenskaperna så skulle vi vara riktigt, riktigt bra.

Det har varit en del snack om nyförvärv under juni och juli. Vad står på din önskelista?

Det vi pratade om nyss att få in en avgörande spelare med den extra kvalitén så att vi skapar ytterligare lite mer och avgör de här matcherna. Då tittar vi mer på offensiva spelare som lyfter laget. Försvarsmässigt har vi alternativ, som jag sa innan så har vi bytt tre fjärdedelar av backlinjen sedan premiären. På mittfältet har vi alternativ, centralt främst. Kanske en kantspelare, kanske en forward. Sedan så är det som jag sagt innan, om Álvaro Santos är hel och frisk så är det ju som ett nyförvärv och just nu är han det och då känns det ju så mycket bättre just med de avgörande egenskaperna.

Där bryter vi del 1, i nästa del får vi höra mer om Álvaro Santos och en grundlig genomgång om hur Janne Andersson förbereder sig inför match! Jag vågar inte säga exakt datum för del 2 men någon gång inom de två närmsta dagarna hoppas jag att den kommer ut.


'Stor intervju med Janne Andersson – Del 1' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se